8 dań z wiśniami do ugotowania w tym tygodniu

Mozzarella z anchois i wiśniami

Mozzarella z anchois i wiśniami (Fot. Marcin Klaban)

Jeden z najbardziej uniwersalnych owoców: robimy z niego zupy, wytrawne dania i desery. Korzystajcie póki czas
1 z 8
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Mozzarella z anchois i wiśniami

(dla 2 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Na talerzu układamy porwaną na małe kawałki mozzarellę, fileciki anchois oraz pokrojone, lekko zgniecione wiśnie. Posypujemy rukolą, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.

Uwaga: do tej przystawki idealnie pasuje kieliszek schłodzonego białego wina.

2 z 8
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Sałatka z polędwicą

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Polędwicę solimy i obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni grillowej po 4-5 minut z każdej strony (możemy trochę krócej lub trochę dłużej, zależnie od tego, czy wolimy mięso mniej czy bardziej wysmażone). Kroimy na plastry o grubości kilku milimetrów i mieszamy z umytymi, osuszonymi liśćmi szpinaku, pokrojonymi na mniejsze kawałki wiśniami oraz pomidorkami. Skrapiamy sałatkę oliwą (można dodać parę kropel octu balsamicznego) i doprawiamy solą oraz pieprzem. Posypujemy pokruszoną fetą lub dojrzewającym serem kozim.

3 z 8
Fot.
Fot.

Sałatka z wiśni i buraczków

Składniki

 

Sposób przygotowania

Buraki dokładnie myjemy, gotujemy lub pieczemy w łupinach do miękkości. Studzimy, obieramy ze skórki i specjalną łyżeczką wydrążamy kulki. Wkładamy do rondelka, skrapiamy octem balsamicznym. Dodajemy wiśnie, sok, cukier, goździki i pieprz, dusimy kilka minut na małym ogniu pod przykryciem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w kilku łyżkach zimnej wody i wlewamy do buraczków. Mieszamy, zagotowujemy. Doprawiamy odrobiną soli i cynamonem. Podajemy na gorąco lub na zimno w towarzystwie innej sałatki, np. z kapusty pekińskiej, roszponki, papryki, oliwek i tartego żółtego sera.

4 z 8
Fot. Paulina Kolondra
Fot. Paulina Kolondra

Kaczka z wiśniami

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 12 listków szałwii
  • 1 szklanka wody
  • 1 sprawiona kaczka
  • sól i pieprz
  • po 3 łyżki: miodu, octu balsamicznego i sosu sojowego
  • 1,5 szklanki wydrylowanych wiśni
  • szczypta cynamonu

 

Sposób przygotowania

Szałwię wkładamy do rondla, wlewamy wodę, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, gotujemy 6 minut. Zdejmujemy z ognia, wyrzucamy listki, a wywar studzimy. Kaczkę myjemy i osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, wkładamy na 2 godziny do lodówki. Robimy glazurę: w rondlu mieszamy wywar z szałwii, miód, ocet oraz sos sojowy. Szybko zagotowujemy, pozostawiamy na ogniu przez 8 minut, aby płyn odparował do objętości około 2/3 szklanki. Odlewamy 1/3 szklanki glazury do miseczki, resztę pozostawiamy w rondlu. Rozgrzewamy piekarnik do 210°C. Kaczkę układamy w brytfannie piersią do dołu. Pieczemy pół godziny, odlewamy wytopiony tłuszcz, odwracamy kaczkę i pieczemy jeszcze pół godziny. Ponownie odlewamy tłuszcz, kaczkę smarujemy glazurą, pieczemy 15 minut. Następnie odwracamy kaczkę, tak aby ponownie była ułożona piersią do dołu, smarujemy glazurą z drugiej strony, pieczemy kolejne 15 minut. Potem jeszcze dwa razy odwracamy kaczkę, za każdym razem smarując glazurą i piekąc 15 minut. W sumie mięso powinno się piec 2 godziny. Wyjmujemy kaczkę z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, zanim pokroimy ją na porcje. Odtłuszczamy sos, który powstał podczas pieczenia, dodajemy do niego glazurę z miski, mieszamy z wiśniami. Przyprawiamy cynamonem, zagotowujemy, pozostawiamy na ogniu 7-8 minut, aż zacznie gęstnieć. Kaczkę podajemy polaną sosem wiśniowym.

5 z 8
Fot.
Fot.

