Wegańskie przepisy z papryką

Na surowo soczysta i chrupka, po upieczeniu staje się mięsista i słodka. W sezonie Marta proponuje w pełni paprykowe menu - i wcale nie nudne. Przekonajcie się, że z papryką można zrobić nawet deser!
Fot. Marta Dymek Fot. Marta Dymek

Krem z czerwonej papryki

dla 4 osób

 

Składniki

  • 6 czerwonych papryk
  • 350-500 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • kawałek (3 cm) imbiru
  • 1 papryczka chilli (mniej więcej 2 cm)
  • sól i czarny pieprz
  • 1-2 łyżeczki soku z limonki
  • puder ze skórki papryki
  • garść liści kolendry

 

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Papryki przekrawamy na połówki, usuwamy gniazda nasienne i gąbczaste błony. Układamy papryki skórką do dołu na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy przez 30-40 minut - do czasu, aż brzegi papryk zaczną się zwęglać. Zdejmujemy z blachy, wkładamy do plastikowego pojemnika, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 15 minut. Pojedynczo wyjmujemy papryki z pudełka i obieramy (skórki odkładamy na bok - zrobimy z nich puder - wyrzucamy tylko te zwęglone). Wkładamy je do małego garnka, dodajemy bulion, masło orzechowe, imbir i chilli. Miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem i limonką. Krem podajemy gorący, z pudrem ze skórek papryki i liśćmi kolendry.

1
Fot. Marta Dymek Fot. Marta Dymek

Puder ze skórki papryki

Składniki:

  • skórki z upieczonej papryki (tylko te niezwęglone)

 

Sposób przygotowania

Skórki układamy w suszarce do grzybów lub na kratce piekarnika. Suszymy 20-40 minut w piekarniku w temperaturze 50°C lub 2 godziny w suszarce. Czas suszenia zależy od wielkości skrawków skórek. Gotowe są przezroczyste i suche. Tak ususzone skórki ubijamy na pył w moździerzu lub mielemy w młynku do kawy.

2
Fot. Marta Dymek Fot. Marta Dymek

Minicalzone

dla 8 osób

 

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 300 ml letniej wody
  • 14 g suchych drożdży
  • 3 łyżki oliwy pomace
  • 2 łyżeczki soli

 

Farsz:

 

Sposób przygotowania

Robimy ciasto, zagniatając wszystkie składniki. Przekładamy do dużej miski, przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Robimy farsz. Papryki i bakłażany kroimy w kostkę, cebulę w ósemki. Przekładamy warzywa do dużej miski razem z pomidorkami i ząbkami czosnku, wlewamy 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów i mieszamy ręką. Układamy na blasze i pieczemy 20-30 minut. Następnie przekładamy warzywa do tej samej miski, w której je mieszaliśmy. Czosnek wyciskamy z łupin i rozcieramy na pastę, dodajemy do warzyw razem z oregano. Wrzucamy 5 suszonych pomidorów (odsączonych z oleju i pokrojonych w paski), doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 250°C. Ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą rozwałkowujemy na placek o grubości 1/2 cm. Na każdy placek nakładamy dwie łyżki farszu i sklejamy jak pieróg. Ważne, by dobrze zlepić brzegi, w przeciwnym razie calzone otworzą się w trakcie pieczenia. Kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem, oprószamy papryką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15-30 minut. Wkładamy do piekarnika na 10-12 minut. Podajemy gorące, z ulubioną sałatką. Można je też zjeść na lunch następnego dnia - na zimno.

3
Fot. Marta Dymek Fot. Marta Dymek

Ciasto czekoladowe z karmelizowaną papryką

na 1 foremkę

Karmelizowana papryka:

  • 1 duża czerwona papryka
  • 60 ml soku pomarańczowego
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta chilli
  • 1 łyżeczka mąki

 

Suche składniki:

  • 125 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 110 g brązowego cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Mokre składniki:

  • 3/4 szklanki mleka roślinnego wymieszanego z 1 łyżką octu jabłkowego (odstawiamy na 5 minut)
  • 1/3 szklanki letniej wody wymieszanej z 2 łyżkami zmielonego siemienia lnianego (odstawiamy na 5 minut)
  • 1/4 szklanki gorącej wody wymieszanej z 50 g posiekanej gorzkiej czekolady i 5 łyżkami neutralnego oleju

 

Sposób przygotowania

Paprykę przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazdo nasienne. Pieczemy 30-40 minut w 220°C, do czasu aż jej brzegi zaczną się lekko zwęglać. Upieczoną paprykę obieramy ze skórki i kroimy na paski. W małym rondelku zagotowujemy sok pomarańczowy ze skórką, cukrem i chilli. Kiedy zacznie bulgotać, dodajemy paprykę, zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut lub do czasu aż syrop odparuje i w garnku zostanie tylko oblepiona słodkim sosem papryka. Wyjmujemy ją na talerzyk i studzimy. Piekarnik rozgrzewamy do 175°C. Suche składniki łączymy w dużej misce, mokre miksujemy w mniejszym naczyniu. Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wystudzone kawałki papryki delikatnie oprószamy mąką i układamy na cieście. Pieczemy 30-40 minut.

4