9 przepisów z bobem do ugotowania w tym tygodniu

Mg
Dania z bobu

Dania z bobu (Shutterstock)

Jeśli nie wierzycie, że wasi goście naprawdę mogą zachwycić się takim sobie zwyczajnym bobem - wypróbujcie te przepisy!
1 z 9
Fot. Marta Dymek
Fot. Marta Dymek

Burgery z bobu z salsą

Dla 4 Osób

 

Burgery:

  • 150 g ryżu
  • 400 g świeżego bobu
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 70 g sezamu podprażonego na patelni
  • 30 g bułki tartej
  • 60 g oleju roślinnego
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej mięty
  • 1/4 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • sól i czarny pieprz

 

Salsa pomidorowa:

  • 3-4 duże, dojrzałe pomidory
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • sól, czarny pieprz

 

Oraz do podania:

  • dobre bułki
  • plastry czerwonej cebuli
  • liście sałaty kiełki
  • i inne ulubione dodatki

 

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Ryż zalewamy 1,5 szklanki osolonej wody i gotujemy do miękkości. Oddzielnie gotujemy bób w osolonej wodzie - aż będzie miękki - przelewamy lodowatą wodą i obieramy. W tym czasie robimy salsę: pomidory sparzamy wrzątkiem, nacinamy i obieramy. Wykrawamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę. Kolendrę drobno siekamy, dodajemy do pomidorów razem z sokiem z limonki i syropem z agawy. Solimy i pieprzymy do smaku. Ugotowane bób i ryż przekładamy do dużej miski, dodajemy resztę składników, zagniatamy rękami do uzyskania lepkiej masy. Formujemy małe kotlety, układamy je na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut, odwracamy, dopiekamy przez 10 minut. Podajemy w bułkach razem z salsą pomidorową i ulubionymi dodatkami.

2 z 9
Fot. Marta Dymek
Fot. Marta Dymek

Tacos z bobem i rzodkiewkami

Dla 4 osób

 

Składniki

  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 czerwona cebula
  • 2 limonki
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 pęczek kolendry
  • 4 duże tortille pszenne lub kukurydziane
  • 600 g bobu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • mały kawałek papryczki chilli
  • sos tabasco

 

Sposób przygotowania

Rzodkiewki i cebulę drobno siekamy, limonki dzielimy na ćwiartki, awokado obieramy, kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z limonki. Obrywamy listki kolendry i wsypujemy do miseczki. Za pomocą miseczki lub dużego kubka wykrawamy z tortilli mniejsze kółka o średnicy - mniej więcej - bułek do burgerów.
Bób obgotowujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy. Na dnie dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekane czosnek i chilli, smażymy minutę. Dodajemy bób i delikatnie mieszamy, aby ziarna pokryły się aromatycznym olejem. Zdejmujemy z ognia. Kółka wycięte z tortilli prażymy na suchej patelni (po kilkanaście sekund z każdej strony). Wykładamy na nie porcje bobu, awokado, rzodkiewek i cebulki oraz całe listki kolendry. Podajemy na gorąco, z ćwiartkami limonki i sosem tabasco.

3 z 9
Fot. Małgorzata Dzięgielewska
Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Grzanki z grillowanymi szparagami i pastą z bobu

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 250 g wyłuskanego świeżego bobu
  • 120 g twardego sera owczego (polecamy Mazuriano z Rancza Frontiera, jeśli nie uda się go kupić - może być pecorino)
  • dobra oliwa
  • sól, grubo mielony pieprz
  • 6 dużych, grubych kromek żytniego chleba na zakwasie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • garść świeżej rukoli lub szczawiu

 

