Efektowne jajka na Wielkanoc - najlepsze przepisy
Jajka faszerowane (Agata Aniol)
Efektowne jajka na Wielkanoc - najlepsze przepisy
Jak pięknie i smacznie przyrządzić jajka na śniadanie wielkanocne? Oto 11 niebanalnych propozycji, którymi zadziwisz rodzinę.
Jajka faszerowane szczawiem
Składniki
- 6 ugotowanych na twardo, obranych jajek
- 150 g szczawiu
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Szczaw drobno siekamy. Lekko posmarowane oliwą naczynie żaroodporne wykładamy 1/3 szczawiu, lekko solimy. Z przepołowionych jajek wyjmujemy żółtka i zagniatamy z resztą szczawiu, 3/4 parmezanu, solą i pieprzem, dodając tyle oliwy, żeby farsz związać. Nadziewamy nim białka, układamy na szczawiu w naczyniu do zapiekania, posypujemy resztą parmezanu i skrapiamy oliwą. Pieczemy w temperaturze 200°C przez 15 minut.
Do potrawy wino dobiera Marek Bieńczyk
Jest jakieś minimum przyzwoitości, Tadziu! Takich rzeczy przyjaciołom się nie robi. Nie podam do jajka ze szczawiem żadnego wina: jajko jest trudne, szczaw jest trudny, dla sommeliera to chodząca para nieszczęść. Ale podam dobry armaniak. To nie jest całkiem mój pomysł. Kiedyś w Gaskonii zaserwowano mi do jajecznicy ten właśnie trunek. Co prawda z 1936 roku, ale po wojnie też robią dobre. Nada się choćby młody, żywy i zadziorny Darroze 8 ans d'âge (Mielżyński All Around Wine, 157 zł)
Autor: Tadeusz Pióro
Szkockie jajka
Składniki:
- 10 jajek
- 800 g surowej białej kiełbasy
- po 1 posiekanym pęczku szczypiorku i natki
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka ostrej musztardy
- sól
- pieprz
- 125 g mąki
- 150 g tartej bułki
- olej do głębokiego smażenia
- 3 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Do rondla z zimną wodą wkładamy 8 jajek, gotujemy 3-4 minuty, licząc od zagotowania się wody. Hartujemy w zimnej wodzie, obieramy. Wyciskamy mięso z osłonek kiełbasy, dodajemy zioła, gałkę, musztardę. Solimy i pieprzymy, wyrabiamy, dzielimy na 8 porcji. Lepimy z nich kulki, spłaszczamy je na owalne placuszki (najlepiej robić to rękami oprószonymi mąką). Każde jajko obtaczamy w mące, układamy pośrodku jednego mięsnego placuszka, obklejamy masą ze wszystkich stron. Potem panierujemy kolejno w mące, 2 roztrzepanych jajkach i tartej bułce. Rozgrzewamy olej do 150°C. Jeśli nie mamy ani frytownicy ani termometra kuchennego, robimy próbę, wrzucając na gorący olej kawałek ziemniaka - jeśli szybko się przyrumieni, można smażyć. Wkładamy jajka, smażymy 4 minuty, odwracając w trakcie smażenia. Przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Jajka podajemy, gdy tylko lekko ostygną - świetnie smakują z korniszonami albo marynowaną cebulką.
Autor: Magazyn Kuchnia
Jajka faszerowane czosnkiem niedźwiedzim
Jajka z czosnkiem niedźwiedzim to propozycja dania na wielkanocny stół. Czosnek niedźwiedzi ma wyrazisty smak, ale zdecydowanie mniej dominujący niż czosnek pospolity. Zatem bez obaw: nie będziemy zionąć ogniem przy świątecznym śniadaniu. Jajka poza tym, że świetnie smakują, to ładnie się też prezentują. Jajka z czosnkiem niedźwiedzim to alternatywa do wszelkich tradycyjnych faszerowanych jajek. Przepis prosty, kilka składników, a smak zupełnie inny niż znany nam do tej pory.
Składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżki posiekanego świeżego czosnku niedźwiedziego
- łyżka majonezu
- sól
Sposób przygotowania:
Gotujemy jajka na twardo i studzimy je. Obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół. Delikatnie wyciągamy żółtka i miksujemy je z czosnkiem niedźwiedzim i majonezem. Doprawiamy do smaku solą. Wypełniamy połówki jajek pastą z czosnku niedźwiedziego. Jajka z czosnkiem niedźwiedzim można ozdobić szczypiorkiem i rzodkiewką i podać na liściach czosnku niedźwiedziego.
