Przepisy na przeziębienie: cebula
Placek z cebulą i serem (Fot. BBS)
Tarta cebulowa
Składniki
- po 1 cebuli czerwonej i cukrowej
- 1 por
- 1 duża szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy do smażenia
- sól, pieprz
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej zawierającego prawdziwe masło)
- 10 dag bryndzy
- 2 łyżki gęstej śmietany
- szczypta tymianku
Sposób przygotowania
Obie obrane cebule i jasną część umytego pora kroimy w cienkie plasterki, szalotkę siekamy, czosnek rozcieramy nożem na papkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebule, szalotkę i pora. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy czosnek. Dusimy na małym ogniu na złoty kolor, doprawiamy solą i pieprzem. Okrągłą formę do tarty wykładamy ciastem (jeśli było mrożone, to wcześniej je rozmrażamy), odcinamy brzegi. Dno ciasta smarujemy bryndzą utartą ze śmietaną i tymiankiem. Na masę serową wykładamy cebulkę. Tartę pieczemy w temp. 200°C przez 15-20 minut - do zrumienienia brzegów.
Uwaga: Podobny farsz możemy nałożyć na pizzę. W tym przypadku utarty ser warto ułożyć na wierzchu cebulowej mieszanki.
Zupa cebulowo-czosnkowa na pilznerze
(dla 5 osób)
Składniki
- 2 kg cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 małe (330 ml) butelki piwa typu pilzner
- 5-6 szklanek bulionu wołowego
- 2 łyżki cukru
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- 4 kromki czerstwego żytniego chleba (odcinamy skórkę, miękisz kroimy w kostkę)
- świeżo starty parmezan
Sposób przygotowania
Pokrojoną w piórka cebulę i roztarty czosnek szklimy na oliwie w rondlu o grubym dnie, mieszając od czasu do czasu - cebula powinna się przyrumienić. Wlewamy butelkę piwa i bulion, przykrywamy, gotujemy na małym ogniu przez 45 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. W drugim rondlu topimy masło, wkładamy pokrojony chleb, smażymy na grzanki. Zupę rozlewamy do miseczek, posypujemy grzankami i świeżo startym parmezanem. Drugą butelkę piwa wychylamy w miłym towarzystwie.
Czerwona cebula z tymiankiem, miodem i octem balsamico
(Dla 4 osób)
Składniki
- 2 duże czerwone cebule (pokrojone na ćwiartki)
- oliwa
- 1 łyżka miodu akacjowego (lub innego jasnego)
- 3 łyżki octu balsamico
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Sposób przygotowania
Podsmażamy cebule na rozgrzanej patelni z 4-5 łyżkami oliwy. Gdy nabiorą złocistego koloru i zaczną się rozpadać, zmniejszamy ogień i dodajemy miód oraz ocet, mieszamy. Gdy sos zgęstnieje, zdejmujemy cebule z ognia i posypujemy je tymiankiem.
Zupa z cebuli czerwonej
Składniki
- 4 średnie czerwone cebule
- 4 suszone śliwki
- 4 łyżki oliwy
- 1 liść laurowy
- 3,5 szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 1/2 łyżeczki anyżu
- 1/2 łyżeczki goździków
Sposób przygotowania
Gałkę muszkatołową ścieramy na tarce. Resztę przypraw mielimy i mieszamy z gałką. Cebule i śliwki kroimy w paski. Rozgrzewamy w garnku oliwę. Wrzuca-my cebule, mieszankę przypraw, liść laurowy, a po chwili śliwki. Dusimy, stopniowo dodając bulion. Pod koniec gotowania, gdy cebula będzie miękka, dodajemy ocet i sos sojowy. Zupę doprawiamy solą i podajemy z chlebem razowym lub z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa.
Cebulak
(na formę 15x25 cm)
Składniki
- 250 g ciasta francuskiego
- 4 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml octu balsamicznego
- 50 g cukru trzcinowego
- sól, pieprz
- 200 g pleśniowego koziego sera (rolada)
- 5 suszonych pomidorów
- 2 gałązki majeranku lub oregano
Sposób przygotowania
Przekładamy ciasto do wyściełanej pergaminem formy, tak aby jego boki lekko wystawały na zewnątrz. Pieczemy 15-20 minut w 180°C. Cebulę kroimy w piórka i wraz z posiekanym czosnkiem szklimy w rondlu (bez tłuszczu), stale mieszając. Kiedy cebula zmięknie, dodajemy ocet oraz cukier i gotujemy, aż całość zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy na upieczone ciasto. Na wierzchu kładziemy plastry sera i suszone pomidory. Zapiekamy 10 minut w 180°C (można tez podać od razu, bez zapiekania). Posypujemy posiekanymi ziołami.
