Pieczone warzywa - rozgrzewające, zimowe przekąski

Mg
Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym

Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym (Fot. Łukasz Zandecki)

Wypróbuj nasze lekkie zimowe przekąski. Pieczone warzywa są świetne także jako dodatek do dań głównych.
1 z 10
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl

Pieczone warzywa - rozgrzewające, zimowe przekąski

Wypróbuj nasze lekkie zimowe przekąski. Pieczone warzywa są świetne także jako dodatek do dań głównych.

Pieczona pietruszka

Składniki

  • 15 dag mąki
  • 5 dag świeżo startego parmezanu
  • 1 kg korzeni pietruszki
  • olej arachidowy
  • masło
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Mieszamy w misce mąkę z parmezanem, dodając nieco soli i pieprzu. Obieramy pietruszkę, płuczemy, kroimy każdy korzeń wzdłuż i wycinamy zdrewniały rdzeń. Tak przygotowane korzenie kroimy na 5-centymetrowe kawałki i wkładamy do garnka. Wlewamy tyle wrzącej wody, by przykryła pietruszkę, solimy i gotujemy pod przykryciem ok. 3 minut. Odcedzamy i - póki gorące - wrzucamy po kilka do miski z mąką i parmezanem. Potrząsamy miską, by mąka dobrze pokryła warzywa; każdy gotowy kawałek przekładamy na talerz. Nagrzewamy piekarnik do 200°C. Do sporej żaroodpornej formy wlewamy tyle oleju, by przykrył równomiernie jej dno. Dodajemy kawałek masła i wstawiamy formę do piekarnika na kilka minut. Kiedy tłuszcz jest naprawdę gorący, wyjmujemy formę i wkładamy do niej obtoczone kawałki pietruszki. Za pomocą łyżki lub szczypiec kuchennych przewracamy każdy kawałek tak, by z obu stron był pokryty tłuszczem, po czym wstawiamy formę do piekarnika na 20 min. Po tym czasie odlewamy zbędny olej, przewracamy kawałki i pieczemy kolejne 20 minut, aż warzywa będą chrupkie i złociste. Podajemy natychmiast.

2 z 10
Fot. Marta Dymek
Fot. Marta Dymek

Sałatka ze skorzonery z syropem klonowym

Składniki

  • 1/2 kg skorzonery
  • 100 g marchewki
  • 100 g pietruszki
  • 2 łyżki oleju

Dressing:

  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i czarny pieprz

Do posypania:

  • listki z kilku gałązek tymianku

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Warzywa obieramy, kroimy w słupki podobnej wielkości, nacieramy olejem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut. Robimy dressing, łącząc wszystkie jego składniki. Upieczone warzywa układamy w misce, polewamy dressingiem i dokładnie mieszamy. Podajemy posypane listkami tymianku i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

3 z 10
Fot. Paulina Kolondra
Fot. Paulina Kolondra

Pieczone warzywa z harissą

(dla 5 osób)

Warzywa:

  • 2 małe pietruszki
  • 1 marchewka
  • 2 małe patisony
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 5 pomidorów
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 3 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki cukru muscovado
  • 2 łyżeczki harissy
  • garść drobnych rodzynek
  • garść orzechów laskowych
  • garść posiekanej natki pietruszki

Dressing:

  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 150 g tahiny
  • sok z 2 cytryn
  • 4-5 łyżek wody
  • 4 łyżki dobrej oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Rodzynki moczymy w wodzie przez 20 minut. Pietruszki oraz marchewkę obieramy i gotujemy, aż będą półtwarde. Razem z patisonami kroimy je na duże kawałki. Bakłażana kroimy w grube plastry, a te jeszcze na połówki. Paprykę i obraną cebulę tniemy w ósemki, pomidory na ćwiartki. Układamy warzywa w dużej brytfannie. Łączymy oliwę, ocet, przyprawy, cukier i harissę. Mieszamy z warzywami, dbając, aby dokładnie pokryły się sosem. Pieczemy 25 minut. Rodzynki odcedzamy i dodajemy do warzyw. Pieczemy jeszcze 15 minut, aż warzywa zmiękną i się przyrumienią. Posypujemy grubo posiekanymi i podprażonymi orzechami laskowymi oraz natką. Robimy dressing. Ucieramy jogurt z tahiną, mieszamy z sokiem cytrynowym, wodą, oliwą i zmiażdżonym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy upieczone warzywa z dressingiem i (ewentualnie) z kuskusem.

4 z 10
Fot. BBS
Fot. BBS

Gratin z buraczków z chrzanem

(dla 6 osób)

Przepis: Rafał Borys

Składniki

  • 1,5 kg buraków
  • sok z 2 cytryn
  • 1/2 l śmietanki 30%
  • 3 łyżki startego chrzanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Buraczki gotujemy w łupinach, aż będą al dente. Studzimy, kroimy w cienkie plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Zagotowujemy śmietankę z chrzanem, doprawiając solą i pieprzem. Mieszamy buraki z chrzanową śmietanką, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy 30 minut w 160°C. Sprawdzamy, czy warzywa są miękkie - jeżeli tak, odkrywamy je i pieczemy jeszcze 10 minut. Podajemy do pieczonej szynki lub dziczyzny.

5 z 10
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl

Pietruszkowe chrupki

Składniki

  • 4 średnie pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku curry

Sposób przygotowania

Pietruszki obieramy, płuczemy i osuszamy. Obieraczką do warzyw ścinamy z nich jak najdłuższe, cieniutkie plasterki. Rozgrzewamy olej do 180°C (jeśli nie mamy frytownicy, rozgrzewamy olej w rondlu i sprawdzamy temperaturę specjalnym termometrem bądź też wrzucamy na olej kostkę chleba - powinna się przyrumienić w pół minuty). Na gorącym oleju smażymy porcjami plasterki pietruszki na złoty kolor 2-3 minuty. Podczas smażenia przesuwamy plasterki łyżką tak, by rumieniły się równomiernie. Usmażoną pietruszkę wykładamy na kuchenny papier, by odsączyć nadmiar tłuszczu, i od razu posypujemy solą zmieszaną z curry. Szybko smażymy resztę chrupek i podajemy natychmiast. Przepyszne!

