9 dań z papryką do ugotowania w tym tygodniu

MG
Makaron z grillowanymi warzywami, anchois i oregano

Makaron z grillowanymi warzywami, anchois i oregano (Fot. Roman Andrasik)

Żółta, czerwona i zielona - wypróbuj je wszystkie!
1 z 9
Fot. Shutterstock.com / mphot
Fot. Shutterstock.com / mphot

Papryki faszerowane ciecierzycą

Składniki

  • 4 czerwone papryki
  • 2 szklanki gulaszu z ciecierzycy
  • 100 g bryndzy

 

Sposób przygotowania

Wybieramy papryki o regularnym kształcie. Myjemy je, usuwamy gniazda nasienne, do środka nakładamy gulasz z ciecierzycy. Na wierzchu każdej papryki rozsmarowujemy trochę bryndzy. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy około 30 min. Podajemy z ryżem lub kaszą gryczaną.

2 z 9
Fot. Paulina Jakóbiec
Fot. Paulina Jakóbiec

Pizza z ricottą i papryką

(dla 2-4 osób)

 

Ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

 

Na wierzch:

  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1/3 zielonej papryki
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1/3 żółtej papryki
  • 200 g ricotty

 

Oraz:

  • masło i maka do przygotowania blachy

 

Sposób przygotowania

Robimy rozczyn: mieszamy drożdże z 1/4 szklanki letniej wody, cukrem i 1-2 łyżkami mąki, pozostawiamy do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej, 1/4 szklanki letniej wody i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników pizzy (ciasto nie musi wyrastać do podwójnej objętości). Na patelnię wlewamy oliwę wymieszaną z 1/2 szklanki wody, podgrzewamy. Paprykę kroimy w paski i wrzucamy na patelnię. Przykrywamy i dusimy na średnim ogniu, aż zacznie mięknąć. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, układamy na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze. Smarujemy ricottą, oprószamy solą i pieprzem, na wierzch kładziemy paprykę. Pieczemy 15 minut w 220°C. Wyjmujemy, gdy ciasto zacznie się rumienić. Możemy podać z oliwą przyprawioną chilli.

3 z 9
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Zupa paprykowa

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

  • 150 g wędzonego boczku
  • 4-5 łyżek oliwy
  • po 1 papryce czerwonej i żółtej
  • 1 puszka pomidorów w całości bez skóry
  • 2 łodygi selera naciowego
  • garść czarnych oliwek
  • 700 ml wody
  • po 4 łyżki czerwonej i białej fasoli z puszki

 

Sposób przygotowania

Boczek pokrojony w kostkę o boku 1 cm podsmażamy na oliwie, wrzucamy pokrojone w kostkę papryki i dusimy przez 5 minut. Dodajemy pomidory, selera naciowego pokrojonego na kawałki o grubości 1 cm, oliwki oraz wodę. Gotujemy na średnim ogniu przez 25 minut. Na koniec dodajemy fasolę i gotujemy kolejne 5 minut. Zupę podajemy z chrupiącą bagietką.

4 z 9
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Leczo

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 15 dag wędzonego boczku lub wędzonej słoniny
  • 10 dag smalcu
  • 50 dag cebuli
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 75 dag oczyszczonej z gniazd nasiennych zielonej papryki
  • sól
  • 50 dag obranych ze skóry pomidorów
  • 1 papryczka czuszka
  • 25 dag kiełbasy zwyczajnej

 

Sposób przygotowania

Boczek lub słoninę kroimy w kostkę i topimy. Wyjmujemy skwarki i odkładamy, a do wytopionego tłuszczu dodajemy smalec i wrzucamy pokrojoną w grube plastry cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy mieloną paprykę, a następnie zieloną paprykę pokrojoną w paski. Solimy i dusimy na spokojnym ogniu ok. 10 min. Pomidory kroimy w ćwiartki i wrzucamy do garnka. Skrapiamy lekko wodą i zwiększamy płomień, uważając, aby potrawa się nie przypaliła. Czuszkę kruszymy i wsypujemy do leczo. Dodajemy pokrojoną w talarki kiełbasę i wkładamy wytopione skwarki. Gotujemy razem jeszcze 5-10 min.

