15 obowiązkowych dań do ugotowania w sierpniu

( )

Domowy keczup
Składniki
- 1 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej różnych odmian)
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka chilli w proszku
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- po 1/4 łyżeczki cynamonu
- mielonego ziela angielskiego
- mielonej kolendry
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 110 g cukru muscovado
- 125 ml octu z czerwonego wina
Sposób przygotowania
Pomidory kroimy na ćwiartki, usuwając zielone rdzenie. Układamy je w durszlaku i zostawiamy na jakieś 10 minut, aby odciekł nadmiar soku. Następnie wrzucamy pomidory do rondla razem z posiekanym selerem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 15 minut. Przepuszczamy pomidory przez przecierak. W innym rondlu na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy przyprawy i smażymy minutę. Mieszamy z koncentratem, przetartymi pomidorami, cukrem i octem. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, aż keczup zgęstnieje - jakieś 40 minut. Mieszamy od czasu do czasu, aby się nie przypalił. Lekko studzimy i miksujemy. Przelewamy do wyparzonych butelek. Bez pasteryzacji wytrzyma w lodówce przez miesiąc.

Sałatka z awokado i pieczonych pomidorów
(dla 2-3 osób)
Składniki
- 1 bardzo duży pomidor lub dwa nieco mniejsze (bawole serce, malinowe; ok. 400-500 g)
- oliwa
- sól
- 1 łyżka masła
- 3 grube kromki żytniego chleba na zakwasie
- 1 ząbek czosnku
- 1 awokado
- 1 kulka mozzarelli (najlepiej bawolej)
- kilka listków bazylii
- 1 cytryna
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Pomidora (pomidory) kroimy w półcentymetrowe plastry, układamy na blasze wyściełanej pergaminem, skrapiamy oliwą, solimy. Pieczemy około godziny. Plastry pomidorów powinny się lekko skarmelizować. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blasze, aby zupełnie wystygły. Topimy masło na dużej patelni, wkładamy kromki chleba i podsmażamy je z obu stron (po 3-4 minuty) - masło nie może być za mocno rozgrzane, chodzi o to, aby chleb częściowo je wchłonął, będzie smaczniejszy. Grzanki zdejmujemy z patelni i nacie-ramy czosnkiem. Awokado obieramy, kroimy w plasterki, układamy na półmisku. Mozzarellę rwiemy na kawałki, kładziemy na awokado, obkładamy pieczonymi pomidorami, dekorujemy bazylią. Skrapiamy cytryną i odrobiną oliwy, lekko solimy. Podajemy z grzankami.

Tarta z pomidorami
(na formę o wym. 36 x 24 cm)
Ciasto serowe:
- według przepisu podstawowego
Farsz:
- 5-6 dużych pomidorów odmiany Beefsteak lub malinowych (mocno pofałdowanych)
- 4 jajka
- po szczypcie curry
- soli i pieprzu
- 3-4 łyżki parmezanu
- 15-20 pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania
Ciasto serowe pieczemy według przepisu podstawowego, w dużej formie ceramicznej. Pomidory kroimy w plastry, tak aby rdzeń był pośrodku - dzięki temu otrzymamy wzory przypominające kwiatki. Na upieczonym spodzie z kruchego ciasta serowego układamy jedną warstwę pokrojonych pomidorów. Polewamy ją roztrzepanymi jajkami wymieszanymi z curry oraz solą i posypujemy startym parmezanem.
Na wierzchu układamy resztę pokrojonych pomidorów i połówki pomidorków koktajlowych. Zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem), aż masa jajeczna całkowicie się zetnie.

Małe pizze z pomidorkami koktajlowymi
(na 4 małe pizze)
Ciasto:
- 1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży
- 400 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 3-4 łyżki oliwy
Na wierzch:
- 1/2 kg koktajlowych pomidorków
- 10-12 małych pomidorów różnych kolorów (żółte, zielone, czerwone)
- ulubione zioła, np. tymianek, estragon, bazylia, albo mieszanka np. zioła prowansalskie
Oraz:
- masło i mąka do przygotowania blachy
Sposób przygotowania
Robimy rozczyn: drożdże mieszamy z łyżką wody i pozostawiamy na 5 minut. Mąkę łączymy z solą, szklanką letniej wody, oliwą i drożdżowym rozczynem. W razie potrzeby dolewamy więcej wody. Zagniatamy, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 2 godziny. Dzielimy ciasto na 4 części, z każdej formujemy małą pizzę, układamy na natłuszczonej i oprószonej mąką blasze. Wierzchy smarujemy oliwą, obkładamy pokrojonymi w plastry (lub na połówki) pomidorami, posypujemy ziołami. Pieczemy 12-15 minut w 220°C. Wyjmujemy, kiedy ciasto się zarumieni.

Chłodnik z zielonych pomidorów
(dla 8 osób)
Składniki
- 1 karczoch
- 700 g zielonych pomidorów
- 60 ml oliwy
- 1 cebula
- 1 dymka
- 1/2 zielonej papryki
- sól i pieprz
- 125 ml śmietanki 30%
- 100-120 ml bardzo zimnej wody
- 2 garście żółtych pomidorków koktajlowych
- kilka listków oregano lub majeranku
Sposób przygotowania
Obrywamy zewnętrzne liście karczocha, odcinamy spód i jedną trzecią górnej części. Łyżeczką wyjmujemy "włoski". Kroimy karczocha w kostkę. Pomidory przekrawamy, odciskamy, aby pozbyć się pestek. Miąższ kroimy w kostkę. W rondlu na oliwie przez 10 minut, mieszając, podsmażamy drobno posiekane: cebulę, dymkę, paprykę oraz karczocha. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy pomidory, przykrywamy rondel i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Od czasu do czasu mieszamy. Miksujemy na gładkie purée, przecieramy przez sito i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Następnie mieszamy ze schłodzoną śmietanką i zimną wodą. Doprawiamy do smaku. Rozlewamy chłodnik do miseczek, dekorujemy ćwiartkami żółtych pomidorków, oregano lub majerankiem, skrapiamy oliwą i podajemy.

Najprostszy dżem morelowy
na 5 półlitrowych
(lub 10 ćwierćlitrowych) słoików
Składniki
- 8 szklanek pokrojonych w kostkę moreli
- 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 6 szklanek cukru
Sposób przygotowania
W rondlu mieszamy morele z sokiem cytrynowym i cukrem. Zagotowujemy, stale mieszając, aby cukier się rozpuścił. Gotujemy na średnim ogniu przez pół godziny, licząc od czasu, kiedy mieszanina zacznie wrzeć. Mieszamy dość często, aby zapobiec przypaleniu. Gotowym gorącym dżemem napełniamy umyte, wyparzone i osuszone słoiki; pasteryzujemy je przez 10?minut w lekko wrzącej wodzie (albo w piekarniku ustawionym na temperaturę 90°C).

Polędwiczki wieprzowe z morelami i tymiankiem
Składniki
- 2 (o wadze 30 dag każda) polędwiczki wieprzowe
- 1/2 szklanki moreli (z syropu)
- 1 łyżka posiekanego kandyzowanego imbiru (można dostać w herbaciarniach lub zastąpić imbirem świeżym)
- 1 łyżka octu winnego
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
Przyprawa:
- po 1/2 łyżeczki, oregano, soli i tymianku
- po 1/4 łyżeczki pokruszonego czarnego i czerwonego pieprzu
Sposób przygotowania
Wymieszaj składniki przyprawy i natrzyj mięso. Ułóż je na posmarowanym olejem grillu lub patelni grillowej i piecz 25-30 minut, odwracając od czasu do czasu. Zrób sos: wymieszaj w rondelku wszystkie składniki, gotuj 2-3 minuty na małym ogniu, stale mieszając i uważając, aby się nie przypalił.

Orzeźwiający szampan z musem morelowym
(da 6-8 osób)
Składniki
- 6-8 moreli (bez pestek)
- 1 butelka dobrze schłodzonego szampana lub wina musującego
Sposób przygotowania
Morele miksujemy łącznie ze skórką. Wlewamy do kieliszków po 3 łyżki morelowego nektaru. Przed podaniem zalewamy szampanem. To idealny orzeźwiający aperitif.

Placek morelowy
(dla 8-10 osób)
Składniki
- 200 g niesolonego masła
- 4 żółtka
- 200 g cukru
- 200 g mąki
- 4 białka
- 10 wydrylowanych moreli
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. W kąpieli wodnej lub w mikrofalówce rozpuszczamy masło i starannie mieszamy je z żółtkami oraz cukrem, lekko ubijając na puszystą masę. Dodajemy mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli i delikatnie łączymy z masą. Ciasto wykładamy na blachę do pieczenia wysmarowaną masłem lub wyścieloną pergaminem. Na wierzchu układamy połówki moreli i pieczemy przez 35-40 min. Podajemy z lodami cytrynowymi i sosem porzeczkowym.

Mus morelowy
Składniki
- 25 dag suszonych moreli
- 5-6 dag cukru
- 3 g płatków migdałowych
- kilka kropli esencji waniliowej
- 120 ml 36% śmietanki
- 1 łyżka cointreau (może być inny aromatyczny likier)
Do podania:
- bita śmietana
- podłużne biszkopciki
- płatki migdałowe
Sposób przygotowania
Morele zalewamy wodą, tak aby przykryła owoce, dodajemy cukier, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy 30 minut. Miksujemy morele z syropem, w którym się gotowały, dodajemy likier i wanilię, po ostudzeniu łączymy z ubitą śmietanką i płatkami migdałowymi. Przekładamy do pucharków, schładzamy. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną, płatkami migdałowymi i biszkopcikami.
(przepis z książki Jennifer Patersoni Clarissy Dickinson Wright ?Two Fat Ladies Full Throttle?,
Ebury Press, London, 1998)