Bułeczki z wiśniowym nadzieniem

Nadzienie:

  • 200 g wiśni
  • 100 g cukru żelującego 2:1

 

Ciasto:

  • 30 g drożdży
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • 2-3 jajka
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 70 g masła
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

 

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 60 g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru

 

Sposób przygotowania

Robimy nadzienie: wiśnie myjemy, osączamy, drylujemy, mieszamy z cukrem. Podgrzewamy kilka minut, mieszając. Odstawiamy do zastygnięcia. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, dodajemy łyżeczkę mąki, rozprowadzamy ciepłym mlekiem, odstawiamy do wyrośnięcia. Z białek ubijamy sztywną pianę. Wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski z przesianą mąką. Dodajemy jajka utarte z pozostałym cukrem pudrem i cukier waniliowy, mieszamy, wyrabiamy. Dodajemy roztopione letnie masło i ponownie wyrabiamy,  odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, formujemy z niego dość gruby  wałek, odkrawamy po kawałku, rozklepujemy w dłoniach  na podłużne placki, nadziewamy je konfiturą i zlepiamy brzegi , formując bułeczki. Układamy zlepieniem do dołu na wyściełanej papierem do pieczenia blasze. Odstawiamy do wyrośnięcia. Posypujemy kruszonką sporządzoną z podanych składników. Pieczemy 35 minut w 170°C.

6 z 8
Fot. Paulina Kolondra
Fot. Paulina Kolondra

Pleśniak

Składniki

  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki płynnego smalcu
  • 250 g masła
  • jajek
  • 2 łyżki kakao
  • masło do wysmarowania formy
  • 5-6 gruszek (mogą być świeże lub z kompotu)
  • 500 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
  • 1 szklanka cukru

 

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i smalec. Mieszamy łyżką. Dodajemy masło pokrojone w kostkę oraz żółtka, siekamy nożem. Następnie szybko zagniatamy. Dzielimy ciasto na trzy części. Do jednej dodajemy kakao i jeszcze raz szybko zagniatamy. Każdy kawałek ciasta owijamy przezroczystą folią i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny (można też zostawić ciasto w lodówce na całą noc). Formę 20x30 cm smarujemy masłem. Palcami rozkruszamy do niej jedną porcję jasnego ciasta, a następnie ciemnego. Na wierzchu rozkładamy gruszki pokrojone w kawałeczki i wiśnie (można też użyć innych ulubionych owoców). Ubijamy sztywną pianę z białek i szklanki cukru. Rozkładamy ją równomiernie na owocach, wierzch posypujemy resztą pokruszonego ciasta. Pieczemy przez 40-45 minut w 180°C, aż kruszonka będzie rumiana.

7 z 8
Fot. Paulina Kolondra
Fot. Paulina Kolondra

Wiśnie kandyzowane

(na 3 słoiki po 250 ml)

 

Składniki

  • 450 g wiśni
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania

Wiśnie myjemy i drylujemy. Wkładamy do rondla, wlewamy 375 ml wody, dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu około 25 minut - przez pierwszy kwadrans bez mieszania. Zaczynamy mieszać w ciągu ostatnich 10 minut, aby wiśnie się nie przypaliły. Gdy powstały syrop odparuje i zgęstnieje mniej więcej do konsystencji miodu, zdejmujemy garnek z ognia. Można dodać kropelkę olejku migdałowego, aby wiśnie nabrały leciutko "pestkowego" posmaku. Owoce studzimy w syropie, przekładamy do słoiczków, zakręcamy i przechowujemy w lodówce. Można je też pasteryzować - wtedy trzeba wlać do wysterylizowanych słoiczków jeszcze gorące owoce wraz z syropem, wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, wlać tyle wody, aby sięgała do 1/3 wysokości słoików, i gotować na małym ogniu (woda ma lekko mrugać) 10-15 minut. Pasteryzowane wiśnie można przechowywać w spiżarni, nie koniecznie w lodówce. Jeśli chcemy takie owoce dodać do ciasta, masy lub kremu, trzeba je wcześniej bardzo dokładnie osączyć z syropu.

8 z 8
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Lody jogurtowe z wiśniami

(na 750 ml lodów)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Wiśnie i cukier wkładamy do rondelka. Przykrywamy i zagotowujemy. Dusimy 5 minut na malutkim ogniu, mieszając. Gdy zmiękną, zdejmujemy z ognia i studzimy do temperatury pokojowej. Potem przekładamy owoce do blendera wraz z całym sokiem, który puściły podczas duszenia, dodajemy jogurt i olejek migdałowy, miksujemy na gładką masę. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki, a potem zamrażamy w maszynce do lodów [kto nie ma maszynki, może wstawić lody do zamrażalnika i mrozić, mieszając co 20 minut - red.].

 

Z czym podać?
Upieczcie malutkie ptysie i napełnijcie je przygotowanymi lodami. Na wierzchu każdego ptysia możecie ułożyć kilka wyjętych z syropu wisienek i skropić odrobiną sosu czekoladowego.