5 z 9
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Grillowane faszerowane papryczki

Składniki

  • 2 czerstwe bułki kajzerki
  • oliwa
  • po 3/4 szklanki startej mozzarelli
  • i posiekanych, obranych pomidorów
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki posiekanych czarnych oliwek
  • 2 łyżki posiekanej cebuli
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 3/4 łyżeczki listków oregano
  • 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
  • 3 duże zielone przekrojone wzdłuż i oczyszczone z nasionek papryki

 

Sposób przygotowania

Bułki okrój ze skórki i pokrój w małą kostkę (5 mm). Skrop oliwą i rozsyp na blasze, a potem upiecz w temp. 180°C. Grzanki zdejmij z blachy i ostudź. Wymieszaj z pozostałymi składnikami oprócz papryki. Połówki papryk napełnij przygotowanym farszem. Każdą ułóż na kawałku folii aluminiowej, brzegi folii pozaginaj tak, aby powstały miseczki otwarte u góry. Papryki w miseczkach ułóż na rozgrzanym grillu i piecz do miękkości (przez 25-30 minut). W ciągu ostatnich 10 minut grillowania przykryj każdą paprykę kawałkiem folii aluminiowej.

6 z 9
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Warzywa stir-fry z tofu

(dla 3 osób)

 

Składniki

  • 2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
  • 250 g brokułów
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g wędzonego lub naturalnego tofu
  • garść orzechów nerkowca
  • 200 g chińskiego makaronu pszennego

 

Sposób przygotowania

Czosnek podsmażamy na oleju w woku lub na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w słupki i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy sos sojowy, pieprz, podzielone na różyczki brokuły i pokrojoną w kostkę paprykę. Dolewamy pół szklanki wody i gotujemy, aż płyn wyparuje. Wrzucamy tofu pokrojone w kostkę o boku 1 cm i lekko rozgniecione orzechy, podsmażamy 2-3 min. W razie potrzeby dolewamy sosu sojowego. Dodajemy ugotowany makaron, podsmażamy 2 minuty i podajemy.

7 z 9
Fot. Roman Andrasik
Fot. Roman Andrasik

Makaron z grillowanymi warzywami, anchois i oregano

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 3 papryki (czerwona, zielona, żółta)
  • 2 bakłażany
  • 2 małe cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka świeżego oregano
  • 50 dag makaronu (penne, fusilli lub rigatoni)
  • oliwa
  • 4 filety anchois
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Papryki grillujemy w piekarniku, aż skórka będzie czarna, wkładamy na kilka minut do foliowej torebki, następnie obieramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy w cienkie paski. Bakłażany i cukinie kroimy wzdłuż w plastry i również grillujemy. Czosnek, natkę i oregano drobno siekamy. Wszystkie warzywa układamy na głębokim półmisku, posypujemy posiekanymi ziołami i polewamy obficie oliwą, tak aby dokładnie je przykryła. Odstawiamy na co najmniej parę godzin. Anchois siekamy, wkładamy do dużej miski. Warzywa odcedzamy (zostawiamy oliwę!), siekamy grubo i dodajemy do anchois, zalewamy ziołową oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy "al dente" w dużej ilości gorącej, osolonej wody, odcedzamy, mieszamy z sosem i podajemy.

8 z 9
Fot. Roman Andrasik
Fot. Roman Andrasik

Minestrone z papryki i młodej kapusty z tymiankiem

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 10 dag wędzonego boczku w plastrach
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 l bulionu mięsnego
  • sól, pieprz
  • świeżo starty parmezan

 

Sposób przygotowania

Cebulę, czosnek i selera obieramy i siekamy razem z boczkiem. Papryki oczyszczamy z pestek i kroimy na kawałki, kapustę szatkujemy. Warzywa z boczkiem podsmażamy na oliwie na średnim ogniu. Dodajemy paprykę, kapustę i tymianek. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Wlewamy bulion i gotujemy jeszcze 20 minut. Doprawiamy solą (jeżeli trzeba) oraz pieprzem. Podajemy z tartym parmezanem.

9 z 9
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Roladki z papryki nadziewane tuńczykiem

(dla 6-8 osób)

 

Składniki

  • po 3 czerwone, zielone i żółte papryki
  • 6 łyżeczek oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 400 g tuńczyka z puszki
  • 4 łyżki kaparów
  • 15 dużych kaparów z ogonkami (do dekoracji)

 

Sposób przygotowania

Papryki grillujemy, po ostygnięciu zdejmujemy z nich skórkę i kroimy je na cienkie paski. Przez 30-60 minut marynujemy w mieszaninie oliwy, soku z cytryny, czosnku, soli i pieprzu. Osączonego z oleju tuńczyka kruszymy i mieszamy z kaparami. Odsączamy paprykę, nie wylewając marynaty. Zawijamy tuńczyka w paski papryki i polewamy marynatą. Podajemy z dużymi kaparami.