18 obowiązkowych dań do ugotowania w kwietniu

Mg
Sałatka z mango i awokado z sosem z marakui

Sałatka z mango i awokado z sosem z marakui (Fot. BBS)

Na śniadanie lekka kasza jaglana albo twarożek, na obiad wykwintna kaczka, później przekąski z awokado i szczypiorkiem, a na osłodę desery z wanilią. Właśnie tak należy się raczyć w kwietniu.
1 z 18
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

18 obowiązkowych dań do ugotowania w kwietniu

Na śniadanie lekka kasza jaglana albo twarożek, na obiad wykwintna kaczka, później przekąski z awokado i szczypiorkiem, a na osłodę desery z wanilią. Właśnie tak należy się raczyć w kwietniu.

Kasza jaglana z warzywami

(dla 1 osoby)

Składniki

Sposób przygotowania

Kaszę gotujemy na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nieobranego ogórka oraz paprykę kroimy w kostkę, a pomidorki - na połówki lub w ćwiartki. Ugotowaną kaszę przelewamy zimną wodą, odcedzamy, mieszamy z warzywami oraz posiekaną miętą, doprawiamy solą i pieprzem. Do kaszy możemy dodać kukurydzę z puszki lub szynkę albo żółty ser (pokrojone w kostkę). Do śniadaniówki warto spakować również suszone figi, morele, migdały oraz pestki dyni i słonecznika.

Zdjęcie QUISELLE BUONGUSTO rondelek 16cm Zdjęcie Tescoma PRESIDENT RONDELEK 780261 Zdjęcie Tescoma rondelek PRESTO 728616
QUISELLE BUONGUSTO rondelek... Tescoma PRESIDENT RONDELEK ... Tescoma rondelek PRESTO 728616
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
2 z 18
Shutterstock
Shutterstock

Kasza jaglana

Składniki

  • 100g kaszy jaglanej
  • 2 jabłka (najlepiej lobo albo inne, mało kwaśne)
  • kilka ziarenek kardamonu
  • 1 łyżka śmietany 30%
  • ew. łyżeczka miodu

Sposób przygotowania

Kaszę jaglaną przed gotowaniem płuczemy w wodzie, następnie gotujemy około 15 minut w nieosolonym wrzątku. Po zagotowaniu odcedzamy na sitku. Jabłka ścieramy na tarce. Do kaszy jaglanej dodajemy starte jabłka, ziarna kardamonu i śmietanę, mieszamy. Jeśli jabłka były mało słodkie, można dodać łyżeczkę miodu.

Zdjęcie Alessi Mała miseczka Colombina Zdjęcie Leonardo Miseczka Optic 049441 Zdjęcie miseczka Kogut i kurczaczki
Alessi Mała miseczka Colomb... Leonardo Miseczka Optic 049441 miseczka Kogut i kurczaczki
Sprawdź ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
3 z 18
Fot. Maia Sobczak
Fot. Maia Sobczak

Jaglana z selerowym pesto i prażonymi nerkowcami

Pesto:

Oraz:

  • filiżanka kaszy jaglanej
  • łyżka masła klarowanego
  • nieobrany plaster świeżego imbiru
  • garść nerkowców
  • łyżka lub dwie pesto selerowego na porcję kaszy
  • kilka listków świeżego majeranku

Sposób przygotowania

Robimy pesto: selera kroimy na kawałki i gotujemy na parze. Wkładamy do wysokiego naczynia, dodajemy kolejno pozostałe składniki, miksując blenderem. Kaszę jaglaną płuczemy na gęstym sicie, przelewamy dwa razy wrzątkiem. W garnku rozgrzewamy połowę masła i podprażamy kaszę. Dodajemy imbir, zalewamy dwiema filiżankami wody. Gotujemy, aż kasza wchłonie prawie całą wodę, zdejmujemy z ognia i odstawiamy pod przykryciem. Na pozostałym maśle podprażamy nerkowce. Do miski wkładamy dwie solidne łyżki kaszy i porcję pesto. Posypujemy orzechami i majerankiem.

Zdjęcie Gerpol Komplet noży ELEGANCE Zdjęcie Gerpol Komplet noży SAKO Zdjęcie KOMPLET NOŻY W BLOKU DOMOTTI 6el 62250
Gerpol Komplet noży ELEGANCE Gerpol Komplet noży SAKO KOMPLET NOŻY W BLOKU DOMOTT...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
4 z 18
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Śniadaniowe burrito z jajecznicą z chorizo

(dla 4 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Posiekany czosnek i cebulę szklimy na oliwie. Chorizo kroimy w kostkę, chilli siekamy (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw), fasolę odcedzamy i płuczemy. Przygotowane składniki mieszamy z cebulą na patelni, podsmażamy 3 minuty. Podgrzewamy tortille w piekarniku (2-3 minuty w 180°C). W tym czasie rozcinamy na pół awokado, wyjmujemy pestkę, oddzielamy miąższ od skóry, kroimy w cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z ćwiartki limonki. Na patelnię z chorizo i fasolą wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy starty ser i mieszamy, aż jajka się zetną, ale w dalszym ciągu pozostaną kremowe. Na koniec wrzucamy połowę posiekanej kolendry. Nakładamy obfitą porcję jajecznicy z chorizo na każdą ciepłą tortillę, układamy na niej plasterki awokado, posypujemy resztą kolendry i skrapiamy pozostałym sokiem z limonki.

Zdjęcie Gerpol Komplet noży ELEGANCE Zdjęcie Gerpol Komplet noży SAKO Zdjęcie KOMPLET NOŻY W BLOKU DOMOTTI 6el 62250
Gerpol Komplet noży ELEGANCE Gerpol Komplet noży SAKO KOMPLET NOŻY W BLOKU DOMOTT...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
5 z 18
Fot. BBS
Fot. BBS

Grillowany kurczak po kubańsku

(dla 6 osób)

Sos pomarańczowy:

  • 1 szklanka oliwy
  • 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz

Kurczak:

  • 2 łyżeczki kuminu
  • 6-8 roztartych ząbków czosnku
  • 1 oczyszczona z pestek i posiekana zielona papryczka chilli
  • 3/4 szklanki oliwy
  • 3 łyżki soku pomarańczowego
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 6 pojedynczych piersi kurczaka
  • 1/2 łyżeczki soli

Oraz:

  • 2 pokrojone na kawałki mango
  • 2 obrane, pokrojone na kawałki awokado
  • 30 dag mieszanych drobnolistnych sałat
  • garść nerkowców (prażonych i solonych)

Sposób przygotowania

Robimy sos, mieszając oliwę, sok i skórkę z pomarańczy, miód oraz sos sojowy. Solimy i pieprzymy do smaku. Przyrządzamy marynatę do kurczaka: ziarna kuminu prażymy 1-2 minuty na suchej patelni; zdejmujemy, kiedy zaczną pachnieć. Dodajemy czosnek, chilli i szczyptę soli, rozcieramy na jednolitą pastę. Na patelni, na której prażyliśmy kumin, rozgrzewamy oliwę, wlewamy do mieszaniny przypraw i czosnku, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby smaki się przegryzły. Dodajemy sok pomarańczowy i limonkowy, mieszamy. Gotową marynatą polewamy piersi kurczaka, kilka razy odwracamy mięso, aby dobrze pokryło się marynatą. Przykrywamy, wstawiamy na godzinę lub dłużej do lodówki. Mieszamy mango i awokado z kilkoma łyżkami sosu pomarańczowego. Rozgrzewamy piekarnik, włączając opcję grill. Kurczaka wyjmujemy z marynaty i grillujemy po 5 minut z każdej strony. Po kilku minutach kroimy w plasterki. Sałatę przekładamy do miski, skrapiamy kilkoma łyżkami sosu pomarańczowego, mieszamy. Przyprawiamy, jeśli trzeba, solą i pieprzem, rozkładamy na talerzach. Na sałacie układamy plasterki kurczaka, na nich mango i awokado. Posypujemy nerkowcami. Resztę sosu pomarańczowego podajemy obok, w miseczce.

Zdjęcie Pradel - komplet noży 3 sztuk czarne (15201255) Zdjęcie Richardson Komplet noży w bloku 5 szt GRIPI Zdjęcie Swiss Hufeisen Komplet noży 6 elem
Pradel - komplet noży 3 szt Richardson Komplet noży w bloku Swiss Hufeisen Komplet noży
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
6 z 18
Fot. BBS
Fot. BBS

Sałatka z kurczaka i awokado w sosie musztardowym

dla 2 osób

Składniki

Sos musztardowy

  • odrobina cukru
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżeczki białego octu winnego
  • 10-15 dag pomidorków koktajlowych
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik (do 220°C) oraz patelnię grillową. Mięso kurczaka nacieramy solą i pieprzem, smarujemy oliwą, układamy na gorącej patelni. Grillujemy po 4-5 minut z każdej strony. Układamy połówki awokado w żaroodpornym naczyniu, pieczemy 5-6 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż wystygnie i obieramy ze skórki. Robimy sos musztardowy, ucierając oliwę z cukrem, musztardą i octem. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki kroimy na połówki, układamy na talerzykach razem z pokrojonym w plasterki awokado oraz mięsem kurczaka pokrojonym w paseczki. Polewamy sosem musztardowym.

Zdjęcie Lauson ASM 108 Zdjęcie CAMPINGAZ Grill gazowy PARTY GRILL 200 S 45366461 Zdjęcie Esperanza EKG005
Lauson ASM 108 CAMPINGAZ Grill gazowy PART... Esperanza EKG005
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
7 z 18
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Twarożek z kaparami

(dla 2 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Ser rozcieramy z jogurtem, dodajemy posiekane rzodkiewki i odcedzone z zalewy kapary. Wrzucamy posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem - najlepsze będą paluchy piwne lub precle.

Zdjęcie BergHOFF SQUALO Zestaw przyborów 7cz 1107363 Zdjęcie Joseph Joseph ELEVATE 10089 Zdjęcie Joseph Joseph Elevate 10119
BergHOFF SQUALO Zestaw przyborów Joseph Joseph ELEVATE przybory drewniane Joseph Joseph Elevate przybory kuchenne
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
8 z 18
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Biały ser z wędzoną makrelą

(dla 3 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym. Wędzimy filety na ciepło przez godzinę w puszce ustawionej na średnim ogniu. Jeśli używamy do wędzenia grilla, układamy na nim całą rybę i zostawiamy na 45 min. W beczce wędzimy 30-45 min. Twaróg mieszamy z jogurtem i dodajemy kawałki ryby (bez ości), a następnie posiekany szczypiorek oraz sok z cytryny; przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy dodać też kolendrę, miętę i skropić całość oliwą.

Zdjęcie FISKARS Nóż do sera Zdjęcie Nóż do sera Stelton Zdjęcie Rosendahl Grand Cru Nóż do sera 27537
FISKARS Nóż do sera Nóż do sera Stelton Rosendahl Grand Cru Nóż do sera
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
9 z 18
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Zupa z kaczki

Składniki

  • kacze piersi
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • 1 litr bulionu
  • 1 pęczek dymki makaron chiński

Sposób przygotowania

Nacinamy skórę na kaczce, piersi zalewamy sosem sojowym, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty kawałek imbiru, mieszamy i marynujemy 24 godziny. Piersi obsmażamy na gorącym tłuszczu najpierw skórą do dołu (około 5 minut), potem odwracamy i smażymu jeszcze 3 minuty. Usmażone mięso odkładamy na 5 minut, aby odpoczęło, a potem kroimy je w plastry. Przygotowujemy makaron chiński według przepisu na opakowaniu, zalejwamy gorącym bulionem, dodajemy mięso kaczki i posypujemy dymką.