Placek z cebulą i serem
(dla 4 osób)
Składniki
- 200 g mąki pszennej razowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 4-5 łyżek wody
- 1 łyżka oleju
Nadzienie:
- 750 g cebuli
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka kminku
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 70 g tartego żółtego sera (najlepszy cheddar lub gouda)
- 1/4 łyżeczki mielonej papryki
- sól
Sposób przygotowania
W dużej misce mieszamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, siekając je nożem. Cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy olej i taką mieszankę wlewamy do mąki. Zagniatamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C. Cebulę obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy w łódeczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy na niej cebulę z kminkiem, dopóki cebula się nie zeszkli. Lekko ją solimy. Śmietanę mieszamy z serem i papryką. Na podpieczony placek wykładamy cebulę i wlewamy śmietanę z serem. Placek pieczemy około 30 minut w temperaturze 200°C. Doskonały na ciepło i na zimno. Smakuje szczególnie, gdy jest zwieńczeniem udanej przejażdżki konnej.
Cebulowa z brandy
(dla 4 osób)
Składniki
- 4 cebule
- 3-4 łyżki oliwy
- 50 ml brandy
- 1 łyżka mąki
- spora szczypta gałki muszkatołowej
- parę gałązek majeranku
- 750 ml wody
Sposób przygotowania
Cebule kroimy w słupki i podsmażamy do miękkości na rozgrzanej w garnku oliwie. Wlewamy brandy i gotujemy, aż alkohol wyparuje (możemy podpalić). Dodajemy mąkę, gałkę muszkatołową, posiekany majeranek i wodę, cały czas mieszając. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 40 minut. Zupę najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, żeby nabrała intensywnego smaku i aromatu.
Sałatka z pomarańczy i czerwonej cebuli
Dla 4 osób
Składniki
- 5 czerwonych pomarańczy
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki pestek dyni
- 1/2 kg świeżego szpinaku
Sos
- oliwa
- sok z 1 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Pomarańcze obieramy i kroimy na cienkie plastry. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie talarki, rozdzielamy na pojedyncze kółka. Paprykę kroimy w kostkę, pestki dyni prażymy na suchej patelni. Szpinak myjemy, osuszamy, układamy na półmisku. Na warstwie szpinaku kładziemy plastry pomarańczy, a na nich cebulę. Posypujemy papryką i pestkami dyni. Robimy sos. Mieszamy oliwę i sok z cytryny (w proporcji 3:1) ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Polewamy sosem sałatkę. Uwaga: cebuli nie traktujemy jak dekoracji - jemy ją razem z pomarańczami. Czerwone pomarańcze można zastąpić zwykłymi, ale wtedy sałatka będzie słodsza i sos wówczas lepiej zrobić w proporcji 2:1.
Pissaladiere - tarta z anchois i oliwkami
Dla 4 osób
Składniki
- 1 kg cebuli
- oliwa
- kula ciasta chlebowego (patrz: przepis na fougasse)
- 100 g anchois
- garść czarnych oliwek z pestkami (najlepsze są oliwki z Nyons)
- sól i świeżo mielony pieprz
- ewentualnie zioła prowansalskie, odrobina cukru
Sposób przygotowania
Obraną cebulę kroimy w piórka i przesmażamy na łagodnym ogniu na odrobinie oliwy, aż się leciutko zrumieni (w tym celu można dodać odrobinę cukru). Ciasto rozkładamy na blasze do pieczenia, przykrywamy warstwą cebuli, na niej równomiernie rozkładamy anchois i posypujemy oliwkami. Lekko skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy (ewentualnie można posypać ziołami
prowansalskimi). Pieczemy 20 minut w 180°C. Pissaladiere podajemy letnią.
Placki ziemniaczane przekładane duszoną cebulą z sosem żurkowym
(dla 10 osób)
Składniki
- ok. 1,5 kg ziemniaków
- 1 duża biała cebula
- 4 czerwone cebule
- 50 g masła
- 200 ml 30% śmietanki
- 200 ml wywaru warzywnego
- 100 ml zakwasu na żurek
- 100 ml oleju
- 3 jajka
- kilka gałązek tymianku
- sól, pieprz
- majeranek
Sposób przygotowania
Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ścieramy również białą cebulę, łączymy z ziemniakami, jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni roztapiamy masło i dusimy czerwoną cebulę (posiekaną lub pokrojoną w talarki) z tymiankiem. W rondelku podgrzewamy wywar, zakwas i śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy z czerwoną cebulą i sosem żurkowym.