Nie chcesz się objadać? Zjedz zupę
Rosół z szynką i miętą (Fot. Natalia Nowak-Bratek (krewimleko.wordpress.com)))
Rosół z szynką i miętą
dla 4 osób
Składniki
- 80 g ciasta makaronowego I lub II
- 1 łyżka oliwy
- 100 g szynki parmeńskiej lub specku
- 3 ząbki czosnku
- 1 l domowego bulionu
- 4 jajka ugotowane na twardo
- garść mięty
Sposób przygotowania
Ciasto makaronowe rozwałkowujemy, oprószamy mąką, zwijamy ciasno w rulon, kroimy w plastry o grubości 3 mm. Odkładamy do obeschnięcia. W garnku na oliwie podsmażamy przez 8 minut drobno posiekaną szynkę i czosnek. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy makaron i gotujemy go al dente. Rozlewamy zupę do talerzy, posypujemy jajkami pokrojonymi w kosteczkę i posiekaną miętą.
Blender TEFAL HB866 | Blender Bosch MSM 6150 | Blender SENCOR SHB 4360 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
Pomidorowa z fasolą
(dla 4-5 osób)
Składniki
- 1 kg pomidorów
- 50 dag perłowej fasoli
- 3 ząbki czosnku
- 4 gałązki bazylii
- szczypta soli
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
Sposób przygotowania
Fasolę zalewamy wodą na kilka godzin przed przygotowaniem zupy (min. 6 godz.). Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki. Fasolę odcedzamy, dodajemy pomidory, suszoną bazylię, wsypujemy sól, wlewamy oliwę. Czosnek rozgniatamy, wkładamy do garnka, całość zalewamy wodą (ok.1,5 l). Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 2 godz., aż fasola będzie miękka. Doprawiamy solą oraz posiekaną świeżą bazylią.
Duo Hemingway Waza Ah035 | HENDI Waza na zupę DI DIM 3L | HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYW... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |
Minestrone z ciecierzycą
(dla 6-8 osób)
Składniki
- 40 dag suchej ciecierzycy
- 40 dag świeżego szpinaku
- 1 mała włoska kapusta
- 2 średnie cebule
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała puszka pomidorów w zalewie
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
Sposób przygotowania
Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na 24 godziny. Płuczemy, zalewamy dużą ilością świeżej wody, gotujemy 2-2,5 godziny na średnim ogniu. Pod koniec gotowania solimy i odstawiamy, nie odcedzając.
Obieramy i siekamy cebulę, marchewkę i czosnek. Myjemy i szatkujemy kapustę. Świeży szpinak płuczemy, lekko odciskamy, osuszamy.
Podsmażamy na oliwie cebulę, czosnek i marchewkę (5 minut). Dodajemy kapustę, lekko solimy i smażymy kolejnych 5 minut. Wlewamy prawie całą wodę z ciecierzycy, gotujemy 10 minut, dodajemy pomidory i szpinak, gotujemy razem 20-25 minut. Dodajemy ciecierzycę z resztą wody, przyprawiamy papryką, zagotowujemy, mieszamy i podajemy.
Altom Valdinox Modern. Komp... | Silesia Komplet Garnków Ema... | Tadar Komplet Garnków z Pok... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Tom yam z krewetkami
Sonchai Jitpleecheep
Składniki
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 3-4 szklanki bulionu drobiowego
- 3 ząbki czosnku
- 1-2 papryczki chilli (czerwone)
- 3 listki limonki kaffir
- garść (najlepiej świeżych shiitake) grzybów
- 10-15 (średnich lub dużych) krewetek
- 1 słodka papryka
- 1/2 puszki (200 ml) mleka kokosowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- szczypta brązowego cukru
- sok z limonki do smaku
- garść grubo pokrojonej świeżej kolendry
Sposób przygotowania
Odcinamy kawałek (1/3 od dołu) trawy cytrynowej, miażdżymy płaską stroną noża. Wrzucamy do bulionu razem z resztą trawy, gotujemy kilka minut, zmniejszamy ogień. Dodajemy posiekany czosnek, chilli, kaffir i pokrojone w cienkie plasterki grzybki, gotujemy 5 minut. Teraz wrzucamy obrane krewetki i pokrojoną w cienkie paski paprykę, gotujemy 5-6 minut, aż krewetki zrobią się różowe. Wlewamy mleko kokosowe oraz sos rybny i doprawiamy - jeśli zupa jest za mało słona, dodajemy sosu rybnego, jeśli ma być bardziej ostra - więcej chilli. Zbyt kwaśny smak zupy złagodzimy, dodając nieco brązowego cukru, za słony - sokiem z limonki. A jeśli się okaże, że danie wyszło za ostre, dodajemy więcej mleka kokosowego. Przed podaniem zupę posypujemy kolendrą.
Broil King Wok żeliwny | Silit Wok Selara 0081413401 | Silit Wok Wuhan 0081603301 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |
Zupa ogórkowa z ziemniakami
Składniki
- 50 dag ogórków kiszonych
- włoszczyzna (4 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 por)
- kilka ziemniaków
- 2 l bulionu z kostki
- sól, pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 1 czubata łyżka mąki
- 2/3 szklanki dobrej kwaśnej śmietany (22-proc.)
