Ciasta z truskawkami do upieczenia w tym tygodniu

Truskawki (Fot. Paulina Kolondra)

Creme brulée z baileysem i truskawkami
dla 6 osób
Creme brulée:
- 8 żółtek
- 100 g cukru
- 500 ml śmietanki 30%
- 100 ml likieru baileys
Truskawki:
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Mieszamy żółtka z cukrem*. Mocno podgrzewamy (ale nie zagotowujemy) śmietankę z baileysem, wlewamy do żółtek, mieszając. Przelewamy przez sito do rondelka z dziobkiem. Rozlewamy do sześciu kokilek, ustawiamy je w brytfannie, do której wlewamy gorącą wodę - tak by sięgała do połowy naczynek. Przykrywamy brytfannę folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Wyjmujemy kokilki z wody i studzimy.
Przygotowujemy truskawki. Połowę kroimy w grube plastry, układamy w żaroodpornej misce, oprószamy cukrem wymieszanym z ziarenkami wanilii. Zawijamy miskę w folię spożywczą, ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Podgrzewamy nad parą przez 30 minut. Studzimy, schładzamy w lodówce, po czym przecedzamy truskawki przez sitko, aby pozyskać sok. Pozostałe oczyszczone truskawki obtaczamy w soku i układamy w kokilkach z creme brulée.
*Uwaga:
Nie ubijamy żółtek - chodzi o to, żeby nie napowietrzać masy. po wymieszaniu żółtek ze śmietanką i likierem na wierzchu utworzy się piana - trzeba ją delikatnie zdjąć.

Tarta śmietankowo-bzowa z sorbetem truskawkowym
dla 6-8 osób
Sorbet:
Kruche ciasto:
- 140 g miękkiego masła
- 60 g cukru szczypta soli
- 1 laska wanilii
- 1 jajko
- 230 g mąki pszennej (typ 480)
Nadzienie:
- 6 żółtek
- skórka otarta z 1 dużej cytryny
- 1 laska wanilii
- 160 g drobnego cukru
- 70-80 ml syropu z kwiatów czarnego bzu (do kupienia np. w Ikei)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 500 g gęstej kwaśnej śmietany 22%
Oraz:
- kilkanaście oczyszczonych truskawek do dekoracji
Sposób przygotowania
Robimy sorbet. W rondelku podgrzewamy cukier, wodę i sól, tak by cukier się rozpuścił. Studzimy. Truskawki miksujemy razem z sokiem z cytryny i syropem na gładką pulpę. Przecieramy przez sito, by pozbyć się pestek. Przykrywamy przezroczystą folią i wstawiamy do lodówki na całą noc. Zamrażamy w maszynce do lodów* - na ostatnie 3 minuty mrożenia dodajemy białko. Wkładamy w plastikowym pojemniku do zamrażarki.
Robimy ciasto. Ucieramy masło, cukier, sól i ziarenka wanilii na jasną, puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy jajko, ucieramy, aż połączy się z masłem. Wsypujemy mąkę i mieszamy. Formujemy z ciasta placek, zawijamy w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 4 mm. Wyściełamy dno i brzegi okrągłej formy na tartę, na wierzchu kładziemy pergamin i obciążamy specjalnymi kulkami do pieczenia lub suchą fasolą. Pieczemy 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy jeszcze 10 minut, aż ciasto zacznie robić się chrupkie.
Robimy nadzienie. Ucieramy żółtka z cukrem i ziarenkami wanilii na kogel-mogel. Mieszamy ze skórką cytrynową, syropem z bzu, mąką i śmietaną. Rozgrzewamy piekarnik do 120°C. Z ciasta zdejmujemy papier wraz z obciążeniem, wlewamy śmietanowo-jajeczną masę. Pieczemy 40 minut - masa powinna się lekko ściąć, ale w środku pozostać wilgotna. Studzimy. Kroimy tartę na kawałki i podajemy z kulką sorbetu na wierzchu i truskawkami pokrojonymi w plasterki.
*Uwaga:
Można też wlać schłodzoną masę do plastikowego pojemnika i mieszać co 15 minut. W tym wypadku białko (lekko roztrzepane) łatwiej połączy się z masą. dodajemy je również pod koniec zamrażania.

Focaccia z truskawkami i karmelizowaną cebulą
dla 8 osób
Składniki
- 35 g suszonych drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
- 130 ml oliwy
- 310 g mąki pszennej (typ 550)
- 1 łyżeczka soli
- 1 średnia czerwona cebula, pokrojona w piórka
- 3 łyżeczki octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu gryczanego
- 120-150 g oczyszczonych truskawek
- 10 listków melisy
- gruba sól morska
Sposób przygotowania
Mieszamy drożdże, wodę i miód wielokwiatowy, odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do rozczynu wlewamy połowę oliwy i mieszamy. Łączymy mąkę z solą, w środku robimy wgłębienie, wlewamy do niego rozczyn, mieszamy. Przekładamy ciasto na blat oprószony mąką i zagniatamy je przez 10 minut. Formujemy z niego kulę, przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, z wierzchu również skrapiamy oliwą, przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Natłuszczamy oliwą blachę o wymiarach 20 x 30 cm. Równomiernie rozkładamy na niej ciasto. Palcem robimy wgłębienia w cieście, smarujemy je oliwą. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, podsmażamy cebulę, aż zbrązowieje, jakieś 15 minut. Mieszamy z octem i miodem gryczanym, smażymy jeszcze 2 minuty. Studzimy.
Rozgrzewamy piekarnik do 230°C. Na cieście układamy truskawki pokrojone w plasterki, karmelizowaną cebulę i melisę. Skrapiamy pozostałą oliwą i oprószamy solą. Pieczemy 20 minut na złoty kolor. Lekko studzimy i kroimy w prostokąty.
*Uwaga:
Focaccię podajemy na ciepło. Można dodatkowo skropić ją oliwą lub posypać pokruszonym kozim serkiem.

Torcik z musem truskawkowym
dla 6-8 osób
Mus:
- 750 g oczyszczonych truskawek
- 2 łyżki soku z limonki
- 250 g białej czekolady
- 1,25 łyżeczki żelatyny
- 500 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Ciasto:
- olej do formy
- 5 jajek
- 2 żółtka
- 170 g cukru
- 80 g przesianej mąki tortowej
- skórka otarta z 1 cytryny
- 90 g masła
Na wierzch:
- 160 ml śmietanki 36%
- 350 g białej czekolady
- szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka oczyszczonych truskawek i jagód
Sposób przygotowania
Robimy mus. Miksujemy i przecieramy przez sito 450 g truskawek. Mieszamy z 1 łyżką soku z limonki, odstawiamy. Czekoladę rozpuszczamy na parze i odstawiamy. Żelatynę zalewamy 60 ml zimnej wody, zostawiamy na 5 minut, aby spęczniała. Podgrzewamy 60 ml śmietanki z cukrem, dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Łączymy najpierw z rozpuszczoną czekoladą, potem ze 180 ml purée truskawkowego.
Resztę odkładamy. Pozostałą śmietankę (440 ml) ubijamy na sztywno, 1/3 delikatnie mieszamy z musem czekoladowo-truskawkowym. Gdy składniki się połączą, dodajemy pozostałą ubitą śmietankę. Resztę truskawek (300 g) kroimy w plasterki, mieszamy z łyżką soku z limonki i z musem. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Okrągłą formę o średnicy 20 cm smarujemy olejem i oprószamy mąką. Całe jajka i żółtka ubijamy z cukrem w misce ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Masa powinna być gładka i ciepła - ubijamy jakieś 2 minuty. Zdejmujemy znad pary i ubijamy jeszcze 5-6 minut. Dodajemy do jajek przesianą mąkę, sól i skórkę cytrynową, lekko mieszamy. Pod koniec mieszania cienką strużką wlewamy stopione masło. Wlewamy ciasto do formy, pieczemy 12 minut. Wyjmujemy i czekamy, aż wystygnie, potem ostrożnie kroimy na trzy blaty. Górną warstwę układamy przypieczonym wierzchem do dołu, smarujemy połową purée truskawkowego, potem warstwą musu (ta warstwa powinna mieć niecałe 2 cm). Przykrywamy drugim blatem, smarujemy go purée i musem, kładziemy ostatni placek. Wkładamy do lodówki na noc.
Robimy polewę. Zagotowujemy śmietankę, zalewamy nią połamaną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Łączymy z solą i sokiem cytrynowym. Studzimy, aż polewa zacznie lekko gęstnieć, ale będzie na tyle płynna, żeby równomiernie pokryć nią ciasto. Polewamy torcik, wygładzając szpatułką. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Dekorujemy owocami.

