4 dania z kukurydzą do ugotowania w tym tygodniu
Quesadillas z kurczakiem, kukurydzą, pomidorami i serem pecorino (Fot. Paweł Jaszczuk)
Zupa kukurydziana z nachos i serem cheddar
(dla 4 osób)
Składniki
- 1 biała cebula
- oliwa do smażenia
- 2 puszki słodkiej kukurydzy
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 gałązka tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1 papryczka chilli
- 1 szklanka nachos
- garść startego sera cheddar
- 1 mały pęczek kolendry
Sposób przygotowania
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej w garnku oliwie, dodajemy kukurydzę, mleko kokosowe, tymianek i gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Miksujemy zupę na gładki krem. Jeśli jest za gęsty, ewentualnie dodajemy wodę. Doprawiamy solą. Krem podajemy na gorąco, posypujemy odrobiną posiekanego chilli (bez pestek), nachos, serem i posiekaną kolendrą.
Quesadillas z kurczakiem, kukurydzą, pomidorami i serem pecorino
dla 2-3 osób
Składniki
- 1 pierś kurczaka (najlepiej zagrodowego)
- 2 łyżki oliwy z wytłoczyn
- sól i pieprz
- 1 pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
- 1 szalotka
- 1 małe chilli (dodajemy, jeśli dziecko, tak jak Julek, lubi ostre potrawy, w innym przypadku rezygnujemy z chilli)
- 2 tortille bezglutenowe (można kupić w sklepach internetowych)
- keczup (jeśli dziecko jest na diecie, tak jak Julek, musi to być keczup bezglutenowy)
- garść świeżego szpinaku
- 200 g sera pecorino
- 1 kulka mozzarelli
- 1 ugotowana kolba kukurydzy
Sposób przygotowania
Pierś kurczaka obsmażamy na oliwie, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Umytego pomidora kroimy w drobną kostkę, mieszamy z posiekaną szalotką i chilli (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy ostrych potraw), doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy tortille keczupem (Julcio go uwielbia). Kroimy mięso na kawałeczki*, układamy je na jednej tortilli wraz z porcją pomidorowej salsy i liśćmi szpinaku. Posypujemy startym serem pecorino, porwaną na kawałki mozzarellą i skrojonymi z kolby ziarnami kukurydzy. Przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskając, aby tortille dobrze się zlepiły. Grillujemy lub podgrzewamy na suchej patelni, aż ser się roztopi. Ściągamy z patelni i kroimy na sześć trójkątów.
Uwaga:
*To ważne, by mięso pokroić tuż przed ułożeniem na tortilli. Nie zdąży obeschnąć i pozostanie soczyste i delikatne.
Burrito
(dla 4 osób)
Składniki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 300 g mielonej wołowiny
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- 200 g długoziarnistego ryżu
- 1 awokado
- 1 puszka (425 ml) czerwonej fasoli
- 1 puszka (425 ml) kukurydzy
- 4 tortille
- 100 ml greckiego lub bałkańskiego jogurtu
- 1 pęczek kolendry
Sposób przygotowania
Drobno posiekaną cebulę oraz czosnek szklimy na oliwie. Dorzucamy wołowinę i smażymy 10 minut, aż zbrązowieje. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ryż na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Awokado obieramy, kroimy na pół, pozbawiamy pestki i kroimy w kostkę. Odcedzamy z zalewy i płuczemy fasolę oraz kukurydzę. Tortille podgrzewamy w piekarniku lub mikrofalówce. Na środek każdej tortilli nakładamy po porcji ryżu, mięsa, fasoli, kukurydzy i awokado oraz łyżkę jogurtu. Posypujemy posiekaną kolendrą i zwijamy w rulony. Gotowe burritos możemy zawinąć w folię aluminiową, będzie wygodniej je zjeść.
Fot. Marcin Klaban
Zapiekane tortille faszerowane kurczakiem
(Dla 8 osób)
Składniki
- 8 pszennych tortilli
- 200 g żółtego sera
- 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżka oleju
Nadzienie:
- 1 pierś z kurczaka
- sól
- sok z 2 limonek
- 2 cebule
- 2-3 łyżki papryczek chipotle chilli w sosie adobado z puszki (lub inne marynowane papryczki chilli)
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory
Sposób przygotowania
Posypka: 6 łyżek pokruszonego białego sera, 1 pokrojona w kostkę czerwona cebula, 4 łyżki posiekanej kolendry, gęsta kwaśna śmietana do polania Przygotowujemy nadzienie: gotujemy pierś z kurczaka w osolonej wodzie z sokiem z limonek i z jedną obraną cebulą. Wyjmujemy mięso, studzimy, dzielimy palcami na cienkie włókienka. Miksujemy chipotle chilli z odrobiną wywaru z gotowania kurczaka. Drugą cebulę kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym oleju wraz z posiekanym czosnkiem. Dodajemy kurczaka, chipotle oraz pokrojone w kostkę pomidory. Gotujemy krótko na dużym ogniu, by sos odparował. Solimy do smaku. Nakładamy nadzienie do tortilli i rolujemy. Układamy roladki w żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem. Ser trzemy na tarce, mieszamy z kukurydzą i oregano, rozsypujemy na roladkach. Zapiekamy w 220°C, aż ser się rozpuści. Tortille podajemy posypane mieszanką białego sera, czerwonej cebuli i kolendry, polane kwaśną śmietaną. Więcej kwaśnej śmietany podajemy obok, aby, w razie czego, złagodzić nią smak ostrego nadzienia.