- masło lub olej do smażenia
- koperek lub natka
Sposób przygotowania
Gotujemy bulion, wrzucając do wrzątku pokrojony w cienkie plasterki por oraz pozostałą włoszczyznę startą na grubej tarce do warzyw albo pokrojoną w paseczki. Dodajemy listek laurowy oraz 2-3 ziarenka ziela angielskiego. Potem wkładamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie rozgrzewamy na patelni trochę masła lub oleju. Wrzucamy grubo starte lub pokrojone w małą kostkę ogórki, podsmażamy je, stale mieszając. Bulion przyprawiamy do smaku, dodajemy ogórki, a gdy zupa ponownie się zagotuje, dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką (dodatek mąki nie jest konieczny). Mieszaj, gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Przed podaniem posypujemy zupę posiekaną zieleniną.
Chodzież Serwis obiadowy Gl... | Karolina Serwis Obiadowy dl... | THK serwis obiadowy Loreno ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Zupa z orzechów włoskich
(dla 4 osób)
1 porcja - 238 kcal
Składniki
- 1 duża bulwa pokrojona na ćwiartki fenkułu (kopru włoskiego)
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 por (biała część) pokrojony w plasterki
- 1 szklanka różyczek kalafiora
- 2 szklanki rosołu z kurczaka
- 1/2 szklanki odtłuszczonego mleka wymieszanego z 1 łyżką śmietany
- 2 łyżki wytrawnej sherry
- 1/2 szklanki grubo pokrojonych prażonych orzechów włoskich
- 1/4 szklanki pokruszonego sera stilton lub roquefort
- drobno posiekana skórka cytrynowa
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
Na blasze do pieczenia polewamy fenkuł 1 łyżką oliwy, oprószamy solą i pieprzem do smaku i pieczemy 15 minut w 200°C, aż się ładnie zrumieni. Gdy wystygnie, kroimy w paski grubości 1 cm. Drugą łyżkę oliwy rozgrzewamy w garnku o grubym dnie na średnim ogniu, wrzucamy por i smażymy pod przykryciem, aż się zeszkli. Dodajemy kalafior oraz rosół i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut, po czym miksujemy całość razem z opieczonym fenkułem. Wlewamy ponownie do garnka, dodajemy mleko ze śmietaną oraz sherry i orzechy. Chwilę gotujemy. Zupę podajemy w ogrzanych miseczkach, z serem wymieszanym ze skórką cytrynową. Z wierzchu posypujemy szczypiorkiem.
Amefa Prospero Sztućce 60/1... | Gerlach Virga Zestaw sztućc... | Sztućce GERLACH 04A CELESTI... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > |
Zupa z kaczki
Składniki
- 2 kacze piersi
- 6 łyżek sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- 1 litr bulionu
- 1 pęczek dymki makaron chiński
Sposób przygotowania
Skórę na kaczce nacinamy, piersi zalewamy sosem sojowym, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty kawałek imbiru, mieszamy i marynujemy 24 godziny. Piersi obsmażamy na gorącym tłuszczu - najpierw skórą do dołu (około 5 minut), a potem odwracamy smażymy jeszcze 3 minuty. Usmażone mięso odkładamy na 5 minut, aby odpoczęło, a potem kroimy je w plastry. Przygotowujemy makaron chiński według przepisu na opakowaniu, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy mięso kaczki i posypujemy dymką.
Fissler Signum 8-częściowy ... | Gerpol Komplet noży ELEGANCE | Swiss Hufeisen Komplet noży... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Zielona zupa z groszku i pesto
Składniki
- 3-4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 3 szklanki mrożonego groszku (lub groszku świeżo wyłuskanego)
- 2 dymki pokrojone na kawałki
- sól, pieprz
- 1-2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
- 1/4 szklanki pesto (najlepiej domowego)
Sposób przygotowania
Zagotowujemy bulion, wkładamy groszek (zamrożony, jeśli używamy mrożonego) i dymki, przyprawiamy solą (oszczędnie, bo bulion jest słony), pieprzem i sokiem z limonki. Gotujemy 6-7 minut. Wyjmujemy dymki łyżką cedzakową i wyrzucamy je. Zupę miksujemy na krem, dodając pesto. Jeśli trzeba, przyprawiamy do smaku przed podaniem.
Andropol Bawełniany obrus M... | BoLove Obrus 5166 | Darymex Obrus plamoodporny ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Zupa kukurydziana z nachos i serem cheddar
(dla 4 osób)
Składniki
- 1 biała cebula
- oliwa do smażenia
- 2 puszki słodkiej kukurydzy
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 gałązka tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1 papryczka chilli
- 1 szklanka nachos
- garść startego sera cheddar
- 1 mały pęczek kolendry
Sposób przygotowania
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej w garnku oliwie, dodajemy kukurydzę, mleko kokosowe, tymianek i gotujemy na wolnym ogniu 15-20 minut. Miksujemy zupę na gładki krem. Jeśli jest za gęsty, ewentualnie dodajemy wodę. Doprawiamy solą. Krem podajemy na gorąco, posypujemy odrobiną posiekanego chilli (bez pestek), nachos, serem i posiekaną kolendrą.
58Products Miseczka Całując... | Leonardo Miseczka Optic 049441 | MISECZKA La Rochere - Sator... |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |