8 obowiązkowych ciast do upieczenia tej jesieni + rude koty do podziwiania

MG
Za oknem mamy piękną jesień. Wszędzie złoto, żółto i czerwono. Proponujemy coś rudo-słodkiego na osłodę jesieni
Fot. M&K Duklas / duklas.pl / deviantart.com XxXLipsOfAnAngelXxX Fot. M&K Duklas / duklas.pl / deviantart.com XxXLipsOfAnAngelXxX

Ciasto marchewkowe

Autor; Paweł Pojawa

 

Składniki

  • 400 g mąki tortowej lub szymanowskiej
  • 400 g cukru
  • po 2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżki gałki muszkatołowej
  • jajek
  • 450 ml oleju
  • 400 g drobno startej marchewki
  • masło do formy

 

Sposób przygotowania

Wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę muszkatołową) mieszamy w misce. W drugiej misce łączymy lekko ubite jajka z olejem i marchewką. Zawartość tej miski dodajemy do wcześniej wymieszanych suchych składników i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy. Formę o wymiarach 35 x 28 cm smarujemy masłem i napełniamy ciastem. Wyrównujemy wierzch i pieczemy godzinę w 160°C. Po ostygnięciu kroimy na porcje.

1
Fot. Marta Majewska / deviantart.com purstotahti Fot. Marta Majewska / deviantart.com purstotahti

Łatwe ciastka fistaszkowe

Składniki

  • 110 g masła
  • 200 g cukru białego lub trzcinowego
  • jajko
  • 250 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g niesolonych orzeszków ziemnych

 

Sposób przygotowania

Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę, wbijamy jajko i ucieramy dalej, aż masa znowu będzie jednolita i kremowa. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, krótko mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Wsypujemy orzeszki, mieszamy łyżką, aby równo rozłożyły się w cieście. Porcje ciasta (1 łyżka na 1 ciastko) kładziemy na blasze wyściełanej pergaminem, zachowując odstępy, bo ciastka trochę rosną. Pieczemy 8-10 minut w 180°C na złoty kolor.

2
Fot. Paulina Kolondra  / deviantart.com xfebex Fot. Paulina Kolondra / deviantart.com xfebex

Tarta fistaszkowo-karmelowo-czekoladowa

(na formę o średnicy 28 cm)

 

Szybkie ciasto czekoladowe:

  • 200 g pokruszonych herbatników czekoladowych
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 100 g stopionego i ostudzonego masła

 

Słony karmel fistaszkowy:

 

Mus z masłem orzechowym:

  • 250 g kremowego serka typu Philadelphia
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki masła orzechowego
  • 1 szklanka śmietanki kremówki (30%)

 

Polewa:

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 170-180°C. Mieszamy wszystkie składniki ciasta, wylepiamy nim dno i boki formy na tartę, pieczemy 8-10 minut, studzimy. Robimy karmel: cukier rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i podgrzewamy 10-12 minut, stale mieszając, aż masa zrobi się jasnozłota. Zdejmujemy z ognia i?powoli wlewamy śmietankę, uważając, aby się nie oparzyć (karmel będzie pryskał). Ponownie podgrzewamy, mieszając, aż?powstanie jednolita masa. Przelewamy do miski, mieszamy ze śmietanką tortową. Kiedy karmel wystygnie, wstawiamy go do lodówki, aby trochę zgęstniał (40-50 minut), a potem mieszamy z?orzeszkami. W czasie gdy karmel stygnie, robimy mus: ucieramy serek z cukrem, cukrem waniliowym i?solą, dodajemy masło orzechowe i ucieramy dalej, aż składniki się połączą. Ubijamy śmietankę na?sztywno, porcjami dodajemy do masy. Na?ostudzony czekoladowy spód wylewamy karmel, a?na nim rozsmarowujemy mus. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Robimy polewę, mieszając czekoladę z gorącą śmietanką. Wyjmujemy tartę z lodówki, wierzch pokrywamy polewą. Ponownie wstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny, aby polewa całkowicie zastygła.

3
Fot. Paulina Kolondra / deviantart.com Reignite Fot. Paulina Kolondra / deviantart.com Reignite

Ciasto kawowe z korzenną kruszonką orzechową

(na tortownicę o średnicy 20 cm)

 

Ciasto:

  • 140 g cukru
  • 1 opakowanie (10 g) cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 125 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • jajka
  • 120-130 g gęstej kwaśnej śmietany (22%)
  • 2 łyżki bardzo mocnego naparu kawy
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka

 

Kruszonka:

  • 100 g grubo pokruszonych orzechów włoskich
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Ucieramy cukier i cukier waniliowy z masłem i solą na puszystą, kremową masę. Kolejno wbijamy jajka, dokładnie ucierając masę po dodaniu każdego. Wlewamy śmietanę i kawę, mieszamy mikserem ustawionym na najniższe obroty. Porcjami, stale ucierając na niskich obrotach, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem. Przygotowujemy kruszonkę, mieszając wszystkie składniki. Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Napełniamy ciastem kawowym, równomiernie posypujemy kruszonką orzechową. Pieczemy 50 minut na środkowym poziomie piekarnika, aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy po wyjęciu.