Przepis: Agata Anioł, współautorka bloga Kuchnia w Formie http://www.kuchniawformie.pl/.
Jajka herbaciane
Dla 6 osób
Składniki
- 12 jajek
- 2 litry mocnej zielonej lub czarnej herbaty
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
Sposób przygotowania
Wkładamy jajka do garnka z wodą i zagotowujemy. Gotujemy 1-2 minuty, zdejmujemy z ognia i studzimy. Wylewamy wodę, wyjmujemy jajka, lekko nadtłukujemy ich skorupki. Delikatnie umieszczamy jajka z powrotem w garnku i zalewamy taką ilością herbaty, aby były przykryte. Dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 1,5 godziny na malutkim ogniu, od czasu do czasu dolewając pozostałą herbatę, aby uzupełnić tę, która wyparowała.
Autor: Przemysław Muszyński
Ziemniaki pieczone z jajkiem, prosciutto i chilli
Składniki:
- 6 ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oliwy
- kawałek masła
- 12 plastrów prosciutto lub szynki serrano
- 500 ml śmietanki 18%
- 120 g startego cheddara
- sól morska i pieprz do smaku
- 4 jajka
- 1-2 suszone czerwone papryczki chilli (oczyszczone z pestek)
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania:
Płuczemy i obieramy ziemniaki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy. Gotujemy mniej więcej 20 minut. Odcedzamy, studzimy, kroimy w cząstki. Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni i smażymy kawałki ziemniaków na średnim ogniu na złoty kolor. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę oliwy. Odsączamy na ręczniku papierowym. Smarujemy masłem cztery żaroodporne miseczki. Wykładamy je szynką i wypełniamy ziemniakami. Mieszamy śmietanę, starty ser, szczyptę soli i pieprzu. Zalewamy masą ziemniaki w miseczkach. Do każdej wbijamy po jajku, posypujemy pokruszonymi papryczkami. Wstawiamy miseczki do brytfanny, wlewamy do niej wodę, tak aby sięgała do połowy naczynek. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 minut, aż jajka się zetną. Posypujemy szczypiorkiem i pieprzem.
Autor: Giedré Barauskiené
Śledzie z orzechami włoskimi i jajkiem
Składniki:
- 4-6 dorodnych śledzi matias
- 10-15 dag łuskanych orzechów włoskich
- 1/2 pęczka szczypiorku
- oliwa
- 3-4 jajka ugotowane na twardo
- Sól
- Czarny lub kolorowy (koniecznie świeżo zmielony) pieprz
Sposób przygotowania:
Śledzie płuczemy (jeśli lubimy łagodniejsze, można namoczyć je w zimnej wodzie lub mleku i odstawić na kilka godzin, a potem osuszyć), kroimy w dzwonka. Układamy na większym półmisku, polewamy oliwą (płaty ryby powinny być w połowie zakryte). Posypujemy orzechami włoskimi, starając się, by najładniejsze połówki zostawić na wierzchu, i grubo pokrojonym szczypiorkiem. Układamy ćwiartki jajek między śledziami i całość oprószamy pieprzem - najlepiej prosto z młynka. Można dodać świeżą natkę i szczyptę pieprzu kajeńskiego.
Autor: Magazyn Kuchnia
Ptysie z jajkami przepiórczymi i kawiorem
dla 6 osób
Składniki
- 12 jajek przepiórczych
- 40 g czarnego kawioru
- 300 g brązowych pieczarek
- 1 mała szalotka
- 40 g masła
- kwiat soli morskiej i pieprz do smaku
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka pasty z czarnych trufli
- 24 ptysie upieczone z ciasta parzonego II
Sposób przygotowania
Jajka płuczemy. W dużym rondlu zagotowujemy wodę, delikatnie wkładamy do niej jajka (najlepiej zsuwając z łyżeczki). Gotujemy 3-4 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową, przelewamy zimną wodą, lekko studzimy i ostrożnie obieramy. Przekrawamy na połówki.
Robimy pastę. Pieczarki oczyszczamy i bardzo drobno siekamy. Siekamy również szalotkę. Szklimy ją na maśle, wrzucamy grzyby. Podsmażamy, aż puszczą wodę. Zwiększamy ogień i odparowujemy, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy kwiatem soli morskiej i pieprzem. Studzimy 10 minut, mieszamy ze śmietaną i pastą truflową. Odkrawamy czubki ptysiów. Napełniamy ptysie pastą grzybową, na wierzchu kładziemy po połówce jajka i odrobinie kawioru, nakrywamy odkrojonymi czapeczkami.
