18 obowiązkowych dań do ugotowania w kwietniu
Sałatka z mango i awokado z sosem z marakui (Fot. BBS)
18 obowiązkowych dań do ugotowania w kwietniu
Na śniadanie lekka kasza jaglana albo twarożek, na obiad wykwintna kaczka, później przekąski z awokado i szczypiorkiem, a na osłodę desery z wanilią. Właśnie tak należy się raczyć w kwietniu.
Kasza jaglana z warzywami
(dla 1 osoby)
Składniki
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 mały ogórek
- 1 żółta papryka
- garść pomidorków cherry
- kilka listków mięty
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Nieobranego ogórka oraz paprykę kroimy w kostkę, a pomidorki - na połówki lub w ćwiartki. Ugotowaną kaszę przelewamy zimną wodą, odcedzamy, mieszamy z warzywami oraz posiekaną miętą, doprawiamy solą i pieprzem. Do kaszy możemy dodać kukurydzę z puszki lub szynkę albo żółty ser (pokrojone w kostkę). Do śniadaniówki warto spakować również suszone figi, morele, migdały oraz pestki dyni i słonecznika.
QUISELLE BUONGUSTO rondelek... | Tescoma PRESIDENT RONDELEK ... | Tescoma rondelek PRESTO 728616 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Kasza jaglana
Składniki
- 100g kaszy jaglanej
- 2 jabłka (najlepiej lobo albo inne, mało kwaśne)
- kilka ziarenek kardamonu
- 1 łyżka śmietany 30%
- ew. łyżeczka miodu
Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną przed gotowaniem płuczemy w wodzie, następnie gotujemy około 15 minut w nieosolonym wrzątku. Po zagotowaniu odcedzamy na sitku. Jabłka ścieramy na tarce. Do kaszy jaglanej dodajemy starte jabłka, ziarna kardamonu i śmietanę, mieszamy. Jeśli jabłka były mało słodkie, można dodać łyżeczkę miodu.
Alessi Mała miseczka Colomb... | Leonardo Miseczka Optic 049441 | miseczka Kogut i kurczaczki |
Sprawdź ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |
Jaglana z selerowym pesto i prażonymi nerkowcami
Pesto:
- kawałek selera korzeniowego (obrany) średniej wielkości
- łyżka dobrego oleju słonecznikowego
- łyżka obranych migdałów
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
- obrany i rozgnieciony ząbek czosnku (może być, nie musi)
- szczypta różowej soli
- 3 suszone pomidory (z zalewy)
- łyżeczka koncentratu pomidorowego, najlepiej domowego
- 4 zielone oliwki
Oraz:
- filiżanka kaszy jaglanej
- łyżka masła klarowanego
- nieobrany plaster świeżego imbiru
- garść nerkowców
- łyżka lub dwie pesto selerowego na porcję kaszy
- kilka listków świeżego majeranku
Sposób przygotowania
Robimy pesto: selera kroimy na kawałki i gotujemy na parze. Wkładamy do wysokiego naczynia, dodajemy kolejno pozostałe składniki, miksując blenderem. Kaszę jaglaną płuczemy na gęstym sicie, przelewamy dwa razy wrzątkiem. W garnku rozgrzewamy połowę masła i podprażamy kaszę. Dodajemy imbir, zalewamy dwiema filiżankami wody. Gotujemy, aż kasza wchłonie prawie całą wodę, zdejmujemy z ognia i odstawiamy pod przykryciem. Na pozostałym maśle podprażamy nerkowce. Do miski wkładamy dwie solidne łyżki kaszy i porcję pesto. Posypujemy orzechami i majerankiem.
Gerpol Komplet noży ELEGANCE | Gerpol Komplet noży SAKO | KOMPLET NOŻY W BLOKU DOMOTT... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Śniadaniowe burrito z jajecznicą z chorizo
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 3 łyżki oliwy
- 200 g chorizo
- 1 papryczka chilli
- 200 g czerwonej fasoli z puszki
- 4 tortille kukurydziane
- 1 dojrzałe awokado
- 1 limonka
- 5 jajek (z wolnego chowu)
- sól, pieprz
- 1 garść startego sera żółtego (może być cheddar)
- 1 mały pęczek kolendry
Sposób przygotowania
Posiekany czosnek i cebulę szklimy na oliwie. Chorizo kroimy w kostkę, chilli siekamy (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw), fasolę odcedzamy i płuczemy. Przygotowane składniki mieszamy z cebulą na patelni, podsmażamy 3 minuty. Podgrzewamy tortille w piekarniku (2-3 minuty w 180°C). W tym czasie rozcinamy na pół awokado, wyjmujemy pestkę, oddzielamy miąższ od skóry, kroimy w cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z ćwiartki limonki. Na patelnię z chorizo i fasolą wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy starty ser i mieszamy, aż jajka się zetną, ale w dalszym ciągu pozostaną kremowe. Na koniec wrzucamy połowę posiekanej kolendry. Nakładamy obfitą porcję jajecznicy z chorizo na każdą ciepłą tortillę, układamy na niej plasterki awokado, posypujemy resztą kolendry i skrapiamy pozostałym sokiem z limonki.
