21 obowiązkowych dań do wypróbowania w lutym
Tom yam z krewetkami (Fot. Marcin Kiełbiewski)
21 obowiązkowych dań do wypróbowania w lutym
Oszczędnym proponujemy dania z ziemniaków i pieczarek - skończ z nudą, ugotuj coś nowego! Dla tych zmarzniętych przygotowaliśmy dania z pikantnym chilli, a zakochanym polecamy desery z czekoladą. Smacznego!
Chilli con carne
(dla 4 osób)
Składniki
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 łyżka keczupu
- kawałek kory cynamonu
- 1 gałązka tymianku
- 1 zielone chilli
- 1 puszka obranych w kawałkach pomidorów
- sól i pieprz do smaku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- chipsy nachos do podania
Sposób przygotowania
Podsmażamy na oliwie czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy mięso, keczup, cynamon, tymianek i posiekane chilli, smażymy 3-4 minuty, cały czas mieszając, aż mięso będzie brązowe. Wlewamy pomidory z puszki i pół szklanki wody, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Dodajemy odcedzoną fasolę i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy solą oraz pieprzem, podajemy z chipsami nachos.
Tom yam z krewetkami
Składniki
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 3-4 szklanki bulionu drobiowego
- 3 ząbki czosnku
- 1-2 papryczki chilli (czerwone)
- 3 listki limonki kaffir
- garść (najlepiej świeżych shiitake) grzybów
- 10-15 (średnich lub dużych) krewetek
- 1 słodka papryka
- 1/2 puszki (200 ml) mleka kokosowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- szczypta brązowego cukru
- sok z limonki do smaku
- garść grubo pokrojonej świeżej kolendry
Sposób przygotowania
Odcinamy kawałek (1/3 od dołu) trawy cytrynowej, miażdżymy płaską stroną noża. Wrzucamy do bulionu razem z resztą trawy, gotujemy kilka minut, zmniejszamy ogień. Dodajemy posiekany czosnek, chilli, kaffir i pokrojone w cienkie plasterki grzybki, gotujemy 5 minut. Teraz wrzucamy obrane krewetki i pokrojoną w cienkie paski paprykę, gotujemy 5-6 minut, aż krewetki zrobią się różowe. Wlewamy mleko kokosowe oraz sos rybny i doprawiamy - jeśli zupa jest za mało słona, dodajemy sosu rybnego, jeśli ma być bardziej ostra - więcej chilli. Zbyt kwaśny smak zupy złagodzimy, dodając nieco brązowego cukru, za słony - sokiem z limonki. A jeśli się okaże, że danie wyszło za ostre, dodajemy więcej mleka kokosowego. Przed podaniem zupę posypujemy kolendrą.
Tacosy z kurczakiem i guacamole
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 3 łyżki oliwy
- 2 piersi kurczaka
- sól, pieprz
- 1 pęczek kolendry
- 1 papryczka chilli
- 2 limonki
- 4 tortille pszenne lub kukurydziane
- 1 porcja guacamole
Sposób przygotowania
Posiekany czosnek oraz cebulę szklimy na oliwie. Piersi kurczaka oczyszczamy, przecinamy wzdłuż na cienkie kotlety, lekko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy wraz z cebulą i czosnkiem po 8 minut z każdej strony, aż będą złociste. Kurczaka kroimy na małe kawałeczki, mieszamy z cebulą, czosnkiem, posiekaną kolendrą i połową posiekanego chilli (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw), skrapiamy sokiem z 1 limonki. Podgrzewamy tortille w piekarniku (2-3 minuty w 180°C) lub na suchej patelni. Każdą tortillę smarujemy guacamole, na to kładziemy porcję kurczaka, posypujemy resztą chilli i skrapiamy sokiem z drugiej limonki.Uwaga: przepis można urozmaicić, dodając do kurczaka kawałeczki świeżego ananasa.
