3 sposoby na wegańskie śniadanie

Dyniowe pankejki piernikowe (Fot. Marta Dymek / Jadłonomia. com)

Dyniowe pankejki piernikowe
dla 2-3 osób
Składniki
- 250 ml mleka roślinnego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 6 łyżek purée z dyni piżmowej lub hokkaido (przepis znajdziecie na stronie: jadlonomia.com)
- 1 łyżka oleju
- 1,5 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 170 g mąki razowej pszennej
- 40 g mąki pszennej (typ 550)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki soli
Oraz:
- olej do smażenia
- syrop klonowy
- i orzechy włoskie do podania
Sposób przygotowania
Do mleka dolewamy ocet, mieszamy i odstawiamy na kilka minut (w tym czasie mleko się zetnie). W jednej misce ucieramy purée dyniowe z olejem i cukrem, dodajemy ścięte mleko, mieszamy trzepaczką. W drugiej misce łączymy pozostałe składniki i dodajemy je do miski z mlekiem i purée, stale mieszając. Jeśli ciasto wychodzi za gęste, dolewamy kilka łyżeczek mleka roślinnego. Pankejki (każdy z łyżki ciasta) smażymy porcjami na oleju po 1-2 minuty z każdej strony. Podajemy z syropem klonowym i orzechami włoskimi.

Owsianka z olejem pietruszkowym
dla 1 osoby
Składniki
- 4 łyżki płatków owsianych
- 250 ml wody lub mleka roślinnego
- sól morska
- 1 cytryna
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 60 ml delikatnego oleju roślinnego
- 1/2 awokado
- pieprz
- szczypta chilli
Sposób przygotowania
Płatki owsiane zalewamy wodą lub mlekiem, dodajemy 1/4 łyżeczki soli i skórkę z połowy cytryny, gotujemy kilka minut na małym ogniu. W tym czasie robimy olej pietruszkowy: natkę wkładamy do blendera, miksujemy z olejem i szczyptą soli. Gorącą owsianką napełniamy miseczkę, polewamy kilkoma łyżeczkami oleju pietruszkowego i podajemy razem z pokrojonym awokado posypanym solą, pieprzem, szczyptą chilli i skropionym kilkoma kroplami soku z cytryny. Resztę pietruszkowego oleju wlewamy do słoika lub butelki, przechowujemy przez kilka dni w lodówce.

Kokosowo-migdałowy pudding chia z owocami leśnymi
dla 2-3 osób
Składniki
- 400 ml mleka kokosowego
- 100 ml mleka migdałowego lub innego ulubionego
- 4 łyżki nasion chia
- 2 łyżki syropu z agawy
- ziarenka wyłuskane z połowy laski wanilii
Oraz:
- 2-3 garści jagód
- czerwonych porzeczek lub innych sezonowych owoców
Sposób przygotowania
Do miski wlewamy obydwa rodzaje mleka, dodajemy ziarna chia, syrop z agawy i ziarenka wanilii. Wszystko mieszamy energicznie trzepaczką przez minutę, następnie odstawiamy na kwadrans do odówki. Po tym czasie ponownie dokładnie mieszamy i przelewamy do przygotowanych szklanek lub słoiczków. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godziny lub na całą noc. Następnego dnia gotowy pudding obsypujemy świeżymi owocami i zjadamy na śniadanie.
Nasiona chia,
po polsku zwane szałwią hiszpańską, to meksykański odpowiednik naszego siemienia lnianego. Chia podobnie jak siemię ma zdolność żelowania płynów - suche ziarna wystarczy zalać mlekiem, wodą lub sokiem, porządnie wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki. W tym czasie płyn zmieni się w galaretkę.
* Nie kupujcie nasion w przypadkowych sklepach (dotyczy to także internetu) - tanie chia, z niepewnych źródeł, często nie żelują płynów tak dobrze, jak powinny. Najlepszej jakości chia ma firma Rainforest Food - jej produkty możecie kupić na vegepack.pl.
Do zrobienia puddingu mlecznego warto wybierać mleko o jak najwyższej zawartości tłuszczu, aby uzyskać kremową konsystencję. Przygotowany na mleku chudym będzie bardziej podobny do kisielu niż do puddingu.
* Opisany obok pudding na mleku kokosowym to przepis baza. Możecie dodać do niego kilka łyżek soku z buraków, doprawić cynamonem, wodą różaną lub czekoladą. W lecie świetnie smakuje ze świeżymi owocami, ale równie dobry będzie z łyżką domowej konfitury lub powideł.