Gerpol Komplet noży ELEGANCE | Gerpol Komplet noży SAKO | KOMPLET NOŻY W BLOKU DOMOTT... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Grillowany kurczak po kubańsku
(dla 6 osób)
Sos pomarańczowy:
- 1 szklanka oliwy
- 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
Kurczak:
- 2 łyżeczki kuminu
- 6-8 roztartych ząbków czosnku
- 1 oczyszczona z pestek i posiekana zielona papryczka chilli
- 3/4 szklanki oliwy
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- 3 łyżki soku z limonki
- 6 pojedynczych piersi kurczaka
- 1/2 łyżeczki soli
Oraz:
- 2 pokrojone na kawałki mango
- 2 obrane, pokrojone na kawałki awokado
- 30 dag mieszanych drobnolistnych sałat
- garść nerkowców (prażonych i solonych)
Sposób przygotowania
Robimy sos, mieszając oliwę, sok i skórkę z pomarańczy, miód oraz sos sojowy. Solimy i pieprzymy do smaku. Przyrządzamy marynatę do kurczaka: ziarna kuminu prażymy 1-2 minuty na suchej patelni; zdejmujemy, kiedy zaczną pachnieć. Dodajemy czosnek, chilli i szczyptę soli, rozcieramy na jednolitą pastę. Na patelni, na której prażyliśmy kumin, rozgrzewamy oliwę, wlewamy do mieszaniny przypraw i czosnku, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby smaki się przegryzły. Dodajemy sok pomarańczowy i limonkowy, mieszamy. Gotową marynatą polewamy piersi kurczaka, kilka razy odwracamy mięso, aby dobrze pokryło się marynatą. Przykrywamy, wstawiamy na godzinę lub dłużej do lodówki. Mieszamy mango i awokado z kilkoma łyżkami sosu pomarańczowego. Rozgrzewamy piekarnik, włączając opcję grill. Kurczaka wyjmujemy z marynaty i grillujemy po 5 minut z każdej strony. Po kilku minutach kroimy w plasterki. Sałatę przekładamy do miski, skrapiamy kilkoma łyżkami sosu pomarańczowego, mieszamy. Przyprawiamy, jeśli trzeba, solą i pieprzem, rozkładamy na talerzach. Na sałacie układamy plasterki kurczaka, na nich mango i awokado. Posypujemy nerkowcami. Resztę sosu pomarańczowego podajemy obok, w miseczce.
Pradel - komplet noży 3 szt | Richardson Komplet noży w bloku | Swiss Hufeisen Komplet noży |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Sałatka z kurczaka i awokado w sosie musztardowym
dla 2 osób
Składniki
- 2 piersi kurczaka
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1 awokado (pozbawione pestki)
Sos musztardowy
- odrobina cukru
- 2 łyżeczki musztardy
- 4 łyżeczki białego octu winnego
- 10-15 dag pomidorków koktajlowych
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik (do 220°C) oraz patelnię grillową. Mięso kurczaka nacieramy solą i pieprzem, smarujemy oliwą, układamy na gorącej patelni. Grillujemy po 4-5 minut z każdej strony. Układamy połówki awokado w żaroodpornym naczyniu, pieczemy 5-6 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż wystygnie i obieramy ze skórki. Robimy sos musztardowy, ucierając oliwę z cukrem, musztardą i octem. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki kroimy na połówki, układamy na talerzykach razem z pokrojonym w plasterki awokado oraz mięsem kurczaka pokrojonym w paseczki. Polewamy sosem musztardowym.
Lauson ASM 108 | CAMPINGAZ Grill gazowy PART... | Esperanza EKG005 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Twarożek z kaparami
(dla 2 osób)
Składniki
- 200 g miękkiego białego twarogu
- 4 łyżki naturalnego jogurtu
- 4 rzodkiewki
- 2 łyżki kaparów
- 1 pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ser rozcieramy z jogurtem, dodajemy posiekane rzodkiewki i odcedzone z zalewy kapary. Wrzucamy posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem - najlepsze będą paluchy piwne lub precle.