Pieczone papryki z pomidorami i czosnkiem
(dla 3-6 osób)
Składniki
- po 3 czerwone i żółte papryki
- 1/4 szklanki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- po 24 czerwone i żółte pomidorki cherry
- 3 łyżki kaparów
- 2 łyżki listków świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego)
- sól gruboziarnista
- grubo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
Papryki myjemy, kroimy na połówki, oczyszczamy z pestek i kładziemy na posmarowanej oliwą blasze przecięciem do góry. Wnętrza papryk smarujemy oliwą, wkładamy do każdej po kilka plasterków czosnku i po 4 pomidorki - do żółtych papryk czerwone, do czerwonych - żółte. Pomidorki możemy wcześniej delikatnie naciąć na krzyż. Posypujemy kaparami, tymiankiem, solą oraz pieprzem i polewamy resztą oliwy. Pieczemy 35 minut w 220°C. Lekko studzimy i podajemy.

Grillowane faszerowane papryczki
Składniki
- 2 czerstwe bułki kajzerki
- oliwa
- po 3/4 szklanki startej mozzarelli
- i posiekanych, obranych pomidorów
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki posiekanych czarnych oliwek
- 2 łyżki posieklanej cebuli
- 2 łyżki stopionego masła
- 3/4 łyżeczki listków oregano
- 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
- 3 duże zielone przekrojone wzdłuż i oczyszczone z nasionek papryki
Sposób przygotowania
Bułki okrój ze skórki i pokrój w małą kostkę (5 mm). Skrop oliwą i rozsyp na blasze, a potem upiecz w temp. 180°C. Grzanki zdejmij z blachy i ostudź. Wymieszaj z pozostałymi składnikami oprócz papryki. Połówki papryk napełnij przygotowanym farszem. Każdą ułóż na kawałku folii aluminiowej, brzegi folii pozaginaj tak, aby powstały miseczki otwarte u góry. Papryki w miseczkach ułóż na rozgrzanym grillu i piecz do miękkości (przez 25-30 minut). W ciągu ostatnich 10 minut grillowania przykryj każdą paprykę kawałkiem folii aluminiowej.

Pieczona papryka
Składniki
- 2 kg żółtej, czerwonej i pomarańczowej papryki
- 1 mała ostra papryczka
- oliwa extra virgin
Sposób przygotowania
Papryki przekrój na pół, usuń pestki. Blachę posmaruj oliwą, ułóż papryki skórką do dołu. Piecz 45 minut w temp. 220° C, aż skórka lekko się przypali. Wyjmij z piekarnika i przykryj folią aluminiową. Gdy przestygną, delikatnie zdejmij skórkę. Temperaturę zmniejsz do 1200 C. Papryki włóż do słoików, zalej oliwą, piecz jeszcze 40 minut w temp. 220° C. Przed podaniem posyp czosnkiem i kaparami.

Pizza z ricottą i papryką
(dla 2-4 osób)
Ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Na wierzch:
Oraz:
- masło i maka do przygotowania blachy
Sposób przygotowania
Robimy rozczyn: mieszamy drożdże z 1/4 szklanki letniej wody, cukrem i 1-2 łyżkami mąki, pozostawiamy do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej, 1/4 szklanki letniej wody i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników pizzy (ciasto nie musi wyrastać do podwójnej objętości). Na patelnię wlewamy oliwę wymieszaną z 1/2 szklanki wody, podgrzewamy. Paprykę kroimy w paski i wrzucamy na patelnię. Przykrywamy i dusimy na średnim ogniu, aż zacznie mięknąć. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, układamy na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze. Smarujemy ricottą, oprószamy solą i pieprzem, na wierzch kładziemy paprykę. Pieczemy 15 minut w 220°C. Wyjmujemy, gdy ciasto zacznie się rumienić. Możemy podać z oliwą przyprawioną chilli.

Szaszłyki na gałązkach rozmarynu
Składniki
- 30 dag polędwiczek wieprzowych
- lub piersi kurczaka
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, świeżo mielony pieprz
Marynata:
- 2 łyżki ulubionych suszonych ziół (majeranku, tymianku, ziół prowansalskich)
- 5-6 łyżek oliwy
Oraz:
Sposób przygotowania
Mięso pokrój w dość grube plasterki, natrzyj solą, pieprzem i roztartym czosnkiem, włóż do miseczki. Wymieszaj składniki marynaty. Poodrywaj igiełki rozmarynu, pozostawiając małą miotełkę na końcu każdej gałązki. Igiełki dodaj do marynaty, polej mięso i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Oczyść warzywa i pokrój je na grube plastry (cebulę w cząstki). Ponadziewaj na gałązki rozmarynu na przemian z kawałkami mięsa. Piecz na grillu 15-20 minut. Co jakiś czas odwracaj szaszłyki i smaruj je marynatą.