12 ciast do upieczenia w listopadzie
![Tarta fistaszkowo-karmelowo-czekoladowa Tarta fistaszkowo-karmelowo-czekoladowa](https://bi.im-g.pl/im/f0/7a/c5/z12942064AMP,Tarta-fistaszkowo-karmelowo-czekoladowa.jpg)
Tarta fistaszkowo-karmelowo-czekoladowa (Fot. Paulina Kolondra)
![Fot. Shutterstock.com](https://bi.im-g.pl/im/bf/1b/10/z16891839IHG,Szarlotka-po-amerykansku.jpg)
12 ciast do upieczenia w listopadzie
Nie zrażaj się brzydką aurą za oknem - zrób dla siebie i przyjaciół coś dobrego. Placek z jabłkami, miodowe ciasto albo spektakularny tort czekoladowy. Gdy spróbujesz tych pyszności z pewnością poczujesz się lepiej.
Szarlotka po amerykańsku
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 185 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 2-3 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
- 800 g jabłek, np. szarej renety
- 125 g cukru pudru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- sok z 1 cytryny
- 50 g masła + masło do formy
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania
Siekamy nożem masło z mąką, cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy 2 łyżki zimnej wody i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół, formujemy dwie kule, które zawijamy osobno w folię spożywczą i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Formę o średnicy 23 cm lekko natłuszczamy. Robimy farsz: umyte jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki i przekładamy do miski. Dodajemy sok z cytryny, cukier, cynamon, gałkę i mąkę, mieszamy. Pierwszy kawałek schłodzonego ciasta rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na okrąg o średnicy większej o 8 cm niż forma . Wykładamy nim dno i brzegi formy. Kładziemy farsz, na wierzchu układamy kawałki masła. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta rozwałkowanym na okrąg o średnicy formy. Brzegi ciasta smarujemy wodą i zlepiamy, 'zamykając' farsz w środku. Wierzch nacinamy w kilku miejscach nożem, aby podczas pieczenia para miała ujście. Smarujemy także roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy 50-60 minut w 180°C. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 10 minut.
![Fot. Kamil Zieliński](https://bi.im-g.pl/im/25/da/ea/z15391269IHG,Ciasto-jablkowe-z-zytniej-maki.jpg)
Ciasto jabłkowe z żytniej mąki
(na keksówkę o długości 18 cm)
Składniki
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 75 g masła
- 50 g płynnego miodu
- 100 g cukru trzcinowego + trochę do posypania
- 75 ml mleka
- 2 jajka
- 150 g mąki żytniej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g mielonych migdałów
- 25 g płatków migdałowych
- masło i mąka do formy
Sposób przygotowania
Obieramy jabłko, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w kostkę o boku 1 cm. Mieszamy z cynamonem, odstawiamy. Roztapiamy masło, mieszamy z miodem i cukrem. Studzimy, łączymy z mlekiem i jajkami, ucieramy mikserem na wysokich obrotach. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i migdały, mieszamy na niskich obrotach. Wrzucamy jabłka, mieszamy. Napełniamy ciastem natłuszczoną i obsypaną mąką formę. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym. Pieczemy 40-50 minut w 180°C do tzw. suchego patyczka. Kroimy po ostudzeniu.
![SHUTTERSTOCK](https://bi.im-g.pl/im/14/20/10/z16911380IHG,Ciasto-gruszkowo-imbirowe.jpg)
Ciasto gruszkowo-imbirowe
Składniki
- 170 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g masła + masło do formy
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 1 łyżka świeżo startego kłącza imbiru
Nadzienie:
- 3-4 twarde gruszki
Sposób przygotowania
Do posypania: 1 łyżka cukru trzcinowego, po szczypcie zmielonych goździków i cynamonu. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiewamy. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, siekamy nożem. Wlewamy jajka ubite z cukrem, dodajemy imbir. Mikserem ucieramy gładkie ciasto.
Przekładamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm. Na cieście układamy (na zakładkę) obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w plastry owoce. Oprószamy je cukrem trzcinowym wymieszanym z goździkami i cynamonem. Pieczemy 40 minut w 180 st. Podajemy na ciepło z lodami czekoladowymi lub na zimno z bitą śmietaną i startą czekoladą.
![Fot. BBS](https://bi.im-g.pl/im/0/10777/z10777750IHG,Ciasto-czekoladowe.jpg)
Ciasto czekoladowe
Ciasto
- 130 g mąki
- 25 g kakao
- 240 g cukru
- 80 ml wody
- 4 łyżeczki oleju roślinnego
- 2 jajka
- 60 ml maślanki lub mleka
- 110 g masła
- 110 g ciemnej czekolady 53% kakao (deserowej)
Krem czekoladowy
- 500 g śmietany 36%
- 250 g ciemnej czekolady 70%
Sposób przygotowania
Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy w misce i odstawiamy. Wodę, olej, jajka i maślankę (lub mleko) łączymy. Masło rozpuszczamy z czekoladą i wlewamy do suchych składników. Stale mieszając, dodajemy powoli pozostałe składniki. Gdy się dobrze połączą, wlewamy masę do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy przez godzinę w 160°C.
Blachę z upieczonym ciastem wyjmujemy z piekarnika, a po 10 minutach odwracamy do góry nogami. W takiej pozycji zostawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. Przygotowujemy krem. Ubijamy śmietanę, a czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Mieszamy z ubitą śmietaną. Zimne ciasto przekrawamy wzdłuż na dwa blaty i przekładamy kremem czekoladowym.
Autor: Paweł Pojawa
![fot. Shutterstock](https://bi.im-g.pl/im/3/11286/z11286533IHG,Miodowe-ciasto-z-sosem-toffi.jpg)
Miodowe ciasto z sosem toffi
Ciasto:
- 3 łyżki oleju + dodatkowy do wysmarowania formy
- 450 g miodu
- 1 szklanka cukru
- 4 duże jajka
- 1 łyżka mielonego ziela angielskiego
- 4 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Sos:
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki wody
- 1 szklanka podgrzanej 36%, śmietanki
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
Robimy ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Natłuszczamy formę do ciasta z kominkiem. Miód podgrzewamy, ale nie zagotowujemy! Ucieramy cukier z jajkami przez 20 minut, aż powstanie blada jednolita masa. Mieszamy z olejem. Przesiewamy ziele angielskie, mąkę i proszek do pieczenia, wsypujemy do jajek i dokładnie mieszamy. Łączymy z miodem. Wlewamy ciasto do przygotowanej formy i pieczemy ok. godziny. Studzimy przez 10 minut i wyjmujemy z formy. Robimy sos toffi. Na patelni karmelizujemy cukier z wodą, nie mieszamy, bo karmel się skrystalizuje! Zdejmujemy z ognia, kiedy karmel będzie miał ładny kasztanowy kolor. Ostrożnie wlewamy ciepłą śmietankę, energicznie mieszając. Stawiamy patelnię z powrotem na palniku i podgrzewamy, aż sos stanie się jednolity i gęsty. Doprawiamy solą. Ciasto podajemy polane sosem toffi.
![Fot. Natalia Nowak-Bratek](https://bi.im-g.pl/im/7b/cb/ef/z15715195IHG,Sernik-na-kruchym-spodzie.jpg)
Sernik na kruchym spodzie
Kruchy spód do sernika można zrobić szybciej, miksując dowolne słodkie herbatniki z miękkim masłem (proporcje: 300 g herbatników i 150 g masła). Takiego spodu nie trzeba wcześniej podpiekać.
Ciasto:
- 150 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 30 g mielonych orzechów
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
Masa:
- 500 g twarogu z kwaśnego mleka lub maślanki
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 40 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 200 ml śmietanki 30%
Oraz:
- masło i mąka do przygotowania formy
- cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania
Robimy ciasto. Ucieramy masło, cukier puder, orzechy, jajko i ekstrakt waniliowy. Wsypujemy sól i mąkę, mieszamy i zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie. Zawijamy je w przezroczystą folię, spłaszczamy i wkładamy do lodówki na godzinę.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Natłuszczamy i oprószamy mąką tortownicę o średnicy 24 cm.
Rozwałkowujemy ciasto na koło o średnicy większej niż tortownica. Wylepiamy dno i boki formy, na wierzchu kładziemy kółko z pergaminu i wsypujemy suchą fasolę. Pieczemy 20 minut, zdejmujemy i usuwamy papier wraz z fasolą.
Robimy masę: krótko miksujemy twaróg, żółtka, cukier, mąkę, ekstrakt waniliowy i śmietankę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli, partiami dodajemy pianę do masy, delikatnie mieszając. Rozprowadzamy masę na podpieczonym spodzie i wkładamy do piekarnika na 40 minut. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Autor: Natalia Nowak Bratek
![Fot. Paulina Kolondra](https://bi.im-g.pl/im/f0/7a/c5/z12942064IHG,Tarta-fistaszkowo-karmelowo-czekoladowa.jpg)
Tarta fistaszkowo-karmelowo-czekoladowa
(na formę o średnicy 28 cm)
Szybkie ciasto czekoladowe:
- 200 g pokruszonych herbatników czekoladowych
- 1 łyżka brązowego cukru
- szczypta soli
- 100 g stopionego i ostudzonego masła
Słony karmel fistaszkowy:
- 1 czubata szklanka cukru
- 1 szklanka śmietanki kremówki (30%)
- śmietanki
- 1/3 szklanki gęstej śmietanki tortowej (36%)
- 1 szklanka prażonych solonych orzeszków ziemnych
Mus z masłem orzechowym:
- 250 g kremowego serka typu Philadelphia
- 1/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- 1 i 1/4 szklanki masła orzechowego
- 1 szklanka śmietanki kremówki (30%)
Polewa:
- 200 g posiekanej dobrej gorzkiej czekolady (ok. 60% kakao)
- 1 szklanka śmietanki kremówki (30%)
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 170-180 st. Mieszamy wszystkie składniki ciasta, wylepiamy nim dno i boki formy na tartę, pieczemy 8-10 minut, studzimy. Robimy karmel: cukier rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i podgrzewamy 10-12 minut, stale mieszając, aż masa zrobi się jasnozłota. Zdejmujemy z ognia i?powoli wlewamy śmietankę, uważając, aby się nie oparzyć (karmel będzie pryskał). Ponownie podgrzewamy, mieszając, aż powstanie jednolita masa. Przelewamy do miski, mieszamy ze śmietanką tortową. Kiedy karmel wystygnie, wstawiamy go do lodówki, aby trochę zgęstniał (40-50 minut), a potem mieszamy z?orzeszkami. W czasie gdy karmel stygnie, robimy mus: ucieramy serek z cukrem, cukrem waniliowym i solą, dodajemy masło orzechowe i ucieramy dalej, aż składniki się połączą. Ubijamy śmietankę na?sztywno, porcjami dodajemy do masy. Na ostudzony czekoladowy spód wylewamy karmel, a?na nim rozsmarowujemy mus. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Robimy polewę, mieszając czekoladę z gorącą śmietanką. Wyjmujemy tartę z lodówki, wierzch pokrywamy polewą. Ponownie wstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny, aby polewa całkowicie zastygła.
![Fot. M&K Duklas / duklas.pl](https://bi.im-g.pl/im/d5/75/c3/z12809685IHG,Ciasto-czekoladowe-z-whisky.jpg)
Ciasto czekoladowe z whisky
Składniki
- 20 dag masła + masło do formy
- 1 szklanka dobrego kakao + 3 łyżki do posypania formy
- 1,5 szklanki mocnej kawy
- 1/2 szklanki whisky
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1,25 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- kilka kropli olejku waniliowego
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 160 st. Tortownicę smarujemy masłem, spód i boki oprószamy 3 łyżkami kakao. Strząsamy nadmiar. Na małym ogniu podgrzewamy kawę z whisky, masłem, cukrem i kakao, stale mieszając, aż masło się stopi. Wlewamy mieszaninę do miski, odstawiamy na 5 minut. W tym czasie mieszamy mąkę z sodą i solą. Ucieramy jajka z wanilią, powoli wlewamy do masy czekoladowej, stale ucierając mikserem. Wsypujemy porcjami mąkę, miksując na najniższych obrotach. Ciastem napełniamy tortownicę i pieczemy 40-50 minut (patyczek wetknięty w ciasto powinien być suchy po wyjęciu). Ciasto pozostawiamy w formie, aż zupełnie ostygnie, a potem okrawamy brzegi nożem i wyjmujemy.