6 z 10
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Sheperd's pie, czyli zapiekanka pasterska

Shepherd's pie
(4-6 osób)

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 1 kg mielonego mięsa (pół na pół wołowego i wieprzowego z szynki)
  • 3 marchewki
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1 kopiasta łyżeczka tymianku
  • 1 kopiasta łyżeczka słodkiej papryki
  • 50 ml rosołu z kury (może być z kostki)
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Ziemniaki myjemy i w łupinach wkładamy do garnka z zimną wodą. Stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 10 minut, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, a następnie szklimy na rozgrzanym oleju i dodajemy mięso. Smażymy je tak długo, aż wypuści całą wodę. Wtedy dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz posiekaną pietruszkę. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sos Worcestershire, przecier pomidorowy, tymianek i paprykę w proszku. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Wlewamy rosół z kury i gotujemy na małym ogniu około 50 minut, mieszając od czasu do czasu. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Na dnie żaroodpornego naczynia układamy mięso i przykrywamy je ziemniakami. Roztapiamy masło, polewamy nim ziemniaki i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 20 minut.

7 z 10
Fot. BBS
Fot. BBS

Pieczone cukinie z parmezanem

Zucchine alla parmigiana

Składniki

  • 4 cukinie
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • natka pietruszki (drobno posiekana)
  • drobna sól morska
  • 100 g startego parmezanu

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Cukinie kroimy w plastry lekko na skos. Na dużej patelni podgrzewamy oliwę, układamy plastry cukinii i smażymy po 1-2 minuty z każdej strony, aż się zezłocą. Doprawiamy natką i solą. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy parmezanem. Wkładamy do piekarnika na 15 minut, aby ser się stopił i przyrumienił.

 

Uwaga: to świetny i prosty sposób na przygotowanie cukinii. U mnie w domu oprócz zielonej pietruszki dodaje się jeszcze posiekaną miętę.

8 z 10
Fot. Jacek Ura
Fot. Jacek Ura

Pieczone ziemniaki

(dla 6-8 osób)

Składniki

  • 50 dag chudego boczku pokrojonego w cienkie plasterki
  • 2,5 kg umytych, osuszonych i pokrojonych na połówki niedużych ziemniaków
  • pokrojone w grubą kostkę 2 duże czerwone cebule
  • porwane na grube kawałki listki oberwane z 2 pęczków szałwii
  • 2 łyżki stopionego masła
  • gruba sól morska
  • grubo mielony pieprz

Sposób przygotowania

Plasterki boczku kroimy w centymetrowe paski. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Boczek wysmażamy na chrupko na suchej patelni, zdejmujemy i układamy na papierowym ręczniku. Ziemniaki przekładamy do dużej miski, mieszamy z 4 łyżkami tłuszczu wytopionego z boczku (resztę tłuszczu można wylać), cebulą, 2/3 szałwii i masłem. Przyprawiamy solą oraz pieprzem (pieprzu nie żałujemy!), dokładnie mieszamy. Ziemniaki rozkładamy w żaroodpornym naczyniu (45 x 30 cm), pieczemy około godziny, mieszając od czasu do czasu. Zwiększamy temperaturę piekarnika do 200-210°C, do ziemniaków dodajemy wysmażone kawałki boczku, pieczemy jeszcze jakieś 15 minut, aż ziemniaki zaczną się rumienić i będą miękkie. Można je jeszcze doprawić do smaku, a bezpośrednio przed podaniem posypać resztą szałwii.

9 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Pieczony bakłażan z

(dla 4 osób)

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 150 g "kaszy" quinoa (komosy ryżowej)
  • 150 g "kaszy" quinoa (komosy ryżowej)
  • 2 pomidory
  • garść suszonych moreli
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Bakłażany pieczemy 25-30 minut w 180°C, aż zmiękną. Gotujemy "kaszę" quinoa zgodnie z instrukcją
na opakowaniu. Pomidory oraz morele kroimy w kostkę. Upieczone bakłażany kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki. Siekamy i mieszamy z ugotowaną "kaszą" quinoa, pomidorami i morelami. Dodajemy posiekaną pietruszkę, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym farszem ostrożnie wypełniamy wydrążone bakłażany i zapiekamy 10 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno. Możemy posypać pokruszoną fetą.

10 z 10
Fot. Bogdan Biały
Fot. Bogdan Biały

Pieczone papryki z pomidorami i czosnkiem

(dla 3-6 osób)

Składniki

  • po 3 czerwone i żółte papryki
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • po 24 czerwone i żółte pomidorki cherry
  • 3 łyżki kaparów
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego)
  • sól gruboziarnista
  • grubo zmielony pieprz

Sposób przygotowania

Papryki myjemy, kroimy na połówki, oczyszczamy z pestek i kładziemy na posmarowanej oliwą blasze przecięciem do góry. Wnętrza papryk smarujemy oliwą, wkładamy do każdej po kilka plasterków czosnku i po 4 pomidorki - do żółtych papryk czerwone, do czerwonych - żółte. Pomidorki możemy wcześniej delikatnie naciąć na krzyż. Posypujemy kaparami, tymiankiem, solą oraz pieprzem i polewamy resztą oliwy. Pieczemy 35 minut w 220°C. Lekko studzimy i podajemy.