Fot. Marcin Klaban
Singapurskie klopsiki z makaronem
(dla 4 osób)
Składniki
- 400 g mielonej wieprzowiny
- kilkucentymetrowy kawałek imbiru
- 5-6 pieczarek
- 2 papryczki chilli
- sól, pieprz
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 3 łyżki pasty miso
- 250 g chińskiego makaronu jajecznego (noodle)
- 1 pęczek kolendry
Sposób przygotowania
Mięso mieszamy z posiekanym imbirem, drobno pokrojonymi pieczarkami i jedną posiekaną papryczką chilli (wyrzucamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw). Doprawiamy solą, pieprzem i sosem ostrygowym. Formujemy kuleczki o średnicy 2-3 cm. Zagotowujemy w garnku 2 litry wody, dodajemy pastę miso. Kiedy się rozpuści, gotujemy klopsiki we wrzątku przez 7 minut. Dorzucamy do garnka makaron i gotujemy razem z klopsikami jeszcze 8 minut. Makaron z klopsikami przekładamy do miseczek, zalewamy wywarem, w którym się gotowały. Posypujemy listkami kolendry i drugą posiekaną papryczką chilli.
Fot. Marcin Klaban
Wołowina z chilli i tajską bazylią
(dla 4 osób)
Przepis przygotowany przez restaurację "Why Thai Food & Wine"
Składniki
- 1-2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 4 małe papryczki chilli
- 400 g polędwicy wołowej pokrojonej w cienkie plastry
- 40 g pieczarek
- 80 g papryki
- 80 g białej cebuli
- 200 ml bulionu wołowego
- 4 łyżeczki sosu ostrygowego
- 4 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta pieprzu
- 10 g dymki
- 5 g tajskiej bazylii
Sposób przygotowania
Do rozgrzanego woka wlewamy olej, dodajemy posiekany czosnek, a po minucie posiekane chilli. Dorzucamy mięso, plasterki pieczarek, pokrojoną paprykę i cebulę. Smażymy 1-2 minuty. Następnie wlewamy bulion i gotujemy razem około minuty. Dolewamy sosy - ostrygowy i sojowy - dosypujemy cukier i pieprz. Gotujemy jeszcze minutę. Na koniec dodajemy pokrojoną dymkę.
Danie dekorujemy liśćmi bazylii.
Polędwica wołowa Wellington
Dla 4-6 osób
Ciasto:
- 12 g świeżych drożdży
- 4 dag cukru
- 1 szklanka mleka (o temp. pokojowej)
- 450 g mąki
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 kostki miękkiego masła
Nadzienie
- 1 kg polędwicy wołowej (środkowa część)
- 3/4 kostki masła
- 50 g cebuli
- 500 g pieczarek
- 100 ml śmietanki (36%)
- 12-15 dużych liści szpinaku
- 1 cytryna (sok)
- 8 plastrów wędzonej szynki
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem. Do dzieży miksera wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka oraz sól i mieszankę drożdżową. Mieszamy wolno przez kilka minut, aż składniki dobrze się połączą. Oczyszczamy boki dzieży z ciasta, zwiększamy obroty i wyrabiamy jeszcze 10 minut. Małymi partiami dodajemy miękkie masło i wyrabiamy przez 5-8 minut. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i łatwo odchodzić od brzegów naczynia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na godzinę. Następnie krótko zagniatamy ciasto, by opadło i odstawiamy je do lodówki na godzinę. W tym czasie oczyszczamy polędwicę, przyprawiamy solą oraz pieprzem i obsmażamy na połowie masła. Wstawiamy na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 190°C. Wyjmujemy i schładzamy. Na reszcie masła szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy drobno pokrojone pieczarki, smażymy do momentu, aż wyparuje cały płyn. Dodajemy śmietankę. Dusimy, aż grzyby wchłoną płyn, przyprawiamy i studzimy. Liście szpinaku sparzamy wrzątkiem, studzimy w wodzie z lodem i osączamy na papierowym ręczniku. Na wysypanym mąką papierze pergaminowym lub macie silikonowej rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4 mm, nadając mu wymiary 40 x 25 cm. Na powierzchni ciasta rozkładamy plastry szynki (zostawiając wolne 3 cm przy brzegach), a na nich liście szpinaku oraz pieczarki. Na dolnym krańcu ciasta układamy polędwicę i zawijamy wszystko w roladę, podwijając brzegi pod spód. Przekładamy na wyłożoną pergaminem blachę i smarujemy wierzch rozmąconym żółtkiem. Na powierzchni ciasta wycinamy niewielki otwór, by dać ujście parze wodnej. Pieczemy w 160°C przez 25-35 minut. W środku mięso powinno osiągnąć temperaturę 54°C (średnie wysmażenie).