Autor: Magda Duklas
![Fot. Paulina Kolondra](https://bi.im-g.pl/im/f8/7a/c5/z12942072IHG,Czekoladowe-babeczki-z-polewa-herbaciana.jpg)
Czekoladowe babeczki z polewą herbacianą
(na 12-14 babeczek)
Ciasto:
- 200 g cukru
- 140 g mąki pszennej
- 45 g dobrego kakao naturalnego
- po 1/2 łyżeczki soli, sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/4 szklanki oleju o neutralnym smaku
- po 1/2 szklanki mleka (3,2%) i mocnej kawy
Polewa:
- 1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
- 2/3 szklanki gęstej śmietanki tortowej (36%)
- 6 saszetek herbaty Earl Grey
- 100 g cukru
- 8 łyżek masła pokrojonego na kawałeczki
- 150 g startej gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
Oraz:
- sól maldon (w płatkach) do posypania ciasta
Sposób przygotowania
Robimy ciasto. Nagrzewamy piekarnik do 170-180°C. Do dołków (12 lub 14) formy muffinkowej wkładamy papierowe papilotki. Mieszamy cukier z mąką, kakao, solą, proszkiem i sodą. W drugim naczyniu krótko ubijamy jajka z olejem i mlekiem. Mieszamy suche składniki z mokrymi (można mikserem na najniższych obrotach). Powoli wlewamy gorącą kawę, miksując na średnich obrotach. Ciastem napełniamy (do 2/3 wysokości) przygotowane dołki formy muffinkowej, pieczemy 20 minut - patyczek wetknięty w ciasto powinien być suchy po wyjęciu. Jeśli jest oblepiony, pieczemy jeszcze przez 10 minut. Babeczki wyjmujemy z formy i studzimy. Robimy polewę: w rondlu o grubym dnie mieszamy skondensowane mleko ze śmietanką, wkładamy saszetki z herbatą, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Przykrywamy, odstawiamy na godzinę. Potem wyjmujemy saszetki (odciskając je, aby oddały jak najwięcej aromatu), dodajemy cukier, zagotowujemy. Gorącą mieszaninę wlewamy do miski z masłem i czekoladą. Odstawiamy na 2-3 minuty, a następnie energicznie mieszamy, aby otrzymać gładką masę. Studzimy do temperatury pokojowej, potem krótko ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, aby polewa się trochę spieniła, pokrywamy nią babeczki. Zanim polewa zastygnie, posypujemy wierzchy babeczek płatkami soli.
![Fot. Paulina Kolondra](https://bi.im-g.pl/im/f4/7a/c5/z12942068IHG,Ciasto-kawowe-z-korzenna-kruszonka-orzechowa.jpg)
Ciasto kawowe z korzenną kruszonką orzechową
(na tortownicę o średnicy 20 cm)
Ciasto:
- 140 g cukru
- 1 opakowanie (10 g) cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 125 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 3 jajka
- 120-130 g gęstej kwaśnej śmietany (22%)
- 2 łyżki bardzo mocnego naparu kawy
- 170 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
Kruszonka:
- 100 g grubo pokruszonych orzechów włoskich
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Ucieramy cukier i cukier waniliowy z masłem i solą na puszystą, kremową masę. Kolejno wbijamy jajka, dokładnie ucierając masę po dodaniu każdego. Wlewamy śmietanę i kawę, mieszamy mikserem ustawionym na najniższe obroty. Porcjami, stale ucierając na niskich obrotach, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem. Przygotowujemy kruszonkę, mieszając wszystkie składniki. Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Napełniamy ciastem kawowym, równomiernie posypujemy kruszonką orzechową. Pieczemy 50 minut na środkowym poziomie piekarnika, aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy po wyjęciu.
![Fot. BBS](https://bi.im-g.pl/im/39/19/be/z12458297IHG,Tarta-Tatin.jpg)
Tarta Tatin
(dla 6 osób)
Ciasto:
- 200 g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka wody
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 g miękkiego masła + masło do formy
Masa jabłkowa:
- 7 jabłek
- sok z 1 cytryny
Masło karmelowe:
- 60 g cukru
- 1 łyżka wody
- 60 g miękkiego masła
Polewa:
- 100 g cukru
- 60 ml wody
Sposób przygotowania
Składniki ciasta miksujemy, formujemy placek i odstawiamy na godzinę do lodówki. Jabłka obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki (zależnie od wielkości), usuwając gniazda nasienne. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Smarujemy masłem formę o średnicy 23 cm i głębokości 5-6 cm. Musi być szczelna, inaczej podczas pieczenia wycieknie z niej karmel. Przygotowujemy masło karmelowe. W rondelku podgrzewamy wodę z cukrem, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotujemy powoli, bez mieszania, aż powstanie złotobrązowy karmel. Dodajemy masło (fot. 1), zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu połączenia się masła z karmelem. Wlewamy do formy i rozprowadzamy. Na masie układamy jabłka, wypukłymi grzbietami do dołu, tak aby było między nimi jak najmniej przerw (fot. 2). Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3 mm i wycinamy z niego koło o średnicy 24,5 cm (o 1,5 cm większej niż średnica formy). Okrągły placek układamy na jabłkach, dociskając lekko po bokach, i nakłuwamy, by dać ujście parze powstającej podczas pieczenia (fot. 3). Pieczemy 35 minut w 200 st., by ciasto nabrało złotobrązowego koloru, a jabłka pozostały półtwarde. Studzimy 15 minut na kratce. Obkrawamy ciasto dookoła, aby mieć pewność, że oderwie się od ścianek, przykrywamy formę talerzem i odwracamy tartę. Jabłkowo-karmelowy sok z dna formy odstawiamy. Robimy polewę. Z cukru i wody przygotowujemy karmel i dodajemy do niego sok z tarty. Gotujemy, aż powstanie syrop, i polewamy nim wierzch ciasta.
![fot. Karolina Błaszkowska](https://bi.im-g.pl/im/3/9148/z9148713IHG,Tarta-pekanowa.jpg)
Tarta pekanowa
Kruche ciasto
- 250 g mąki
- 1 jajko
- 125 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 40 ml wody
Masa
- 300 g orzechów pekan
- 50 g migdałów
- 100 g rodzynek
- 200 g krówek
- 1 łyżeczka masła
- 100 g + 70 g na polewę miodu
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka melasy
- po 1/2 łyżeczki cynamonu
- kardamonu i gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania
Mąkę wsypujemy do miski i robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajko, wkładamy masło, wsypujemy cukier i sól. Ugniatamy, aż uzyskamy ziarnistą konsystencję. Dolewamy wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki. Gdy stwardnieje, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy. Ciastem wykładamy okrągłą formę do tarty o średnicy 24 cm, formujemy brzegi i wkładamy do lodówki na 15 min. Nakłuwamy spód ciasta widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy suchą fasolą. Pieczemy 20 min w 190°C. Wyjmujemy z piekarnika, usuwamy papier z fasolą i pieczemy 5-7 min, na złotobrązowy kolor. Studzimy.
Robimy masę. Pekany i migdały prażymy w piekarniku lub na suchej patelni, pozostawiając kilka pekanów do dekoracji. Resztę mielemy. Rodzynki parzymy. W teflonowym garnku, na małym ogniu, rozpuszczamy krówki z masłem. Dodajemy miód, mleko, melasę i przyprawy, mieszając. Pod koniec dorzucamy orzechy i rodzynki, lekko podgotowujemy i zdejmujemy z ognia. Masą napełniamy ostudzone ciasto. Podgrzewamy miód na polewę i polewamy tartę, pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem dekorujemy uprażonymi pekanami.