BergHOFF SQUALO Zestaw przyborów | Joseph Joseph ELEVATE przybory drewniane | Joseph Joseph Elevate przybory kuchenne |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Biały ser z wędzoną makrelą
(dla 3 osób)
Składniki
- 2 filety lub 1 cała wypatroszona i oczyszczona makrela
- 25 dag półtłustego twarogu (powinien być wilgotny)
- 200 ml naturalnego jogurtu
- pęczek szczypiorku
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz
- ew. świeża kolendra, mięta i cytryna
Sposób przygotowania
Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym. Wędzimy filety na ciepło przez godzinę w puszce ustawionej na średnim ogniu. Jeśli używamy do wędzenia grilla, układamy na nim całą rybę i zostawiamy na 45 min. W beczce wędzimy 30-45 min. Twaróg mieszamy z jogurtem i dodajemy kawałki ryby (bez ości), a następnie posiekany szczypiorek oraz sok z cytryny; przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy dodać też kolendrę, miętę i skropić całość oliwą.
FISKARS Nóż do sera | Nóż do sera Stelton | Rosendahl Grand Cru Nóż do sera |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
Zupa z kaczki
Składniki
- 2 kacze piersi
- 6 łyżek sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- 1 litr bulionu
- 1 pęczek dymki makaron chiński
Sposób przygotowania
Nacinamy skórę na kaczce, piersi zalewamy sosem sojowym, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty kawałek imbiru, mieszamy i marynujemy 24 godziny. Piersi obsmażamy na gorącym tłuszczu najpierw skórą do dołu (około 5 minut), potem odwracamy i smażymu jeszcze 3 minuty. Usmażone mięso odkładamy na 5 minut, aby odpoczęło, a potem kroimy je w plastry. Przygotowujemy makaron chiński według przepisu na opakowaniu, zalejwamy gorącym bulionem, dodajemy mięso kaczki i posypujemy dymką.
Ambition Porcelanowa waza | Bolesławiec GU-1004 | LUBIANA Waza 270 Victoria |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Pierś z kaczki w sosie pomarańczowo-pieprzowym
Składniki
Sos:
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- po 4 łyżki białego wytrawnego wina i cointreau
- sól, biały pieprz
- 1 łyżka zielonego marynowanego pieprzu
Sposób przygotowania
Nacinamy w kratkę skórę na kaczych piersiach, nacieramy mięso mieszanką soli, pieprzu i tymianku. Wkładamy je na patelnię i smażymy na maśle z obu stron, aż przyrumieni się z zewnątrz, a w środku będzie lekko różowe. Owijamy w folię aluminiową, aby nie wystygło. Do tłuszczu na patelni dodajemy bulion, sok, wino i cointreau. Zagotowujemy sos na mocnym ogniu. Przecedzamy przez sitko, przyprawiamy solą oraz białym i zielonym pieprzem.
Alessi Patelnia grillowa | Chasseur Patelnia grillowa | SKEPPSHULT Patelnia grillowa |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
Sałatka z kaczką, pomarańczami i burakami
Kaczka:
- 20 g soli morskiej
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 ząbek czosnku
- 2 piersi kaczki
- 500 g kaczego lub gęsiego (ewentualnie wieprzowego) smalcu
Sałatka:
- 4 małe buraki (lub 2 większe)
- 1 pomarańcza
- 1 mała cykoria
- 1 szalotka, garść orzechów włoskich
Sos:
- 150 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 2 łyżki oliwy
- szczypta cukru
- soli i pieprzu
Sposób przygotowania
Mieszamy sól z posiekanym rozmarynem i czosnkiem, nacieramy piersi kaczki, wkładamy do miski,
przykrywamy przezroczystą folią i wstawiamy do lodówki na noc. Następnie wycieramy nadmiar soli i układamy mięso w płaskim naczyniu żaroodpornym. Zalewamy roztopionym smalcem, tak aby całe było przykryte. Pieczemy półtorej godziny w 140°C. Wyciągamy mięso z tłuszczu i osuszamy na ręczniku papierowym.
Uwaga: Kaczkę można przygotować wcześniej. Po odcedzeniu i ostudzeniu wkładamy mięso do czystego pojemnika i zalewamy przecedzonym przez gęste sitko smalcem z pieczenia. Wytrzyma w lodówce przez miesiąc.
Przygotowujemy buraki: zawijamy je w folię aluminiową, układamy na blasze i pieczemy 20-30 minut w 200°C. Studzimy i obieramy, kroimy w cząstki, układamy na talerzu. Pomarańczę obieramy z białej skórki (albedo), filetujemy, wycinając cząstki spomiędzy oddzielających je błonek. Na talerzu układamy pomarańczowe filety, buraki, pokrojoną w grube paski cykorię, szalotkę pokrojoną w piórka i posiekane orzechy. Robimy sos: sok pomarańczowy redukujemy o 2/3 objętości, lekko studzimy, mieszamy z oliwą i doprawiamy do smaku. Rozgrzewamy patelnię, na dnie układamy kółko wycięte z pergaminu, na nim kładziemy kaczkę skórą do dołu. Smażymy, aż skóra się przyrumieni - jakieś 3 minuty. Następnie zapiekamy jeszcze 5 minut w piekarniku. Rozdzielamy mięso na kawałki, układamy na warzywach i skrapiamy sosem pomarańczowym.
Creme brulee z granatami
(Dla 6 osób)
Składniki
- 500 ml kremówki śmietany
- 90 g cukru, ziarenka z 1 laski wanilii
- 6 żółtek
- 6 łyżeczek pestek granatu
- 6 łyżeczek cukru do posypania
Sposób przygotowania
Zagotowujemy śmietanę z cukrem i wanilią. Odstawiamy, aby śmietana trochę przestygła. Żółtka lekko ubijamy mikserem - nie powinny być puszyste. Powoli wlewamy je do śmietany, mieszając. Staramy się nie napowietrzyć kremu. Masa nie może być puszysta, tylko gładka i błyszcząca. Do niedużych płaskich kokilek wkładamy pestki granatu, wlewamy przez sitko krem (to pozwoli nam uniknąć grudek w deserze) do wysokości mniej więcej 2-2,5 cm. Pieczemy przez 60-90 minut w piekarniku nagrzanym do 90°C. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, potem wyjmujemy, posypujemy cukrem i karmelizujemy palnikiem lub specjalnym żelazkiem do crema catalana.
Pinzimonio
(Dla 4 osób)
Nazwa pochodzi prawdopodobnie od czasownika pinzare, czyli 'szczypać' (chodzi o brane z talerza palcami kawałki jarzyn). Surowe warzywa z oliwą, solą, czasem z dodatkiem pieprzu i octu we Włoszech jada się na początku lub na końcu posiłku. Pinzimonio jest popularne o każdej porze roku. W sklepach można kupić zastawy do pinzimonio z porcelany i terakoty: duży okrągły półmisek i małe miseczki, by biesiadnicy mogli komponować w nich sos wedle uznania. Każdy bierze z półmiska kawałki warzyw, a następnie macza je we własnoręcznie zmieszanym sosie.
Składniki
- 4 marchewki
- 2 świeże ogórki
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 papryka żółta
- 1 czerwona papryka
- 2 bulwy kopru włoskiego
- 4 serca selera naciowego (czyli gałązki z młodymi listkami ze środka wiązki)
- oliwa extra vergine
- sól aromatyzowana
- ocet z czerwonego wina
- pieprz
Sposób przygotowania
Marchewki i ogórki obieramy i kroimy w słupki. Rzodkiewki myjemy, odcinamy liście. Papryki myjemy, usuwamy nasiona oraz białą błonę i kroimy w szerokie paski. Z kopru włoskiego usuwamy pierwszą warstwę, po czym kroimy bulwy w ćwiartki, wyjmujemy z wiązek łodyg selera naciowego ich "serca", czyli najdelikatniejsze gałązki razem z listkami. Układamy warzywa na półmisku. Osobno podajemy oliwę, sól, ocet i pieprz.