Fot. Jacek Ura
Kurczak pieczony z boczkiem i pieczarkami
(dla 4 osób)
Składniki
- 1/2 kg pieczarek
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 udka i 4 podudzia kurczaka
- 2 cytryny
- 8 plasterków surowego boczku lub włoskiej pancetty
- 8 gałązek rozmarynu
- sól, pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku 1 cm. Cebulę również kroimy w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Wszystko wrzucamy do brytfanki. Cytryny kroimy na 8 cienkich plasterków, usuwamy pestki, każdy plasterek wraz z gałązką rozmarynu kładziemy na kawałku kurczaka i zawijamy w boczek. Kawałki kurczaka układamy w brytfance na warzywach. Doprawiamy solą oraz pieprzem, skrapiamy oliwą. Przykrywamy brytfankę folią aluminiową i pieczemy 45 minut w 180°C. Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 15 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub z kuskusem i sałatą z winegretem.
Fot. Marcin Klaban
Jasne gryczotto ze szpinakiem, pieczarkami i mlekiem kokosowym
(dla 5-6 osób)
Składniki
- 2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego (np. z Góry św. Wawrzyńca)
- 300 g pieczarek
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżki soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 400 g świeżych liści szpinaku
- 2 cebulki dymki
- 2 łyżki zmielonych orzeszków piniowych
- sól
- 1/3 szklanki mleka kokosowego
Sposób przygotowania
Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Posiekane cebulę i czosnek szklimy na oliwie lub oleju. Wrzucamy pokrojone w cieniutkie plasterki pieczarki, smażymy razem przez chwilę. Wsypujemy osączone ziarenka kaszy, smażymy, mieszając, aż pokryją się tłuszczem. Wlewamy szklankę bulionu, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz ocet jabłkowy, mieszamy, gotujemy na malutkim ogniu, aż kasza wchłonie płyn. Wtedy wlewamy drugą szklankę bulionu i gotujemy dalej, mieszając od czasu do czasu, aż ziarenka zmiękną. Łączymy ze szpinakiem i posiekaną dymką, dodajemy orzechy, solimy do smaku. Wlewamy mleko kokosowe, delikatnie mieszamy, aby nie porozgniatać kaszy, i gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty.
Gulasz z buraków z kawą
Składniki
- 180 g czarnej soczewicy (namoczonej przez godzinę w gorącej wodzie)
- sól i czarny pieprz
- 2 cebule
- 250 g pieczarek
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 4 buraki
- 1/2 korzenia pietruszki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 8 łyżek przecieru pomidorowego
- 3 kostki (30 g) gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka espresso instant (lub innej dobrej mocnej kawy instant)
Sposób przygotowania
Soczewicę zalewamy 3 szklankami wody, gotujemy al dente jakieś 30-40 minut. Na koniec solimy i odcedzamy. W czasie gdy soczewica się gotuje, kroimy cebule na ósemki, a pieczarki na ćwiartki. W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy cebule i pieczarki razem z zielem angielskim i listkami laurowymi. Smażymy 10?minut na niedużym ogniu. Buraki i korzeń pietruszki obieramy, kroimy w grube półplasterki. Do podsmażonych pieczarek i cebuli wlewamy sos sojowy, zwiększamy ogień i odparowujemy przez 1-2 minuty. Dodajemy buraki i pietruszkę, smażymy razem 2-3 minuty. Wlewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy przecier pomidorowy, przykrywamy, gotujemy 20-25 minut ? aż buraki i pietruszka będą miękkie. Na koniec dodajemy soczewicę, czekoladę i kawę, mieszamy. Dusimy 10-15 minut na małym ogniu (jeśli trzeba, dolewamy jeszcze nieco wody). Doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Gulasz można podać np. z ziemniakami z wody lub purée.
Penne z pieczarkami
Składniki
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 100 g chudego boczku
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- pieprz, sól
- 400 g makaronu penne
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
Pokrojone pieczarki odparowujemy na suchej patelni, dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy razem. Osobno podsmażamy boczek, łączymy z grzybami, wlewamy wino i gotujemy bez przykrycia, aż połowa płynu odparuje. Dodajemy przecier pomidorowy i bazylię, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron ugotowany według przepisu na opakowaniu odcedzamy, mieszamy z pieczarkami. Wykładamy na podgrzany półmisek i posypujemy szczypiorkiem.
Placki ziemniaczane przekładane duszoną cebulą z sosem żurkowym
(dla 10 osób)
Składniki
- ok. 1,5 kg ziemniaków
- 1 duża biała cebula
- 4 czerwone cebule
- 50 g masła
- 200 ml 30% śmietanki
- 200 ml wywaru warzywnego
- 100 ml zakwasu na żurek
- 100 ml oleju
- 3 jajka
- kilka gałązek tymianku
- sól, pieprz
- majeranek
Sposób przygotowania
Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ścieramy również białą cebulę, łączymy z ziemniakami, jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni roztapiamy masło i dusimy czerwoną cebulę (posiekaną lub pokrojoną w talarki) z tymiankiem. W rondelku podgrzewamy wywar, zakwas i śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z czerwoną cebulą i sosem żurkowym.
Sałatka ziemniaczana z pesto
Składniki
- 60 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach i obranych
- 200 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki pesto (najlepiej domowej roboty)
- 3 łyżki jasnego octu balsamicznego
- 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (np. tymianek, estragon, oregano)
- sól, pieprz
- 1 główka radicchio
- garść rukoli lub roszponki
- 2 łyżki orzeszków piniowych
Sposób przygotowania
Ziemniaki kroimy w plasterki, wkładamy do miski. Robimy zalewę: gorący bulion mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, pesto, octem i ziołami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy ziemniaki, ostrożnie mieszamy, odstawiamy na 4 godziny do lodówki. Radicchio kroimy w paski, dodajemy razem z rukolą lub roszponką do ziemniaków, mieszamy delikatnie, aby nie pokruszyć ziemniaków. Jeśli trzeba, jeszcze raz przyprawiamy do smaku. Orzeszki piniowe rumienimy na suchej patelni i posypujemy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.
Hiszpańska tortilla z chorizo
(dla 4 osób)
Składniki
- 5 młodych ziemniaków
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 150 g chorizo
- garść różyczek brokuła
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki mrożonego groszku
- 4 jajka
- sól, pieprz
- mały pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania
Do tego przepisu potrzebna będzie patelnia, którą można włożyć do piekarnika. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Obrane ziemniaki kroimy w plasterki i wrzucamy do wrzątku na 5 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy plasterki czosnku i posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy chorizo pokrojone w kostkę i smażymy 5 min. Wrzucamy brokuły, paprykę pokrojoną w kostkę, groszek i smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy odcedzone ziemniaki, układamy składniki na płasko, zalewamy jajkami roztrzepanymi z solą i pieprzem. Wkładamy patelnię na środkową półkę piekarnika na 15 min, aby tortilla się zapiekła. Studzimy, delikatnie odwracamy i przekładamy na talerz. Posypujemy natką.
Kremowa zupa z ziemniaków i porów
(dla 4 osób)
Składniki
- 110 g ziemniaków
- 3 pory (tylko biała część; jakieś 300 g)
- 1 cebula
- 55 g masła
- odrobina białego wytrawnego wina
- 290 ml bulionu warzywnego
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 290 ml mleka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Oraz:
- 1 cebula
- kawałek masła
- sól do smaku
- garść natki pietruszki
Sposób przygotowania
Obieramy ziemniaki i kroimy w plastry. Pora kroimy w paseczki, cebulę w kostkę. Roztapiamy masło w rondlu. Wrzucamy cebulę i pora, dusimy do miękkości 10-15 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy odrobinę białego wina, ziemniaki, bulion i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, dopóki ziemniaki nie zmiękną.
