7 dań z cukinią

mg
Cukinia

Cukinia (Fot. )

Podczas zakupów wybierajcie małe twarde cukinie, o napiętej skórce i intensywnym kolorze - te są najsmaczniejsze! Do dzieła!
1 z 6
Fot. Shutterstock.com/ Eva Gruendemann
Fot. Shutterstock.com/ Eva Gruendemann

Farfalle z cukinią

Farfalle z cukinią - składniki:

. 4 łyżki oliwy
. 2 ząbki czosnku
. 1 cebula
. 1 średnia cukinia
. 400 g makaronu farfalle
. sól, świeżo zmielony pieprz
. 4 łyżki startego parmezanu
. listki melisy do dekoracji

 Jak zrobić farfalle z cukinią:

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażany na niej posiekany czosnek i cebulę. Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki, wrzucamy na patelnię, solimy, krótko smażymy, cały czas mieszając. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy, nakładamy na ogrzane talerze. Na wierzchu kładziemy porcję cukinii, posypujemy pieprzem i parmezanem, dekorujemy melisą. Podajemy od razu.

2 z 6
Fot. Zofia Różycka i Aleksandra Szwarc
Fot. Zofia Różycka i Aleksandra Szwarc

Frittata z kozim serem i cukinią

Składniki na frittatę z kozim serem i cukinią:

  • 2 łyżki oliwy
  • 4 jajka
  • 400 g ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 4 cebulki dymki
  • 1 nieduża, pokrojona w kostkę i zblanszowana cukinia
  • garść grubo pokrojonych listków mięty
  • 50 g startego lub pokruszonego twardego sera koziego
  • sól, pieprz

 

Jak zrobić frittatę z kozim serem i cukinią?

Włączamy grill w piekarniku. Rozgrzewamy oliwę na takiej patelni, którą będzie można wstawić do piekarnika (nie może mieć plastikowej rączki). Wkładamy ziemniaki, smażymy na złoto, delikatnie mieszając (około 5 minut). Roztrzepujemy jajka i mieszamy je z posiekanymi dymkami, cukinią, serem i miętą; przyprawiamy solą i pieprzem. Masę wlewamy na patelnię i szybko mieszamy, tak aby podsmażone ziemniaki równo rozłożyły się w omlecie. Smażymy 5 minut na małym ogniu. Potem wstawiamy patelnię do piekarnika pod rozgrzany grill i czekamy, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Patelnię z gotową frittatą przykrywamy dużym talerzem i odwracamy. Zdejmujemy patelnię, dzięki czemu frittata wyląduje na talerzu spodem do góry. Można jeść ją od razu, ale jest smaczna także na zimno. Jeśli chcemy zabrać ją np. na drugie śniadanie do pracy albo na piknik, trzeba po ostudzeniu pokroić ją na kawałki i każdy zapakować oddzielnie w folię aluminiową.

3 z 6
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Mielone z cukinią i szczypiorkiem

(dla 2-3 osób)

 

Składniki na mielone z cukinią i szczypiorkiem:

  • 2 cukinie
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 30 dag mielonego mięsa z indyka
  • 1 czerstwa kajzerka, wcześniej namoczona w mleku
  • 1 duże jajko
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki masła
  • bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do smażenia

 

Jak zrobić kotlety mielone z cukinią i szczypiorkiem?

Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. Dodajemy do mięsa razem z jajkiem i kajzerką. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Posiekaną dymkę podsmażamy na maśle. Dodajemy do masy, mieszamy. Formujemy małe kotlety, panierujemy w bułce i smażymy.

