Bakłażan: odchudza i chroni przed chorobami
Tagliatelle z bakłażanami (Fot. Shutterstock/Wiktory)
Sałata z bakłażanem i fetą
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 bakłażany
- 12 pomidorków koktajlowych
- 250 g fety
- 6 plasterków szynki parmeńskiej
- 1 czerwona sałata strzępiasta
- kilka listków świeżej bazylii
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Bakłażany grillujemy w mocno rozgrzanym piekarniku. Pomidorki również grillujemy w całości, ale krócej, tak by zachowały swój kształt. Fetę kruszymy. Wszystkie składniki układamy na talerzu razem z sałatą, posypujemy porwanymi liśćmi bazylii, skrapiamy oliwą i doprawiamy do smaku.
Bakłażany faszerowane
Składniki
- 3 spore bakłażany
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy i 1 łyżka masła do smażenia cebuli
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 płaska łyżka suszonej mięty
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 1-2 łyżki gęstej śmietany
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 100 g zimnego masła
Na sos:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżki cukru
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 3 łyżki siekanych listków świeżej szałwii
- 3 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Umyte bakłażany przekrawamy wzdłuż na połówki. Solimy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie spłukujemy sól i wydrążamy miąższ, zostawiając 1,5-2 cm przy skórce. Miąższ siekamy. Siekamy również cebulę i czosnek, po czym podsmażamy na oliwie z masłem. Po chwili dodajemy miąższ z bakłażanów i smażymy jeszcze 5 minut, a następnie mieszamy z mięsem, ziołami, przyprawami, śmietaną, 2 łyżkami bułki tartej. Dokładnie mieszamy z jajkiem, ewentualnie doprawiamy. Jeżeli masa jest za rzadka, dodajemy jeszcze bułki. Jeżeli za gęsta, śmietany. Masą wypełniamy połówki bakłażanów (z górką). Przygotowujemy sos: na rozgrzanym maśle z oliwą podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy paprykę, cukier i pomidory. Zagotowujemy, dodajemy szałwię, parmezan, sól i pieprz. Sos wlewamy do naczynia żaroodpornego, układamy na nim bakłażany, posypujemy je z wierzchu wiórkami masła i pieczemy w temperaturze 180°C około 40 minut.
Zraziki z bakłażana
Składniki
- 4 duże, lekko ubite jajka
- 3,5 szklanki tartej bułki
- 3 szklanki startego parmezanu
- 2 bakłażany pokrojone na podłużne cienkie plastry (18 plastrów)
- 35-40 dag startej mozzarelli
- 25-30 dag ricotty
- garść posiekanej bazylii
- 3/4 l gotowego sosu pomidorowego z czosnkiem i bazylią
- oliwa do formy
- mąka do panierowania
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 170-180°C Przygotuj trzy głębokie talerze, do jednego wsyp mąkę, do drugiego wlej jajka, trzeci napełnij tartą bułką wymieszaną z 1/3 parmezanu. Każdy plaster bakłażana oprósz solą i pieprzem, obtocz dokładnie w mące, jajkach i tartej bułce. Przygotowane plastry ułóż w jednej warstwie na nasmarowanej oliwą blasze (lub kilku blachach), piecz po 15 minut z każdej strony. Wyjmij blachy z piekarnika, pozostaw na nich bakłażany, aby zupełnie ostygły. Zrób farsz: wymieszaj mozzarellę z ricottą, bazylią i połową pozostałego parmezanu, przypraw solą i pieprzem. Farsz rozsmaruj na upieczonych plastrach bakłażanów, zwiń w ruloniki. Ułóż je ? ciasno jeden obok drugiego ? w nasmarowanej oliwą żaroodpornej formie. Wstaw na 2-3 godziny do lodówki, a potem polej sosem, posyp resztą parmezanu. Piecz przez 30 minut bez pokrywki w temp. 170-180°C.
Kawior z bakłażanów
(dla 4 osób)
Składniki
- 3 bakłażany
- 2 łyżki posiekanej cebuli
- 2 duże mięsiste pomidory (obrane ze skórki, wypestkowane i pokrojone w kostkę)
- 1 mała łyżeczka natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz
- chlebek oliwkowy lub focaccia jako dodatek
Sposób przygotowania
Bakłażany grillujemy przez 10 minut, następnie miksujemy na purée, łączymy z resztą składników, doprawiamy. Podajemy na zimno z pieczywem.
Bakłażany z miętą
Składniki
- 4-5 bakłażanów
- oliwa do smażenia
- sól
- 2-4 łyżki oliwy extra vergine + oliwa do smażenia
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 10 posiekanych listków mięty
- ocet winny
- 4 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania
Bakłażany dzielimy wzdłuż na ćwiartki. Usuwamy trochę miąższu i kroimy na kawałki o grubości 1 cm. Smażymy na oliwie, aż będą miękkie. Osączamy i lekko solimy. Oliwę mieszamy z czosnkiem i miętą. Dodajemy bakłażany, skrapiamy odrobiną octu, dokładnie mieszamy. Dodajemy bułkę tartą i odstawiamy na kilka godzin. Podajemy na zimno.
Bakłażany i cukinie alla parmigiana
PARMIGIANA DI MELANZANE E ZUCCHINE (dla 6 osób)
Składniki
- 3 duże (30-40 dag każdy) bakłażany
- 3 średnie cukinie
- 10 dag startego parmezanu
- olej do smażenia
- 25 dag mozzarelli
Sos pomidorowy:
- 1 kg dojrzalych pomidorów
- 1 marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść liści bazylii
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Bakłażany obieramy, kroimy w plastry o grubości 1/2 cm, posypujemy solą, obciążamy np. dużą miską i odstawiamy na 30 minut, żeby puściły sok. Cukinie również kroimy w plastry o grubości 1/2 cm. Przygotowujemy sos: pomidory i resztę warzyw kroimy na grube kawałki, wkładamy do garnka z ziołami w całości i oliwą. Gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut, miksujemy i doprawiamy do smaku.Bakłażany płuczemy i osuszamy. Połowę grilujemy, a drugą smażymy na oleju. Podobnie postępujemy z plastrami cukinii. Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy trochę sosu pomidorowego, układamy na nim warstwę bakłażanów, znów skrapiamy sosem, oprószamy parmezanem i układamy cienkie plasterki mozzarelli. Następnie kładziemy warstwę cukinii i tak dalej, aż wykorzystamy wszystkie składniki. Kończymy warstwą sosu, mozzarellą i parmezanem. Wkładamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 minut. Danie podajemy ciepłe.
Tagliatelle z bakłażanami
Składniki
- 500 g bakłażanów
- sól
- 100 ml oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 400g pomidorów w zalewie z puszki
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól do smaku
- 400 g makaronu tagliatelle
- 50 g tartego parmezanu
- 1 garść świeżej lub 1 łyżka suszonej bazylii
Sposób przygotowania
Umyte bakłażany kroimy w plasterki o grubości 1 cm. Smażymy je z obu stron na oliwie, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie pokrojone pomidory wraz z zalewą. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 10 minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzony przekładamy na podgrzane talerze. Na każdą porcję nakładamy sos, posypujemy parmezanem i bazylią.
Łosoś z korzennym bakłażanem
Filety z łososia można także UPIEC na grillu lub USMAŻYĆ na lekko natłuszczonej patelni grillowej
Warzywa pokrojone w kostkę o boku 1-1,5 cm:
Oraz:
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki białego octu winnego lub octu jabłkowego
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 1/4 szklanki brązowego cukru + 1 łyżka
- 1 łyżka posiekanej natki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżeczki musztardy
- 1/8 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 4 filety z łososia (ze skórą)
Sposób przygotowania
Przygotuj słodko-kwaśny sos warzywny: w rondlu zagotuj wodę z sokiem cytrynowym, białym octem winnym, curry, gorczycą i 1/4 szklanki brązowego cukru. Włóż pokrojone warzywa i gotuj około 20 minut bez pokrywki, mieszając od czasu do czasu. W czasie gotowania powinna wyparować większość płynu. Przypraw do smaku solą, wymieszaj z natką, ostudź do temperatury pokojowej. W piekarniku włącz opcję grill. Przygotuj marynatę do łososia: w misce wymieszaj ocet balsamiczny z musztardą, pieprzem kajeńskim i resztą brązowego cukru, posól do smaku. Włóż łososia, odwróć go kilka razy, aby cały pokrył się marynatą. Następnie ułóż porcje ryby na blasze lub na ruszcie (skórą do dołu) i piecz około 6-7 minut, aż ryba przestanie być przezroczysta w środku. Wtedy wyjmij ją z piekarnika, zdejmij skórę i podawaj ze słodko-kwaśnym sosem warzywnym.
Terrina śródziemnomorska z sosem pietruszkowym
Składniki
- 2 średnie bakłażany pokrojone wzdłuż na plastry o grubości 1 cm
- 1/3 szklanki oliwy
- sól
- 1 słoiczek gotowej pasty z czarnych oliwek (może być tapenada)
- 3 duże czerwone papryki (wcześniej zgrillowane, obrane ze skórki, każda pokrojona wzdłuż na 3 części)
- 20 dag miękkiego sera (np. bundzu) pokrojonego w cienkie plastry
- ew. trochę kukurydzy z puszki dla koloru
Sos pietruszkowy:
- garść posiekanej natki
- 1 mały pokrojony w cienkie plasterki ząbek czosnku
- 4 łyżeczki octu balsamicznego
- 6 łyżek dobrej oliwy
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik, włączamy opcję grill. Bakłażany rozkładamy na blasze, smarujemy oliwą z obu stron, lekko solimy. Pieczemy 4-5 minut, aż lekko się zrumienią i będą miękkie. Ostrożnie zdejmujemy z blachy i przekładamy na papierowy ręcznik, który wchłonie tłuszcz. Formę keksową wyściełamy folią spożywczą, tak aby kawałki folii wystawały poza brzegi formy. Kolejno układamy bakłażany, pastę oliwkową, paprykę i ser, tworząc kilka warstw. Na dole powinna się znaleźć warstwa bakłażanów, na wierzchu ser (ew. dla koloru, możemy posypać plastry sera kukurydzą z puszki). Przykrywamy wierzch wystającymi poza brzegi kawałkami folii, obciążamy deseczką, wstawiamy na dobę do lodówki. Robimy sos pietruszkowy, miksując natkę i czosnek z octem, 2 łyżkami wody oraz oliwą. Przecedzamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Terrinę wyjmujemy z formy, usuwamy folię. Kroimy na porcje i podajemy z sosem.
Risotto z bakłażanem
Składniki
- 2 średnie bakłażany
- sól
- 1/3 szklanki oliwy + 2 łyżki
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- 2-3 posiekane szalotki
- 1-2 posiekane ząbki czosnku
- 5 posiekanych filecików anchois
- 1 szklanka ryżu arborio
- 1 szklanka wytrawnego białego wina
- 3 łyżki posiekanej mięty
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki startego sera pecorino lub parmezanu
- 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Sposób przygotowania
Rozpuść dwie łyżki soli w litrze zimnej wody. Pokrój bakłażany w kostkę, włóż je do wody i odstaw na 30 minut, a potem osącz na sitku. W dużym rondlu rozgrzej 1/3 szklanki oliwy, podsmaż, mieszając, osączone bakłażany. Smaż na małym ogniu i koniecznie w jednej warstwie. Jeśli nie masz odpowiednio szerokiego rondla, smaż bakłażany partiami. Po 8-10 minutach bakłażany powinny być przyrumienione i miękkie, wtedy wyjmij je z rondla. W małym rondelku zagotuj bulion i pozostaw na malutkim ogniu. W garnku wymieszaj 2 łyżki oliwy z szalotkami, czosnkiem i anchois, zeszklij, nie rumieniąc (2 minuty). Wsyp ryż, dodaj łyżeczkę soli, podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając drewnianą łyżką, aż wszystkie ziarenka pokryją się tłuszczem. Wtedy wlej wino, zagotuj i podgrzewaj, stale mieszając, aż ryż wypije cały płyn. Potem wlej chochelkę bulionu, gotuj dalej - pamiętaj o mieszaniu! - aż ryż wchłonie bulion. Znowu wlej chochelkę, i tak dalej, aż ryż wypije cały bulion i zrobi się miękki, ale w środku jędrny - środek dobrze ugotowanego ryżu powinien lekko stawiać opór zębom. Trwa to 20-25 minut. Do ugotowanego ryżu dodaj bakłażany, leciutko wymieszaj i podgrzewaj razem około 30 sekund. Wsyp miętę, dodaj masło i połowę sera, przypraw pieprzem, ewentualnie również solą, ale pamiętaj, że bulion, który dodałeś do ryżu, oraz ser są słone. Przed podaniem posyp risotto resztą sera.