Lubczyk dla zakochanych

Trufle z ciemnej lub białej czekolady (Fot. Zosia Różycka i Ola Szwarc)

Czekoladki z pistacjami i lubczykiem
Składniki
- 400 g gorzkiej czekolady
- 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego (ok. 500g)
- ok. 40 g masła
- szczypta soli
- 200 g pistacji
- garść posiekanych listków lubczyku
- cukier lubczykowy do dekoracji
Sposób przygotowania
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, zamieszać. Nie zdejmując z garnka z wodą, wlać do niej skondensowane mleko, dodać masło i szczyptę soli. Energicznie zamieszać trzepaczką, aż wszystkie składniki się połączą. Dodać posiekane pistacje i jeszcze mieszać około minuty. Masę wylać na arkusz papieru do pieczenia, wygładzić powierzchnie, posypać pistacjami i cukrem lubczykowym z wierzchu. Wstawić na parę godzin do lodówki, żeby masa stężała. Ostrym nożem kroić na kawałki i każdą czekoladkę zawinąć w papierek.

Trufle z ciemnej lub białej czekolady
Składniki
- 80 g ulubionych ciasteczek (maślanych, herbatników albo owsianych)
- 100 g czekolady (białej lub gorzkiej)
- 4 łyżki śmietanki
- szczypta soli
- garstka posiekanych listków lubczyku
- cukier lubczykowy do obtoczenia
-Sposób przygotowania
Śmietankę podgrzać w rondelku. Gdy będzie gorąca zdjąć z ognia i wrzucić połamaną na kawałki czekoladę. Gdy się rozpuści dobrze zamieszać, dodać zmiksowane na pył ciastka, szczyptę soli, lubczyk i dobrze zamieszać. Masę wstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie formować z niej kulki i obtaczać je w cukrze lubczykowym.
CUKIER LUBCZYKOWY
Składniki
- 100 g cukru (może być brązowy, biały)
- garstka listków lubczyku
Sposób przygotowania
W blendrze zmiksować listki lubczyku i połączyć je z cukrem. Po zmieszaniu można wysypać cienką warstwą na papierze do pieczenia, żeby wilgoć z cukru odparowała.