9 przepisów z bobem do ugotowania w tym tygodniu
Dania z bobu (Shutterstock)
Burgery z bobu z salsą
Dla 4 Osób
Burgery:
- 150 g ryżu
- 400 g świeżego bobu
- 1/2 czerwonej cebuli
- 70 g sezamu podprażonego na patelni
- 30 g bułki tartej
- 60 g oleju roślinnego
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej mięty
- 1/4 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
- 1/4 łyżeczki chilli
- 1/4 łyżeczki imbiru
- sól i czarny pieprz
Salsa pomidorowa:
- 3-4 duże, dojrzałe pomidory
- 1 pęczek kolendry
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- sól, czarny pieprz
Oraz do podania:
- dobre bułki
- plastry czerwonej cebuli
- liście sałaty kiełki
- i inne ulubione dodatki
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Ryż zalewamy 1,5 szklanki osolonej wody i gotujemy do miękkości. Oddzielnie gotujemy bób w osolonej wodzie - aż będzie miękki - przelewamy lodowatą wodą i obieramy. W tym czasie robimy salsę: pomidory sparzamy wrzątkiem, nacinamy i obieramy. Wykrawamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w kostkę. Kolendrę drobno siekamy, dodajemy do pomidorów razem z sokiem z limonki i syropem z agawy. Solimy i pieprzymy do smaku. Ugotowane bób i ryż przekładamy do dużej miski, dodajemy resztę składników, zagniatamy rękami do uzyskania lepkiej masy. Formujemy małe kotlety, układamy je na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut, odwracamy, dopiekamy przez 10 minut. Podajemy w bułkach razem z salsą pomidorową i ulubionymi dodatkami.
Tacos z bobem i rzodkiewkami
Dla 4 osób
Składniki
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 czerwona cebula
- 2 limonki
- 1 dojrzałe awokado
- 1 pęczek kolendry
- 4 duże tortille pszenne lub kukurydziane
- 600 g bobu
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- mały kawałek papryczki chilli
- sos tabasco
Sposób przygotowania
Rzodkiewki i cebulę drobno siekamy, limonki dzielimy na ćwiartki, awokado obieramy, kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z limonki. Obrywamy listki kolendry i wsypujemy do miseczki. Za pomocą miseczki lub dużego kubka wykrawamy z tortilli mniejsze kółka o średnicy - mniej więcej - bułek do burgerów.
Bób obgotowujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy. Na dnie dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekane czosnek i chilli, smażymy minutę. Dodajemy bób i delikatnie mieszamy, aby ziarna pokryły się aromatycznym olejem. Zdejmujemy z ognia. Kółka wycięte z tortilli prażymy na suchej patelni (po kilkanaście sekund z każdej strony). Wykładamy na nie porcje bobu, awokado, rzodkiewek i cebulki oraz całe listki kolendry. Podajemy na gorąco, z ćwiartkami limonki i sosem tabasco.
Grzanki z grillowanymi szparagami i pastą z bobu
(dla 6 osób)
Składniki
- 250 g wyłuskanego świeżego bobu
- 120 g twardego sera owczego (polecamy Mazuriano z Rancza Frontiera, jeśli nie uda się go kupić - może być pecorino)
- dobra oliwa
- sól, grubo mielony pieprz
- 6 dużych, grubych kromek żytniego chleba na zakwasie
- 2 ząbki czosnku
- 2 pęczki zielonych szparagów
- garść świeżej rukoli lub szczawiu
Sposób przygotowania
Bób blanszujemy przez minutę lub dwie, odcedzamy, osączamy. Ścieramy połowę sera na drobnej tarce, dodajemy do bobu, wlewamy 50 ml oliwy. Przyprawiamy solą i pieprzem, rozgniatamy widelcem na pastę - nie trzeba dokładnie, powinny pozostać kawałeczki bobu. Kromki chleba skrapiamy oliwą, podsmażamy na patelni grillowej (po 2 minuty z każdej strony). Czosnek przekrawamy na połówki i nacieramy grzanki. Szparagi (odłamujemy i wyrzucamy twarde końce) skrapiamy obficie oliwą i grillujemy 1-2 minuty do miękkości. Grzanki smarujemy grubo pastą z bobu, na wierzchu układamy szparagi. Pozostały ser ścieramy na cieniutkie płatki. Dekorujemy kanapki rukolą oraz płatkami sera, doprawiamy pieprzem i oliwą.
Zupa z bobem i salsą ze szczypioru
Dla 4 Osób
Salsa z grillowanego szczypioru:
- 2 pęczki szczypioru
- 60-80 ml oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
Zupa:
- 800 g bobu
- 2 litry wody
- 1 por (tylko biała i jasnozielona część)
- 2 łodygi selera naciowego
- kilka łyżek oleju
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/3 łyżeczki chilli
- 1/3 łyżeczki nasion kolendry
- 1/3 łyżeczki zmielonego kuminu
- spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- 2-3 duże ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- sól i czarny pieprz
Sposób przygotowania
Najpierw robimy salsę: rozgrzewamy suchą patelnię grillową, kładziemy na niej w jednej warstwie łodygi szczypioru z jednego pęczka. Grillujemy minutę, odwracamy, grillujemy 30 sekund. Zdejmujemy z patelni, studzimy, siekamy razem ze świeżym szczypiorem (powinna powstać pasta). Mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny i solą, wstawiamy do lodówki.
Robimy zupę: bób myjemy i gotujemy przez kilka minut w lekko osolonej wodzie. Pora i selera czyścimy, kroimy w plastry. Bób odcedzamy, zachowując wodę, w której się gotował. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy kilka łyżek oleju, dodajemy posiekane pora i selera oraz przyprawy. Smażymy na małym ogniu około 10 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i dodajemy do warzyw. Smażymy, mieszając,następne 5 minut. Na koniec dodajemy posiekany czosnek i smażymy z warzywami kolejną minutę. Wlewamy około 1,5 litra wywaru z bobu. Gotujemy około 20 minut.
Odlewamy szklankę zupy i miksujemy ją. Ponownie wlewamy do garnka, dodając ugotowany bób. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z salsą z grillowanego szczypioru.
Młody bób z marchewką i bryndzą
Składniki
- 1 pęczek młodej marchewki
- 3 łyżki masła
- 100 g zielonego groszku w strączkach (ew. wyłuskanych młodych ziaren groszku)
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki
- skórka z 1 cytryny
- 200 g zblanszowanego i obranego młodego bobu
- 100 g bryndzy
- cukier, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Obrane marchewki (odkładamy trochę natki do dekoracji) wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy łyżkę masła i łyżeczkę cukru, solimy. Gotujemy na małym ogniu 5 minut - marchewka powinna być jędrna. Dodajemy strączki lub ziaren-ka groszku, po kilku minutach przekładamy warzywa do zimnej wody z lodem. Rozgrzewamy na patelni resztę masła i mieszamy z miodem. Dodajemy osuszone marchewki i chwilę smażymy. Dodajemy grubo posiekany czosnek, natkę pietruszki i skórkę otartą z cytryny. Wrzucamy groszek i bób, krótko mieszamy i zdejmujemy z ognia. Wykładamy na talerz razem z powstałym słodkim sosem, posypujemy pokruszoną bryndzą i świeżo zmielonym pieprzem. Dekorujemy natką marchewki.
Piersi kurczaka z bobem
Dla 4 osób
Składniki
- 100 g bobu
- 1 łyżka oliwy
- 4 filety z kurczaka
- 100 g młodych ziemniaków
- 1/2 l bulionu drobiowego
- 100 g brokułów
- 100 g młodej cukinii
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki posiekanych listków świeżego estragonu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Bób gotujemy we wrzątku, studzimy i obieramy. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy piersi kurczaka z obu stron, aż się zrumienią. Wrzucamy ziemniaki pokrojone w plasterki, mieszamy. Po chwili wlewamy bulion, przykrywamy patelnię i dusimy całość około 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy ogień i gdy bulion na patelni solidnie zawrze, dodajemy podzielone na cząstki brokuły, pokrojoną w plasterki cukinię, a na końcu bób. Gotujemy jeszcze 3 minuty. Kilka łyżek gorącego sosu wlewamy do garnuszka, dodajemy śmietanę, mieszamy i wlewamy z powrotem na patelnię, energicznie mieszając. Potrawę przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy estragon, zdejmujemy patelnię z ognia, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut.
Autor: Dorota Biały
Bób z ziołami i białą kiełbasą
Składniki
- 1 kg bobu
- 2 plastry boczku
- 1 młoda cebula
- 2 ząbki czosnku
- 40 dag białej kiełbasy
- 3 łyżki oliwy
- 100 ml białego wina
- tyleż wody
- kilka łyżek posiekanej mięty i natki pietruszki
- 1 liść laurowy
Sposób przygotowania
Bób gotujemy i wyłuskujemy. Kiełbasę wkładamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut, odcedzamy i kroimy w grube plastry. Pocięty drobno boczek podsmażamy w oliwie, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, podsmażamy kilka minut, wlewamy wino i wodę. Kiedy płyn wyparuje, dodajemy kiełbasę i liść laurowy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Dodajemy bób i zioła, oraz sól i pieprz, i gotujemy jeszcze 10 minut bez pokrywki. Podajemy z chrupiącą bagietką lub wiejskim chlebem.
Bób i fasolka szparagowa z ziołami i cytryną
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
- 30 dag bobu
- 50 dag fasolki szparagowej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- po 1 łyżce ziół: mięty, pietruszki, szczypiorku i estragonu
- 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Do dużego garnka z wrzątkiem wrzucamy fasolkę i blanszujemy przez 5 minut. Odcedzamy. W płaskim rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy bób, posiekany czosnek i 250 ml wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez 8 minut. Dodajemy posiekane zioła i zblanszowaną fasolkę i wszystko razem dusimy jeszcze przez chwilę. Młody bób nie wymaga obierania ze skórki, jeśli jednak wolimy obrany, będziemy potrzebowali na to dodatkowych 5 minut. Potrawę doprawiamy sokiem wyciśniętym z cytryny.
Autor:Zuzanna Wiciejowska
Pasta z bobu i wędzonego pstrąga
Składniki
- 1/2 kg młodego bobu
- 2 dymki ze szczypiorem
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka miodu
- 5 łyżek oliwy
- garść łuskanych włoskich orzechów
- 150 g filetu z wędzonego pstrąga
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Bób wrzucamy do gotującej się, osolonej wody na 3 minuty. Odcedzamy i wkładamy na 5 minut do zimnej wody. Po ostudzeniu delikatnie obieramy. Odkładamy garść najmniejszych ziaren, pozostałe osuszamy i rozgniatamy widelcem na grube purée. Dodajemy drobno posiekaną dymkę ze szczypiorem. Wyciskamy sok z cytryny, a sparzoną skórkę siekamy. Sok łączymy z miodem, doprawiamy solą, dodajemy oliwę i skórkę. Orzechy tłuczemy w moździerzu i wrzucamy do bobu. Łączymy z sosem miodowo-cytrynowym. Dodajemy rybę porwaną na kawałki i całe ziarna bobu, mieszamy.