Miksujemy zupę na gładką masę. Dodajemy mleko i śmietanę, mieszamy, aż składniki się połączą. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na maśle, aż się przyrumieni; doprawiamy solą. Przekładamy na papierowy ręcznik. Zupę rozlewamy do miseczek, dekorujemy chrupiącą cebulą i posiekaną natką.
Czekoladowe babeczki z polewą herbacianą
(na 12-14 babeczek)
Ciasto:
- 200 g cukru
- 140 g mąki pszennej
- 45 g dobrego kakao naturalnego
- po 1/2 łyżeczki soli, sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/4 szklanki oleju o neutralnym smaku
- po 1/2 szklanki mleka (3,2%) i mocnej kawy
Polewa:
- 1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
- 2/3 szklanki gęstej śmietanki tortowej (36%)
- 6 saszetek herbaty Earl Grey
- 100 g cukru
- 8 łyżek masła pokrojonego na kawałeczki
- 150 g startej gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
Oraz:
- sól maldon (w płatkach) do posypania ciasta
Sposób przygotowania
Robimy ciasto. Nagrzewamy piekarnik do 170-180°C. Do dołków (12 lub 14) formy muffinkowej wkładamy papierowe papilotki. Mieszamy cukier z mąką, kakao, solą, proszkiem i sodą. W drugim naczyniu krótko ubijamy jajka z olejem i mlekiem. Mieszamy suche składniki z mokrymi (można mikserem na najniższych obrotach). Powoli wlewamy gorącą kawę, miksując na średnich obrotach. Ciastem napełniamy (do 2/3 wysokości) przygotowane dołki formy muffinkowej, pieczemy 20 minut - patyczek wetknięty w ciasto powinien być suchy po wyjęciu. Jeśli jest oblepiony, pieczemy jeszcze przez 10 minut. Babeczki wyjmujemy z formy i studzimy. Robimy polewę: w rondlu o grubym dnie mieszamy skondensowane mleko ze śmietanką, wkładamy saszetki z herbatą, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Przykrywamy, odstawiamy na godzinę. Potem wyjmujemy saszetki (odciskając je, aby oddały jak najwięcej aromatu), dodajemy cukier, zagotowujemy. Gorącą mieszaninę wlewamy do miski z masłem i czekoladą. Odstawiamy na 2-3 minuty, a następnie energicznie mieszamy, aby otrzymać gładką masę. Studzimy do temperatury pokojowej, potem krótko ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, aby polewa się trochę spieniła, pokrywamy nią babeczki. Zanim polewa zastygnie, posypujemy wierzchy babeczek płatkami soli.
Gnocchi z masłem i rozmarynem
Składniki
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 10 gałązek rozmarynu
- 2 łyżki oleju
- 1/2 szklanki bulionu
- 10 dag masła
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Gotujemy gnocchi według przepisu podstawowego. Czosnek siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wlewamy bulion i chwilę gotujemy. Następnie dodajemy posiekany rozmaryn i gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy masło pokrojone na małe kawałki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciepłe gnocchi polewamy sosem i posypujemy parmezanem.
Ciasto czekoladowe
Ciasto
- 130 g mąki
- 25 g kakao
- 240 g cukru
- 80 ml wody
- 4 łyżeczki oleju roślinnego
- 2 jajka
- 60 ml maślanki lub mleka
- 110 g masła
- 110 g ciemnej czekolady 53% kakao (deserowej)
Krem czekoladowy
- 500 g śmietany 36%
- 250 g ciemnej czekolady 70%
Sposób przygotowania
Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy w misce i odstawiamy. Wodę, olej, jajka i maślankę (lub mleko) łączymy. Masło rozpuszczamy z czekoladą i wlewamy do suchych składników. Stale mieszając, dodajemy powoli pozostałe składniki. Gdy się dobrze połączą, wlewamy masę do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy przez godzinę w 160°C.
