Matcha, sproszkowana zielona herbata

Ewa Marynowska
Ma już 5000 lat i należy do najstarszych napojów świata. Jest również jednym z najzdrowszych, bo zawiera dziesiątki substancji leczniczych. Dzięki temu, że nie poddaje się jej fermentacji, zachowuje naturalne antyoksydanty i jest bombą witaminową. Do tego bardzo smakowitą
Fot. BBS Fot. BBS

Matcha wpływa nie tylko na zdrowie

Proces produkcji herbaty matcha jest długi i starannie kontrolowany. Na 20 dni przed zbiorem krzewy przykrywa się trzcinowymi matami. W ten sposób chroni się przed słońcem młode liście na czubku rośliny, a obecny w nich chlorofil produkuje katechinę, która ma zdolność obniżania poziomu ?złego?cholesterolu we krwi i działa antybakteryjnie. Po zbiorze listki są suszone i mielone na pył - tak więc pijąc matchę połykamy nie tylko napar, ale również ?fusy?, w których jest mnóstwo dobroczynnych dla zdrowia substancji.

 

Matcha wpływa nie tylko na nasze zdrowie - oddziałuje również na kulturę, bo to właśnie ona jest używana w słynnej japońskiej ceremonii parzenia herbaty. A ów rytuał wpłynął na rozwój różnych dziedzin sztuki, z których słynie Japonia, przede wszystkim ceramiki artystycznej. Natomiast architektura pawilonów, służących do herbacianych spotkań, inspiruje wielu architektów - nie tylko w Kraju Kwitnącej Wiśni ale i na całym świecie. Nie mniej interesujące są słodycze podawane w trakcie tych spotkań.
Wagashi, małe ciasteczka z mąki ryżowej, przypominają dzieła sztuki. Często ich kształt nawiązuje do świata przyrody i zachodzących w nim zmian. Mogą to być kwiaty albo liście, ale także abstrakcyjne formy, jak wiry wodne.

 

Matcha ma piękny kolor, więc Japończycy coraz częściej robią potrawy z jej dodatkiem. Dodaje ona jedzeniu i nieco słodyczy, i odrobinę goryczy, trochę jak karmel. Świetnie barwi i nadaje smak zielonym kluskom soba oraz ryżowym ciastkom mochi.
Chętnie sięgają po nią kucharze z Zachodu. Od paru dobrych lat matcha jest kulinarnym hitem nouvelle cuisine. Eksperymentują z nią głównie cukiernicy, dodając do makaroników, kremów, ciast, lodów, łącząc z ciemną czekoladą w brownies i ganache. Powstają ?herbaty latte? i mleczne koktajle z matchą. Miesza się ją również z mocnymi alkoholami, tworząc oryginalne likiery. Można też wymieszać herbatę z solą, połączyć z ciastem na tempurę,
zanurzyć w tej miksturze krewetki i usmażyć. Brzmi pysznie i tak też smakuje.

 

Matcha łatwo się zbryla, trzeba ją więc dokładnie rozmieszać z ciastem lub kremem. Jeśli dodajemy ją do czegoś gorącego, np. do podgrzewanego na parze kremu, pamiętajmy, że - jak każda herbata - zaparzy się i zmieni smak. Unikajmy zatem jej długiego podgrzewania i starajmy się dodawać ją do potraw na samym końcu.

 

Herbatę matcha można kupić w sieci Kuchnie Świata. Znajdziemy ją również w wielu sklepach internetowych, na przykład www.nagomi.pl (dostawa do domu w ciągu
24 godzin). Przed użyciem należy ją przesiać przez drobne sitko, pomagając sobie drewnianym patyczkiem.

 

Po otwarciu opakowania z matchą pozostałą porcję trzeba przechowywać w lodówce. Kupujcie małe opakowania, nie tylko dlatego, że ta herbata jest dość droga, ale przede wszystkim po to, aby szybko ją zużyć, bo matcha łatwo wietrzeje.

1
Fot. BBS Fot. BBS

Matcha Latte

Składniki

  • 1/2 łyżeczki herbaty matcha
  • 1/4 szklanki gorącej wody (80-90°C)
  • gorące mleko
  • brązowy cukier do smaku

 

Sposób przygotowania

Wsypujemy herbatę do filiżanki, wlewamy gorącą wodę i energicznie mieszamy bambusowym mieszadełkiem albo mątewką. Dopełniamy dowolną ilością gorącego mleka. Słodzimy do smaku.

2
Fot. BBS Fot. BBS

Zielone masełko

Składniki

  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka herbaty matcha
  • chrupki ryżowe lub inne ulubione pieczywo

 

Sposób przygotowania

Miękkie masło dokładnie mieszamy z herbatą, najlepiej mikserem. Podajemy na kromkach pieczywa.

3
Fot. BBS Fot. BBS

Energetyzujący koktajl z jogurtu

Składniki

  • 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego
  • kulka lodów śmietankowych lub waniliowych
  • 1-2 łyżeczki herbaty matcha
  • 1 łyżeczka miodu
  • odrobina suszonego imbiru

 

Sposób przygotowania

Jogurt wlewamy do miksera. Dodajemy lody, matchę, miód i szczyptę imbiru. Miksujemy i od razu podajemy.

4
Fot. BBS Fot. BBS

Zielony ryż

Składniki

  • 20 dag ryżu
  • 400 ml wody
  • sól
  • 1 łyżeczka herbaty matcha
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 2 łyżki suszonych alg nori

 

Sposób przygotowania

Ryż dokładnie płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Herbatę rozprowadzamy w odrobinie gorącej wody i mieszamy z ryżem. Wkładamy ryż do foremki, po paru minutach wykładamy na talerz. Oprószamy podprażonym na patelni sezamem i posiekanymi algami. Ryż może być dodatkiem do dania głównego.

5
Fot. BBS Fot. BBS

Biszkoptowa rolada z nadzieniem śmietanowym

Ciasto:

  • masło do wysmarowania blachy
  • 2 łyżeczki herbaty matcha
  • 4 łyżki gorącej wody
  • jajka
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • 60 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki herbaty matcha
  • 3 łyżeczki cukru

 

Sposób przygotowania

Blachę smarujemy masłem i wyściełamy papierem do pieczenia. Matchę rozprowadzamy w gorącej wodzie i miksujemy z jajkami, cukrem i solą. Łączymy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypujemy do jajek, cały czas mieszając. Ciasto wlewamy na blachę i równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy w 180°C ok.15 minut. Gdy ciasto stanie się sprężyste (sprawdzamy to, naciskając je palcem) ? jest gotowe. Wyjmujemy je z piekarnika, nakrywamy wilgotną ściereczką i studzimy. Miksujemy śmietankę z herbatą i cukrem. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Rozsmarowujemy krem na wystudzonym cieście i zwijamy je w rulon.

6
Więcej na ten temat: kuchnia, zielona herbata