9 dań z papryką do ugotowania w tym tygodniu
Makaron z grillowanymi warzywami, anchois i oregano (Fot. Roman Andrasik)
Papryki faszerowane ciecierzycą
Składniki
- 4 czerwone papryki
- 2 szklanki gulaszu z ciecierzycy
- 100 g bryndzy
Sposób przygotowania
Wybieramy papryki o regularnym kształcie. Myjemy je, usuwamy gniazda nasienne, do środka nakładamy gulasz z ciecierzycy. Na wierzchu każdej papryki rozsmarowujemy trochę bryndzy. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy około 30 min. Podajemy z ryżem lub kaszą gryczaną.
Pizza z ricottą i papryką
(dla 2-4 osób)
Ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Na wierzch:
- 3-4 łyżki oliwy
- 1/3 zielonej papryki
- 1/3 czerwonej papryki
- 1/3 żółtej papryki
- 200 g ricotty
Oraz:
- masło i maka do przygotowania blachy
Sposób przygotowania
Robimy rozczyn: mieszamy drożdże z 1/4 szklanki letniej wody, cukrem i 1-2 łyżkami mąki, pozostawiamy do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej, 1/4 szklanki letniej wody i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników pizzy (ciasto nie musi wyrastać do podwójnej objętości). Na patelnię wlewamy oliwę wymieszaną z 1/2 szklanki wody, podgrzewamy. Paprykę kroimy w paski i wrzucamy na patelnię. Przykrywamy i dusimy na średnim ogniu, aż zacznie mięknąć. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, układamy na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze. Smarujemy ricottą, oprószamy solą i pieprzem, na wierzch kładziemy paprykę. Pieczemy 15 minut w 220°C. Wyjmujemy, gdy ciasto zacznie się rumienić. Możemy podać z oliwą przyprawioną chilli.
Zupa paprykowa
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 150 g wędzonego boczku
- 4-5 łyżek oliwy
- po 1 papryce czerwonej i żółtej
- 1 puszka pomidorów w całości bez skóry
- 2 łodygi selera naciowego
- garść czarnych oliwek
- 700 ml wody
- po 4 łyżki czerwonej i białej fasoli z puszki
Sposób przygotowania
Boczek pokrojony w kostkę o boku 1 cm podsmażamy na oliwie, wrzucamy pokrojone w kostkę papryki i dusimy przez 5 minut. Dodajemy pomidory, selera naciowego pokrojonego na kawałki o grubości 1 cm, oliwki oraz wodę. Gotujemy na średnim ogniu przez 25 minut. Na koniec dodajemy fasolę i gotujemy kolejne 5 minut. Zupę podajemy z chrupiącą bagietką.
Leczo
(dla 4 osób)
Składniki
- 15 dag wędzonego boczku lub wędzonej słoniny
- 10 dag smalcu
- 50 dag cebuli
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 75 dag oczyszczonej z gniazd nasiennych zielonej papryki
- sól
- 50 dag obranych ze skóry pomidorów
- 1 papryczka czuszka
- 25 dag kiełbasy zwyczajnej
Sposób przygotowania
Boczek lub słoninę kroimy w kostkę i topimy. Wyjmujemy skwarki i odkładamy, a do wytopionego tłuszczu dodajemy smalec i wrzucamy pokrojoną w grube plastry cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy mieloną paprykę, a następnie zieloną paprykę pokrojoną w paski. Solimy i dusimy na spokojnym ogniu ok. 10 min. Pomidory kroimy w ćwiartki i wrzucamy do garnka. Skrapiamy lekko wodą i zwiększamy płomień, uważając, aby potrawa się nie przypaliła. Czuszkę kruszymy i wsypujemy do leczo. Dodajemy pokrojoną w talarki kiełbasę i wkładamy wytopione skwarki. Gotujemy razem jeszcze 5-10 min.
Grillowane faszerowane papryczki
Składniki
- 2 czerstwe bułki kajzerki
- oliwa
- po 3/4 szklanki startej mozzarelli
- i posiekanych, obranych pomidorów
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki posiekanych czarnych oliwek
- 2 łyżki posiekanej cebuli
- 2 łyżki stopionego masła
- 3/4 łyżeczki listków oregano
- 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
- 3 duże zielone przekrojone wzdłuż i oczyszczone z nasionek papryki
Sposób przygotowania
Bułki okrój ze skórki i pokrój w małą kostkę (5 mm). Skrop oliwą i rozsyp na blasze, a potem upiecz w temp. 180°C. Grzanki zdejmij z blachy i ostudź. Wymieszaj z pozostałymi składnikami oprócz papryki. Połówki papryk napełnij przygotowanym farszem. Każdą ułóż na kawałku folii aluminiowej, brzegi folii pozaginaj tak, aby powstały miseczki otwarte u góry. Papryki w miseczkach ułóż na rozgrzanym grillu i piecz do miękkości (przez 25-30 minut). W ciągu ostatnich 10 minut grillowania przykryj każdą paprykę kawałkiem folii aluminiowej.
Warzywa stir-fry z tofu
(dla 3 osób)
Składniki
- 2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
- 250 g brokułów
- 1 czerwona papryka
- 150 g wędzonego lub naturalnego tofu
- garść orzechów nerkowca
- 200 g chińskiego makaronu pszennego
Sposób przygotowania
Czosnek podsmażamy na oleju w woku lub na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w słupki i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy sos sojowy, pieprz, podzielone na różyczki brokuły i pokrojoną w kostkę paprykę. Dolewamy pół szklanki wody i gotujemy, aż płyn wyparuje. Wrzucamy tofu pokrojone w kostkę o boku 1 cm i lekko rozgniecione orzechy, podsmażamy 2-3 min. W razie potrzeby dolewamy sosu sojowego. Dodajemy ugotowany makaron, podsmażamy 2 minuty i podajemy.
Makaron z grillowanymi warzywami, anchois i oregano
(dla 6 osób)
Składniki
- 3 papryki (czerwona, zielona, żółta)
- 2 bakłażany
- 2 małe cukinie
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka świeżego oregano
- 50 dag makaronu (penne, fusilli lub rigatoni)
- oliwa
- 4 filety anchois
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Papryki grillujemy w piekarniku, aż skórka będzie czarna, wkładamy na kilka minut do foliowej torebki, następnie obieramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy w cienkie paski. Bakłażany i cukinie kroimy wzdłuż w plastry i również grillujemy. Czosnek, natkę i oregano drobno siekamy. Wszystkie warzywa układamy na głębokim półmisku, posypujemy posiekanymi ziołami i polewamy obficie oliwą, tak aby dokładnie je przykryła. Odstawiamy na co najmniej parę godzin. Anchois siekamy, wkładamy do dużej miski. Warzywa odcedzamy (zostawiamy oliwę!), siekamy grubo i dodajemy do anchois, zalewamy ziołową oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy "al dente" w dużej ilości gorącej, osolonej wody, odcedzamy, mieszamy z sosem i podajemy.
Minestrone z papryki i młodej kapusty z tymiankiem
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łodyga selera naciowego
- 10 dag wędzonego boczku w plastrach
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1/2 główki młodej kapusty
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 l bulionu mięsnego
- sól, pieprz
- świeżo starty parmezan
Sposób przygotowania
Cebulę, czosnek i selera obieramy i siekamy razem z boczkiem. Papryki oczyszczamy z pestek i kroimy na kawałki, kapustę szatkujemy. Warzywa z boczkiem podsmażamy na oliwie na średnim ogniu. Dodajemy paprykę, kapustę i tymianek. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Wlewamy bulion i gotujemy jeszcze 20 minut. Doprawiamy solą (jeżeli trzeba) oraz pieprzem. Podajemy z tartym parmezanem.
Roladki z papryki nadziewane tuńczykiem
(dla 6-8 osób)
Składniki
- po 3 czerwone, zielone i żółte papryki
- 6 łyżeczek oliwy
- sok z 1 cytryny
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 400 g tuńczyka z puszki
- 4 łyżki kaparów
- 15 dużych kaparów z ogonkami (do dekoracji)
Sposób przygotowania
Papryki grillujemy, po ostygnięciu zdejmujemy z nich skórkę i kroimy je na cienkie paski. Przez 30-60 minut marynujemy w mieszaninie oliwy, soku z cytryny, czosnku, soli i pieprzu. Osączonego z oleju tuńczyka kruszymy i mieszamy z kaparami. Odsączamy paprykę, nie wylewając marynaty. Zawijamy tuńczyka w paski papryki i polewamy marynatą. Podajemy z dużymi kaparami.