Blachę z upieczonym ciastem wyjmujemy z piekarnika, a po 10 minutach odwracamy do góry nogami. W takiej pozycji zostawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. Przygotowujemy krem. Ubijamy śmietanę, a czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Mieszamy z ubitą śmietaną. Zimne ciasto przekrawamy wzdłuż na dwa blaty i przekładamy kremem czekoladowym.
Piankowy sernik z ubitego mleka skondensowanego
Składniki
- 1 łyżka żelatyny
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki wody
- 300 g deserowej czekolady
- 500 g serka kremowego (typu Ostrowia, Philadelphia, Delfiko)
- 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
- 200-250 g mocno schłodzonego w zamrażarce niesłodzonego mleka skondensowanego
Do dekoracji:
- maliny lub inne sezonowe owoce
- po 20 g białej, mlecznej i gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
Przygotowujemy tortownicę o średnicy 23 cm i wykładamy dno oraz boki podwójną warstwą folii aluminiowej. Żelatynę razem z kawą mieszamy w wodzie, a następnie podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do rondelka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie studzimy. Ser ubijamy mikserem, aż będzie gładki i puszysty. Do sera dodajemy cukier i ubijamy dalej, aż się całkowicie rozpuści. Cały czas ubijając, dodajemy powoli rozpuszczoną czekoladę i mieszankę żelatynowo-kawową. Odstawiamy masę, a w czystej misce ubijamy bardzo zimne, niemal zmrożone mleko skondensowane. Będzie puszyste jak bita śmietana, ale nie tak stabilne, należy więc działać szybko! Mleko mieszamy delikatnie z połową masy serowej, a następnie delikatnie łączymy z resztą. Masą napełniamy formę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gdy sernik stężeje, dekorujemy go owocami i wiórkami czekoladowymi.
Ciasto czekoladowe z rozmarynem i owocami
Składniki na formę o średnicy 23 cm
Ciasto:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 6 jajek
- 230 g cukru
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- duża szczypta soli
- posiekane listki z 5-6 gałązek rozmarynu
Mus z gorzkiej czekolady:
- 200 g gorzkiej czekolady
- ok 350 ml śmietanki 36 %
- listki rozmarynu
Sposób przygotowania
Czekoladę na ciasto stopić razem z masłem i rozmarynem w kąpieli wodnej. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Żółtka miksować z cukrem aż będą jasne i puszyste, a kryształki cukru niewidoczne. Dalej miksując dodać stopioną czekoladę wymieszaną z masłem, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie przy pomocy szpatułki delikatnie wmieszać ubite białka do masy. Przelać do formy i piec ok 45 minut w 180 st.C, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Odstawić do przestygnięcia.
W tym czasie stopić w kąpieli wodnej czekoladę na mus, a zimną śmietankę ubić na sztywno. Do ubitej śmietanki wmieszać przestudzoną czekoladę, energicznie miksując i przełożyć na chłodne ciasto, posypując owocami, listkami rozmarynu i cukrem pudrem.
Creme brulée miętowy
(na 4-6 miseczek)
Składniki
- 8 żółtek
- 80 g bardzo drobnego cukru
- 500 ml śmietany 36%
- 3 gałązki świeżej mięty
- 30 ml syropu miętowego
Na polewę:
- kilka kostek czekolady deserowej
Sposób przygotowania
Żółtka bardzo delikatnie ucieramy z cukrem do momentu, aż zaczną jaśnieć nie mogą się ubić i spienić. Śmietanę podgrzewamy z miętą, aż pojawią się pęcherzyki, ale nie zagotowujemy. Przecedzamy, powoli wlewamy do żółtek, delikatnie mieszając (nie mogą się spienić!), łączymy z syropem miętowym. Rozlewamy do miseczek, ustawiamy na ściereczce w brytfance, wlewamy do niej gorącą wodę do połowy wysokości miseczek. Przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130°C na 45-90 minut (w zależności od wielkości naczyń; krem jest gotów, kiedy się zetnie). Następnie schładzamy w lodówce przez minimum 5 godzin. Po wyjęciu smarujemy wierzch bardzo cieniutką warstwą roztopionej czekolady, wstawiamy do lodówki, aby czekolada się ścięła.
