Co zrobić gdy masz za dużo bananów?

Banany flambirowane po barbarzyńsku (Fot. Łukasz Koyzra)

Banany Foster
(dla 4 osób)
Składniki
- 4 łyżki masła
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 szklanki likieru bananowego
- 4 (obrane i przepołowione wszerz, a następnie wzdłuż) banany
- 1/4 szklanki jasnego rumu
- 4 porcje lodów waniliowych
Sposób przygotowania
Na dużej patelni roztapiamy powoli masło, cukier i cynamon, mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodajemy likier i banany, gotujemy 5 minut do miękkości. Wlewamy rum, a kiedy się podgrzeje, podpalamy długą zapałką (ostrożnie - płomienie wystrzelą w górę!) i lekko potrząsamy patelnią, aż płomienie zgasną. Kładziemy do miseczek po porcji lodów oraz bananów, polewamy sosem.

Mrożone banany w czekoladzie
Składniki
- 2 dojrzałe, ale twarde banany
- 20 dag gorzkiej czekolady
- 2 łyżki oleju o neutralnym smaku
- 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów (najlepiej mieszanych)
Sposób przygotowania
Blachę wykładamy pergaminem lub folią aluminiową. Obrane banany kroimy na połówki, nabijamy je na wykałaczki. Układamy na blasze i wkładamy na 15 minut do zamrażalnika. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w rondelku umieszczonym w kąpieli wodnej. Każdego banana zanurzamy w czekoladzie (trzymając za wykałaczkę), obtaczamy w orzechach i zamrażamy przez mniej więcej 30 minut.

Banoffee pie
Ciasto:
- 3/4 szklanki mąki
- 6 łyżek zimnego masła
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szklanki uprażonych orzechów
- 1 żółtko
- olejek waniliowy
Masa:
- 2 puszki (po 40 dag) słodzonego mleka skondensowanego
- 1/2 szklanki kremówki
- 1 łyżka rumu
- olejek waniliowy
- 4 banany
Oraz:
- 3 łyżki kawy instant
- 2 szklanki kremówki
- 1/2 szklanki cukru
Sposób przygotowania
Zrób ciasto: posiekaj w blenderze mąkę z masłem, cukrem i solą. Dodaj orzechy, siekaj dalej, włączając i wyłączając blender. Gdy orzechy będą rozdrobnione, dodaj żółtko i olejek waniliowy. Siekaj, aż powstanie kruszonka. Wyklej nią formę na tartę, włóż na godzinę do lodówki. Piecz 20 minut w temp. 175 st. Zrób masę: mleko podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aż zgęstnieje i nabierze złotego koloru (25 minut). Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, rum i wanilię. Posmaruj zimne ciasto. Gdy masa ostygnie, przykryj plasterkami bananów. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Rozpuść kawę w łyżce wody, dodaj śmietanę i cukier, ubij. Ozdób ciasto, włóż na 2 godziny do lodówki.

Afrykańskie smażone banany z sosem orzechowym
(Kwadu nenkate)
Składniki
- cebula
- 20 dag niesolonych, grubo posiekanych orzeszków ziemnych
- jabłko
- curry w proszku
- cukier
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- 100 ml soku jabłkowego
- 3 banany
- 2 żółtka
- olej
Sposób przygotowania
Robimy sos: cebulę siekamy i szklimy na łyżce oleju, mieszamy z orzeszkami i startym jabłkiem. Posypujemy curry, przyprawiamy cukrem, sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Smażymy przez 3 minuty na mocnym ogniu. Na końcu wlewamy sok jabłkowy, gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Banany kroimy na kawałki, smażymy na złoto w głębokim oleju, osączamy na papierowym ręczniku. Następnie panierujemy w rozkłóconym żółtku i znów smażymy, ażeby uzyskać chrupiącą skórkę. Podajemy z sosem orzechowym.

Muffiny bananowe na palonym maśle
na 12 sztuk
Składniki
- 190 g mąki pszennej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 80 g masła
- 3 dojrzałe banany
- 100 g cukru
- 50 g cukru trzcinowego
- jajko
Kruszonka:
- 75 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta cynamonu
- łyżka zimnego masła
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. Natłuszczamy wgłębienia w formie do muffiek lub wyściełamy je papilotkami. W dużej misce łączymy mąkę, sodę, proszek i sól. W rondelku rozpuszczamy masło i podgrzewamy na małym ogniu, aż zacznie się pienić i trochę zbrązowieje. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. W mniejszej misce mieszamy rozgniecione banany, oba rodzaje cukru, jajko i wystudzone masło. Dodajemy tę masę do suchych składników i krótko mieszamy. Rozkładamy ciasto do foremek. Wyrabiamy palcami kruszonkę z podanych składników. Posypujemy nią muffinki i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Zostawiamy na 5 minut w foremkach, wyjmujemy, studzimy.

