8 lekkich deserów z owocami do zrobienia w tym tygodniu
Tartaletki z owocami (Fot. Shutterstock.com/ margouillat photo)
Sorbet różany
Woda różana:
- 4 filiżanki umytych płatków dzikiej róży
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 l przegotowanej, zimnej wody
Sorbet:
- 75 dag malin
- 20 dag cukru
- 165 ml wody różanej
Biszkopty:
- 8 dag masła
- 5 dag cukru pudru
- 5 kropel olejku waniliowego
- skórka i sok z 1 cytryny
- 2 jajka
- 10 dag mąki
Sposób przygotowania
Zrób wodę różaną: płatki skrop sokiem z cytryny, zalej wodą i wstaw na dobę do lodówki. Przefiltruj przez filtr do kawy. Ze 165 ml wody różanej i cukru ugotuj syrop. Zmiksuj z malinami, przetrzyj przez sitko. Wlej do płaskiego naczynia i włóż na 15 minut do zamrażarki, potem wymieszaj. Powtarzaj te czynności, a gdy masa zgęstnieje, jeszcze raz ją zmiksuj. Zrób biszkopty: wymieszaj masło i cukier puder, dodaj resztę składników i zmiksuj. Ciasto rozkładaj łyżką na natłuszczonym pergaminie, formując placuszki o średnicy 10 cm. Piecz 5 minut w temp. 180°C. Ciepłe ciasto pozaginaj z trzech stron "w gwiazdkę". Gdy biszkopty stwardnieją, nałóż do środka sorbet.
Deser malinowy
Składniki
- 600 ml śmietanki 36-proc.
- 5 dag brązowego cukru
- 2 łyżki kakao
- 12 małych bezików
- 60 dag malin
- cukier puder
Sposób przygotowania
Śmietankę ubij z cukrem, dodaj przesiane kakao. Wrzuć pokruszone bezy, wymieszaj. Na koniec dodaj pogniecione widelcem maliny (10 sztuk odłóż do dekoracji) i delikatnie wymieszaj. Tortownicę wyłóż przezroczystą folią. Przełóż do niej masę i wygładź wierzch. Wstaw na 4 godziny do zamrażarki. Na godzinę przed podaniem przełóż z zamrażarki do lodówki. Wyjęte z tortownicy ciasto ozdób (po zdjęciu folii) malinami i posyp cukrem pudrem.
Sorbet wiśniowy
Składniki
- 50 dag wiśni
- po 30 dag malin i truskawek
- 1 szklanka soku z wiśni
- 1/2 szklanki likieru wiśniowego
- 3 łyżki miałkiego cukru
- 2-3 listki mięty
Sposób przygotowania
Wiśnie, maliny i truskawki umyj, osącz, usuń szypułki i ogonki. Owoce wydryluj, dodaj cukier i zmiksuj. Zagotuj ćwierć szklanki soku, wrzuć listki mięty, przykryj i odstaw. Gdy przestygnie, usuń miętę, a napar wymieszaj z musem owocowym. Wlej pozostały sok i likier, ponownie zmiksuj. Wstaw do zamrażalnika na 8-10 godzin. Po mniej więcej 2 godzinach (gdy masa zacznie tężeć) wyjmij deser na chwilkę i wymieszaj rózgą. Powtarzaj tę czynność przez 2 godziny w odstępach 30 minut (potem nie jest to już konieczne). Zamrożony sorbet wyjmij z zamrażalnika, pozostaw na chwilę w temperaturze pokojowej, po czym zmiksuj i rozłóż do pucharków specjalną łyżką do lodów.
Galaretka królewska
Możesz przygotować ją w małych porcjowych miseczkach. Ale zastudzona w dużej formie i podana na kryształowej paterze jest nie tylko PYSZNYM deserem, ale i niebanalną DEKORACJĄ stołu
Składniki
- 1 cytryna
- 18 dag cukru pudru
- 50 dag owoców jagodowych
- 750 ml soku malinowo-żurawinowego
- 25 g żelatyny
Oraz:
- 10 dag mieszanki owoców: malin, jeżyn, jagód + owoce do dekoracji
Sposób przygotowania
Pustą formę o objętości 800-900 ml włóż do zamrażalnika. Cytrynę umyj, sparz wrzącą wodą i cienko obierz ze skórki. Skórkę pokrój, a z cytryny wyciśnij sok. Sok owocowy wlej do rondelka, dodaj owoce jagodowe, sok z cytryny i cukier. Gotuj, aż owoce będą miękkie, potem zdejmij z ognia i odstaw na 10 minut. Do miski wsyp żelatynę i zalej ją niewielką ilością zimnej wody, aby napęczniała. Zostaw na 5 minut. Owocowy mus przecedź przez sito, wygniatając delikatnie owoce. Wlej do miski z żelatyną. Mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Jedną trzecią płynu wlej do wyjętej z zamrażalnika bardzo zimnej formy i odstaw do lodówki do stężenia. Na zastudzonej warstwie galaretki ułóż połowę mieszanki owocowej i polej połową pozostałej galaretki. Znowu poczekaj, aż stężeje. Ułóż na wierzchu pozostałe owoce i polej je resztą galaretki. Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc). Formę z galaretką zanurz w gorącej wodzie, odwróć i wyłóż deser na paterę. Udekoruj owocami.
Panna cotta z truskawkami
Składniki
- 4 szklanki pokrojonych truskawek
- 1,5 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietanki 36-proc.
- 3 łyżki miodu
- 1/3 szklanki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
Sposób przygotowania
2 szklanki truskawek zmiksuj na gładką masę i przetrzyj przez sito. Mleko, śmietankę i cukier wymieszaj w rondelku, dodaj żelatynę, po 10 minutach zamieszaj i rozpuść na małym ogniu, stale mieszając. Nie gotuj! Zdejmij z ognia, dodaj mus truskawkowy i aromat waniliowy. Lekko ostudź i rozłóż do foremek. Wstaw do lodówki na 3 godziny. Pozostałe truskawki wymieszaj z miodem i pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej. Masę truskawkową oddziel od brzegów foremek cienkim nożem, dno zanurz na 30 sekund w gorącej wodzie. Panna cottę wyłóż na talerzyki. Podawaj z truskawkami i miodem.
Tartaletki z owocami
Ciasto:
- 20 dag mąki pszennej
- 10 dag schłodzonego masła
- 2 cukry waniliowe
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 budyń waniliowy
- 450 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 40 dag dowolnych owoców jagodowych (jagody, maliny, truskawki, jeżyny)
Sposób przygotowania
Przygotuj ciasto: zagnieć mąkę z cukrem waniliowym, masłem pokrojonym na kawałki oraz 2 łyżkami zimnej wody. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Następnie wyjmij, podziel na 8 części i wyklej dna i boki foremek do tartaletek (o średnicy 10 cm). Z papieru wytnij 8 krążków, przykryj kruche ciasto w foremkach i obciąż warstwą suszonego grochu albo fasoli. Tartaletki wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piecz 15-20 minut na złoty kolor. Wysyp groch (możesz zachować go do pieczenia następnych ciastek), usuń papier, a tartaletki wystudź i wyjmij z foremek. Przygotuj nadzienie: owoce umyj i osusz. Budyń wymieszaj z 1/2 szklanki zimnego mleka oraz cukrem. Resztę mleka zagotuj, wlej rozprowadzony budyń i gotuj przez chwilę. Przykryj folią (inaczej utworzy się nieapetyczny kożuch) i odłóż do ostygnięcia. Tartaletki napełnij budyniem i udekoruj owocami.
Crumble z owocami
Składniki
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki obranych migdałów
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki pokrojonego w kosteczkę zimnego masła
- 1 kg mieszanych owoców jagodowych
Oraz:
- lody waniliowe
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 210-220°C. Cztery pierwsze składniki przesyp do blendera i miksuj, aż migdały będą posiekane. Dodaj masło, miksuj, na przemian wciskając i zwalniając guzik blendera, aż zaczną się tworzyć grudki. Owoce przełóż do szklanego naczynia na tartę i posyp kruszonką. Piecz na środkowym poziomie piekarnika, aż kruszonka się przyrumieni, a owoce będą miękkie. Trwa to 25-30 minut. Podawaj z lodami.
Uwaga: Jeśli pieczesz crumble z kwaśnymi owocami, możesz je dosłodzić (najlepiej brązowym cukrem).
Sernik z wiśniami
Konfitura:
Ciasto:
- 10 dag mąki
- 10 dag masła
- 1 żółtko
- 5 dag cukru
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 1/2 cukru waniliowego
Masa:
- 1,25 kg tłustego twarogu
- 40 dag cukru
- 3 łyżki mąki
- po 1-2 łyżeczki skórki otartej z cytryny i pomarańczy
- 1/2 cukru waniliowego
- 5 jajek
- 2 żółtka
- 50 ml śmietanki 36-proc.,
- 7-8 dag rodzynek
Sposób przygotowania
Zrób konfiturę: wiśnie umyj, osącz, wydryluj, wymieszaj z cukrem, dodaj kawałek cynamonu i gotuj 3 minuty, ciągle mieszając. Zdejmij z ognia, usuń cynamon. Zrób ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone w kostkę masło i wyrabiaj palcami, aż powstanie kruszonka. Dodaj cukier, skórkę z cytrusów, żółtko i cukier waniliowy. Posiekaj wszystkie składniki i delikatnie wyrób. Ciasto włóż na godzinę do lodówki. Potem zagnieć i rozwałkuj do grubości 3 mm. Wytnij koło o średnicy 24 cm i wyłóż nim dno natłuszczonej tortownicy. Obcięte kawałki ciasta pokrój w paski i wyłóż nimi boki tortownicy. Piecz 10 minut w temp. 200°C. Zrób masę: ser zmiksuj z cukrem i mąką. Ciągle miksując, kolejno wbijaj jajka i żółtka. Dodaj resztę składników, wymieszaj. Masę wyłóż na podpieczony spód, piecz 10 minut w temp. 240°C, a potem jeszcze godzinę w temp. 140°C. Ostudź, wstaw na 2 godziny do lodówki. Na wierzchu rozłóż 30 dag konfitur wiśniowych.