Ciasto biszkoptowe z truskawkami
dla 8-10 osób
Składniki
- 6 jajek
- 240 g cukru
- 80-90 g mąki tortowej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem waniliowy:
- 500 ml mleka 3,2%
- 1 laska wanilii
- 6 żółtek
- 75 g drobnego cukru
- 25 g mąki pszennej
- 20 g mąki kukurydzianej
Poncz:
- 250 ml przegotowanej wody
- 4 łyżeczki cukru
- sok z cytryny do smaku
Oraz:
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 słoiczek (250 g)
- galaretki lub dżemu z czarnej porzeczki truskawki ew. czarne jagody
Sposób przygotowania
Białka ubijamy, wsypując powoli cukier, na bardzo sztywną pianę. Dodajemy po jednym żółtku, ubijając na najniższych obrotach - aż powstanie jednolita masa. Łączymy oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia, dodajemy je porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką. Tak przygotowane ciasto rozsmarowujemy na blasze o wymiarach 26 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy do uzyskania złocistego koloru w 180°C - około 25-30 minut.
Robimy krem waniliowy: w rondlu zagotowujemy mleko z ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii i pustym strąkiem. Zmniejszamy ogień, podgrzewamy 5 minut, odstawiamy na chwilę, wyjmujemy strąk wanilii. Ucieramy żółtka z cukrem na kogel-mogel, dokładnie mieszamy z mąką pszenną i kukurydzianą. Cienkim strumieniem wlewamy ciepłe mleko do utartych żółtek, cały czas ubijając. Przelewamy masę z powrotem do rondla i podgrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając. Gdy zacznie bulgotać, zmniejszamy płomień i gotujemy przez minutę, ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia, przelewamy do miski, studzimy. Łączymy składniki ponczu. Rozpuszczamy dwie galaretki w 750 ml wrzącej wody (nie gotujemy). Upieczony zimny biszkopt zdejmujemy z blachy i przecinamy na dwa płaty. Dolny płat razem z papierem do pieczenia ponownie układamy na blasze. Nasączamy go połową ponczu, smarujemy najpierw galaretką z czarnej porzeczki lub przetartym przez sito dżemem, a potem połową kremu. Przykrywamy drugim płatem, nasączamy ponczem, smarujemy resztą kremu. Dekorujemy truskawkami (ew. jagodami), zalewamy gęstniejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
*Uwaga:
Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej - wtedy lepiej się kroi.

Pieczony dżem truskawkowy z lawendą
na 4 słoiki po 250 ml
Składniki
- 1,2 kg oczyszczonych truskawek
- 1 małe jabłko
- 850 g cukru
- 2 płaskie łyżeczki suszonej lawendy jadalnej
- 60 ml soku z cytryny
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego
Sposób przygotowania
W garnku mieszamy truskawki pokrojone na połówki, obrane i pokrojone w kostkę jabłko, cukier oraz lawendę. Odstawiamy na 2 godziny, aby owoce puściły sok. Mieszamy z sokiem z cytryny i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Przelewamy owoce wraz z sokiem do dużej formy żaroodpornej (lub do dwóch mniejszych), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 65-70°C. Pieczemy 10 godzin, co jakiś czas mieszając, aż dżem się zagęści. Przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i wstawiamy do spiżarni.