Przepisy z miodem na przeziębienie

Mg
Miód zawsze smakuje. Nie trzeba być przeziębionym by mieć na ochotę na herbata z miodem i z cytryną, albo ciepłe mleko z miodem. Dla wzmocnienia organizmu i dla przeziębionych polecamy więcej przepisów z miodem
Fot. Andrzej Gałązka Fot. Andrzej Gałązka

Muffinki bananowo-miodowe

(12 sztuk)

 

Składniki

  • 35 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 10 dag brązowego cukru (jasnego)
  • 20 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 10 dag muesli
  • 3 lekko ubite jajka
  • 120 ml oleju o neutralnym smaku
  • 10 dag płynnego miodu
  • 3 duże banany

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Do dołków formy na mufinki wkładamy papierowe mankieciki. W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier, orzechy i muesli), w drugiej ?mokre? (jajka, olej, miód i rozgnieciony miąższ z bananów). Następnie łączymy zawartość obu misek w taki sposób, aby składniki się przemieszały, ale ciasto pozostało grudkowate (jeśli będzie zbyt gładkie, po upieczeniu zrobi się gumowate). Jeśli uznamy, że masa jest zbyt zwięzła, wlewamy do niej łyżkę mleka. Ciastem napełniamy ? do 3/4 wysokości ? dołki formy mufinkowej. Pieczemy 25-30 minut na złoty kolor ? wykałaczka wetknięta w ciasto powinna być po wyjęciu sucha. Uwaga: mufinki są najlepsze od razu po upieczeniu, gdy tylko nieco przestygną. Lepiej nie zostawiać ich do następnego dnia.

1
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Sorbet pomarańczowy krok po kroku

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Obieramy 4 pomarańcze, usuwając albedo. Wycinamy fileciki spomiędzy błonek. Z resztek pomarańczy oraz dwóch pozostałych owoców wyciskamy sok i cedzimy go.

Fot. Jarosław Madejski

Laski wanilii kroimy wzdłuż, wyskrobujemy ziarenka. Rozgrzewamy miód i dodajemy wanilię - laski i ziarenka.

Fot. Jarosław Madejski

Zagotowujemy, wkładamy fileciki pomarańczy, gotujemy 10 minut, aż miód zgęstnieje, a pomarańcze będą szkliste. Studzimy, wyjmujemy wanilię. Połowę miodu pomarańczowego mieszamy z jogurtem, sokiem i winem.

Fot. Jarosław Madejski

Wstawiamy masę do zamrażalnika. Po godzinie mieszamy, po kolejnych 30 minutach - znowu itd. co pół godziny, aż sorbet zamarznie. Na początku, gdy masa sorbetowa jest płynna, mieszamy rózgą - dzięki temu sorbet napowietrzy się i będzie puszysty.

Fot. Jarosław Madejski

Mieszając sorbet, rozbijamy lód na igiełki; im częściej mieszamy, tym są mniejsze, a masa bardziej gładka i puszysta. Gdy sorbet zamarznie, "rozbijamy" go mikserem, aby go jeszcze bardziej napowietrzyć. Przed podaniem polewamy resztą pomarańczowego miodu.

Rady:
- Sorbet zamarznie szybciej w szerokim, płaskim naczyniu. Mieszanie rozpoczynamy jak wyżej (po godzinie zamrażania), ale robimy to częściej - co 15-20 minut.
- Miód pomarańczowy można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Jeśli zrobimy go więcej, sprawdzi się jako sos do innych deserów lub jako dodatek do mięs albo sosu do pieczeni.
- Nie zwiększamy podanej w przepisie ilości wina - im więcej damy alkoholu, tym trudniej będzie zamrozić sorbet.
- Deser możemy również przygotować w maszynce do lodów.
- Jeśli chcecie kupić niepryskane, dojrzałe na drzewie (nie w dojrzewalni) pomarańcze, polecamy stronę incampagna.pl. Firma dostarczy wam je do domu [red.].

2
Fot. Jacek Ura Fot. Jacek Ura

Sałatka gruszkowa z orzechami i serem

(dla 8 osób)

 

Sos:

  • 1/3 szklanki octu jabłkowego lub białego octu winnego
  • 1/3 szklanki oleju z pestek winogron
  • 1 duża posiekana szalotka
  • 2 łyżeczki świeżych listków tymianku
  • szczypta soli i pieprzu

 

Gruszki i sałatka:

  • 3 pęczki świeżego tymianku
  • 4 duże dojrzałe gruszki (razem ponad kilogram) przekrojone na połówki i oczyszczone z gniazd nasiennych
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • liście z 1 główki sałaty porwane na kawałki
  • 15 dag rukoli
  • 20 dag grubo pokruszonego sera z niebieską pleśnią
  • 1/2 szklanki uprażonych w piekarniku i grubo pokrojonych orzechów laskowych

 

Sposób przygotowania

Robimy sos, mieszając wszystkie jego składniki. Odstawiamy. Robimy sałatkę. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Na blasze rozsypujemy listki tymianku, układamy na nich połówki gruszek, stroną przecięcia do dołu. Wierzchy gruszek nacinamy w półcentymetrowych odstępach, w taki sposób, żeby przy ogonku nie rozkrawać ich do końca. Potem spłaszczamy gruszki, aby ich cząstki rozłożyły się jak wachlarz.Skrapiamy owoce miodem, solimy, pieprzymy, pieczemy 15 minut - do miękkości. Wyjmujemy blachę z piekarnika, pozostawiamy na niej gruszki do ostygnięcia na co najmniej godzinę. Sałatę i rukolę wkładamy do miski, polewamy sosem, mieszamy. Na sałacie układamy upieczone gruszki, posypujemy serem i orzechami.

3
fot. Shutterstock fot. Shutterstock

Miodowe ciasto z sosem toffi

Ciasto:

  • 3 łyżki oleju + dodatkowy do wysmarowania formy
  • 450 g miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżka mielonego ziela angielskiego
  • 4 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sos:

  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka podgrzanej 36%, śmietanki
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania

Robimy ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Natłuszczamy formę do ciasta z kominkiem. Miód podgrzewamy, ale nie zagotowujemy! Ucieramy cukier z jajkami przez 20 minut, aż powstanie blada jednolita masa. Mieszamy z olejem. Przesiewamy ziele angielskie, mąkę i proszek do pieczenia, wsypujemy do jajek i dokładnie mieszamy. Łączymy z miodem. Wlewamy ciasto do przygotowanej formy i pieczemy ok. godziny. Studzimy przez 10 minut i wyjmujemy z formy. Robimy sos toffi. Na patelni karmelizujemy cukier z wodą, nie mieszamy, bo karmel się skrystalizuje! Zdejmujemy z ognia, kiedy karmel będzie miał ładny kasztanowy kolor. Ostrożnie wlewamy ciepłą śmietankę, energicznie mieszając. Stawiamy patelnię z powrotem na palniku i podgrzewamy, aż sos stanie się jednolity i gęsty. Doprawiamy solą. Ciasto podajemy polane sosem toffi.

Zdjęcie TESCOMA FORMA NA BABKĘ ROZKŁADANA DELICIA 22CM 623284 Zdjęcie Tefal Patelnia A1960582 Zdjęcie SNB Forma do tarty OWOCOWE CIASTO 117
TESCOMA FORMA NA BABKĘ ROZK... Tefal Patelnia A1960582 SNB Forma do tarty OWOCOWE ...
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Fot. BBS Fot. BBS

Szynka w miodowo-musztardowej skorupce z sosem chrzanowym

(dla 5-6 osób)

Przepis Rafał Borys

Marynata:

 

Oraz:

  • 1 kg surowej szynki
  • olej do smażenia
  • 100 ml płynnego miodu
  • 5 łyżek musztardy z ziarnami gorczycy

 

Sos chrzanowy:

 

Sposób przygotowania

Robimy marynatę: warzywa, czosnek i cebulę obieramy, kroimy, zalewamy litrem wody, zagotowujemy z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim, dodajemy sól peklową, studzimy. Po ostudzeniu wkładamy do marynaty umyte mięso i pozostawiamy na 24 godziny, co jakiś czas obracając. Zamarynowaną szynkę dokładnie osuszamy i obsmażamy na oleju. Nacieramy ją miodem wymieszanym z musztardą i pieczemy około 12 godzin w 70°C. Pod koniec pieczenia kontrolujemy temperaturę mięsa, wbijając w jego najgrubszą część termometr kuchenny - szynka jest gotowa, kiedy termometr wskaże 68°C.

Robimy sos. Śmietanę zagotowujemy z mlekiem, dodajemy miękisz chleba, utarty czosnek i liść laurowy. Gotujemy, ciągle mieszając, aż pieczywo zupełnie się rozklei. Przecieramy przez sitko, dodajemy chrzan i gotujemy jeszcze 5 minut. Przestudzony sos zaciągamy żółtkami - dzięki temu zgęstnieje - i doprawiamy solą. Upieczone mięso podajemy z sosem.

Zdjęcie Bside Termometr kuchenny KT300 Zdjęcie Gefu Handi Termometr 21850 Zdjęcie Garnek Silit 0316186811
Bside Termometr kuchenny KT300 Gefu Handi Termometr 21850 Garnek Silit 0316186811
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
5
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Drugie śniadanie. Ciasteczka owsiane z rodzynkami

(dla 2 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Mieszamy wszystkie składniki na klejącą się papkę. Rozsmarowujemy na wyłożonej pergaminem blasze i pieczemy 45 minut w 160°C. Zaraz po wyjęciu z piekarnika kroimy chrupiący blat na kwadratowe lub prostokątne batony i pozostawiamy do wystygnięcia. Do masy możemy też dodać posiekane orzechy, suszone żurawiny lub morele.

Zdjęcie Feel Maestro 1581 Zdjęcie SNB Blacha CAKE 00126 Zdjęcie Stalgast Stojak na owoce (544100)
Feel Maestro 1581 SNB Blacha CAKE 00126 Stalgast Stojak na owoce (5...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
6
fot. Karolina Błaszkowska fot. Karolina Błaszkowska

Tarta pekanowa

Kruche ciasto

  • 250 g mąki
  • jajko
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 40 ml wody

 

Masa

  • 300 g orzechów pekan
  • 50 g migdałów
  • 100 g rodzynek
  • 200 g krówek
  • 1 łyżeczka masła
  • 100 g + 70 g na polewę miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka melasy
  • po 1/2 łyżeczki  cynamonu
  • kardamonu i gałki muszkatołowej

 

Sposób przygotowania

Mąkę wsypujemy do miski i robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajko, wkładamy masło, wsypujemy cukier i sól. Ugniatamy, aż uzyskamy ziarnistą konsystencję. Dolewamy wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki. Gdy stwardnieje, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy. Ciastem wykładamy okrągłą formę do tarty o średnicy 24 cm, formujemy brzegi i wkładamy do lodówki na 15 min. Nakłuwamy spód ciasta widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy suchą fasolą. Pieczemy 20 min w 190°C. Wyjmujemy z piekarnika, usuwamy papier z fasolą i pieczemy 5-7 min, na złotobrązowy kolor. Studzimy.

Robimy masę. Pekany i migdały prażymy w piekarniku lub na suchej patelni, pozostawiając kilka pekanów do dekoracji. Resztę mielemy. Rodzynki parzymy. W teflonowym garnku, na małym ogniu, rozpuszczamy krówki z masłem. Dodajemy miód, mleko, melasę i przyprawy, mieszając. Pod koniec dorzucamy orzechy i rodzynki, lekko podgotowujemy i zdejmujemy z ognia. Masą napełniamy ostudzone ciasto. Podgrzewamy miód na polewę i polewamy tartę, pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem dekorujemy uprażonymi pekanami.

7
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Błyskawiczna owsianka z owocami i miodem

(dla 1 osoby)

 

Składniki

  • 3-4 łyżki płatków owsianych
  • 50 ml mleka
  • 3-4 łyżki naturalnego jogurtu
  • garść owoców jagodowych (np. maliny, borówki amerykańskie)
  • 1/2 startego jabłka
  • 3-4 orzechy (nerkowca, włoskie, makadamia) lub migdały
  • 1 łyżka suszonych żurawin (lub rodzynek)
  • 2-3 łyżki miodu

 

Sposób przygotowania

Płatki owsiane zalewamy mlekiem, przykrywamy  folią spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki. Rano, przed podaniem, dodajemy pozostałe składniki. Kto chce, może owsiankę podgrzać ? oczywiście przed dodaniem jogurtu, owoców, bakalii i miodu.

8
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Baklawa

Składniki

  • cytryna
  • 15 dag włoskich lub laskowych orzechów
  • 10 dag migdałów
  • 5 dag pistacji
  • 20 dag cukru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 45 dag ciasta Fillo
  • 15 dag sklarowanego masła
  • 12 dag miodu

 

Sposób przygotowania

Cytrynę sparz, otrzyj skórkę, wyciśnij sok. Wymieszaj pokrojone orzechy, migdały, pistacje, skórkę cytrynową, 4 łyżki cukru i cynamon. Natłuść prostokątną formę, rozgrzej piekarnik do 200°C. Płaty ciasta Fillo przykrój do wielkości formy. Wszystkie płaty posmaruj stopionym masłem z obu stron. Połowę ułóż w formie jeden na drugim, posyp mieszaniną bakalii i przykryj pozostałymi płatami. Teraz ponacinaj ciasto ostrym nożem w romby lub trójkąty, prowadząc ostrze od góry do samego dołu. Przed każdym nacięciem umyj nóż (ciasto nacina się po to, aby po upieczeniu dało się je pokroić na porcje). Posmaruj po wierzchu stopionym masłem, wstaw do piekarnika. Piecz 35 minut w temp. 200°C. Ugotuj gęsty syrop z miodu, cukru i 150 ml wody. Wymieszaj z sokiem cytrynowym, ostudź. Baklawę wyjmij z piekarnika, po 5 minutach skrop syropem. Podawaj, gdy ostygnie.

9
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Camembert zapiekany z miodem

(dla 2-4 osób)

 

Składniki

  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka posiekanych migdałów
  • 1 łyżka posiekanych suszonych moreli
  • 250 g camemberta w drewnianym okrągłym opakowaniu
  • 1 gałązka tymianku
  • pieprz

 

Sposób przygotowania

W rondelku rozpuszczamy miód, dodajemy posiekane migdały i morele. Układamy camembert na kawałku papieru do pieczenia na tyle dużym, by można było utworzyć sakiewkę. Papier delikatnie zaginamy wokół sera, paczuszkę wkładamy z powrotem do drewnianego opakowania. Polewamy ser miodowym sosem, kładziemy na wierzchu gałązkę tymianku i doprawiamy pieprzem. Zawiązujemy papier w sakiewkę i pieczemy 15 minut w 180°C. Podajemy na ciepło z chrupkim pieczywem.

10
Fot. Agata Jakubowska / AG Fot. Agata Jakubowska / AG

Miodowe ciągutki z orzechami

(na ok. 500 g ciągutek)

 

Składniki

  • 100 ml mleka
  • 100 ml 36% śmietanki
  • 400 g miodu
  • 2 łyżeczki mąki
  • szczypta soli
  • 70 g masła
  • 100 g włoskich orzechów

 

Sposób przygotowania

W garnku mieszamy mleko, śmietankę, miód, mąkę i sól (żeby nie powstały grudki, mąkę możemy wcześniej rozmieszać w niewielkiej ilości mleka lub śmietanki). Podgrzewamy. Gdy składniki się już połączą, dodajemy masło i całość zagotowujemy. Garnek zdejmujemy z ognia, do masy dodajemy posiekane orzechy i przekładamy ją do prostokątnej formy (wym. 20 x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Czekamy, aż wystygnie. Kroimy na kawałki i zawijamy w papierki (można użyć np. papieru do pieczenia). Przechowujemy w hermetycznym pojemniku.

11