Jajka faszerowane w skorupce z migdałami
Wg Magdy Gessler
Składniki
- 6 jajek
- 1 mała cebula
- 1/2 pęczka świeżej kolendry
- 1 łyżka tłustej śmietany
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 50 g płatków migdałowych
- tłuszcz do smażenia
- kilka całych migdałów (do dekoracji)
Sposób przygotowania
Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Ostrożnie przekrawamy nożem, tak by nie pokruszyć skorupki. Wyjmujemy zawartość, drobno siekamy z cebulą i kolendrą. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku. Na suchej patelni przyrumieniamy płatki migdałowe. Całe migdały sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i także podsmażamy na brązowy kolor; panierujemy w soli. Nakładamy farsz do skorupek, wierzch przykrywamy płatkami migdałowymi i dociskamy. Smażymy połówki jajek na tłuszczu na ciemnozłoty kolor, układając je farszem do dna patelni. Dekorujemy je całymi migdałami w soli.
Autor: Magda Gessler
Jajka przepiórcze z cukinią i krakersami
Składniki
- 1 cukinia z cienką skórką
- 1/2 cytryny
- 1 łyżka świeżego posiekanego estragonu (lub estragon suszony)
- 200 g serka koziego
- 1 mały pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- 6 solonych krakersów
- 4 małe korniszony
- 6-8 jajek przepiórczych
Sposób przygotowania
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy sok z cytryny i estragon. Ser mieszamy za szczypiorkiem, solą i pieprzem. Układamy na dnie kieliszków. Posypujemy pokruszonymi krakersami i pokrojonymi korniszonami. Układamy cukinię i połówki ugotowanych na twardo jajek przepiórczych. Młodą cukinię można zastąpić zielonym ogórkiem lub surówką z marchewki, selera oraz majonezu lub chrzanu.
Autor: Magazyn Kuchnia
Jajka przepiórcze w buraczkach
Dla 6 osób
Składniki
- 1,5 kg niedużych buraków
- 1 szklanka octu winnego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 małe listki laurowe
- 5 goździków
- 24 jajeczka przepiórcze
Sposób przygotowania
Buraki obieramy, kroimy w plastry, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Częściowo przykrywamy i dalej gotujemy, aż zmiękną. Wywar z buraków cedzimy, odmierzamy 2 szklanki, zagotowujemy z octem, cukrem oraz przyprawami. Marynatę studzimy. Jajeczka gotujemy na twardo (3 minuty). Odlewamy wodę, przykrywamy rondelek i potrząsamy, aby nadkruszyć skorupki. Zalewamy jajeczka zimną wodą, odstawiamy na 15 minut, obieramy ze skorupek i wkładamy do słoja. Polewamy buraczaną marynatą, przykrywamy i odstawiamy. Są gotowe po 24 godzinach - jeśli będziemy marynować je dłużej, białka będą gumowate, a marynata zabarwi również żółtka.
Autor: Przemysław Muszyński
Croque madame - tosty z jajkami, szynką i beszamelem
dla 4 osób
Francuski pomysł na zapiekankę, podawaną na szybko w barach i bistrach. Nazwa pochodzi od słowa 'croquer', oznaczającego chrupanie. Jest męski i żeński wariant tej kanapki (chrupki pan i chrupka pani): w obu pomiędzy dwa tosty wkłada się przed ich zapieczeniem szynkę i ser, do wersji 'madame' po wyjęciu z piekarnika dodawane jest jajko sadzone i sos beszamelowy.
Składniki
- 8 kromek pieczywa tostowego
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 10-12 dag pokrojonej w cienkie plasterki szynki
- 2 garści startego sera - najlepiej gruyere
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 4 jajka
- 4 łyżki sosu beszamelowego
Sos beszamelowy:
- 1 łyżka masła
- 1 czubata łyżka mąki
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania
Robimy sos: w rondelku topimy masło, wsypujemy mąkę, podgrzewamy, mieszając, aż powstanie gładka pasta. Nie przerywając mieszania, zasmażamy jeszcze 2 minuty, nie rumieniąc, powolutku wlewamy szklankę mleka. Gdy sos będzie gładki i gęsty, zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i gałką muszkatołową. Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając opcję grillowania. Cztery kromki smarujemy musztardą, obkładamy szynką, grubo posypujemy serem. Przykrywamy pozostałymi kromkami. Wierzchy grubo smarujemy masłem. Przygotowane tosty układamy na blasze i grillujemy 5 minut. Odwracamy, posypujemy resztą sera, pieczemy jeszcze przez około 5 minut, aż będą złociste i chrupiące. Na oleju smażymy jajka sadzone. Układamy po jednym na każdym toście i polewamy beszamelem.
Autor: Magazyn Kuchnia