Pączki
Ciasto:
- 1 kg mąki (tortowej lub krupczatki)
- 10 dag świeżych drożdży
- 6-8 żółtek
- 1 jajko
- 10 dag masła
- 10 dag cukru
- 2 szklanki mleka
- 100 ml winiaku lub rumu
- 1/2 utartej laski wanilii
- aromat rumowy (2-3 krople)
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Nadzienie:
- 1 słoik konfitury (np. z róży, moreli lub wiśni) albo powideł śliwkowych
- ewentualnie 1-2 łyżki płatków migdałowych
Do smażenia:
- około 1-1,5 kg smalcu (lub smalcu wymieszanego z olejem w proporcjach 2:1)
- szczypta soli
Do posypania:
- cukier puder
Sposób przygotowania
Przesiej mąkę do miski. Drożdże pokrusz i wrzuć do kubka. Dodaj 5-6 łyżek mąki, łyżkę cukru i niepełną szklankę letniego mleka. Wymieszaj, przykryj gazą i odstaw w ciepłe nieprzewiewne miejsce, by drożdże zaczęły pracować. W tym czasie stop masło w rondelku, zdejmij z ognia, ostudź. Mikserem utrzyj żółtka oraz całe jajko z cukrem i szczyptą soli. Nie dosypuj cukru, powoduje on szybsze przypalanie się ciasta w czasie smażenia.
Skórkę pomarańczową przelej na sicie wrzącą wodą, a gdy ocieknie, osusz papierowym ręcznikiem. Gdy rozczyn podwoi objętość, wlej go w zrobione w mące wgłębienie. Dodaj kogel-mogel, prawie całe mleko, połowę alkoholu, skórkę pomarańczową i wanilię, wymieszaj drewnianą łyżką. Jeżeli uznasz, że mieszanina jest za sucha, wlej resztę mleka i wyrabiaj ciasto tak długo, aż przestanie się lepić do rąk i miski. Wlej letnie masło i wgnieć je w ciasto. Uformuj ciasto w kulę, połóż w misce, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, by wyrosło.
Gdy ciasto wyrasta, wymieszaj konfiturę, dżem lub powidła z pozostałym alkoholem. Kiedy ciasto wyrośnie, podziel je na 2 części. Jedną przykryj i zostaw w misce, drugą przełóż na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na placek grubości 1-1,5 cm. Szklanką powykrawaj krążki, kolejno kładź je na dłoni, drugą ręką nakładaj na środek każdego placuszka nie więcej niż pół łyżeczki nadzienia i zlepiaj tak, by powstała bułeczka. Układaj uformowane pączki w odstępach (będą rosły!), sklejeniem do dołu, na stolnicy wyłożonej pergaminem. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. To samo zrób z resztą ciasta.
Rozgrzej w rondlu 2/3 tłuszczu. Zanim zaczniesz smażenie, sprawdź, czy ma dobrą temperaturę - wrzuć do rondla kawałek ciasta na próbę. Jeśli natychmiast wypłynie i ładnie się zrumieni, tłuszcz jest dobrze rozgrzany. Ostrożnie włóż pierwszą partię wyrośniętych pączków. Powinny luźno pływać w tłuszczu, bo jeszcze trochę urosną podczas smażenia. Pamiętaj, że pączki smaży się na niezbyt silnym ogniu.
Co chwilkę podważaj pączki widelcem i sprawdzaj, czy od spodu już się ładnie zrumieniły. Jeśli tak, odwróć je i zrumień także z drugiej strony. Pamiętaj, by przed włożeniem kolejnej partii dołożyć do rondla trochę świeżego tłuszczu. Usmażone pączki przekładaj łyżką cedzakową na płaskie talerze wyścielone grubą warstwą papierowego ręcznika, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Przestudzone, ale jeszcze ciepłe pączki ułóż na dużym półmisku lub paterze, każdą warstwę posypując (przez sitko) cukrem pudrem.