7 dań z cukinią do ugotowania w tym tygodniu

Farfalle z cukinią
Składniki
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 średnia cukinia
- 400 g makaronu farfalle
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 4 łyżki startego parmezanu
- listki melisy do dekoracji
Sposób przygotowania
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażany na niej posiekany czosnek i cebulę. Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki, wrzucamy na patelnię, solimy, krótko smażymy, cały czas mieszając. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, nakładamy na ogrzane talerze. Na wierzchu kładziemy porcję cukinii, posypujemy pieprzem i parmezanem, dekorujemy melisą. Podajemy od razu.
![]() |
![]() |
![]() |
Fissler Fiamma Garnek do ma... | Silit GARNEK DO GOTOWANIA M... | Silit garnek Passion 316245011 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Frittata z kozim serem i cukinią
Składniki
- 2 łyżki oliwy
- 4 jajka
- 400 g ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 4 cebulki dymki
- 1 nieduża, pokrojona w kostkę i zblanszowana cukinia
- garść grubo pokrojonych listków mięty
- 50 g startego lub pokruszonego twardego sera koziego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Włączamy grill w piekarniku. Rozgrzewamy oliwę na takiej patelni, którą będzie można wstawić do piekarnika (nie może mieć plastikowej rączki). Wkładamy ziemniaki, smażymy na złoto, delikatnie mieszając (około 5 minut). Roztrzepujemy jajka i mieszamy je z posiekanymi dymkami, cukinią, serem i miętą; przyprawiamy solą i pieprzem. Masę wlewamy na patelnię i szybko mieszamy, tak aby podsmażone ziemniaki równo rozłożyły się w omlecie. Smażymy 5 minut na małym ogniu. Potem wstawiamy patelnię do piekarnika pod rozgrzany grill i czekamy, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Patelnię z gotową frittatą przykrywamy dużym talerzem i odwracamy. Zdejmujemy patelnię, dzięki czemu frittata wyląduje na talerzu spodem do góry. Można jeść ją od razu, ale jest smaczna także na zimno. Jeśli chcemy zabrać ją np. na drugie śniadanie do pracy albo na piknik, trzeba po ostudzeniu pokroić ją na kawałki i każdy zapakować oddzielnie w folię aluminiową.
![]() |
![]() |
![]() |
W.M. Bartleet & Sons T440 | THK Okrągłe naczynie żarood... | Porcelanowe naczynie do zap... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Mielone z cukinią i szczypiorkiem
(dla 2-3 osób)
Składniki
- 2 cukinie
- 1 pęczek szczypiorku
- 30 dag mielonego mięsa z indyka
- 1 czerstwa kajzerka, wcześniej namoczona w mleku
- 1 duże jajko
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki masła
- bułka tarta do panierowania
- tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. Dodajemy do mięsa razem z jajkiem i kajzerką. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Posiekaną dymkę podsmażamy na maśle. Dodajemy do masy, mieszamy. Formujemy małe kotlety, panierujemy w bułce i smażymy.