Sposób przygotowania

Bób blanszujemy przez minutę lub dwie, odcedzamy, osączamy. Ścieramy połowę sera na drobnej tarce, dodajemy do bobu, wlewamy 50 ml oliwy. Przyprawiamy solą i pieprzem, rozgniatamy widelcem na pastę - nie trzeba dokładnie, powinny pozostać kawałeczki bobu. Kromki chleba skrapiamy oliwą, podsmażamy na patelni grillowej (po 2 minuty z każdej strony). Czosnek przekrawamy na połówki i nacieramy grzanki. Szparagi (odłamujemy i wyrzucamy twarde końce) skrapiamy obficie oliwą i grillujemy 1-2 minuty do miękkości. Grzanki smarujemy grubo pastą z bobu, na wierzchu układamy szparagi. Pozostały ser ścieramy na cieniutkie płatki. Dekorujemy kanapki rukolą oraz płatkami sera, doprawiamy pieprzem i oliwą.

4 z 9
Fot. Marta Dymek
Fot. Marta Dymek

Zupa z bobem i salsą ze szczypioru

Dla 4 Osób

 

Salsa z grillowanego szczypioru:

  • 2 pęczki szczypioru
  • 60-80 ml oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

 

Zupa:

  • 800 g bobu
  • 2 litry wody
  • 1 por (tylko biała i jasnozielona część)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • kilka łyżek oleju
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • 1/3 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/3 łyżeczki zmielonego kuminu
  • spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 2-3 duże ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i czarny pieprz

 

Sposób przygotowania

Najpierw robimy salsę: rozgrzewamy suchą patelnię grillową, kładziemy na niej w jednej warstwie łodygi szczypioru z jednego pęczka. Grillujemy minutę, odwracamy, grillujemy 30 sekund. Zdejmujemy z patelni, studzimy, siekamy razem ze świeżym szczypiorem (powinna powstać pasta). Mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny i solą, wstawiamy do lodówki.

Robimy zupę: bób myjemy i gotujemy przez kilka minut w lekko osolonej wodzie. Pora i selera czyścimy, kroimy w plastry. Bób odcedzamy, zachowując wodę, w której się gotował. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy kilka łyżek oleju, dodajemy posiekane pora i selera oraz przyprawy. Smażymy na małym ogniu około 10 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i dodajemy do warzyw. Smażymy, mieszając,następne 5 minut. Na koniec dodajemy posiekany czosnek i smażymy z warzywami kolejną minutę. Wlewamy około 1,5 litra wywaru z bobu. Gotujemy około 20 minut.
Odlewamy szklankę zupy i miksujemy ją. Ponownie wlewamy do garnka, dodając ugotowany bób. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z salsą z grillowanego szczypioru.

5 z 9
Fot. For. BBS
Fot. For. BBS

Młody bób z marchewką i bryndzą

Składniki

  • 1 pęczek młodej marchewki
  • 3 łyżki masła
  • 100 g zielonego groszku w strączkach (ew. wyłuskanych młodych ziaren groszku)
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki
  • skórka z 1 cytryny
  • 200 g zblanszowanego i obranego młodego bobu
  • 100 g bryndzy
  • cukier, sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Obrane marchewki (odkładamy trochę natki do dekoracji) wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy łyżkę masła i łyżeczkę cukru, solimy. Gotujemy na małym ogniu 5 minut - marchewka powinna być jędrna. Dodajemy strączki lub ziaren-ka groszku, po kilku minutach przekładamy warzywa do zimnej wody z lodem. Rozgrzewamy na patelni resztę masła i mieszamy z miodem. Dodajemy osuszone marchewki i chwilę smażymy. Dodajemy grubo posiekany czosnek, natkę pietruszki i skórkę otartą z cytryny. Wrzucamy groszek i bób, krótko mieszamy i zdejmujemy z ognia. Wykładamy na talerz razem z powstałym słodkim sosem, posypujemy pokruszoną bryndzą i świeżo zmielonym pieprzem. Dekorujemy natką marchewki.

6 z 9
Fot. BBS
Fot. BBS

Piersi kurczaka z bobem

Dla 4 osób

 

Składniki

  • 100 g bobu
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 filety z kurczaka
  • 100 g młodych ziemniaków
  • 1/2 l bulionu drobiowego
  • 100 g brokułów
  • 100 g młodej cukinii
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki posiekanych listków świeżego estragonu
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Bób gotujemy we wrzątku, studzimy i obieramy. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy piersi kurczaka z obu stron, aż się zrumienią. Wrzucamy ziemniaki pokrojone w plasterki, mieszamy. Po chwili wlewamy bulion, przykrywamy patelnię i dusimy całość około 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy ogień i gdy bulion na patelni solidnie zawrze, dodajemy podzielone na cząstki brokuły, pokrojoną w plasterki cukinię, a na końcu bób. Gotujemy jeszcze 3 minuty. Kilka łyżek gorącego sosu wlewamy do garnuszka, dodajemy śmietanę, mieszamy i wlewamy z powrotem na patelnię, energicznie mieszając. Potrawę przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy estragon, zdejmujemy patelnię z ognia, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut.

Autor: Dorota Biały

7 z 9
Fot. Łukasz Kozyra
Fot. Łukasz Kozyra

Bób z ziołami i białą kiełbasą

Składniki

  • 1 kg bobu
  • 2 plastry boczku
  • 1 młoda cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 dag białej kiełbasy
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 ml białego wina
  • tyleż wody
  • kilka łyżek posiekanej mięty i natki pietruszki
  • 1 liść laurowy

 

Sposób przygotowania

Bób gotujemy i wyłuskujemy. Kiełbasę wkładamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut, odcedzamy i kroimy w grube plastry. Pocięty drobno boczek podsmażamy w oliwie, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, podsmażamy kilka minut, wlewamy wino i wodę. Kiedy płyn wyparuje, dodajemy kiełbasę i liść laurowy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Dodajemy bób i zioła, oraz sól i pieprz, i gotujemy jeszcze 10 minut bez pokrywki. Podajemy z chrupiącą bagietką lub wiejskim chlebem.

8 z 9
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Bób i fasolka szparagowa z ziołami i cytryną

Czas przygotowania: 15 minut

 

Składniki

  • 30 dag bobu
  • 50 dag fasolki szparagowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • po 1 łyżce ziół: mięty, pietruszki, szczypiorku i estragonu
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Do dużego garnka z wrzątkiem wrzucamy fasolkę i blanszujemy przez 5 minut. Odcedzamy. W płaskim rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy bób, posiekany czosnek i 250 ml wody. Doprawiamy solą i pieprzem.  Dusimy przez 8 minut. Dodajemy posiekane zioła i zblanszowaną fasolkę i wszystko razem dusimy jeszcze przez chwilę. Młody bób nie wymaga obierania ze skórki, jeśli jednak wolimy obrany, będziemy potrzebowali na to dodatkowych 5 minut. Potrawę doprawiamy sokiem wyciśniętym z cytryny.

Autor:Zuzanna Wiciejowska

9 z 9
Fot. BBS
Fot. BBS

Pasta z bobu i wędzonego pstrąga

Składniki

  • 1/2 kg młodego bobu
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka miodu
  • 5 łyżek oliwy
  • garść łuskanych włoskich orzechów
  • 150 g filetu z wędzonego pstrąga
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Bób wrzucamy do gotującej się, osolonej wody na 3 minuty. Odcedzamy i wkładamy na 5 minut do zimnej wody. Po ostudzeniu delikatnie obieramy. Odkładamy garść najmniejszych ziaren, pozostałe osuszamy i rozgniatamy widelcem na grube purée. Dodajemy drobno posiekaną dymkę ze szczypiorem. Wyciskamy sok z cytryny, a sparzoną skórkę siekamy. Sok łączymy z miodem, doprawiamy solą, dodajemy oliwę i skórkę. Orzechy tłuczemy w moździerzu i wrzucamy do bobu. Łączymy z sosem miodowo-cytrynowym. Dodajemy rybę porwaną na kawałki i całe ziarna bobu, mieszamy.

Więcej na ten temat: bób, szparagi, tacos, zupa