Kurczak Dyrektora Generalnego
Kraj pochodzenia Kamerun. Kiedyś danie przygotowywane dla bardzo ważnych osobistości - stąd nazwa.
Składniki
- cały kurczak
- 3 pomidory
- 3 dojrzałe banany
- mała cebula
- 3 papryka (zielony, czerwony, żółty)
- 5 marchew
- 2 ząbki czosnku
- pietruszka (alternatywnie można użyć tymianku lub kolendry)
- pory (opcjonalnie)
- czarny pieprz, sól
- olej
Sposób przygotowania
Podziel kurczaka na części, posól i ugotuj w niewielkiej ilości wody. Pokrój cebulę, marchew, paprykę, czosnek, pietruszkę, por i pomidory. Gdy kurczak się zagotuje wyjmij mięso z wywaru.
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i smaż kurczaka, aż się zrumieni. Zdejmij z patelni i odstaw.
Na patelni z kilkoma łyżkami oliwy zeszklij cebulę, dodaj czosnek, posól. Dodaj marchewkę, zamieszaj. Dodaj resztę warzyw - paprykę, pietruszkę i pora- smaż jeszcze kilka minut.
Na końcu dodaj pomidory i około 500 ml bulionu - gotuj przez dwie minuty na dużym ogniu, następnie zmniejsz ogień i podgrzewaj jeszcze ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając.
W czasie gdy sos się redukuje obierz i pokrój banany w grube plastry ok. 2 cm. Rozgrzej olej i usmaż banany na brązowy kolor.
Włóż kurczaka i usmażone banany do sosu, dobrze wymieszaj.

Muffiny bananowe z sosem toffi
na 6 sztuk
Składniki
- 4 cukierki krówki kruche
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g masła
- 60 g trzcinowego cukru
- 1 jajko
- 1 dojrzały banan
- 1 dojrzały banan
- 2/3 szklanki bitej śmietany
- 3-4 łyżki gotowego sosu toffi
Sposób przygotowania
Krówki kruszymy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko i banana (rozgniecionego). Dosypujemy mąkę i pokruszone krówki. Szybko mieszamy, by połączyć składniki - grudki mają pozostać. Dołki w formie do muffinek smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami. Łyżką nakładamy ciasto do wgłębień, wypełniając je do 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w 180 st. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 5 minut, a następnie delikatnie wyjmujemy muffinki i studzimy je. Na wystudzone nakładamy kleks bitej śmietany, łyżeczkę kremu karmelowego i po dwa plasterki banana.

Banany flambirowane po barbarzyńsku
Składniki
- 4 duże banany
- 150 ml białego cydru lub wina
- 5 łyżek miodu akacjowego lub lipowego
- łyżka soku z cytryny
- mała szczypta cynamonu
- 4 łyżki masła
- łyżka cukru
- 125 ml koniaku
Sposób przygotowania
Do wysmarowanego połową masła naczynia żaroodpornego wkładamy banany, zalewamy miodem rozrobionym z winem i sokiem z cytryny, posypujemy cynamonem i obkładamy resztą masła. Pieczemy w temperaturze 200 st. przez 15 minut, co 5 minut polewając owoce płynem, w którym leżą. Wyjmujemy z piekarnika, natychmiast posypujemy cukrem. Koniak lekko podgrzewamy w rondelku, zdejmujemy z gazu, podpalamy, trzymając zapałkę w wyciągniętej na całą długość ręce, czyli stojąc jak najdalej od rondelka. Kiedy płomienie (które mogą wystrzelić wysoko, trzeba być na to przygotowanym!) znikną, polewamy koniakiem banany. Przekładamy na podgrzane talerze razem z syropowatym płynem, który zostanie w naczyniu do zapiekania.

Mleczny koktajl bananowy
(dla 4 osób)
Składniki
- 3 dojrzałe banany
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki miodu lipowego
- szklanka pokruszonego lodu
- otarta gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
Banany miksujemy z mlekiem i miodem około 2 minut. Dodajemy lód i miksujemy jeszcze minutę. Rozlewamy do wysokich szklanek, na wierzchu posypując świeżo otartą gałką muszkatołową.