Pyszności z ciecierzycy: humus, falafel, pasztet

Hummus Tandoori
(dla 4 osób)
Składniki
- 300 g ciecierzycy z puszki
- 1 łyżka pasty sezamowej tahini
- sok z 1 cytryny
- 50 ml wody
- 8 łyżek oliwy
- 1 łyżka przyprawy tandoori masala
- sól, pieprz
- 1 owoc granatu
Oraz:
Sposób przygotowania
Cieciorkę odcedzamy i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Miksujemy na gładką pastę wraz z tahini, sokiem cytrynowym, wodą, oliwą i przyprawą tandoori masala. Solimy, pieprzymy, ponownie miksujemy, przekładamy do miseczki. Posypujemy pestkami granatu. Podajemy z umytymi i pokrojonymi jabłkami, marchewką i selerem naciowym, które maczamy w hummusie.
Uwaga: hummus można też posypać listkami kolendry.

Dyniowy hummus
(dla 4 osób)
Hummus:
- 500 g dyni hokkaido
- 2 gałązki tymianku
- sól, pieprz
- oliwa
- 1łyżka pasty sezamowej tahini
- mały pęczek mięty
- 4 łyżki oleju lnianego
Oraz:
- 200 g ostrej gorgonzoli
- 150 g sera manchego lub pecorino
- garść orzechów włoskich
- kilka plasterków szynki serrano
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Dynię ze skórą kroimy na kawałki, układamy na blasze wyściełanej pergaminem, posypujemy posiekanym tymiankiem, solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Pieczemy 25 minut i miksujemy z pastą tahini. Łączymy masę z posiekaną miętą, przekładamy do miseczki i skrapiamy olejem lnianym. Podajemy z kawałkami serów, orzechami i plastrami szynki.

Minestrone z ciecierzycą
(dla 6-8 osób)
Składniki
- 40 dag suchej ciecierzycy
- 40 dag świeżego szpinaku
- 1 mała włoska kapusta
- 2 średnie cebule
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała puszka pomidorów w zalewie
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
Sposób przygotowania
Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na 24 godziny. Płuczemy, zalewamy dużą ilością świeżej wody, gotujemy 2-2,5 godziny na średnim ogniu. Pod koniec gotowania solimy i odstawiamy, nie odcedzając.
Obieramy i siekamy cebulę, marchewkę i czosnek. Myjemy i szatkujemy kapustę. Świeży szpinak płuczemy, lekko odciskamy, osuszamy.
Podsmażamy na oliwie cebulę, czosnek i marchewkę (5 minut). Dodajemy kapustę, lekko solimy i smażymy kolejnych 5 minut. Wlewamy prawie całą wodę z ciecierzycy, gotujemy 10 minut, dodajemy pomidory i szpinak, gotujemy razem 20-25 minut. Dodajemy ciecierzycę z resztą wody, przyprawiamy papryką, zagotowujemy, mieszamy i podajemy.
Zupa z cieciorki
Składniki
- 20 dag cieciorki
- 10 dag ryżu
- 1 cebula
- 4 łyżki oliwy
- 8 szklanek bulionu drobiowego
- 20 dag piersi z kurczaka (ugotowanej i pokrojonej w kosteczkę)
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka szafranu
- 1 jajko
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania
Dzień wcześniej namocz cieciorkę w osolonej wodzie. Nazajutrz osącz ją i włóż jeszcze raz do osolonej wody. Gotuj półtorej godziny. Osącz i odstaw na bok. Obierz cebulę, pokrój ją na ćwiartki. Do głębokiego garnka wlej bulion, dodaj cebulę, ryż, kurczaka, sól, pieprz, szafran i oliwę. Gotuj około 20 minut bez przykrycia. Kiedy wszystko będzie miekkie, przygotuj sos, ubijając żółtko z sokiem z cytryny. Wlewaj ten sos cieniutkim strumyczkiem do rosołu, cały czas mieszając. Gotuj jeszcze 3-4 minuty. Teraz możesz podawać.

Korzenny gulasz z kurczakiem
(dla 4 osób)
Składniki
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 4 podudzia z kością kurczaka
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- 1 puszka (400 g) ciecierzycy
- garść suszonych moreli
- sól, pieprz
- 1 pęczek ziół (np. oregano lub kolendry)
- 2 szklanki kuskusu
Sposób przygotowania
W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki i posiekaną cebulę, smażymy, aż się zeszklą. Wkładamy kurczaka skórą do dołu i podsmażamy, aż skóra stanie się złocista i chrupiąca. Wrzucamy przyprawy i zioła, marchewki i cukinię pokrojone w plasterki. Smażymy 5-6 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby przyprawy uwolniły swój aromat, a warzywa zmiękły.
Dodajemy pomidory z puszki, cieciorkę, posiekane morele, wlewamy 1 szklankę wody i dusimy na wolnym ogniu przez pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Kuskus zalewamy wrzątkiem, tak aby był ledwie zakryty, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Gdy napęcznieje, lekko mieszamy widelcem, na wierzchu układamy gulasz i posypujemy wszystko posiekanymi ziołami.

Papryki faszerowane ciecierzycą
Składniki
- 4 czerwone papryki
- 2 szklanki gulaszu z ciecierzycy
- 100 g bryndzy
Sposób przygotowania
Wybieramy papryki o regularnym kształcie. Myjemy je, usuwamy gniazda nasienne, do środka nakładamy gulasz z ciecierzycy. Na wierzchu każdej papryki rozsmarowujemy trochę bryndzy. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200oC. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy około 30 min. Podajemy z ryżem lub kaszą gryczaną.

Pulpeciki z ciecierzycy z pomidorową sałatką
(Dla 6 osób)
Składniki
- 2 puszki ciecierzycy w zalewie
- 20 dag gotowanej szynki (np. Szynka Babuni)
- 20 dag startego ostrego żółtego sera
- 1 ząbek czosnku
- szczypta słodkiej papryki w proszku
- oliwa
- 6 pomidorów
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 pęczek bazylii
Sposób przygotowania
Ciecierzycę odcedzamy i rozdrabniamy widelcem, by powstała jednolita masa. Szynkę siekamy i mieszamy z purée z ciecierzycy, dodajemy ser, zmiażdżony ząbek czosnku, paprykę i łyżkę oliwy. Dokładnie mieszamy. Formujemy małe pulpeciki i układamy na półmisku. Pomidory kroimy w kostkę, polewamy 3 łyżkami oliwy, solimy i pieprzymy. Dodajemy majeranek i posiekaną bazylię, mieszamy i odstawimy na 10 minut. Pulpeciki polewamy sałatką pomidorową i podajemy.

Falafel
To małe danko jest wprost idealne na wegetariańskie przyjęcie. Arabowie mówią, że przyprawy i dodatki są w zasadzie dowolne, tylko KMINU RZYMSKIEGO nie może zabraknąć
Składniki
- 60 dag ciecierzycy (namoczonej przez noc)
- 1 pęczek natki
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżki mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżka mielonej kolendry
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 10 dag ziaren sezamu
- oliwa do smażenia
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki masy, oprócz oliwy i ziaren sezamu, zmiksuj w blenderze, dodając około 4 łyżek wody. Z masy formuj nieduże kulki, lekko je spłaszczaj i otaczaj w ziarenkach sezamu. Smaż w dobrze rozgrzanej, głębokiej oliwie, kilkakrotnie odwracając, aby wszystkie :kotleciki" przyrumieniły się równomiernie. Podawaj z zieloną sałatą. Falafel doskonale smakuje z pikantnym sosem pomidorowym.

Pasztet z ciecierzycy i czerwonej fasoli
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 2 małe cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki
- 25 dag ugotowanej czerwonej fasoli
- 50 dag ugotowanej ciecierzycy
- 2 jajka
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżki oliwy
- sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania
Cebulę, czosnek i natkę drobno siekamy. Fasolę i cieciorkę miksujemy na gęstą masę. Mieszamy ze wszystkimi składnikami (oprócz oliwy) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blachę lub prostokątne żaroodporne naczynie smarujemy oliwą. Wkładamy do niej masę z fasoli. Pieczemy w 180°C przez godzinę i 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia. Podajemy z mostarda di arance e cipolle i razowym chlebem.