Gęsina na świętego Marcina. Przepisy
Gęś pieczona z sosem z powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły (Fot: Renata Dąbrowska/AG, Filip Kowalkowski, Daniel Pach, archiwum Akcji 'Czas na gęsinę' )
Gęś pieczona z sosem z powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły
dla 8-12 osób
Składniki
- 1 młoda gęś o wadze 4,5-5 kg
- sól, pieprz
- suszony majeranek do smaku
- 3 główki czosnku
- 1 kg jabłek (najlepiej odmiany szara reneta)
- 1 pęczek włoszczyzny
- 100 g orzechów laskowych
- 1 łyżka masła
- 1 słoik powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły (np. powideł ze Strzelec Dolnych)
- 100 ml wytrawnego czerwonego wina
Sposób przygotowania
Gęś myjemy, odcinamy lotki oraz kuper, nacieramy solą i pieprzem na zewnątrz i od środka, a majerankiem tylko od środka (aby się nie przypalił podczas pieczenia). Do środka gęsi wkładamy dwie całe główki czosnku i obrane ćwiartki jabłek (skórek nie wyrzucamy). Na dnie gęsiarki układamy obraną, pokrojoną na kawałki włoszczyznę oraz skórki z jabłek, a na tym - tuszkę gęsi. Gęsiarkę przykrywamy pokrywką i wstawiamy na jeden dzień do lodówki.
Następnego dnia pieczemy gęś - około 3,5 godziny (45 minut na kilogram gęsi) w 140°C. Podsmażamy orzechy laskowe na maśle. Z soku, który się wytworzył podczas pieczenia, robimy sos: porcjami dodajemy do niego powidła, a następnie wino. Upieczoną gęś kroimy na porcje, póki jest gorąca. Podajemy z orzechami i sosem z powideł. Najlepszym dodatkiem będą kopytka.
Gefu Nożyce do drobiu 12600 | FISKARS Nożyce do drobiu 25... | Duka Nożyce do Drobiu 1211474 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Półgęsek
dla 4 osób
Składniki
- 1 duża pierś gęsia (w całości)
- 3 łyżki soli do peklowania
- 1/2 łyżki pieprzu
Sposób przygotowania
Mięso piersi odkrawamy od kości w taki sposób, aby nie przeciąć skóry. Nacieramy solą, wkładamy do lodówki i peklujemy 14 dni. Zapeklowaną pierś posypujemy pieprzem (tylko mięso, skóry nie). Zszywamy półgęsek i sznurujemy go tak, żeby kształtem przypominał piłkę do rugby. Wędzimy 48 godzin w zimnym dymie (30°C). Po uwędzeniu pozostawiamy półgęsek na 5 dni, aby dojrzał - półgęsek można sezonować nawet do pół roku.
Duo Serwis obiadowy PORTO 5... | LUBIANA MARIA Serwis obiado... | Serwis obiadowy, porcelanow... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Krupnik na gęsinie
dla 8 osób
Składniki
- korpus, skrzydła i podroby z 1 gęsi
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
- 2 korzenie pietruszki
- 2 selery korzeniowe
- 2 marchewki
- 2 cebule dymki
- 1/2 kg kaszy jęczmiennej
- 20 g suszonych grzybów, namoczonych
- świeży lub suszony lubczyk do smaku
Sposób przygotowania
Myjemy korpus, skrzydła i podroby gęsi. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy rozgnieciony czosnek i liście laurowe, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 3-4 godziny na wolnym ogniu, aż podroby będą miękkie, a rosół - esencjonalny. Po tym czasie wyjmujemy z wywaru korpus, skrzydła i podroby, a dodajemy pokrojone w jednocentymetrową kostkę warzywa i gotujemy 30 minut do miękkości.
Kaszę i grzyby gotujemy osobno z dodatkiem soli i pieprzu (kaszę według instrukcji na opakowaniu, grzyby - przez godzinę). Odcedzamy i dodajemy do wywaru razem z pokrojonymi na mniejsze kawałki podrobami oraz gęsiną ze skrzydeł i korpusu. Doprawiamy lubczykiem. Podajemy w miseczkach.
Villeroy & Boch - New Wave ... | HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYW... | HENDI Waza na zupę DI DIM 3L |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Duszone gęsie żołądki
dla 5-6 osób
Składniki
- 1 kg gęsich żołądków
- 4 łyżki oleju
- 1/2 l domowego rosołu drobiowego
- 2 duże liście laurowe
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 3 łyżki musztardy
- sól, pieprz
- 1 marchewka
- 1 mały seler korzeniowy
- 1 pietruszka
- 1 duża cebula
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania
Żołądki dokładnie oczyszczamy i kroimy na pół. Obsmażamy na oleju, zalewamy rosołem, dodajemy liście laurowe, czosnek, musztardę, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż zmiękną - około 2 godzin. Wówczas dodajemy obrane i pokrojone w słupki warzywa, dusimy do miękkości. Dodajemy koncentrat, mieszamy. Danie możemy podać z pęczakiem lub kopytkami.
Silit Zestawy garnków 21092... | Tadar Komplet Garnków z Pok... | Komplet garnków ada 8 eleme... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Duszone gęsie uda z jabłkami i calvadosem
dla 4 osób
Składniki
- 4 gęsie uda
- sól i pieprz
- 1,5 kg jabłek antonówek
- 8-10 szalotek
- 1/2 l rosołu
- 150 ml calvadosu
- 6 goździków
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki cukru ew. świeża żurawina do dekoracji
Sposób przygotowania
Uda solimy godzinę przed smażeniem. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ósemki. Odkładamy 1/3 jabłek, resztę wkładamy do rondla razem z udami i szalotkami, podlewamy delikatnie rosołem i calvadosem. Dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu, aż mięso zmięknie - około 2 godzin. Z masła i cukru robimy karmel i przez 5 minut podsmażamy w nim resztę jabłek.
Uda podajemy z jabłkami i szalotkami. Możemy udekorować świeżą żurawiną. Doskonałym dodatkiem będą pieczone ziemniaki.
Zassenhaus Kauczukowiec Tac... | Blomus Pegos Taca 63452 | Kartell taca DUNE |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Pierś gęsia pieczona w soli
dla 4 osób
Składniki
- 4 gęsie piersi
- 250 ml wytrawnego czerwonego wina
- 2 pęczki natki pietruszki
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 kg gruboziarnistej soli morskiej
Sposób przygotowania
Piersi marynujemy w winie przez 3 dni. Po tym czasie wyjmujemy z wina, mięso obkładamy ziołami i dokładnie zasypujemy solą morską. Pieczemy 20 minut w 200°C. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Otrząsamy piersi z soli, kroimy w cienkie plastry. Najlepszym dodatkiem do tak przygotowanej gęsiny będzie modra kapusta.
SZTUĆCE STEELA MATT 24 CZ | Tescoma SZTUĆCE CLASSIC 391... | CAMPZ Sztućce wojskowe Śztu... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Gęś nadziewana kaszą z grzybami
(dla 6-8 osób)
Składniki
- 1 gęś
- 4 szklanki wody
- 6 suszonych grzybów
- po 1 marchwi
- pietruszce
- oraz cebuli
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
- 1,5 szklanki gryczanej kaszy
- 1 plasterek słoniny
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Gęś sprawiamy, usuwamy piórka, odcinamy skrzydła. W dużym garnku lub brytfannie z wodą gotujemy skrzydła, podroby (jeśli są), grzyby oraz warzywa. Gdy wywar zredukuje się do 3 szklanek, przecedzamy go. Dodajemy posiekane grzyby i natkę, kaszę oraz pokrojoną w drobne kawałki słoninę. Gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie płyn. Studzimy, dodajemy jajko, masło, doprawiamy solą i pieprzem. Gęś wypełniamy kaszą i zszywamy białą bawełnianą nicią. Pieczemy tyle godzin, ile ma kilogramów w mocno nagrzanym piekarniku, do momentu, aż się zrumieni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C i dopiekamy pod przykryciem z folii aluminiowej, od czasu do czasu polewając sosem. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię, aby gęś ładnie się zarumieniła. Upieczoną przekrawamy na pół, wyjmujemy kaszę, a tuszkę kroimy na porcje. Podajemy z kaszą. Dobrym dodatkiem będzie surówka lub sałatka z czerwonej kapusty.
adamczewski.blog.polityka.pl
Autor: Piotr Adamczewski
Healthy Plan By Ann FNC001 | Dekoria Fartuszek dziecięcy... | Fartuch Kuchenny 50x76 Lave... |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Gęś faszerowana
Przepis dzięki uprzejmości pani Marzeny Hajn - szefa kuchni w restauracji "Piąta Ćwiartka" w Arkadach Kubickiego.
