7 deserów ze śliwkami do zrobienia w tym tygodniu

MG
Śliwki

Śliwki ( )

Jesień zapowiada się wspaniale. Czekają na ciebie same przyjemność: placek, tort, sernik, a nawet galaretka ze śliwkami. Nie czekaj - wypróbuj je wszystkie!
1 z 8
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Kruche ciasto ze śliwkami

Składniki

  • 1 porcja ciasta wg przepisu podstawowego
  • 3 łyżki + 1 szklanka cukru
  • 1 i 3/4 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
  • 3/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • 3 mielone goździki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 laski wanilii
  • około 1 kg śliwek
  • 1 łyżka śmietany kremówki

 

Sposób przygotowania

Połową ciasta wylepiamy formę do tarty (łącznie z brzegami) i wstawiamy do lodówki na 30 min. Mieszamy 3 łyżki cukru z 1/4 łyżeczki cynamonu, odstawiamy. Mieszamy 1 szklankę cukru z 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu i łączymy z kolejnymi 6 składnikami w dużej misce. Wanilię przekrawamy wzdłuż i zdrapujemy do miski ziarna wanilii. Dodajemy śliwki, wypestkowane i pokrojone na ćwiartki, i obtaczamy je dokładnie w aromatycznej mieszance. Następnie śliwki nakładamy łyżką na ciasto, formując kopiec na środku, dzięki czemu ciasto po upieczeniu nie będzie wklęsłe. Rozwałkowujemy drugą część ciasta. Przykrywamy nadzienie, sklejając je z brzegami spodniej części. Za pomocą ostrego noża robimy trzy 5-centymetrowe nacięcia na cieście, tak by mogła uchodzić para. Wierzch ciasta smarujemy śmietaną (omijamy krawędzie). Posypujemy przygotowaną wcześniej mieszanką cukru z cynamonem. Na środkowej blasze kładziemy spory kawałek folii aluminiowej i rozgrzewamy piekarnik do 190°. Na folii kładziemy naczynie z tartą i pieczemy 30 min, po czym z wystającej folii tworzymy ponad ciastem namiot i pieczemy jeszcze godzinę, aż w nacięciach pojawią się gęste bąble. Ciasto schładzamy w otwartym piekarniku.

2 z 8
Fot. Natalia Nowak- Bratek
Fot. Natalia Nowak- Bratek

Placek drożdżowy z pumperniklem, serem i śliwkami

Drożdżowy spód:

  • 200 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 450 g mąki + trochę do oprószenia stolnicy
  • szczypta soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 50 g miękkiego masła
  • 100 g pumpernikla

 

Serowy wierzch:

  • 125 g miękkiego masła
  • 230 g cukru
  • 1 opakowanie (10 g) cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 70 g kaszy manny
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 250 g gęstej śmietany (22%)
  • 750 g dobrego, tłustego, trzykrotnie zmielonego i odciśniętego twarogu
  • 1,2 kg wypestkowanych i pokrojonych na połówki śliwek węgierek

 

Sposób przygotowania

Robimy ciasto: mleko podgrzewamy z cukrem. Mąkę mieszamy z solą, wsypujemy do miski, pośrodku robimy dołek. Wrzucamy do niego pokruszone drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem, lekko mieszamy, dodając nieco mąki z brzegów dołka. Czekamy kilka minut, aż rozczyn w dołku zacznie pracować, potem łączymy go z resztą mąki i dobrze wyrabiamy, dodając jajka i masło. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aż ciasto podwoi objętość. W czasie gdy ciasto rośnie, kruszymy pumpernikiel i suszymy go przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 100°C. Studzimy. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy raz jeszcze, czekamy 5-10 minut i rozwałkowujemy je na blasze wyściełanej pergaminem w taki sposób, aby zakryło cały spód i można było lekko podnieść brzegi. Posypujemy pumperniklem, lekko wciskając okruchy w ciasto. Przykrywamy, pozostawiamy na 20 minut, aby ciasto jeszcze trochę podrosło. Robimy masę serową. Ucieramy masło, 200 g cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli. Po 10 minutach ucierania wbijamy po jednym jajku, stale ucierając i dodając kolejne, dopiero wtedy, kiedy poprzednie połączy się z masą. Dodajemy proszek budyniowy wymieszany z kaszą manną oraz śmietanę i twaróg, mieszamy. Masą smarujemy drożdżowy spód, obkładamy ciasno śliwkami, posypujemy resztą cukru. Pieczemy 45-50 minut w 200°C. Studzimy na blasze.

3 z 8
Fot. Paulina Kolondra
Fot. Paulina Kolondra

Placek mirabelkowo-cytrynowy

Ciasto:

  • 25 g drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 400 g mąki
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 g miękkiego masła
  • szczypta soli

 

Oraz:

  • 50 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżka + dodatkowy do oprószenia ciasta suchego maku
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 300-400 g czerwonych lub żółtych mirabelek
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania

Robimy ciasto. Rozprowadzamy drożdże w mleku, dodajemy mąkę, cukier, jajka, masło i sól. Zagniatamy i wyrabiamy tak długo, aż ciasto odejdzie od ręki i ścianek naczynia. Przykrywamy je wilgotną ściereczką i pozostawiamy na 40 minut w ciepłym miejscu, aż wyrośnie i podwoi objętość. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Blachę wyściełamy pergaminem. Ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy do wielkości blachy. Przykrywamy, czekamy kolejne 20 minut. W wyrośniętym cieście kciukiem robimy wgłębienia - dość gęsto. Ucieramy cukier z masłem, mieszamy z makiem, sokiem i skórką z cytryny. Masę przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego. Wgłębienia w cieście faszerujemy masą cytrynowo-maślaną i połówkami mirabelek. Oprószamy makiem. Pieczemy 20-25 minut na złoto. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem.

4 z 8
Fot. BBS
Fot. BBS

Sernik migdałowy ze śliwkami

Autorka: Dorota Świątkowska

 

Spód:

  • 150 g ciastek Digestive w czekoladzie
  • 50 g masła

 

Masa serowa:

  • 700 g zmielonego dwukrotnie półtłustego twarogu
  • 1-1,5 szklanki drobnego cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki36% śmietanki
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 1/2 kg śliwek

 

Kruszonka:

  • 3/4 szklanki mielonych migdałów
  • 3/4 szklanki cukru demerara
  • 120 g rozpuszczonego masła

 

Sposób przygotowania

Dno tortownicy o średnicy 22 cm obkładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze do konsystencji piasku i mieszamy ze stopionym masłem. Wykładamy ciastem dno formy. Wszystkie składniki masy serowej (w temperaturze pokojowej) miksujemy na gładki krem, niezbyt długo, aby masa zbytnio się nie napowietrzyła. Wylewamy na spód z ciastek. Na wierzchu ciasno układamy połówki śliwek, rozcięciami do góry. Przygotowujemy kruszonkę. Ciepłe, rozpuszczone masło mieszamy z pozostałymi składnikami, wyrabiając palcami kruszonkę. Posypujemy sernik. Pieczemy godzinę w 180°C. Jeśli ciasto zacznie się zbytnio przypiekać, przykrywamy je folią aluminiową. Sernik jest gotowy, gdy się lekko zetnie na całej powierzchni, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka. Studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

5 z 8
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Tort śliwkowy bez pieczenia

Składniki

  • 15-20 dag biszkoptów
  • 10-12 dag łuskanych orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 17-18 dag masła + masło do formy
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 25 dag serka mascarpone
  • 1 opakowanie (30 dag) jogurtu naturalnego
  • 1 cytryna + sok z 1/2 cytryny
  • 100 ml słodkiego sherry
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 50 dag śliwek
  • 200 ml soku jabłkowego

 

Sposób przygotowania

Kruszymy biszkopty, zagniatamy z posiekanymi orzechami, cynamonem i miękkim masłem. Masą równomiernie wylepiamy spód tortownicy. Namaczamy w wodzie 5 łyżeczek żelatyny. Mascarpone ucieramy z jogurtem, sokiem cytrynowym, sherry i cukrem. Mieszamy z rozpuszczoną żelatyną i wstawiamy do lodówki. Brzeg tortownicy smarujemy masłem, przyklejamy pasek pergaminu o szerokości równej wysokości tortownicy. Ubijamy kremówkę i delikatnie łączymy z gęstniejącą masą serowo-jogurtową. Wykładamy na orzechowo-biszkoptowy spód, wstawiamy do lodówki. Śliwki drylujemy, kroimy w wachlarzyki i układamy na zastygającym torcie. Z umytej i sparzonej cytryny cieniutko obieramy skórkę i kroimy ją w paseczki. Posypujemy śliwki na cieście. Moczymy resztę żelatyny, rozpuszczoną łączymy z sokiem jabłkowym. Gdy galaretka zacznie tężeć, polewamy nią ułożone na torciku śliwki i ponownie wstawiamy do lodówki. Wyjmujemy i kroimy bezpośrednio przed podaniem.

