9 dań z jogurtem do wypróbowania w tym tygodniu

Kulki warzywne z sosem pomidorowym (Natalia Nowak Bratek)

9 dań z jogurtem do wypróbowania w tym tygodniu
Jogurt jest łatwiej przyswajalny od mleka, ma więcej od niego wapnia i witaminy B. Jest też dużo mniej kaloryczny od majonezu - 100 g jogurtu naturalnego to 60 kcal. Śmiało, jedz jogurt codziennie!
Kulki warzywne z sosem pomidorowym
(dla 6 osób)
Sos:
- 1 łyżka sklarowanego masła
- 1 łyżeczka startego imbiru
- szczypta chilli
- po 1 łyżeczce kurkumy i mielonego kuminu
- 1 kg posiekanych pomidorów bez skórki (mogą być z puszki)
- 150 g jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- chilli
Kulki:
- 300 g ugotowanych w mundurkach, obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 150 g warzyw (kukurydza z puszki lub ugotowana, gotowana marchewka, rozmrożony i obgotowany zielony groszek)
- 1 duża kajzerka okrojona ze skórki i pokrojona w kostkę
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- po 1 łyżeczce mielonych kuminu i kolendry
- 1/2 łyżeczki chilli
- sól
- 60 g posiekanych orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce) lub migdałów - może być mieszanka, łyżka posiekanych rodzynek
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Robimy sos: na maśle podgrzewamy imbir i chilli przez 30 sekund, wsypujemy kurkumę i kumin, smażymy minutę, mieszając. Dodajemy pomidory (razem z zalewą), przykrywamy i dusimy 10 minut na małym ogniu, mieszając. Miksujemy i przecieramy przez sito (jeśli sos jest za rzadki, chwilę odparowujemy). Studzimy, mieszamy z jogurtem, przyprawiamy solą, pieprzem i chilli.
Robimy kulki. Rozgniecione ziemniaki mieszamy z warzywami (marchewkę trzeba pokroić w kosteczkę), bułką i śmietaną. Przyprawiamy, wyrabiamy, lepimy kulki, spłaszczamy je, pośrodku każdego placuszka kładziemy po porcji orzechów i rodzynek. Sklejamy i ponownie formujemy kulki. Rozgrzewamy olej do 180°C. Porcjami wkładamy kulki, smażymy je w głębokim tłuszczu, odwracając od czasu do czasu - aż się przyrumienią. Usmażone przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podajemy z lekko podgrzanym sosem.

Bajgle z makrelą
(dla 2 osób)
Składniki
- 1 wędzona makrela
- 1 fenkuł
- 1 mała czerwona cebula
- 1 papryczka chilli
- 1 mały pęczek mięty
- 1 sparzona cytryna
- 100 ml jogurtu greckiego
- sól, pieprz
- 2 bajgle
- oliwa
Sposób przygotowania
Mięso makreli oddzielamy od skóry i ości, rozdrabniamy palcami na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Fenkuł, cebulę, chilli oraz miętę drobno siekamy i dodajemy do makreli. Ścieramy skórkę z cytryny, z połowy wyciskamy też sok, mieszamy z jogurtem i łączymy z makrelą. Doprawiamy solą i pieprzem. Przecięte bajgle podgrzewamy w tosterze lub na patelni grillowej, skrapiamy oliwą, na dolnych połówkach kładziemy obfite porcje pasty i przykrywamy górnymi. Lekko dociskamy i podajemy.

Bardzo zdrowe muffinki
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 puszki ciecierzycy (po 220 g)
- 1/2 cukinii
- 100 g świeżego (lub mrożonego) zielonego groszku
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- sól, pieprz
- 1 łyżka mąki
- 1 pęczek natki pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
Dip:
- 1 papryczka chilli
- sok z 1 limonki
- 200 ml jogurtu greckiego
Sposób przygotowania
Ciecierzycę odcedzamy z zalewy, płuczemy i miksujemy w blenderze wraz z cukinią, groszkiem i przyprawą garam masala. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy mąkę oraz drobno posiekaną natkę, mieszamy. Zwilżonymi dłońmi formujemy placuszki lub kuleczki o średnicy 2-3 cm. Smażymy w głębokim oleju w garnku lub woku przez 2-3 minuty. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Robimy dip: siekamy chilli (wyrzucamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw), skrapiamy połową soku z limonki, dodajemy jogurt wymieszany z resztą soku z limonki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Przekładamy do miseczki, podajemy do klopsików.

Kofta Ekmek z karakoy
(dla 4 osób)
Składniki
- 500 g mielonej wołowiny
- pęczek mięty
- 1 łyżka kuminu
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 4 ulubione bułki (np. pszenne)
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 1 mały ogórek
- 1 cytryna
- 4 łyżki gęstego jogurtu
- chilli albo słodka papryka w proszku
Sposób przygotowania
Wołowinę mieszamy z posiekaną miętą i kuminem, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy podłużne, wąskie kotleciki i nadziewamy je na patyczki do szaszłyków, mocno dociskając, aby mięso się dobrze przylepiło. Smażymy na oliwie, po 3 minuty z każdej strony. Na patelni grillowej podpiekamy połówki bułek. Cebulę, pomidora i ogórka kroimy w plastry, bułki skrapiamy oliwą. Na górnych połówkach bułek kładziemy po dwa szaszłyki, a na nie porcję jogurtu oprószonego chilli lub słodką papryką. Na dolnych połówkach kładziemy plastry cebuli, pomidora, ogórka, skrapiamy sokiem z cytryny. Zamykamy kanapki, ściskamy i wyciągamy patyczki z mięsa.