Składniki
- 1 cała wypatroszona, pozbawiona kości gęś
- 1 kg mięsa cielęcego
- 250g wątróbki gęsiej
- 2 pęczki natki pietruszki
- 2 jajka
- 220g kaszy manny
- sól, pieprz
- odkrojony tłuszcz z gęsi do farszu
Sposób przygotowania
Z gęsi wycinamy kości na bulion. Mięso cielęce i wątróbkę mielimy dokładamy siekaną natkę, jajka i kasze mannę, doprawiamy sola i pieprze - mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy gęś. Zaszywamy sznurkiem i pieczemy w temperaturze 180 C przez 2 godziny.
Gęś faszerowana szałwią i cebulą
Dla 8-10 osób
Składniki
- 2 duże cebule
- 450 g świeżej bułki tartej
- 2 łyżki suszonej szałwii
- 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
- 300 ml bulionu drobiowego
- 1 młoda nieduża (4,5-5 kg) gęś
- 1 łyżeczka musztardy
- 50 g masła
- sól, pieprz kajeński
- 1 szklanka porto
Sposób przygotowania
Obrane i posiekane cebule gotujemy w lekko posolonej wodzie przez 10 minut, a następnie odcedzamy. Bułkę tartą mieszamy w misce z szałwią, gałką muszkatołową, solą i pieprzem kajeńskim, mieszamy z cebulą. Stopniowo dodajemy bulion, cały czas mieszając. Farsz powinien mieć taką konsystencję, by dało się go zlepić. Gęś myjemy, osuszamy w środku i na zewnątrz papierem kuchennym, a następnie napełniamy farszem. Otwory zaszywamy bawełnianą nicią kuchenną. Skórę gęsi nacinamy poprzecznie na udach i piersi, by wytopił się tłuszcz. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Musztardę mieszamy z miękkim masłem, solą i pieprzem kajeńskim. Smarujemy gęś, a następnie układamy ją w brytfannie. Pieczemy 2,5-3 godziny. Jeśli gęś zacznie się za bardzo przypiekać, przykrywamy pieczeń folią. Wytapiający się tłuszcz warto zebrać i zachować - przyda się do innych potraw. Na 7-10 minut przed końcem pieczenia gęś polewamy porto.
Autor: Dorota Biały
Duszone gęsie uda z jabłkami i calvadosem
dla 4 osób
Składniki
- 4 gęsie uda
- sól i pieprz
- 1,5 kg jabłek antonówek
- 8-10 szalotek
- 1/2 l rosołu
- 150 ml calvadosu
- 6 goździków
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki cukru ew. świeża żurawina do dekoracji
Sposób przygotowania
Uda solimy godzinę przed smażeniem. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ósemki. Odkładamy 1/3 jabłek, resztę wkładamy do rondla razem z udami i szalotkami, podlewamy delikatnie rosołem i calvadosem. Dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu, aż mięso zmięknie - około 2 godzin. Z masła i cukru robimy karmel i przez 5 minut podsmażamy w nim resztę jabłek.
Uda podajemy z jabłkami i szalotkami. Możemy udekorować świeżą żurawiną. Doskonałym dodatkiem będą pieczone ziemniaki.
Pieczone fioletowe ziemniaki z gęsiną i pestkami granatu
przepis z bloga Lidii Wasilewskiej koloroweziemniaki.blogspot.com
dla 4 osób
Składniki
- 1,2 kg fioletowych ziemniaków
- olej o neutralnym smaku
- tymianek do smaku
- 2 piersi gęsi
- sól do smaku
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 2 czerwone cebule
- garść suszonych śliwek
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki do smaku
- pestki z 1/2 granatu
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Ziemniaki kroimy w ćwiartki, skrapiamy olejem i doprawiamy tymiankiem.
Piersi płuczemy i osuszamy. Nacieramy solą, czosnkiem, odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Cebule kroimy w ćwiartki. W żaroodpornym naczyniu rozgrzewamy odrobinę oleju, układamy mięso, wlewamy niepełną szklankę wrzątku, dodajemy cebulę, suszone śliwki i rodzynki. Na mięsie układamy wiórki masła. Pieczemy 70-80 minut, podlewając sosem. W połowie pieczenia dodajemy ziemniaki. Lekko studzimy, ozdabiamy natką i pestkami granatu.