4 z 6
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Ratatouille

(dla 6 osób)

 Ratatouille - składniki

 . 1 duży (ok. 50 dag) bakłażan
. 1 łyżka soli i dodatkowo sól do smaku
. 90 dag dojrzałych pomidorów bez skórki i pestek przekrojonych na pół
. 3/4 szklanki oliwy
. 25 dag cukinii
. 25 dag zielonej dyni
. 1 zielona papryka
. 1 1/2 szklanki posiekanej cebuli
. 1 łyżka zmiażdżonego czosnku
. 3 gałązki świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
. po 6 łyżek posiekanej natki pietruszki i świeżej bazylii
. świeżo zmielony pieprz

Jak zrobić ratatouille?

Bakłażan (ze skórką) kroimy w kostkę o boku 2 cm. Wkładamy do średniej wielkości naczynia i posypujemy łyżką soli, następnie przekładamy na cedzak i pozostawiamy na 30 min, aby wypuścił sok. Pomidory kroimy w ćwiartki i przekładamy na 30 min na sito. Dynię i cukinię kroimy w plastry grubości 1 cm. W dużym rondlu lub na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu oliwę i smażymy cukinię oraz dynię około 5 min. Przekładamy je łyżką cedzakową do drugiego garnka. Z papryki usuwamy pestki i kroimy na paseczki grubości 15 mm. Na patelnię dolewamy jeszcze 2 łyżki oliwy i smażymy paprykę, także około 5 min, po czym przekładamy ją do garnka z cukinią i dynią. Opłukany i osuszony bakłażan smażymy około 7 min na 4 łyżkach gorącej oliwy, często mieszając, aby się nie przypalił. Kiedy lekko się przyrumieni i zmięknie, przekładamy do garnka z pozostałymi warzywami. Na patelnię wlewamy pozostałe 3 łyżki oliwy i szklimy na niej cebulę oraz czosnek. Dodajemy pomidory, tymianek i 2 łyżki natki pietruszki. Dusimy około 10 min. Następnie dodajemy pozostałe warzywa i dusimy kolejne 10 min. Warzywa powinny być miękkie, ale sprężyste. Potrawę po zdjęciu z ognia delikatnie mieszamy z pozostałą natką oraz 4 łyżkami bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem. Ratatouille podajemy gorące udekorowane resztą bazylii.

5 z 6
Fot. Shutterstock.com
Fot. Shutterstock.com

Placki z cukinią

na 20 placków

 

Składniki na placki z cukinią:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 filiżanki wrzątku
  • 100 g uduszonej i zgniecionej cukinii
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki przypraw (pieprz, gałka muszkatołowa, cynamon, goździki)
  • 2 jaja

 

Jak zrobić placki z cukinią?

Mąkę kukurydzianą mieszamy z wrzątkiem i pozostawiamy na 5 min. Dodajemy cukinię, ciepłe mleko i ucieramy na gładką masę. Dodajemy resztę składników, dokładnie mieszając. Smarujemy patelnię tłuszczem i pieczemy nieduże placki. Podajemy z syropem (np. klonowym lub malinowym) albo konfiturą.

6 z 6
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Cukinia faszerowana mięsem

(dla 4 osób)

Cukinia faszerowana mięsem - składniki:

. 8 niewielkich cukinii
. 1/2 pęczka natki pietruszki
. 1 ząbek czosnku
. 1/2 kg gotowanych, ostudzonych ziemniaków bez skórki
. 1/2 kg mielonego mięsa wołowego
. 2 jajka
. 2 łyżki startego parmezanu
. sól, pieprz
. oliwa
. 2 średnie pomidory

Jak zrobić cukinię faszerowaną mięsem:

Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż, wydrążamy środki. Bardzo drobno siekamy pietruszkę i czosnek. Ziemniaki rozdrabniamy dokładnie widelcem i mieszamy z mięsem. Wyrabiamy z jajkami, natką, czosnkiem i parmezanem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Faszerujemy wydrążone cukinie. Smarujemy blachę oliwą i przykrywamy dno cienkimi plasterkami pomidorów. Układamy na nich faszerowane cukinie, skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 30 minut.

Więcej na ten temat: cukinia, kotlety mielone, makaron, ratatouille