Sałatka z kolorowych liści z sosem jogurtowo-makowym
(dla 4 osób)
1 porcja - 55 kcal
Składniki
- 1 główka czerwonej sałaty
- 1 pęczek rukwi wodnej lub rukoli
- 1 szklanka pokrojonych na ćwiartki pomidorków koktajlowych
Sos:
- 1/2 szklanki odtłuszczonego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 2 łyżeczki maku
- 1/2 łyżeczki octu z cydru (jabłecznika)
- szczypta mielonego czarnego pieprzu
Sposób przygotowania
Robimy sos. W małej miseczce ubijamy jogurt z sokiem pomarańczowym, makiem, octem i pieprzem. Do salaterki wkładamy umyte i porwane na duże kawałki liście sałaty, rukiew wodną lub rukolę i pomidorki. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy.

Wege klopsiki z pikantnym dipem
(na 12 sztuk)
Suche składniki:
- 150 g płatków owsianych (można użyć mieszanki płatków z różnych rodzajów zbóż)
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej razowej
- 120 g jasnego cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego lub przyprawy do pierników
- 25 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Mokre składniki:
- 150 g naturalnego jogurtu
- 50 ml mleka 3,2%
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
Oraz:
- 2 nieduże, dość twarde gruszki (mogą być niezupełnie dojrzałe)
- 200 g śliwek węgierek bez pestek
- olej lub masło do posmarowania foremek
Sposób przygotowania
Mieszamy suche składniki w jednej misce, mokre w drugiej. Obieramy gruszki, usuwamy gniazda nasienne, miąższ ścieramy na grubej tarce. Śliwki kroimy w cząstki. Gruszki dodajemy do suchych składników, mieszamy. Powoli wlewamy zawartość miski z mokrymi składnikami, mieszając widelcem - tylko tak długo, aż wszystko się połączy, ale niezbyt dokładnie, bo chodzi o to, aby ciasto wyszło wilgotne i grudkowate. Dołki formy na muffinki (takiej z 12 wgłębieniami) smarujemy olejem. Napełniamy ciastem, wciskamy po kilka cząstek śliwek w każdą muffinkę, pieczemy 20 minut w 200°C, a potem jeszcze 10 minut w 180°C. Muffinki można podać, gdy tylko lekko przestygną.

Tureckie klopsiki z jogurtem miętowym
(dla 6 osób)
Składniki
- 1 posiekana mała cebula lub duża szalotka
- 1 roztarty ząbek czosnku
- 2 łyżeczki oliwy
- 1/2 łyżeczki suszonej pokruszonej mięty (można użyć ekspresowej herbaty miętowej)
- miętowej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- szczypta cynamonu
- 50 dag zmielonego mięsa jagnięcego
- 1 szklanka tartej bułki
- 1 lekko ubite jajko
- 2 łyżki suszonej żurawiny (można zastąpić rodzynkami)
- 1/4 szklanki ziaren czarnego sezamu
- 1/4 szklanki lekko uprażonych ziaren białego sezamu
Sos jogurtowy:
- 2 szklanki dobrego, gęstego naturalnego jogurtu
- mała garść posiekanych listków świeżej mięty
- sól do smaku
Sposób przygotowania
Robimy klopsiki: cebulę i czosnek szklimy na oliwie. Przekładamy do miski, mieszamy z suszoną miętą, solą, zielem angielskim i cynamonem. Dodajemy mięso, tartą bułkę, jajko i żurawinę, zagniatamy. Z masy lepimy nieduże kuleczki (po łyżce masy na kulkę), połowę klopsików obtaczamy w czarnym, resztę w białym sezamie. Układamy w żaroodpornym naczyniu jeden obok drugiego, wstawiamy na pół godziny do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 230°C. Wstawiamy formę na ruszt wsunięty w górną szynę piekarnika, pieczemy 8-10 minut, aż klopsiki przestaną być różowe w środku. W tym czasie robimy dip, mieszając jogurt z miętą i szczyptą soli. Podajemy do klopsików.

Kanapka z krewetkami, mango i dressingiem z tajskiej bazyli
Składniki
- 1 przekrojona na pół bagietka
- 250 g krewetek tygrysich
- 1 papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- 1 mango
- 160 g wędzonego tofu
- listki z jednej doniczki bazylii tajskiej
- garść kolendry
- garść liści musztardowca
- czarne oliwki
Dressing:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 doniczki bazylii tajskiej
- 1 łyżka oliwy
- sok z jednej limonki
- łyżeczka octu winnego
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na dressing zmiksować.
Chilli z czosnkiem podsmażyć, dodać krewetki i smażyć około 3 minut. Odłożyć krewetki na bok i na tej samej patelni podsmażyć pokrojone w kostkę tofu, aż się zezłoci. Ułożyć wszystkie składniki w bagietce i polać dressingiem.

Sola pieczona z zielonym i czerwonym pieprzem
(Dla 2 osób)
Składniki
- 1 duża, świeża sola
- 1 łyżka masła
- 1 duża, biała cebula
- po 1/2 pęczka świeżej bazylii
- natki pietruszki
- rozmarynu
- 1 mały słoiczek zielonego pieprzu w zalewie
- 1 średnia cukinia
- 1 op. gęstego jogurtu
- 1 op. 18% śmietany
- 1 łyżka suchego czerwonego pieprzu
Sposób przygotowania
Oczyszczoną rybę wkładamy do ładnego żaroodpornego naczynia (będzie w nim podana na stół), cienko posmarowanego masłem. Do wnętrza ryby wkładamy plasterki cebuli i posiekane zioła zmieszane ze sporą ilością zielonego pieprzu. Na rybie układamy pokrojoną w plasterki cukinię. Zalewamy jogurtem zmieszanym ze śmietaną, posypujemy rozgniecionym czerwonym pieprzem. Zapiekamy 30-40 minut w 160-180°C. Podajemy solę z ryżem na sypko.