Zdjęcie Ambition Porcelanowa waza Fala Kubiko 4l biała Zdjęcie Bolesławiec GU-1004 DEK. 890 36856 Zdjęcie LUBIANA Waza 270 Victoria 3394
Ambition Porcelanowa waza Bolesławiec GU-1004 LUBIANA Waza 270 Victoria
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
10 z 18
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Pierś z kaczki w sosie pomarańczowo-pieprzowym

Składniki

  • (po 20 dag na osobę) 4 piersi kaczki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki masła

Sos:

  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • po 4 łyżki białego wytrawnego wina i cointreau
  • sól, biały pieprz
  • 1 łyżka zielonego marynowanego pieprzu

Sposób przygotowania

Nacinamy w kratkę skórę na kaczych piersiach, nacieramy mięso mieszanką soli, pieprzu i tymianku. Wkładamy je na patelnię i smażymy na maśle z obu stron, aż przyrumieni się z zewnątrz, a w środku będzie lekko różowe. Owijamy w folię aluminiową, aby nie wystygło. Do tłuszczu na patelni dodajemy bulion, sok, wino i cointreau. Zagotowujemy sos na mocnym ogniu. Przecedzamy przez sitko, przyprawiamy solą oraz białym i zielonym pieprzem.

Zdjęcie Alessi Patelnia grillowa Dressed Zdjęcie Chasseur Patelnia grillowa 3160-09 Zdjęcie SKEPPSHULT Patelnia grillowa 0129
Alessi Patelnia grillowa Chasseur Patelnia grillowa SKEPPSHULT Patelnia grillowa
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
11 z 18
Fot. Małgorzata Dzięgielewska
Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Sałatka z kaczką, pomarańczami i burakami

Kaczka:

  • 20 g soli morskiej
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 piersi kaczki
  • 500 g kaczego lub gęsiego (ewentualnie wieprzowego) smalcu

Sałatka:

Sos:

  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta cukru
  • soli i pieprzu

Sposób przygotowania

Mieszamy sól z posiekanym rozmarynem i czosnkiem, nacieramy piersi kaczki, wkładamy do miski,
przykrywamy przezroczystą folią i wstawiamy do lodówki na noc. Następnie wycieramy nadmiar soli i układamy mięso w płaskim naczyniu żaroodpornym. Zalewamy roztopionym smalcem, tak aby całe było przykryte. Pieczemy półtorej godziny w 140°C. Wyciągamy mięso z tłuszczu i osuszamy na ręczniku papierowym.

Uwaga: Kaczkę można przygotować wcześniej. Po odcedzeniu i ostudzeniu wkładamy mięso do czystego pojemnika i zalewamy przecedzonym przez gęste sitko smalcem z pieczenia. Wytrzyma w lodówce przez miesiąc.

Przygotowujemy buraki: zawijamy je w folię aluminiową, układamy na blasze i pieczemy 20-30 minut w 200°C. Studzimy i obieramy, kroimy w cząstki, układamy na talerzu. Pomarańczę obieramy z białej skórki (albedo), filetujemy, wycinając cząstki spomiędzy oddzielających je błonek. Na talerzu układamy pomarańczowe filety, buraki, pokrojoną w grube paski cykorię, szalotkę pokrojoną w piórka i posiekane orzechy. Robimy sos: sok pomarańczowy redukujemy o 2/3 objętości, lekko studzimy, mieszamy z oliwą i doprawiamy do smaku. Rozgrzewamy patelnię, na dnie układamy kółko wycięte z pergaminu, na nim kładziemy kaczkę skórą do dołu. Smażymy, aż skóra się przyrumieni - jakieś 3 minuty. Następnie zapiekamy jeszcze 5 minut w piekarniku. Rozdzielamy mięso na kawałki, układamy na warzywach i skrapiamy sosem pomarańczowym.

12 z 18
Fot. M&K Duklas/ Duklas.pl
Fot. M&K Duklas/ Duklas.pl

Creme brulee z granatami

(Dla 6 osób)

Składniki

  • 500 ml kremówki śmietany
  • 90 g cukru, ziarenka z 1 laski wanilii
  • 6 żółtek
  • 6 łyżeczek pestek granatu
  • 6 łyżeczek cukru do posypania

Sposób przygotowania

Zagotowujemy śmietanę z cukrem i wanilią. Odstawiamy, aby śmietana trochę przestygła. Żółtka lekko ubijamy mikserem - nie powinny być puszyste. Powoli wlewamy je do śmietany, mieszając. Staramy się nie napowietrzyć kremu. Masa nie może być puszysta, tylko gładka i błyszcząca. Do niedużych płaskich kokilek wkładamy pestki granatu, wlewamy przez sitko krem (to pozwoli nam uniknąć grudek w deserze) do wysokości mniej więcej 2-2,5 cm. Pieczemy przez 60-90 minut w piekarniku nagrzanym do 90°C. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, potem wyjmujemy, posypujemy cukrem i karmelizujemy palnikiem lub specjalnym żelazkiem do crema catalana.

13 z 18
Fot. Pawel Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Pawel Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

Pinzimonio

(Dla 4 osób)

Nazwa pochodzi prawdopodobnie od czasownika pinzare, czyli 'szczypać' (chodzi o brane z talerza palcami kawałki jarzyn). Surowe warzywa z oliwą, solą, czasem z dodatkiem pieprzu i octu we Włoszech jada się na początku lub na końcu posiłku. Pinzimonio jest popularne o każdej porze roku. W sklepach można kupić zastawy do pinzimonio z porcelany i terakoty: duży okrągły półmisek i małe miseczki, by biesiadnicy mogli komponować w nich sos wedle uznania. Każdy bierze z półmiska kawałki warzyw, a następnie macza je we własnoręcznie zmieszanym sosie.

Składniki

  • marchewki
  • 2 świeże ogórki
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 papryka żółta
  • 1 czerwona papryka
  • 2 bulwy kopru włoskiego
  • 4 serca selera naciowego (czyli gałązki z młodymi listkami ze środka wiązki)
  • oliwa extra vergine
  • sól aromatyzowana
  • ocet z czerwonego wina
  • pieprz

Sposób przygotowania

Marchewki i ogórki obieramy i kroimy w słupki. Rzodkiewki myjemy, odcinamy liście. Papryki myjemy, usuwamy nasiona oraz białą błonę i kroimy w szerokie paski. Z kopru włoskiego usuwamy pierwszą warstwę, po czym kroimy bulwy w ćwiartki, wyjmujemy z wiązek łodyg selera naciowego ich "serca", czyli najdelikatniejsze gałązki razem z listkami. Układamy warzywa na półmisku. Osobno podajemy oliwę, sól, ocet i pieprz.

14 z 18
Fot. Paulina Kolondra
Fot. Paulina Kolondra

Japońskie serniczki sufletowe

(na kilka kokilek lub małą tortownicę o średnicy 18 cm)

Składniki

  • 200 g twarogu
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 70 g jasnego cukru trzcinowego
  • jajka
  • 1/2 laski wanilii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 10 g mąki pszennej tortowej lub tortowej ekstra (typ 405)
  • 10 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • masło do posmarowania tortownicy
  • konfitura morelowa do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki co najmniej na pół godziny przed rozpoczęciem pracy - muszą mieć temperaturę pokojową. Twaróg trzykrotnie mielemy i podgrzewamy. Można to zrobić na dwa sposoby: albo włożyć go na minutę do mikrofalówki nastawionej na 600 W, albo umieścić go w metalowej miseczce i podgrzać na parze, stale mieszając - serek powinien być przyjemnie ciepły, gdy dotkniemy go palcem. Dodajemy śmietankę i jogurt, mieszamy. Wsypujemy połowę cukru, dodajemy
żółtka, ziarenka wydrążone z wanilii oraz sok z cytryny. Ucieramy, aż powstanie puszysta, jednolita masa. Łączymy oba rodzaje mąki i przesiewamy wprost do masy serowej (przesianie jest konieczne, w masie nie może być żadnych grudek!), delikatnie mieszamy. Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę. Dodajemy do masy porcjami, mieszając delikatnie za każdym razem. Na dno kokilek lub tortownicy kładziemy wycięte z pergaminu kółka (kółko) i smarujemy je niedużą ilością stopionego masła. Foremki napełniamy masą - nie powinno w niej być pęcherzy powietrza, toteż najlepiej nalewać ją z wysokości 20-30 cm albo lekko uderzyć dnem napełnionych już kokilek (lub tortownicy) o blat stołu. Jeśli używamy tortownicy, owijamy ją z zewnątrz najpierw papierem do pieczenia, a potem jeszcze kilkoma warstwami folii aluminiowej - chodzi o to, aby maksymalnie ją uszczelnić. Kokilki lub tortownicę ustawiamy w głębokiej blasze i wlewamy do niej tyle gorącej wody, aby sięgała mniej więcej do 1 cm wysokości foremek. Pieczemy 35-40 minut w 160°C. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 110°C i pieczemy jeszcze 12-13 minut. Nakłuwamy sernik wykałaczką - jeśli jest mokra, pieczemy go jeszcze trochę, a jeśli sucha, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na 10 minut. Wyjmujemy, studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Sernik pieczony w tortownicy kroimy na porcje.

Uwaga: wierzch ciasta warto posmarować podgrzaną i przetartą przez sitko konfiturą morelową - będzie ładnie błyszczało i zyska na smaku.

Zdjęcie BIRKMANN Tortownica SERCE 312159 Zdjęcie Lekue Tortownica 26 cm 2412323R01M017 Zdjęcie Tadar Tortownica OKRĄGŁA 73775
BIRKMANN Tortownica SERCE Lekue Tortownica 26 cm Tadar Tortownica OKRĄGŁA mała
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
15 z 18
Fot. Paulina Kolondra
Fot. Paulina Kolondra

Ciasto piaskowe

Na podstawie przepisu z książki Ireny Głowackiej 'Pieczenie ciast i ciasteczek', wyd. Watra, Warszawa 1974

Składniki

  • 100 g masła
  • 150 g cukru
  • jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 1/2 laski wanilii
  • 3 łyżki gęstej śmietany 22%
  • sól
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • cukier puder z wanilią do posypania ciasta
  • masło i tarta bułka do przygotowania formy

Sposób przygotowania

Ucieramy masło z cukrem tak długo, aż masa będzie biała i puszysta, a cukier zupełnie się rozetrze. Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym żółtku (kolejne wtedy, kiedy poprzednie połączy się z masą) i - porcjami - przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii oraz śmietanę. Po 20-30 minutach ucierania dodajemy ubite na sztywno białka ze szczyptą soli, na koniec wsypujemy skórkę cytrynową. Masę wlewamy do formy (może być taka z kominkiem na babkę, może być keksówka) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 35-40 minut w 160-170°C. Możemy zwiększyć temperaturę do 180°C, gdy zobaczymy, że ciasto już wyrosło. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy gorące ciasto cukrem pudrem z wanilią.

Zdjęcie Bosch MFQ 40304 Zdjęcie Philips HR 1565/40 Zdjęcie ZELMER 481.64
Bosch MFQ 40304 Philips HR 1565/40 ZELMER 481.64
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
16 z 18
Fot. Bartosz Fasiecki
Fot. Bartosz Fasiecki

Sałata z roszponki z karmelowym winegretem

(dla 4-6 osób)

Składniki

  • 1 filiżanka cukru
  • 6 łyżek wody
  • 7 łyżek octu balsamicznego
  • 1 filiżanka oleju z orzechów włoskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • 12 przepiórczych jajek
  • 2 opakowania roszponki lub mizuny
  • 1 opakowanie sera brie
  • 15 pomidorów koktajlowych
  • 1 zielony ogórek
  • 1 paczka orzeszków pinii
  • 1 filet z kurczaka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Przygotowujemy sos do sałaty: cukier wsypujemy na patelnię z możliwie najgrubszym dnem. Dodajemy 4 łyżki wody. Podgrzewamy mieszając, aż do zagotowania. Gdy tylko cukier zacznie nabierać złotego koloru, zdejmujemy patelnię z ognia. Cukier zamienia się w karmel w mgnieniu oka, więc trzeba uważać, żeby go nie spalić. Do karmelu dodajemy powoli ocet balsamiczny, ubijając mieszaninę trzepaczką.

Uwaga - może pryskać! Część cukru może też zmienić się ponownie w kryształki. Jeśli tak się stanie, ponownie stawiamy patelnię na małym ogniu i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Do gotowego karmelu wlewamy powoli, cienkim strumyczkiem, cały czas mieszając, olej orzechowy. Dodajemy 2 łyżki wody, zgnieciony w prasce czosnek, sól i pieprz.

Taki sos karmelowy można przechowywać w zamkniętym pojemniczku w lodówce przez ok. 2 tygodnie. Przed użyciem trzeba go lekko podgrzać, bo schłodzony jest bardzo gęsty.

Przygotowujemy sałatę: gotujemy jajka przepiórcze na twardo, schładzamy, obieramy i dzielimy na połówki. Liście roszponki lub mizuny myjemy i suszymy, wsypujemy do salaterki. Dodajemy wcześniej przygotowane jajka. Ser brie kroimy w małą kostkę, rozsypujemy na sałacie. Umyte pomidorki koktajlowe dzielimy na połówki i dodajemy do miski. Ogórka kroimy w małe słupki i rozsypujemy na liściach. Orzeszki pinii delikatnie rumienimy na gorącej, suchej patelni, cały czas mieszając. Dodajemy do sałaty. Przygotowujemy filet z kurczaka: kroimy go w drobną kostkę, przyprawiamy sosem sojowym i pieprzem, smażymy krótko na rozgrzanym oleju. Gorące kawałki kurczaka kładziemy na gotowej sałacie, polewamy sosem i podajemy.

17 z 18
Fot. BBS
Fot. BBS

Sałatka z mango i awokado z sosem z marakui

(dla 2 osób)

Składniki

  • 3 łyżki soku z marakui (wyjmujemy pestki z marakui i odciskamy je do miseczki przez gazę; można też kupić gotowy sok lub koncentrat w kartonie, np. firm Ceres, Palmeiron)
  • 2 posiekane szalotki
  • 4 łyżeczki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka rozgniecionych w moździerzu ziaren kolendry
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 15 dag roszponki lub rukoli
  • 1 duże dojrzałe, bez pestki, obrane, pokrojone w plasterki mango
  • 2 bez pestek, obrane, pokrojone w plasterki awokado

Sposób przygotowania

Robimy sos z soku z marakui, szalotek, octu winnego, musztardy i kolendry. Powoli wkręcamy w niego oliwę, solimy, pieprzymy do smaku. Częścią sosu polewamy umyte i osuszone liście rukoli, mieszamy, rozkładamy na talerzykach. Dodajemy mango i awokado, skrapiamy resztą sosu. Sałatkę możemy podać samą, możemy też położyć na każdej porcji po kilka ładnych krewetek usmażonych na oliwie z dodatkiem czosnku i świeżych papryczek chilli.

18 z 18
Fot. Paulina Jakubiec
Fot. Paulina Jakubiec

Łosoś marynowany w buraczkach

(dla 6 osób)

Składniki

  • 1 litr wywaru rybnego (ugotowanego na rybie wędzonej)
  • bouquet garni (związane w pęczek zioła: natka pietruszki, liść laurowy, tymianek)
  • 2 średniej wielkości czerwone buraki
  • 6 kawałków filetu z łososia (po 15-20 dag)
  • 1 burak chioggia (biało-czerwony w przekroju)
  • 60 g masła
  • ew. jasne rodzynki do dekoracji

Sposób przygotowania

Do gorącego wywaru z ryby wkładamy bouquet garni i pokrojony w kostkę jeden czerwony burak. Studzimy, a potem do tak przygotowanej marynaty dodajemy kawałki łososia i zostawiamy na 12 godzin w chłodnym miejscu. Pozostałe buraki (czerwony i chioggia) kroimy w cienkie paseczki. Możemy użyć surowych lub najpierw pokroić je w cienkie plastry, obgotować w gorącej wodzie (nie dłużej niż minutę), przepłukać zimną wodą, odsączyć i wtedy pokroić w cienkie paski. Połowę masła roztapiamy na małym ogniu, oprószamy mąką, mieszamy i - kiedy mąka się lekko przyrumieni - wlewamy około 1/2 l marynaty. Energicznie mieszamy trzepaczką, gotujemy na małym ogniu, aż sos odparuje mniej więcej o 1/3. Łososia smażymy na pozostałym maśle, po 2 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerze, polewamy sosem, podajemy z paskami buraków. Potrawę można jeszcze udekorować jasnymi rodzynkami.

Więcej na ten temat: awokado, kasza jaglana, twaróg, w sezonie, wanilia