![]() |
![]() |
![]() |
ZELMER 887.5 | TecTake Ręczna do mięsa cia... | Esperanza EKM012G |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Ratatouille
(dla 6 osób)
Składniki
- 1 duży (ok. 50 dag) bakłażan
- 1 łyżka soli i dodatkowo sól do smaku
- 90 dag dojrzałych pomidorów bez skórki i pestek przekrojonych na pół
- 3/4 szklanki oliwy
- 25 dag cukinii
- 25 dag zielonej dyni
- 1 zielona papryka
- 1 1/2 szklanki posiekanej cebuli
- 1 łyżka zmiażdżonego czosnku
- 3 gałązki świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
- po 6 łyżek posiekanej natki pietruszki i świeżej bazylii
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
Bakłażan (ze skórką) kroimy w kostkę o boku 2 cm. Wkładamy do średniej wielkości naczynia i posypujemy łyżką soli, następnie przekładamy na cedzak i pozostawiamy na 30 min, aby wypuścił sok. Pomidory kroimy w ćwiartki i przekładamy na 30 min na sito. Dynię i cukinię kroimy w plastry grubości 1 cm. W dużym rondlu lub na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu oliwę i smażymy cukinię oraz dynię około 5 min. Przekładamy je łyżką cedzakową do drugiego garnka. Z papryki usuwamy pestki i kroimy na paseczki grubości 15 mm. Na patelnię dolewamy jeszcze 2 łyżki oliwy i smażymy paprykę, także około 5 min, po czym przekładamy ją do garnka z cukinią i dynią. Opłukany i osuszony bakłażan smażymy około 7 min na 4 łyżkach gorącej oliwy, często mieszając, aby się nie przypalił. Kiedy lekko się przyrumieni i zmięknie, przekładamy do garnka z pozostałymi warzywami. Na patelnię wlewamy pozostałe 3 łyżki oliwy i szklimy na niej cebulę oraz czosnek. Dodajemy pomidory, tymianek i 2 łyżki natki pietruszki. Dusimy około 10 min. Następnie dodajemy pozostałe warzywa i dusimy kolejne 10 min. Warzywa powinny być miękkie, ale sprężyste. Potrawę po zdjęciu z ognia delikatnie mieszamy z pozostałą natką oraz 4 łyżkami bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem. Ratatouille podajemy gorące udekorowane resztą bazylii.
![]() |
![]() |
![]() |
Tadar Zestaw Garnków Jarzęb... | Altom Valdinox Modern. Komp... | Silit Zestawy garnków 21092... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Placki z cukinią
na 20 placków
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 150 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 filiżanki wrzątku
- 100 g uduszonej i zgniecionej cukinii
- 400 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki przypraw (pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon, goździki)
- 2 jaja
Sposób przygotowania
Mąkę kukurydzianą mieszamy z wrzątkiem i pozostawiamy na 5 min. Dodajemy cukinię, ciepłe mleko i ucieramy na gładką masę. Dodajemy resztę składników, dokładnie mieszając. Smarujemy patelnię tłuszczem i pieczemy nieduże placki. Podajemy z syropem (np. klonowym lub malinowym) albo konfiturą.
![]() |
![]() |
![]() |
Lurch VARIO tarka 00010012 | Lurch tarka Multi 00010221 | Tarka do czosnku |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Sałatka aromatyczna
Składniki
- 1 łyżka oliwy extra virgin
- 4 średnie cukinie pokrojone w ukośne plasterki o grubości 1 cm
- 2 pokrojone w dość cienkie cząstki cebule
- 4 duże, zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 kawałek cynamonu złamany na połowę
- 1/4 łyżeczki pokruszonych nitek szafranu
- 40 dag pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki
- po 2 łyżki posiekanej natki i mięty
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
W rondlu rozgrzej oliwę, włóż cukinię, czosnek, cynamon i szafran. Przykryj i duś, aż cukinia będzie miękka, co jakiś czas mieszając (trwa to około 6-8 minut). Zdejmij z ognia, dodaj pomidory, natkę i miętę. Ostudź, ale pozostaw w temperaturze pokojowej. Przed podaniem dodaj sok z cytryny i przypraw do smaku. Podawaj do dań z ryb i owoców morza.
![]() |
![]() |
![]() |
KCF Noże TAKI | Bugatti Noże Kuchenne SPOSA | Noże "7" (nowe) |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |

Cukinie faszerowane mięsem
(dla 4 osób)
Składniki
- 8 niewielkich cukinii
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 kg gotowanych, ostudzonych ziemniaków bez skórki
- 1/2 kg mielonego mięsa wołowego
- 2 jajka
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz
- oliwa
- 2 średnie pomidory
Sposób przygotowania
Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż, wydrążamy środki. Bardzo drobno siekamy pietruszkę i czosnek. Ziemniaki rozdrabniamy dokładnie widelcem i mieszamy z mięsem. Wyrabiamy z jajkami, natką, czosnkiem i parmezanem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Faszerujemy wydrążone cukinie. Smarujemy blachę oliwą i przykrywamy dno cienkimi plasterkami pomidorów. Układamy na nich faszerowane cukinie, skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 minut.
![]() |
![]() |
![]() |
THK Czarne naczynie żaroodp... | THK Podłużne naczynie żaroo... | THK Szklane naczynie żarood... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |