Dania z chrzanem na Wielkanoc

Zupa chrzanowa (Danuta Napierała/pndfutura.pl )

Sosy chrzanowe i rady do chrzanu
Chrzanowy z awokado (na zimno; pasuje do wędlin, jajek na twardo, wędzonych ryb).
Rozgniatamy widelcem miąższ jednego awokado, dodajemy łyżeczkę lub dwie soku z cytryny oraz łyżkę świeżo startego chrzanu i po 1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany (22%) oraz śmietanki tortowej (36%). Solimy i doprawiamy białym pieprzem.
Chrzanowo-chlebowy (na gorąco; np. do sztukamięsa, ozorów, pulpetów drobiowych).
Szklimy na maśle jedną posiekaną cebulę. Wlewamy 400 ml
gorącego bulionu wołowego, a po 5 minutach gotowania - 200 ml kremówki. Po 3 minutach wrzucamy dwa pokruszone tosty (bez skórki). Gotujemy 3 minuty, dokładamy 2 łyżki świeżo startego chrzanu. Zdejmujemy z ognia, miksujemy i solimy do smaku.
RADY DO CHRZANU?
1. Spróbujcie chrzanowej panna cotty! Zagotujcie 200 ml śmietanki kremówki z 40 g świeżo startego chrzanu, szczyptą soli i pieprzu, połówką obranego i startego jabłka i 50 ml świeżo wyciśniętego soku z jabłek.
Zdejmijcie z ognia i odstawcie na 15 minut, potem przetrzyjcie przez sitko, dodajcie 2,5 płatka (lub 2,5 łyżeczki) rozpuszczonej żelatyny, wymieszajcie i znowu przetrzyjcie przez sitko - im drobniejsze, tym lepiej. Przelejcie do pojemniczków i wstawcie na noc do lodówki. To świetny dodatek do tatara rybnego (np. z wędzonego suma).
2. Chrzan też się dobrze łączy z parmezanem, np. w takim musie: wymieszajcie 150 g startego parmezanu z 50 g chrzanu i 100 g twarożku. Przyprawcie solą i białym pieprzem. Dalej postępujcie jak w przepisie na mus do carpaccio ze strony 16 (możecie tylko wziąć nieco więcej żelatyny).
![]() |
![]() |
![]() |
HENDI SOSJERKA |
Karolina Sosjerka 350ml | LUBIANA Sosjerka 40 |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Zupa chrzanowa
dla 8 osób
Składniki
- 100 g posiekanej cebuli
- 1 łyżka masła
- 120 ml wytrawnego wermutu lub białego wina
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 100 g mączystych ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 120 g gęstej kwaśnej śmietany
Do smaku:
Oraz:
- 8 cienkich plastrów wędzonego boczku
- 8 bardzo cienko ukrojonych kromek czerstwego wiejskiego chleba
Sposób przygotowania
Cebulę szklimy na maśle, zalewamy alkoholem i bulionem. Dodajemy ziemniaki i czosnek, gotujemy 20-30 minut. Śmietanę rozprowadzamy odrobiną gorącej zupy, wlewamy z powrotem do garnka, mieszamy; nie gotujemy. Przyprawiamy do smaku, dodajemy chrzan, miksujemy.
Wędlinę i chleb układamy na blasze i pieczemy w 150°C, aż i jedno, i drugie będzie chrupkie. Do każdej porcji zupy wkładamy grzankę i czips z boczku.
![]() |
![]() |
![]() |
Blender ELECTROLUX ESTM 6400 | Blender Bosch MSM 7700 | Blender Stalgast WARING 482240 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Rybne carpaccio z musem chrzanowym
dla 4 osób
Ryba:
- 4 filety z pstrąga lub troci (po 200 g)
- sól i pieprz
- oliwa
- sok z limonki
Mus chrzanowy:
- 1 duży ogórek
- 125 g kwaśnej śmietany 22%
- 1 łyżka świeżo startego chrzanu
- sól, pieprz
- ew. kilka kropli tabasco
- 1,5 płatka żelatyny lub 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku
- 100 ml śmietanki kremówki
Oraz:
- pokrojony w cienkie plasterki ogórek
- ulubione świeże zioła
Sposób przygotowania
Ryby kroimy w jak najcieńsze plastry, solimy i pieprzymy, skrapiamy oliwą i sokiem z limonki. Odstawiamy, aby się lekko zamarynowały, a w tym czasie robimy mus: w sokowirówce wyciskamy sok z ogórka - odmierzamy pół szklanki (125 ml), mieszamy z kwaśną śmietaną i chrzanem, przyprawiamy do smaku; mieszanina powinna być dość ostra. Łączymy ją z rozpuszczoną żelatyną, wstawiamy do lodówki. Po kilkunastu minutach dodajemy ubitą kremówkę, delikatnie mieszamy, znowu wstawiamy do lodówki. Gdy masa zacznie lekko gęstnieć, nabieramy ją łyżeczką i za pomocą drugiej łyżeczki formujemy quenelles (wrzecionowate kluseczki); trzymamy je 2 godziny w lodówce. Zamarynowane ryby układamy na talerzykach, na wierzchu kładziemy po porcji musu. Dekorujemy plasterkami ogórka oraz ziołami.
![]() |
![]() |
![]() |
Chroma - nóż do filetowania |
Nóż do filetowania |
Zwilling Nóż do filetowania |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Łosoś zapiekany z chrzanem
Dla 4-6 osób
Składniki
- 3 pszenne tosty
- 80 g miękkiego masła
- 3 łyżki świeżo startego chrzanu
- sok z 1/2 cytryny
- 1 żółtko
- sól, pieprz
- 600 g filetu z łososia
Sposób przygotowania
Tosty okrawamy ze skórek i miksujemy w blenderze. Masło ucieramy z chrzanem i sokiem z cytryny, mieszamy ze zmiksowanymi tostami i żółtkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem, rozkładamy na desce przykrytej kawałkiem folii kuchennej. Przykrywamy drugim arkuszem folii, spłaszczamy (można rozwałkować) do grubości pół centymetra. Przenosimy do lodówki - masło powinno stężeć.
Rybę nacieramy solą i pieprzem, układamy na blasze i przykrywamy zimną masą tostowo-maślaną. Wstawiamy pod rozgrzany grill piekarnika, pieczemy 8-10 minut. Przed podaniem kroimy na porcje.
![]() |
![]() |
![]() |
Kuchenprofi - Naczynie do pieczenia |
Roemertopf Naczynie do pieczenia | Vialli Design Naczynie do zapiekania |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Sałatka z soczewicy i cielęcego ozora
Ozór:
- 2 ozory cielęce (ok. 800 g)
- sól
- 1 duża marchewka
- 150 g selera korzeniowego
- 1 nieduża pietruszka
- 1 por
- 2-3 gałązki natki lub lubczyku
- 12 ziaren pieprzu
Soczewica:
- 250 g zielonej soczewicy
- bulion warzywny
- 1 posiekana cebula
- 1 liść laurowy
- 1 ząbek czosnku
Sos:
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1/2 łyżeczki musztardy
- po szczypcie soli i pieprzu
- 4 łyżki oliwy
- 1-2 łyżki świeżo startego chrzanu
- garść listków natki, posiekanej
Sposób przygotowania
Przygotowujemy ozory: myjemy je, zalewamy zimną wodą, solimy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, kilkakrotnie usuwając szumowiny. Dodajemy obrane i grubo pokrojone warzywa, zieleninę oraz pieprz. Gotujemy na małym ogniu do miękkości - nawet 3 godziny. Wyjmujemy, od razu wkładamy do lodowatej wody, a potem zdejmujemy skórę. Wywar studzimy, dodajemy do niego mięso, przykrywamy, wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Gotujemy soczewicę: zalewamy ją bulionem, dodajemy pozostałe składniki i gotujemy 20 minut - do miękkości.
W tym czasie robimy sos: mieszamy ocet z musztardą, solimy i pieprzymy, ucieramy z oliwą. Dodajemy chrzan.
Odcedzamy soczewicę, od razu mieszamy z sosem i natką. Ozory kroimy w poprzek w cienkie plastry, układamy je na sałatce i podajemy.
![]() |
![]() |
![]() |
Salaterka szklana | Salaterka AUTHENTIC White4282 | Salaterka ceramiczna Bratki |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |