7 sałatek z owocami na upały. Wypróbuj w tym tygodniu

MG

( )

Upał odbiera ci ochotę na gotowanie? Sięgnij po orzeźwiające sałatki z owocami. Szybkie, lekkie i zero gotowania!
1 z 7
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Sałatka z arbuzem i miętą

Składniki

 

Sos:

  • 2 łyżeczki pokrojonej w cienkie plasterki papryczki chilli
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy
  • sól

 

Sposób przygotowania

Papryki i szynkę kroimy w kostkę. Kawałki arbuza możemy wykrawać łyżką - będzie łatwiej, szybciej, zabawniej. Łączymy ze sobą paprykę, szynkę i arbuz. Z podanych składników robimy sos i polewamy nim sałatkę. Lekko mieszamy, posypujemy miętą. Podajemy samą, z bułeczkami lub tostami.

Oczywiście pod warunkiem że przygotowanie tostów nie okaże się już wyczynem ponad siły...

2 z 7
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Sałatka z melonem i feta

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 50 dag pomidorów
  • 1 kawałek (ok. 1,5 szklanki) miąższu arbuza
  • 1 zielona papryka
  • 1/2 dużego ogórka wężowego
  • 1/2 szklanki rzodkiewek
  • 3 łyżki oliwy
  • 30 dag fety
  • 2 cebulki dymki
  • 1/4 szklanki liści mięty
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania

Pomidory oraz oczyszczonego z pestek arbuza kroimy w kostkę, paprykę i nieobranego ogórka - w kosteczkę, rzodkiewki - w plasterki. Warzywa mieszamy z dwiema łyżkami oliwy. Dodajemy połowę pokrojonej w kostkę fety, jedną posiekaną dymkę i połowę mięty pokrojonej w paseczki, wszystko mieszamy. Resztę fety, mięty i dymek miksujemy z pozostałą oliwą, jogurtem
i oregano. Przyprawiamy sos solą i pieprzem, skrapiamy nim sałatkę.

3 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Mozzarella z anchois i wiśniami

(dla 2 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Na talerzu układamy porwaną na małe kawałki mozzarellę, fileciki anchois oraz pokrojone, lekko zgniecione wiśnie. Posypujemy rukolą, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.

Uwaga: do tej przystawki idealnie pasuje kieliszek schłodzonego białego wina.

4 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Sałatka owocowa w melonie

(dla 2 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Odcinamy wierzch melona (jak najmniej miąższu), usuwamy pestki i wydrążamy miąższ. Mieszamy kawałki melona z pozostałymi owocami pokrojonymi w kostkę. Skrapiamy sokiem z limonki, mieszamy z posiekaną miętą i cukrem. Przekładamy sałatkę do wydrążonego melona, przykrywamy odciętą górą. Sałatkę można przygotować wcześniej i mocno schłodzić w lodówce.

Fot. Marcin Klaban

5 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Letnia sałatka z morelami, mozzarellą i szynką serrano

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Na każdym talerzu układamy garść mieszanki sałat, kawałki mozzarelli, szynkę serrano oraz pokrojone na ćwiartki morele. Przed podaniem polewamy olejem z pestek dyni.

6 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Sałatka owocowa

(dla 2 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Pomarańczę obieramy ze skóry, dzielimy na cząstki i filetujemy, usuwając błony. Ananasa obieramy, wykrawamy rdzeń, kroimy w cienkie plastry i razem z filecikami pomarańczy przekładamy do pudełka. Posypujemy cukrem i posiekaną miętą. Do śniadaniówki możecie dołączyć patyczek do szaszłyków albo plastikowy widelczyk, który ułatwi jedzenie. Sałatka będzie idealnym deserem np. po kanapce z pełnoziarnistego chleba z kurczakiem i awokado.

Fot. Marcin Klaban

7 z 7
Fot. BBS
Fot. BBS

Sałatka z pomidorów, fety i brzoskwiń

Składniki

 

Sposób przygotowania

Z pomidorów i brzoskwiń usuwamy skórkę i pestki, a następnie kroimy je na kawałki. Ziarna kuminu prażymy na suchej patelni, aż zaczną wydzielać silny aromat. Po uprażeniu miażdżymy je w moździerzu i posypujemy nimi brzoskwinie oraz pomidory. Sok z cytryny mieszamy z oliwą, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem, powstałym sosem skrapiamy sałatkę. Posypujemy ją obficie pokruszoną fetą i dekorujemy listkami mięty.