Lubczyk dla zakochanych

Mg, Baziółka
Trufle z ciemnej lub białej czekolady

Trufle z ciemnej lub białej czekolady (Fot. Zosia Różycka i Ola Szwarc)

Zadaj mu lubczyku. Zaskocz ukochanego - przygotuj słodkie czekoladki z pistacjami i lubczykiem, albo trufle z ciemnej czekolady
1 z 2
Zosia Różycka i Ola Szwarc
Zosia Różycka i Ola Szwarc

Czekoladki z pistacjami i lubczykiem

Składniki

  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego (ok. 500g)
  • ok. 40 g masła
  • szczypta soli
  • 200 g pistacji
  • garść posiekanych listków lubczyku
  • cukier lubczykowy do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, zamieszać. Nie zdejmując z garnka z wodą, wlać do niej skondensowane mleko, dodać masło i szczyptę soli. Energicznie zamieszać trzepaczką, aż wszystkie składniki się połączą. Dodać posiekane pistacje i jeszcze mieszać około minuty. Masę wylać na arkusz papieru do pieczenia, wygładzić powierzchnie, posypać pistacjami i cukrem lubczykowym z wierzchu. Wstawić na parę godzin do lodówki, żeby masa stężała. Ostrym nożem kroić na kawałki i każdą czekoladkę zawinąć w papierek.

2 z 2
Fot. Zosia Różycka i Ola Szwarc
Fot. Zosia Różycka i Ola Szwarc

Trufle z ciemnej lub białej czekolady

Składniki

  • 80 g ulubionych ciasteczek (maślanych, herbatników albo owsianych)
  • 100 g czekolady (białej lub gorzkiej)
  • 4 łyżki śmietanki
  • szczypta soli
  • garstka posiekanych listków lubczyku
  • cukier lubczykowy do obtoczenia

 

-Sposób przygotowania

Śmietankę podgrzać w rondelku. Gdy będzie gorąca zdjąć z ognia i wrzucić połamaną na kawałki czekoladę. Gdy się rozpuści dobrze zamieszać, dodać zmiksowane na pył ciastka, szczyptę soli, lubczyk i dobrze zamieszać. Masę wstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie formować z niej kulki i obtaczać je w cukrze lubczykowym.

 

CUKIER LUBCZYKOWY

Składniki

  • 100 g cukru (może być brązowy, biały)
  • garstka listków lubczyku

Sposób przygotowania

W blendrze zmiksować listki lubczyku i połączyć je z cukrem. Po zmieszaniu można wysypać cienką warstwą na papierze do pieczenia, żeby wilgoć z cukru odparowała.

Więcej na ten temat: lubczyk, walentynki