Dieta rozgrzewająca - co jeść i pić w chłodne dni

mjk, materiały prasowe
Jesienią i zimą tracimy motywację do aktywności fizycznej i utrzymywania zdrowej diety. Co jeść, by nie marznąć i nie przytyć?
mat. prasowe mat. prasowe

Kilka dobrych rad

W zimne dni wydatki naszego organizmu na utrzymanie odpowiedniej temperatury są znacznie wyższe, dlatego w tym czasie powinniśmy jeść dużo więcej produktów rozgrzewających, takich jak rośliny strączkowe, kasze gryczana i jaglana, suszone owoce czy pestki dyni.

Podstawa diety rozgrzewającej to ciepłe i pożywne śniadanie. Żołądek jest jak silnik - lepiej pracuje, gdy jest rozgrzany. Do przygotowania energetycznego śniadania najlepiej wybierać więc produkty zbożowe, które są bogate w błonnik, witaminy i magnez.

Na obiad warto wybrać którąś z potraw kuchni meksykańskiej lub indyjskiej - zawierają mnóstwo rozgrzewających przypraw. Nie żałujcie sobie więc kolendry, cynamonu, pieprzu cayenne czy kurkumy!

Dobrą propozycją na jesień i zimę są też zupy warzywne, najlepiej w postaci kremu. Najlepsze będą te z brokułami, kalafiorem, czerwoną papryką czy pomidorami, które są bogatym źródłem witaminy C, wzmacniającej odporność.

Pamiętajmy, że posiłki, które mają nas rozgrzać w okresie jesienno-zimowym powinny być treściwe. Sałatki, które były dobre na obiad wiosną i latem, mogą spowodować jeszcze większe wyziębienie organizmu.

Ważne jest też to, co pijemy. W chłodne dni należy pić dużo ciepłych płynów. Jednak zamiast czarnej herbaty i kawy, najlepiej sięgać po herbaty ziołowe z dodatkiem czarnego bzu, malin, lipy, najlepiej z dodatkiem cynamonu, imbiru lub miodu. Nie tylko rozgrzeją, ale także wzmocnią odporność organizmu.

Czego unikać? Wychładzających cytrusów, nabiału, zwłaszcza jogurtów z dodatkiem cukru, surowych owoców i warzyw, a także produktów z białej mąki spożywanych na zimno.

Zdjęcie Kuchenprofi Moździerz marmurowy 1002430811 Zdjęcie Przyprawniki z tacą drewnianą 122131 Zdjęcie Taca antypoślizgowa drewniana mahoń 20x26,5
Kuchenprofi Moździerz marmu... Przyprawniki z tacą drewnia... Taca antypoślizgowa drewnia...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Matra Dymek / jadlonomia.com Fot. Matra Dymek / jadlonomia.com

Śniadanie: owsianka z olejem pietruszkowym

dla 1 osoby

Składniki

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 250 ml wody lub mleka roślinnego
  • sól morska
  • cytryna
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 60 ml delikatnego oleju roślinnego
  • 1/2 awokado
  • pieprz
  • szczypta chilli

Sposób przygotowania

Płatki owsiane zalewamy wodą lub mlekiem, dodajemy 1/4 łyżeczki soli i skórkę z połowy cytryny, gotujemy kilka minut na małym ogniu. W tym czasie robimy olej pietruszkowy: natkę wkładamy do blendera, miksujemy z olejem i szczyptą soli. Gorącą owsianką napełniamy miseczkę, polewamy kilkoma łyżeczkami oleju pietruszkowego i podajemy razem z pokrojonym awokado posypanym solą, pieprzem, szczyptą chilli i skropionym kilkoma kroplami soku z cytryny. Resztę pietruszkowego oleju wlewamy do słoika lub butelki, przechowujemy przez kilka dni w lodówce.

Autor

Marta Dymek
Zdjęcie Black Red White Claudette sosjerka THK-034721 Zdjęcie Dekoria Miseczka C&T Pastellove blue 15,5cm Zdjęcie Gefu Tarka do cytrusów 10400
Black Red White Claudette s... Dekoria Miseczka C&T Pa... Gefu Tarka do cytrusów 10400
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2
Fot. Marcin Klaban / Agencja Gazeta Fot. Marcin Klaban / Agencja Gazeta

II śniadanie (lunch): kanapka z marmoladą figową, chilli i serem haloumi

(dla 1 osoby)

Składniki

  • 3-4 plasterki sera haloumi lub oscypka o grubości pół centymetra
  • 1-2 kromki ciemnego pieczywa
  • 1 łyżka marmolady figowej
  • 1/2 łyżeczki drobno posiekanego chilli
  • skórka otarta z limonki

Sposób przygotowania

Ser grillujemy lub smażymy na suchej patelni po 1 min z każdej strony. Układamy na pieczywie, smarujemy marmoladą figową wymieszaną z chilli i skórką z limonki.

Autor

Tomek Woźniak
Zdjęcie Eva Trio Talerz płaski 20 cm Amfio Zdjęcie Silit Tarka do skórek cytrusów Basic Line Zdjęcie STALGAST Patelnia grillowa 44230
Eva Trio Talerz płaski 20 c... Silit Tarka do skórek cytru... STALGAST Patelnia grillowa ...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3
Fot. Łukasz Falkowski / AG Fot. Łukasz Falkowski / AG

Obiad: zupa-krem z kalafiora i brokułów

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

  • 1/2 kg kalafiora
  • 1/2 kg brokułów
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • pęczek bazylii
  • garść świeżo startego parmezanu
  • garść pokruszonego dowolnego sera z niebieską pleśnią

Sposób przygotowania

Kalafiora i brokuły pozbawiamy twardego korzenia i dzielimy na różyczki. Do garnka wypełnionego wodą wrzucamy kawałki pokrojonych warzyw i gotujemy przez 20 minut do miękkości. Następnie odcedzamy ugotowane warzywa i miksujemy je na gładko razem z płatkami migdałowymi i bazylią. Dolewamy wodę z gotowania, aby uzyskać krem (nie za gęsty i nie za rzadki). Całość przelewamy z powrotem do garnka i zagotowujemy. Na samym końcu wrzucamy parmezan i energicznie mieszamy, żeby się rozpuścił. Zupę podajemy z kawałkami niebieskiego sera pleśniowego (np. Dor Blu lub gorgonzoli) i odrobiną oliwy.

Autor

Tomek Woźniak
Zdjęcie Blender Bosch MSM 87160 Zdjęcie Kinghoff Garnek KH-4327 Zdjęcie Tadar Cedzak głęboki
Blender Bosch MSM 87160 Kinghoff Garnek KH-4327 Tadar Cedzak głęboki
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4
Fot. M&K Duklas / Duklas.pl Fot. M&K Duklas / Duklas.pl

Obiad: korma z kurczka

(Royal chicken korma) 
(dla 10 osób)

 

Składniki

Sposób przygotowania

Podgrzewamy śmietankę, namaczamy w niej szafran i odstawiamy na 2-3 godziny. W głębokiej patelni lub brytfannie rozgrzewamy olej, wrzucamy kardamon, cynamon i listki laurowe, mieszamy. Wkładamy tyle kawałków kurczaka, aby były rozłożone w jednej warstwie. Obsmażamy je z obu stron na złoty kolor, przekładamy do miski, starając się nie wyjmować z brytfanny przypraw. W ten sam sposób obsmażamy pozostałe kawałki kurczaka i odkładamy je do miski. Na patelnię (lub do brytfanny) wkładamy pokrojoną w półplasterki cebulę i mocno rumienimy. Dodajemy imbir i roztarty czosnek, smażymy minutę. Wkładamy migdały, sułtanki, wsypujemy kolendrę i kumin. Mieszamy, a potem ponownie wkładamy na patelnię podsmażone wcześniej kawałki kurczaka wraz z całym sokiem, który wypłynął z mięsa. Dodajemy jogurt, solimy i przyprawiamy pieprzem kajeńskim. Znowu mieszamy, zagotowujemy, częściowo przykrywamy patelnię. Dusimy 10-12 minut na średnim ogniu. Zwiększamy ogień i gotujemy bez pokrywki jeszcze chwilę, aby sos odparował, zgęstniał i ładnie obkleił kawałki mięsa. Teraz wlewamy śmietanę z szafranem, dodajemy garam masala i pół szklanki wody. Przykrywamy i gotujemy jeszcze 5 minut - tym razem na malutkim ogniu. Przed podaniem można usunąć z potrawy kapsułki kardamonu, cynamon i listki laurowe. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem - można go zabarwić na żółto szafranem lub kurkumą.

Autor

Magazyn Kuchnia
Zdjęcie Kela Casa 15519 Zdjęcie SZKLANA DESKA KUCHENNA - Hot Chili Zdjęcie Victorinox Nóż do drobiu 5.5903.09M
Kela Casa 15519 SZKLANA DESKA KUCHENNA - Ho... Victorinox Nóż do drobiu 5....
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5
Fot. Marcin Klaban / AGENCJA GAZETA Fot. Marcin Klaban / AGENCJA GAZETA

Kolacja: kasza jaglana z wędzonym karmazynem i pestkami granatu

Przepis dla 3-4 osób.

 

Składniki

  • 200 g jaglanej kaszy
  • 200 g wędzonego karmazyna
  • 1 owoc granatu
  • 1 pęczek koperku
  • sok z 1 cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa

Sposób przygotowania

Gotujemy kaszę według przepisu na opakowaniu. Studzimy, a następnie mieszamy z kawałkami ryby. Owoc granatu lekko ściskamy (wtedy pestki będą łatwiej wypadały), przekrawamy na pół i, lekko uderzając drewnianą łyżką, wydobywamy pestki. Usuwamy resztki gorzkiej białej błony. Przygotowane pestki dodajemy do kaszy, wrzucamy posiekany koperek, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Tuż przed podaniem polewamy odrobiną oliwy.

Autor

Tomek Woźniak
6
Więcej na ten temat: dania sezonowe