Japońskie serniczki sufletowe
(na kilka kokilek lub małą tortownicę o średnicy 18 cm)
Składniki
- 200 g twarogu
- 100 ml śmietanki kremówki
- 50 g jogurtu naturalnego
- 70 g jasnego cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 1/2 laski wanilii
- 2 łyżki soku z cytryny
- 10 g mąki pszennej tortowej lub tortowej ekstra (typ 405)
- 10 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
- masło do posmarowania tortownicy
- konfitura morelowa do posmarowania ciasta
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki co najmniej na pół godziny przed rozpoczęciem pracy - muszą mieć temperaturę pokojową. Twaróg trzykrotnie mielemy i podgrzewamy. Można to zrobić na dwa sposoby: albo włożyć go na minutę do mikrofalówki nastawionej na 600 W, albo umieścić go w metalowej miseczce i podgrzać na parze, stale mieszając - serek powinien być przyjemnie ciepły, gdy dotkniemy go palcem. Dodajemy śmietankę i jogurt, mieszamy. Wsypujemy połowę cukru, dodajemy
żółtka, ziarenka wydrążone z wanilii oraz sok z cytryny. Ucieramy, aż powstanie puszysta, jednolita masa. Łączymy oba rodzaje mąki i przesiewamy wprost do masy serowej (przesianie jest konieczne, w masie nie może być żadnych grudek!), delikatnie mieszamy. Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę. Dodajemy do masy porcjami, mieszając delikatnie za każdym razem. Na dno kokilek lub tortownicy kładziemy wycięte z pergaminu kółka (kółko) i smarujemy je niedużą ilością stopionego masła. Foremki napełniamy masą - nie powinno w niej być pęcherzy powietrza, toteż najlepiej nalewać ją z wysokości 20-30 cm albo lekko uderzyć dnem napełnionych już kokilek (lub tortownicy) o blat stołu. Jeśli używamy tortownicy, owijamy ją z zewnątrz najpierw papierem do pieczenia, a potem jeszcze kilkoma warstwami folii aluminiowej - chodzi o to, aby maksymalnie ją uszczelnić. Kokilki lub tortownicę ustawiamy w głębokiej blasze i wlewamy do niej tyle gorącej wody, aby sięgała mniej więcej do 1 cm wysokości foremek. Pieczemy 35-40 minut w 160°C. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 110°C i pieczemy jeszcze 12-13 minut. Nakłuwamy sernik wykałaczką - jeśli jest mokra, pieczemy go jeszcze trochę, a jeśli sucha, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na 10 minut. Wyjmujemy, studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Sernik pieczony w tortownicy kroimy na porcje.
Uwaga: wierzch ciasta warto posmarować podgrzaną i przetartą przez sitko konfiturą morelową - będzie ładnie błyszczało i zyska na smaku.
BIRKMANN Tortownica SERCE | Lekue Tortownica 26 cm | Tadar Tortownica OKRĄGŁA mała |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Ciasto piaskowe
Na podstawie przepisu z książki Ireny Głowackiej 'Pieczenie ciast i ciasteczek', wyd. Watra, Warszawa 1974
Składniki
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 torebki proszku do pieczenia
- 1/2 laski wanilii
- 3 łyżki gęstej śmietany 22%
- sól
- skórka otarta z 1 cytryny
- cukier puder z wanilią do posypania ciasta
- masło i tarta bułka do przygotowania formy
Sposób przygotowania
Ucieramy masło z cukrem tak długo, aż masa będzie biała i puszysta, a cukier zupełnie się rozetrze. Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym żółtku (kolejne wtedy, kiedy poprzednie połączy się z masą) i - porcjami - przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii oraz śmietanę. Po 20-30 minutach ucierania dodajemy ubite na sztywno białka ze szczyptą soli, na koniec wsypujemy skórkę cytrynową. Masę wlewamy do formy (może być taka z kominkiem na babkę, może być keksówka) wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 35-40 minut w 160-170°C. Możemy zwiększyć temperaturę do 180°C, gdy zobaczymy, że ciasto już wyrosło. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy gorące ciasto cukrem pudrem z wanilią.
Bosch MFQ 40304 | Philips HR 1565/40 | ZELMER 481.64 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
Sałata z roszponki z karmelowym winegretem
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 1 filiżanka cukru
- 6 łyżek wody
- 7 łyżek octu balsamicznego
- 1 filiżanka oleju z orzechów włoskich
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- 12 przepiórczych jajek
- 2 opakowania roszponki lub mizuny
- 1 opakowanie sera brie
- 15 pomidorów koktajlowych
- 1 zielony ogórek
- 1 paczka orzeszków pinii
- 1 filet z kurczaka
- 3 łyżki sosu sojowego
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Przygotowujemy sos do sałaty: cukier wsypujemy na patelnię z możliwie najgrubszym dnem. Dodajemy 4 łyżki wody. Podgrzewamy mieszając, aż do zagotowania. Gdy tylko cukier zacznie nabierać złotego koloru, zdejmujemy patelnię z ognia. Cukier zamienia się w karmel w mgnieniu oka, więc trzeba uważać, żeby go nie spalić. Do karmelu dodajemy powoli ocet balsamiczny, ubijając mieszaninę trzepaczką.
