7 sałatek z owocami na upały. Wypróbuj w tym tygodniu
( )
Sałatka z arbuzem i miętą
Składniki
Sos:
- 2 łyżeczki pokrojonej w cienkie plasterki papryczki chilli
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy
- sól
Sposób przygotowania
Papryki i szynkę kroimy w kostkę. Kawałki arbuza możemy wykrawać łyżką - będzie łatwiej, szybciej, zabawniej. Łączymy ze sobą paprykę, szynkę i arbuz. Z podanych składników robimy sos i polewamy nim sałatkę. Lekko mieszamy, posypujemy miętą. Podajemy samą, z bułeczkami lub tostami.
Oczywiście pod warunkiem że przygotowanie tostów nie okaże się już wyczynem ponad siły...
Sałatka z melonem i feta
(dla 4 osób)
Składniki
- 50 dag pomidorów
- 1 kawałek (ok. 1,5 szklanki) miąższu arbuza
- 1 zielona papryka
- 1/2 dużego ogórka wężowego
- 1/2 szklanki rzodkiewek
- 3 łyżki oliwy
- 30 dag fety
- 2 cebulki dymki
- 1/4 szklanki liści mięty
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Pomidory oraz oczyszczonego z pestek arbuza kroimy w kostkę, paprykę i nieobranego ogórka - w kosteczkę, rzodkiewki - w plasterki. Warzywa mieszamy z dwiema łyżkami oliwy. Dodajemy połowę pokrojonej w kostkę fety, jedną posiekaną dymkę i połowę mięty pokrojonej w paseczki, wszystko mieszamy. Resztę fety, mięty i dymek miksujemy z pozostałą oliwą, jogurtem
i oregano. Przyprawiamy sos solą i pieprzem, skrapiamy nim sałatkę.
Mozzarella z anchois i wiśniami
(dla 2 osób)
Składniki
- 125 g (1 kulka najlepiej di Bufala z bawolego mleka) mozzarelli
- 6 filecików anchois
- garść wiśni lub czereśni (bez pestek)
- garść liści rukoli
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Na talerzu układamy porwaną na małe kawałki mozzarellę, fileciki anchois oraz pokrojone, lekko zgniecione wiśnie. Posypujemy rukolą, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.
Uwaga: do tej przystawki idealnie pasuje kieliszek schłodzonego białego wina.
Sałatka owocowa w melonie
(dla 2 osób)
Składniki
- 1 melon
- garść truskawek
- winogrona
- 1 ananas
- 1 mango
- 1 papaja
- sok z 1 limonki
- listki mięty
- 1 łyżka brązowego cukru
Sposób przygotowania
Odcinamy wierzch melona (jak najmniej miąższu), usuwamy pestki i wydrążamy miąższ. Mieszamy kawałki melona z pozostałymi owocami pokrojonymi w kostkę. Skrapiamy sokiem z limonki, mieszamy z posiekaną miętą i cukrem. Przekładamy sałatkę do wydrążonego melona, przykrywamy odciętą górą. Sałatkę można przygotować wcześniej i mocno schłodzić w lodówce.
Fot. Marcin Klaban
Letnia sałatka z morelami, mozzarellą i szynką serrano
(dla 4 osób)
Składniki
- garść rukoli
- garść roszponki
- 120 g mozzarelli di bufala
- 4 plastry szynki serrano
- 4 morele
- 4-6 łyżek oleju z pestek dyni
Sposób przygotowania
Na każdym talerzu układamy garść mieszanki sałat, kawałki mozzarelli, szynkę serrano oraz pokrojone na ćwiartki morele. Przed podaniem polewamy olejem z pestek dyni.
Sałatka owocowa
(dla 2 osób)
Składniki
- 1 pomarańcza
- 1/2 ananasa
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- kilka listków mięty
- ew. agrest
Sposób przygotowania
Pomarańczę obieramy ze skóry, dzielimy na cząstki i filetujemy, usuwając błony. Ananasa obieramy, wykrawamy rdzeń, kroimy w cienkie plastry i razem z filecikami pomarańczy przekładamy do pudełka. Posypujemy cukrem i posiekaną miętą. Do śniadaniówki możecie dołączyć patyczek do szaszłyków albo plastikowy widelczyk, który ułatwi jedzenie. Sałatka będzie idealnym deserem np. po kanapce z pełnoziarnistego chleba z kurczakiem i awokado.
Fot. Marcin Klaban
Sałatka z pomidorów, fety i brzoskwiń
Składniki
- 4 duże pomidory
- 2 brzoskwinie
- 1/2 łyżeczki kuminu
- sok z 1 cytryny
- 2-3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 8 listków świeżej mięty
- 100 g sera feta
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Z pomidorów i brzoskwiń usuwamy skórkę i pestki, a następnie kroimy je na kawałki. Ziarna kuminu prażymy na suchej patelni, aż zaczną wydzielać silny aromat. Po uprażeniu miażdżymy je w moździerzu i posypujemy nimi brzoskwinie oraz pomidory. Sok z cytryny mieszamy z oliwą, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem, powstałym sosem skrapiamy sałatkę. Posypujemy ją obficie pokruszoną fetą i dekorujemy listkami mięty.