5 przepisów na śliwki węgierki. Do ugotowania w tym tygodniu

Tarta czekoladowa ze śliwkami

Tarta czekoladowa ze śliwkami (Fot. Dagna Napierała /PNDFUTURA.pl)

Są śliczne, słodkie i pięknie pachną. Co tu dużo gadać - Polacy kochają węgierki...
1 z 5
Fot. Dagna Napierała /PNDFUTURA.pl
Fot. Dagna Napierała /PNDFUTURA.pl

Tarta czekoladowa ze śliwkami

Ciasto:

  • 200 g przesianej mąki pszennej
  • 2 łyżki + 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 110 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 lekko ubite białko

Nadzienie:

  • pomarańcza
  • 2 łyżki masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka drobno posiekanych igiełek rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 700 g śliwek węgierek, wydrylowanych, pokrojonych w ósemki
  • bita śmietana do podania

Sposób przygotowania

Mieszamy mąkę z dwiema łyżkami cukru, kakao i solą. Dodajemy masło, wyrabiamy kruszonkę (palcami lub w malakserze). W małej filiżance mieszamy wanilię z 3 łyżkami lodowatej wody, skrapiamy kruszonkę i wyrabiamy kruche ciasto. Jeśli jest zbyt suche, możemy dodać jeszcze łyżkę zimnej wody. Owijamy w folię do żywności i chłodzimy 30 minut w lodówce*.
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na okrągły placek o średnicy 35 cm. Ostrożnie przekładamy go na wyścieloną papierem do pieczenia formę do tarty, formując podwyższony rant. Brzegi ciasta smarujemy białkiem i oprószamy łyżeczką cukru, spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 20 minut.
Robimy nadzienie: pomarańczę sparzamy wrzątkiem, i obieramy ze skórki ? najlepiej obieraczką do warzyw, tak by uzyskać wąskie paseczki. Te z kolei drobno siekamy. W rondlu na dużym ogniu roztapiamy masło, mieszamy z cukrem, skórką pomarańczową, rozmarynem i wanilią. Dodajemy śliwki oraz 2 łyżki wody i gotujemy 5 minut, mieszając od czasu do czasu ? śliwki powinny lekko zmięknąć.
Owoce wraz z powstałym syropem rozkładamy na podpieczonym kruchym cieście i pieczemy jeszcze 35 minut. Upieczoną tartę kroimy w kliny i podajemy z bitą śmietaną ? na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Uwaga:
* kruche ciasto można przygotować wcześniej i ? owinięte w folię ? przez 2 dni przechowywać w lodówce (w zamrażarce przez 2 miesiące).
Upieczoną tartę można trzymać w temperaturze pokojowej do 6 godzin.

2 z 5
Fot. Dagna Napierała /PNDFUTURA.pl
Fot. Dagna Napierała /PNDFUTURA.pl

Grillowane śliwki z gorgonzolą, chilli i syropem klonowym

dla 1-2 osób

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Obtaczamy śliwki w oliwie, tymianku i chilli, oprószamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy 3-5 minut na patelni grillowej, rozcięciem do dołu. Przewracamy na drugą stronę, we wgłębieniach po pestce umieszczamy po kawałku sera. Przykrywamy pokrywką i grillujemy 1-2 minuty, aż ser zacznie się topić. Na talerzu rozkładamy liście jarmużu lub innej zieleniny skropione sosem winegret. Kładziemy na nich ciepłe śliwki, skrapiamy syropem klonowym, posypujemy orzechami i odrobiną pokruszonych płatków chilli. Podajemy na ciepło.

3 z 5
Fot. Dagna Napierała /PNDFUTURA.pl
Fot. Dagna Napierała /PNDFUTURA.pl

Policzki wołowe ze śliwkami, rozmarynem i skórką pomarańczową

dla 3 osób

Składniki

 

Sposób przygotowania

Policzki wołowe wkładamy do miski lub pojemnika razem ze skórką pomarańczową, nasionami kopru, rozmarynem i śliwkami. Doprawiamy pieprzem, zalewamy winem, przykrywamy i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce (najlepiej na noc). Możemy odwrócić policzki kilka razy, by całe dokładnie się zamarynowały. Wyciągamy mięso z lodówki, a gdy osiągnie temperaturę pokojową, wyjmujemy z marynaty (zachowujemy ją) i obsmażamy na oleju z obu stron. Kiedy policzki się lekko zrumienią, przekładamy je do brytfanny lub naczynia do zapiekania (powinno być na tyle duże, by policzki zmieściły się jeden przy drugim). Cebulę i czosnek szklimy w rondlu, dodajemy marynatę (nie cedzimy jej). Chwilę gotujemy, dolewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia. Zalewamy policzki - powinny być całkowicie zanurzone. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 2-3 godziny w 150°C (sprawdzamy po 2 godzinach, czy są miękkie, jeśli tak, wyjmujemy je z piekarnika). Przekładamy policzki z sosu na talerz, przykrywamy folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Sos zlewamy na patelnię (śliwki delikatnie wyjmujemy) i redukujemy go o połowę. Policzki podajemy ze śliwkami i sosem.

4 z 5
Fot. Dagna Napierała /PNDFUTURA.pl
Fot. Dagna Napierała /PNDFUTURA.pl

Placek drożdżowy ze śliwkami

na blachę o wymiarach 35 x 40 cm

 

Składniki

  • 350 g mąki + mąka do posypania stolnicy
  • 20 g świeżych drożdży (lub 1 opakowanie suszonych)
  • 50 g cukru
  • 125 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 50 g masła skórka otarta z 1 cytryny
  • jajko
  • 2-3 łyżki pokruszonych biszkoptów
  • 2 kg śliwek węgierek
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • gęsta kwaśna śmietana do podania

Sposób przygotowania

Robimy ciasto: mąkę przesiewamy do miski, pośrodku robimy dołek, wkruszamy do niego świeże drożdże, zasypujemy łyżeczką cukru, mieszamy z odrobiną mleka i mąki z brzegów dołka. Jeśli używamy drożdży suszonych, nie trzeba robić rozczynu, wystarczy wymieszać je z mąką. Przykrywamy miskę ściereczką, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
Gdy rozczyn podrośnie, dodajemy do miski resztę mleka i cukru, szczyptę soli, pokrojone na kawałeczki miękkie masło oraz skórkę z cytryny. Wbijamy jajko, mieszamy wszystkie składniki, a potem zagniatamy ciasto do momentu, gdy zacznie odchodzić od ręki. Miskę z ciastem ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie do podwójnej objętości - czyli mniej więcej na godzinę*. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy ponownie, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy do wielkości blachy. Blachę wyściełamy pergaminem, układamy na niej ciasto, posypujemy pokruszonymi biszkoptami**.
Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Każdą połówkę nacinamy w dwóch miejscach (niezbyt głęboko) po zewnętrznej stronie. Śliwki układamy na cieście ciasno jedna obok drugiej - najlepiej, aby na siebie nachodziły, tworząc coś w rodzaju dachówki.
Mieszamy cukier z cukrem waniliowym i cynamonem, połową mieszaniny posypujemy ułożone na cieście owoce. Pieczemy 35 minut w 200°C (bez termoobiegu).
Gorące ciasto posypujemy resztą cynamonowo-waniliowego cukru, kroimy i podajemy, gdy tylko przestygnie - najlepiej z porcją gęstej kwaśnej śmietany.

 

Uwaga:
* Miskę z rosnącym ciastem można wstawić do piekarnika nagrzanego do 50°C. Dzięki temu ciasto wyrośnie szybciej. ** Surowy placek drożdżowy posypujemy okruchami biszkoptów po to, aby sok, który puszczą śliwki, w niego nie wsiąkał - unikniemy w ten sposób zakalca. Można użyć także zwykłej tartej bułki, ale biszkopty są smaczniejsze.

5 z 5
Fot. Dagna Napierała /PNDFUTURA.pl
Fot. Dagna Napierała /PNDFUTURA.pl

Wieprzowe tacos z keczupem śliwkowym

Keczup śliwkowy jest idealnym dodatkiem do serów, wędlin i zimnych mięs. Z podanych proporcji uzyskamy 2 litry keczupu - najlepiej przełożyć go do kilku słoików. Możemy je przechowywać około roku, po otwarciu - parę tygodni w lodówce.


dla 5-8 osób

 

Keczup śliwkowy:

 

Tacos:

  • 340 g tłustej wieprzowiny, np. karkówki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego + olej do smażenia
  • 3/4 łyżeczki przyprawy "Pięć smaków"
  • 2 łyżki pasty sambal oelek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • biały pieprz
  • kilkanaście gotowych małych kukurydzianych tortilli
  • 1 posiekana czerwona cebula
  • 1 posiekana papryczka jalapeno
  • listki kolendry

 

Sposób przygotowania

Najpierw (można dużo wcześniej) robimy keczup: śliwki, porzeczki i cebulę wrzucamy do garnka z grubym dnem. Chilli, imbir, czosnek, ziarenka pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego układamy na kawałku gazy i związujemy, tak aby powstał woreczek. Wrzucamy go do owoców, wlewamy połowę octu, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 30 minut na wolnym ogniu, bez pokrywki, mieszając od czasu do czasu. Wyciągamy woreczek z przyprawami, a zawartość garnka przekładamy do blendera i miksujemy, aż uzyskamy gładką konsystencję. W razie potrzeby przecieramy przez sito. Masę wraz z woreczkiem przypraw z powrotem przekładamy do garnka, dodajemy sól, cukier i pozostały ocet. Gotujemy 1,5-2 godziny na małym ogniu, bez przykrywki, od czasu do czasu mieszając - powinniśmy uzyskać 2 litry keczupu. Keczupem wypełniamy wyparzone gorące słoiki lub butelki (do wysokości 2,5 cm od krawędzi), zakręcamy niezbyt mocno i umieszczamy do góry dnem w dużym garnku. Zalewamy gorącą wodą, tak by słoiki wystawały ponad jej powierzchnię (4 cm). Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut.
Wyjmujemy szczypcami i mocno dokręcamy. Przygotowujemy tacos: mięso kroimy na małe kawałki i mieszamy z marynatą przygotowaną z oleju, przyprawy ?Pięć smaków?, pasty sambal oelek, cukru, soli oraz pieprzu. Przykrywamy i marynujemy 2 godziny w lodówce.

Następnie rozgrzewamy olej na dużej patelni (najlepiej żeliwnej), wrzucamy kawałki mięsa i dokładnie smażymy ze wszystkich stron, tak aby były chrupiące. W tym czasie podgrzewamy złożone
w łódeczkę tortille - na suchej patelni lub w mocno (do 250°C) rozgrzanym piekarniku. Do środka każdej łódeczki wkładamy porcję mięsa (po kilka kawałków), posypujemy posiekaną cebulą oraz jalapeno i kolendrą. Podajemy od razu, polewając mięso w każdym taco porcją śliwkowego keczupu.