Uwaga - może pryskać! Część cukru może też zmienić się ponownie w kryształki. Jeśli tak się stanie, ponownie stawiamy patelnię na małym ogniu i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Do gotowego karmelu wlewamy powoli, cienkim strumyczkiem, cały czas mieszając, olej orzechowy. Dodajemy 2 łyżki wody, zgnieciony w prasce czosnek, sól i pieprz.
Taki sos karmelowy można przechowywać w zamkniętym pojemniczku w lodówce przez ok. 2 tygodnie. Przed użyciem trzeba go lekko podgrzać, bo schłodzony jest bardzo gęsty.
Przygotowujemy sałatę: gotujemy jajka przepiórcze na twardo, schładzamy, obieramy i dzielimy na połówki. Liście roszponki lub mizuny myjemy i suszymy, wsypujemy do salaterki. Dodajemy wcześniej przygotowane jajka. Ser brie kroimy w małą kostkę, rozsypujemy na sałacie. Umyte pomidorki koktajlowe dzielimy na połówki i dodajemy do miski. Ogórka kroimy w małe słupki i rozsypujemy na liściach. Orzeszki pinii delikatnie rumienimy na gorącej, suchej patelni, cały czas mieszając. Dodajemy do sałaty. Przygotowujemy filet z kurczaka: kroimy go w drobną kostkę, przyprawiamy sosem sojowym i pieprzem, smażymy krótko na rozgrzanym oleju. Gorące kawałki kurczaka kładziemy na gotowej sałacie, polewamy sosem i podajemy.
Sałatka z mango i awokado z sosem z marakui
(dla 2 osób)
Składniki
- 3 łyżki soku z marakui (wyjmujemy pestki z marakui i odciskamy je do miseczki przez gazę; można też kupić gotowy sok lub koncentrat w kartonie, np. firm Ceres, Palmeiron)
- 2 posiekane szalotki
- 4 łyżeczki czerwonego octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka rozgniecionych w moździerzu ziaren kolendry
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 15 dag roszponki lub rukoli
- 1 duże dojrzałe, bez pestki, obrane, pokrojone w plasterki mango
- 2 bez pestek, obrane, pokrojone w plasterki awokado
Sposób przygotowania
Robimy sos z soku z marakui, szalotek, octu winnego, musztardy i kolendry. Powoli wkręcamy w niego oliwę, solimy, pieprzymy do smaku. Częścią sosu polewamy umyte i osuszone liście rukoli, mieszamy, rozkładamy na talerzykach. Dodajemy mango i awokado, skrapiamy resztą sosu. Sałatkę możemy podać samą, możemy też położyć na każdej porcji po kilka ładnych krewetek usmażonych na oliwie z dodatkiem czosnku i świeżych papryczek chilli.
Łosoś marynowany w buraczkach
(dla 6 osób)
Składniki
- 1 litr wywaru rybnego (ugotowanego na rybie wędzonej)
- bouquet garni (związane w pęczek zioła: natka pietruszki, liść laurowy, tymianek)
- 2 średniej wielkości czerwone buraki
- 6 kawałków filetu z łososia (po 15-20 dag)
- 1 burak chioggia (biało-czerwony w przekroju)
- 60 g masła
- ew. jasne rodzynki do dekoracji
Sposób przygotowania
Do gorącego wywaru z ryby wkładamy bouquet garni i pokrojony w kostkę jeden czerwony burak. Studzimy, a potem do tak przygotowanej marynaty dodajemy kawałki łososia i zostawiamy na 12 godzin w chłodnym miejscu. Pozostałe buraki (czerwony i chioggia) kroimy w cienkie paseczki. Możemy użyć surowych lub najpierw pokroić je w cienkie plastry, obgotować w gorącej wodzie (nie dłużej niż minutę), przepłukać zimną wodą, odsączyć i wtedy pokroić w cienkie paski. Połowę masła roztapiamy na małym ogniu, oprószamy mąką, mieszamy i - kiedy mąka się lekko przyrumieni - wlewamy około 1/2 l marynaty. Energicznie mieszamy trzepaczką, gotujemy na małym ogniu, aż sos odparuje mniej więcej o 1/3. Łososia smażymy na pozostałym maśle, po 2 minuty z każdej strony. Przekładamy na talerze, polewamy sosem, podajemy z paskami buraków. Potrawę można jeszcze udekorować jasnymi rodzynkami.