Pyszności z ciecierzycy: humus, falafel, pasztet

Mg
Niedojrzałe nasiona cieciorki można jeść na surowo, dojrzałe - tylko po ugotowaniu lub konserwowaniu. By skrócić czas gotowania ciecierzycę trzeba namoczyć - najlepiej przez noc. Nasiona ugotowane, zmielone i utarte na miazgę tworzą masę będącą podstawą hummusu, pasty popularnej w kuchni bliskowschodniej i śródziemnomorskiej
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Hummus Tandoori

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 300 g ciecierzycy z puszki
  • 1 łyżka pasty sezamowej tahini
  • sok z 1 cytryny
  • 50 ml wody
  • 8 łyżek oliwy
  • 1 łyżka przyprawy tandoori masala
  • sól, pieprz
  • 1 owoc granatu

 

Oraz:

  • po kilka jabłek
  • marchewek
  • i łodyg selera naciowego (będziemy je maczać w hummusie)

 

Sposób przygotowania

Cieciorkę odcedzamy i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Miksujemy na gładką pastę wraz z tahini, sokiem cytrynowym, wodą, oliwą i przyprawą tandoori masala. Solimy, pieprzymy, ponownie miksujemy, przekładamy do miseczki. Posypujemy pestkami granatu. Podajemy z umytymi i pokrojonymi jabłkami, marchewką i selerem naciowym, które maczamy w hummusie.
Uwaga: hummus można też posypać listkami kolendry.

Zdjęcie Blender KOENIC KBL 713
Blender KOENIC KBL 713
w okazje.info
1
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Dyniowy hummus

(dla 4 osób)

 

Hummus:

 

Oraz:

  • 200 g ostrej gorgonzoli
  • 150 g sera manchego lub pecorino
  • garść orzechów włoskich
  • kilka plasterków szynki serrano

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Dynię ze skórą kroimy na kawałki, układamy na blasze wyściełanej pergaminem, posypujemy posiekanym tymiankiem, solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Pieczemy 25 minut i miksujemy z pastą tahini. Łączymy masę z posiekaną miętą, przekładamy do miseczki i skrapiamy olejem lnianym. Podajemy z kawałkami serów, orzechami i plastrami szynki.

Miele blacha do pieczenia
w okazje.info
2
Fot. BBS Fot. BBS

Minestrone z ciecierzycą

(dla 6-8 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na 24 godziny. Płuczemy, zalewamy dużą ilością świeżej wody, gotujemy 2-2,5 godziny na średnim ogniu. Pod koniec gotowania solimy i odstawiamy, nie odcedzając.
Obieramy i siekamy cebulę, marchewkę i czosnek. Myjemy i szatkujemy kapustę. Świeży szpinak płuczemy, lekko odciskamy, osuszamy.
Podsmażamy na oliwie cebulę, czosnek i marchewkę (5 minut). Dodajemy kapustę, lekko solimy i smażymy kolejnych 5 minut. Wlewamy prawie całą wodę z ciecierzycy, gotujemy 10 minut, dodajemy pomidory i szpinak, gotujemy razem 20-25 minut. Dodajemy ciecierzycę z resztą wody, przyprawiamy papryką, zagotowujemy, mieszamy i podajemy.

Patelnia Fissler
w okazje.info
3

Zupa z cieciorki

Składniki

  • 20 dag cieciorki
  • 10 dag ryżu
  • cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • 8 szklanek bulionu drobiowego
  • 20 dag piersi z kurczaka (ugotowanej i pokrojonej w kosteczkę)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka szafranu
  • jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania

Dzień wcześniej namocz cieciorkę w osolonej wodzie. Nazajutrz osącz ją i włóż jeszcze raz do osolonej wody. Gotuj półtorej godziny. Osącz i odstaw na bok. Obierz cebulę, pokrój ją na ćwiartki. Do głębokiego garnka wlej bulion, dodaj cebulę, ryż, kurczaka, sól, pieprz, szafran i oliwę. Gotuj około 20 minut bez przykrycia. Kiedy wszystko będzie miekkie, przygotuj sos, ubijając żółtko z sokiem z cytryny. Wlewaj ten sos cieniutkim strumyczkiem do rosołu, cały czas mieszając. Gotuj jeszcze 3-4 minuty. Teraz możesz podawać.

Duo Waza do zupy KWADRATY
w okazje.info
4
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Korzenny gulasz z kurczakiem

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki i posiekaną cebulę, smażymy, aż się zeszklą. Wkładamy kurczaka skórą do dołu i podsmażamy, aż skóra stanie się złocista i chrupiąca. Wrzucamy przyprawy i zioła, marchewki i cukinię pokrojone w plasterki. Smażymy 5-6 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby przyprawy uwolniły swój aromat, a warzywa zmiękły.

 

Dodajemy pomidory z puszki, cieciorkę, posiekane morele, wlewamy 1 szklankę wody i dusimy na wolnym ogniu przez pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Kuskus zalewamy wrzątkiem, tak aby był ledwie zakryty, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Gdy napęcznieje, lekko mieszamy widelcem, na wierzchu układamy gulasz i posypujemy wszystko posiekanymi ziołami.

Mauviel Duży rondel MCook
w okazje.info
5
Fot. Shutterstock.com / mphot Fot. Shutterstock.com / mphot

Papryki faszerowane ciecierzycą

Składniki

 

Sposób przygotowania

Wybieramy papryki o regularnym kształcie. Myjemy je, usuwamy gniazda nasienne, do środka nakładamy gulasz z ciecierzycy. Na wierzchu każdej papryki rozsmarowujemy trochę bryndzy. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200oC. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy około 30 min. Podajemy z ryżem lub kaszą gryczaną.

THK Czarne naczynie żaroodporne podłużne
w okazje.info
6
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Pulpeciki z ciecierzycy z pomidorową sałatką

(Dla 6 osób)

 

Składniki

  • 2 puszki ciecierzycy w zalewie
  • 20 dag gotowanej szynki (np. Szynka Babuni)
  • 20 dag startego ostrego żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta słodkiej papryki w proszku
  • oliwa
  • pomidorów
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 pęczek bazylii

 

Sposób przygotowania

Ciecierzycę odcedzamy i rozdrabniamy widelcem, by powstała jednolita masa. Szynkę siekamy i mieszamy z purée z ciecierzycy, dodajemy ser, zmiażdżony ząbek czosnku, paprykę i łyżkę oliwy. Dokładnie mieszamy. Formujemy małe pulpeciki i układamy na półmisku. Pomidory kroimy w kostkę, polewamy 3 łyżkami oliwy, solimy i pieprzymy. Dodajemy majeranek i posiekaną bazylię, mieszamy i odstawimy na 10 minut. Pulpeciki polewamy sałatką pomidorową i podajemy.

Sagaform PAUS Półmisek
w okazje.info
7
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Falafel

To małe danko jest wprost idealne na wegetariańskie przyjęcie. Arabowie mówią, że przyprawy i dodatki są w zasadzie dowolne, tylko KMINU RZYMSKIEGO nie może zabraknąć

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki masy, oprócz oliwy i ziaren sezamu, zmiksuj w blenderze, dodając około 4 łyżek wody. Z masy formuj nieduże kulki, lekko je spłaszczaj i otaczaj w ziarenkach sezamu. Smaż w dobrze rozgrzanej, głębokiej oliwie, kilkakrotnie odwracając, aby wszystkie :kotleciki" przyrumieniły się równomiernie. Podawaj z zieloną sałatą. Falafel doskonale smakuje z pikantnym sosem pomidorowym.

Patelnia Skeppshult
w okazje.info
8
Fot. Łukasz Zandecki Fot. Łukasz Zandecki

Pasztet z ciecierzycy i czerwonej fasoli

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

  • 2 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki
  • 25 dag ugotowanej czerwonej fasoli
  • 50 dag ugotowanej ciecierzycy
  • jajka
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżki oliwy
  • sól i świeżo mielony pieprz

 

Sposób przygotowania

Cebulę, czosnek i natkę drobno siekamy. Fasolę i cieciorkę miksujemy na gęstą masę. Mieszamy ze wszystkimi składnikami (oprócz oliwy) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blachę lub prostokątne żaroodporne naczynie smarujemy oliwą. Wkładamy do niej masę z fasoli. Pieczemy w 180°C przez godzinę i 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia. Podajemy z mostarda di arance e cipolle i razowym chlebem.

GUARDINI Forma silikonowa Juliette pasztet
w okazje.info
9
Więcej na ten temat: ciecierzyca, hummus, kuchnia arabska