6 z 8
Fot. Paulina Kolondra
Fot. Paulina Kolondra

Galareta imbirowa z węgierkami. Śliwki

Składniki

  • 200 g cukru
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • kawałek (2-3 cm) świeżego imbiru
  • 1 cytryna
  • 20 śliwek węgierek
  • ewentualnie odrobina cukru
  • 10 płatków żelatyny (lub 10-gramowe opakowanie żelatyny w proszku)

 

Sposób przygotowania

Miażdżymy i drobniutko siekamy łodygi trawy cytrynowej, umyty, ale nieobrany imbir kroimy w plasterki. W 350 ml gorącej wody rozpuszczamy cukier. Dodajemy trawę cytrynową i imbir, przykrywamy, pozostawiamy godzinę na maleńkim ogniu. Przecedzamy, przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy śliwki na połówki, usuwamy pestki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem, stroną przecięcia do góry, lekko posypujemy cukrem (ale nie jest to konieczne). Pieczemy 5-7 minut w 150°C. Zdejmujemy z blachy i studzimy. Sok, który puściły śliwki, możemy przecedzić i zabarwić nim imbirowy syrop. Podłużną formę na terrinę lub keksówkę wyściełamy przezroczystą folią kuchenną. Namaczamy i rozpuszczamy żelatynę według opisu na opakowaniu. Dodajemy ją do syropu. Trochę syropu z żelatyną wlewamy na dno przygotowanej formy, wstawiamy do lodówki, czekamy, aż ta warstwa zastygnie. Potem układamy na niej połówki upieczonych węgierek, polewamy kolejną warstwą syropu. Gdy i ona zastygnie, kładziemy kolejną warstwę śliwek i syropu, i jeszcze jedną (w terrinie powinny być 3 warstwy śliwek i tyleż warstw galaretki). Wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki, aby galareta stężała. Kroimy na porcje.

7 z 8
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Panna Cotta After Eight

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 500 ml śmietany 18%
  • 200 g czekoladek miętowych After Eight (lub podobnych)
  • 8 śliwek
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 łyżka żelatyny

 

Sposób przygotowania

Śmietanę wraz z pokruszonymi czekoladkami podgrzewamy w rondlu na małym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa. Śliwki pozbawiamy pestek, kroimy w ósemki i smażymy na patelni, dolewając trochę wody, jeśli masa jest zbyt sucha. Dodajemy cukier, posiekany tymianek i dusimy, aż powstanie syrop, a owoce zmiękną. Żelatynę namaczamy i rozpuszczamy w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodajemy do masy śmietanowo-czekoladowej, mieszamy. Krem przelewamy do czterech kokilek, pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie schładzamy w lodówce co najmniej przez 3 godziny. Podajemy ze śliwkami w syropie.

8 z 8
Fot. BBS
Fot. BBS

Creme brulée ze śliwkami

Składniki

  • 5 dużych śliwek (najlepiej renklod)
  • 200 ml białego słodkiego wina
  • świeży rozmaryn (mogą być również melisa, mięta lub tymianek)
  • 4 żółtka
  • 80 g cukru
  • 80 ml mleka
  • 250 ml 36% śmietanki
  • ziarenka wydrążone z laski wanilii
  • 2 łyżki brązowego cukru

 

Sposób przygotowania

Śliwki drylujemy, kroimy, zanurzamy w marynacie z wina i ziół. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Ucieramy żółtka z cukrem. Zagotowujemy mleko ze śmietanką i wanilią, powoli dodajemy do żółtek, ciągle mieszając. Zbieramy z wierzchu pianę, wlewamy masę do foremek i pieczemy ok. godziny w temp. 100°C - deser powinien mieć konsystencję galaretki. Studzimy i chłodzimy w lodówce. W tym czasie na rozgrzanej patelni rozpuszczamy brązowy cukier, uważając, by się nie przypalił. Gdy utworzy się karmel, dolewamy trochę winnej marynaty, mieszamy. Dodajemy resztę marynaty ze śliwkami i redukujemy, aby powstał sos o gęstości miodu. Schłodzone porcje creme brulée posypujemy cukrem i przypalamy palnikiem (można krótko zapiec pod rozgrzanym grillem piekarnika). Dekorujemy śliwkami w syropie.

Więcej na ten temat: ciasto, przepisy na jesień, śliwki