3 wegańskie przepisy z burakami

Marta Dymek
Jesienna pizza na buraczanym spodzie

Jesienna pizza na buraczanym spodzie (Fot. Marta Dymek)

Dzięki burakom mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy. Burak też uchroni przed katarem i dodaje sił. Zatem do dzieła
1 z 3
Fot. Marta Dymek
Fot. Marta Dymek

Jesienna pizza na buraczanym spodzie

Ciasto na pizzę:

  • 250 g mąki pszennej plus mąka do oprószenia miski i stolnicy
  • 100 ml soku z buraka
  • 100 ml letniej wody
  • 10 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli

 

Sos do pizzy:

  • 2 łyżki oliwy pomace lub oleju
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
  • 16 łyżek purée z dyni
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól i czarny pieprz

 

Dodatki do pizzy:

  • 1 nieduża marchewka
  • 1 korzeń pasternaku lub pietruszki
  • 1 łyżka oliwy pomace lub oleju
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • sól i czarny pieprz
  • 1 pęczek jarmużu (5 dużych liści)
  • oliwa z pierwszego tłoczenia

 

Sposób przygotowania

Robimy ciasto na pizzę: wszystkie składniki wyrabiamy ręcznie lub w misce robota kuchennego. Ciasto wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy przezroczystą folią kuchenną. Odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia, a w tym czasie robimy sos do pizzy. W rondelku rozgrzewamy oliwę pomace lub olej, dodajemy czosnek, smażymy 30 sekund. Dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą, purée dyniowe, zioła, solimy i pieprzymy. Dusimy 15-20 minut, zdejmujemy z ognia, studzimy.
Marchewkę i pasternak/pietruszkę obieramy i tniemy obieraczką do warzyw w długie cienkie plasterki, w które wcieramy oliwę pomace lub olej przyprawiony chilli i solą.
Z jarmużu usuwamy zgrubiałe pędy liściowe i łodygi, liście dzielimy na kawałki, zalewamy litrem wrzątku i czekamy minutę. Odcedzamy i szybko przelewamy lodowatą wodą.
Piekarnik rozgrzewamy do najwyższej możliwej temperatury, najczęściej jest to 250°C. Ciasto na pizzę dzielimy na dwie części, rozciągamy je palcami (nie wałkujemy) na oprószonej mąką stolnicy. Formujemy placki, przekładamy na papier do pieczenia (łatwiej potem przełożyć je do piekarnika), czekamy 15 minut aż wyrosną, potem smarujemy dyniowo-pomidorowym sosem, obkładamy paskami warzyw i kawałkami jarmużu. Wsuwamy do piekarnika, pieczemy 10-12 minut. Posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą z pierwszego tłoczenia.

Zdjęcie Trebs do pizzy 401219 Zdjęcie Hendi Piecyk do pizzy (220306) Zdjęcie Kuchenprofi Kamień do pizzy 1086100030
Trebs do pizzy 401219 Hendi Piecyk do pizzy (220306) Kuchenprofi Kamień do pizzy...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 3
Fot. Marta Dymek
Fot. Marta Dymek

Gulasz z buraków z kawą

Składniki

 

Sposób przygotowania

Soczewicę zalewamy 3 szklankami wody, gotujemy al dente jakieś 30-40 minut. Na koniec solimy i odcedzamy. W czasie gdy soczewica się gotuje, kroimy cebule na ósemki, a pieczarki na ćwiartki. W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy cebule i pieczarki razem z zielem angielskim i listkami laurowymi. Smażymy 10?minut na niedużym ogniu. Buraki i korzeń pietruszki obieramy, kroimy w grube półplasterki. Do podsmażonych pieczarek i cebuli wlewamy sos sojowy, zwiększamy ogień i odparowujemy przez 1-2 minuty. Dodajemy buraki i pietruszkę, smażymy razem 2-3 minuty. Wlewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy przecier pomidorowy, przykrywamy, gotujemy 20-25 minut ? aż buraki i pietruszka będą miękkie. Na koniec dodajemy soczewicę, czekoladę i kawę, mieszamy. Dusimy 10-15 minut na małym ogniu (jeśli trzeba, dolewamy jeszcze nieco wody). Doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Gulasz można podać np. z ziemniakami z wody lub purée.

Zdjęcie Ambition Komplet garnków INTELIGENT 59621 Zdjęcie Komplet garnków Fissler 8411704 Zdjęcie Meyerhoff Komplet garnków 00113
Ambition Komplet garnków IN... Komplet garnków Fissler 841... Meyerhoff Komplet garnków 0...
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 3
Fot. Marta Dymek
Fot. Marta Dymek

Migdałowa ricotta z pieczonymi burakami

Składniki

  • 120 g płatków migdałowych
  • 60 ml soku z cytryny
  • 60 ml mleka roślinnego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • sól i czarny pieprz
  • burak ćwikłowy
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka zaataru

 

Sposób przygotowania

Migdały namaczamy przez noc w gorącej wodzie, odcedzamy, miksujemy w blenderze z sokiem z cytryny, mlekiem roślinnym i płatkami drożdżowymi, aż powstanie "ricotta" - lekko grudkowaty, gęsty twarożek. Solimy, pieprzymy, wstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Wyszorowanego i osuszonego buraka zawijamy w folię aluminiową, pieczemy 40-60 minut. Rozwijamy, studzimy i kroimy buraka w grubą kostkę. "Ricottę" rozsmarowujemy w miseczce, obsypujemy kawałkami buraka i oprószamy solą, skrapiamy oliwą i posypujemy zaatarem. Podajemy na przystawkę - np. ze świeżymi warzywami i dobrym pieczywem.

Zdjęcie Creative Tops TALERZE - Katie Alice Cupcake Couture Zdjęcie Duo Talerz deserowy WIEDEŃ 51207 Zdjęcie Duo Talerze PORTO 50516
Creative Tops TALERZE - Kat... Duo Talerz deserowy WIEDEŃ ... Duo Talerze PORTO 50516
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej na ten temat: buraki, dieta wegańska, marta dymek