4
Fot. Agata Jakubowska  / deviantart.com taihe Fot. Agata Jakubowska / deviantart.com taihe

Szarlotka

(dla 6-8 osób)

 

Ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 150 dag cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • jajko
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • 12 dag masla
  • 1 żółtko

 

Nadzienie:

 

Sposób przygotowania

Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Gotujemy na wolnym ogniu z sokiem z cytryny i 1 łyżką cukru przez ok. 10 minut. Dodajemy migdały, orzechy, cynamon i resztę cukru. Mieszamy i odstawiamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól, jajko, cukier, cukier waniliowy oraz masło pokrojone na małe kawałki.
Wyrabiamy wszystko, aż powstanie gładkie jednolite ciasto, odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy. Pierwszym kawałkiem wykładamy dno i brzegi tortownicy. Układamy na nim farsz i przykrywamy drugą częścią ciasta, dokładnie zlepiając brzegi. Powierzchnię ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C na 45 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, a gdy wystygnie, wydobywamy je delikatnie z formy i podajemy.

5
Fot. Marcin Klaban  / deviantart.com RainaAstaldo Fot. Marcin Klaban / deviantart.com RainaAstaldo

Placek dyniowy z oliwą

(dla 4 osób)

Składniki

  • jajka
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 6 łyżek oliwy extra virgin
  • 250 g upieczonej dyni piżmowej
  • 150 g mąki
  • 50 g kaszy manny
  • 6 suszonych fig
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 3 łyżki syropu klonowego

 

Sposób przygotowania

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mieszamy z oliwą i rozgniecioną widelcem upieczoną dynią (jak w przepisie na kremową zupę ale bez przypraw), dodajemy mąkę, kaszę mannę i dalej miksujemy. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Ciasto wlewamy do wysmarowanej oliwą formy o średnicy 25 cm. Na wierzchu układamy połówki fig i posypujemy orzeszkami. Pieczemy 40 minut, polewamy ciasto syropem klonowym, zwiększamy temperaturę do 200°C i pieczemy 5 minut, aby syrop się skarmelizował. Studzimy ciasto. Można podać je ze śmietaną, jogurtem greckim albo lodami waniliowymi.

6
Fot. Paweł Mizieliński / deviantart.com panna_cotta Fot. Paweł Mizieliński / deviantart.com panna_cotta

Sernik z dyni z sorbetem dyniowym

(dla 12 osób)

 

Sorbet:

  • 2,25 szklanki purée z dyni
  • szklanka wody
  • niepełna szklanka cukru
  • 5 łyżek glukozy
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki startego świeżego imbiru

 

Ciasto:

  • 2 szklanki purée z dyni
  • 750 g tłustego zmielonego twarogu
  • jajek
  • 1 laska wanilii
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g cukru pudru

 

Sposób przygotowania

Aby przygotować purée, ścieramy miąższ z dużej dyni (2 kg) na tarce i gotujemy pod przykryciem z kilkoma łyżkami wody, aż zmięknie, następnie miksujemy. Robimy sorbet. Gotujemy syrop z wody, cukru, glukozy, cynamonu i imbiru. Łączymy wystudzone purée (2,25 szklanki) z syropem. Wlewamy do maszynki do lodów. Zamrażamy według instrukcji. Można też wlać masę do plastikowego pojemnika, wstawić do zamrażarki i co jakiś czas mieszać, aby rozbić kryształki lodu. Przygotowujemy ciasto. Odmierzamy 2 szklanki pozostałego purée, dokładnie mieszamy z twarogiem. Dodajemy jajka, ziarenka wyskrobane z laski wanilii, cynamon, ziele angielskie, imbir, sól i sok z cytryny, miksujemy. Mieszamy z cukrem pudrem. Tortownicę szczelnie owijamy od zewnątrz folią aluminiową, wyściełamy pergaminem i wstawiamy do większej formy, do której wlewamy wodę do 2/3 wysokości tortownicy. Napełniamy tortownicę ciastem i pieczemy godzinę i 40 minut w 170°C. Studzimy i wstawiamy na noc do lodówki. Podajemy z sorbetem dyniowym.

7
Fot. Robert Sobociński  / deviantart.com ClareFrolics Fot. Robert Sobociński / deviantart.com ClareFrolics

Wytrawne muffiny marchewkowe

(na 16 sztuk)

 

Składniki

  • 250 g mąki
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki młotkowanego pieprzu
  • 200 g posiekanych włoskich orzechów
  • 80 g suszonych żurawin
  • marchewki
  • jajka
  • 160 ml oleju słonecznikowego
  • 250 g sera feta

 

Sposób przygotowania

W dużej misce łączymy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem, pieprzem, orzechami i żurawinami. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka mieszamy z olejem i wraz z marchewką dodajemy do miski z suchymi składnikami. Delikatnie mieszamy ciasto i przekładamy je do natłuszczonych lub wyłożonych papilotkami foremek do muffinów. Na wierzchu każdej babeczki układamy po kilka kostek fety, część z nich wciskając w głąb. Pieczemy 25 minut w 180°C.

8
Więcej na ten temat: ciasto, przepisy na jesień