Szparagi - dla początkujących w kuchni
Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i natki (Fot. Małgorzata Dzięgielewska)
Pieczone białe szparagi z pumperniklem i kwaśnym sosem holenderskim
dla 4 osób
Kruszonka z pumpernikla:
- 2 kromki pumpernikla
- 1 łyżka stopionego masła
- sól, pieprz
Kwaśny sos holenderski:
- 4 łyżki soku z kiszonej kapusty
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki stopionego masła w temperaturze pokojowej
- sól, pieprz
Szparagi:
- 700 g białych szparagów (obranych, z odciętymi twardymi końcówkami)
- 1 łyżka oliwy
Sposób przygotowania
Robimy kruszonkę: pumpernikiel rozdrabniamy w blenderze, wysypujemy na blachę, skrapiamy stopionym masłem, solimy i pieprzymy. Prażymy 10-15 minut w 190°C - na chrupko. Studzimy. Robimy sos: sok z kapusty mieszamy z żółtkami w metalowej misce, którą ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i ucieramy, powoli wlewając masło.* Po 8-10 minutach sos powinien być gęsty i kremowy. Zdejmujemy go znad pary, solimy i pieprzymy, ucieramy jeszcze chwilę. Przykrywamy folią, aby nie powstał kożuch, studzimy. Zwiększamy temperaturę piekarnika do 230°C. Układamy szparagi na blasze, skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy, pieczemy około 15 minut. Posypujemy kruszonką, podajemy z sosem.
Fissler - Magic - szczypce ... | SSW Germany Garnek do szpar... | SWIFT SW-12140824 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
Jogurtowy chłodnik z zielonych szparagów
dla 4 osób
Składniki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 500 g zielonych szparagów (odłamujemy twarde końce)
- 2-3 cebule
- 2 pory
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzewamy masło z oliwą. Wkładamy pokrojone na kawałki szparagi oraz posiekane cebule i pory, lekko solimy, smażymy 5 minut. Wlewamy litr wody, jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 15 minut. Studzimy, miksujemy w blenderze z połową szklanki jogurtu. Jeśli trzeba, kolejny raz przyprawiamy do smaku. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem skrapiamy chłodnik oliwą i dekorujemy kleksami jogurtu.
Blender Bosch MSM88190 | Blender SENCOR SHB 3325 | Blender Siemens MQ 67170 |
Porównaj ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |
Łosoś na rzodkwi i zielonych szparagach
dla 4 osób
Składniki
- 20 zielonych szparagów przyciętych do długości 15 cm i przekrojonych wzdłuż na pół
- 4 duże białe rzodkwie (obrane) i pokrojone w cienkie plasterki
- 4 filety z łososia bez skóry (po 150 g każdy, o grubości 2-3 cm)
- gruboziarnista sól morska i świeżo mielony pieprz
- 1 nieduża czerwona cebula pokrojona w cienkie plasterki
- 1 cytryna (sok i cienko obrana skórka pokrojona w paseczki)
- 3 łyżki posiekanych listków świeżego estragonu
- oliwa
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Przygotowujemy 4 kawałki pergaminu (30 x 40 cm), na każdym układamy porcje szparagów i plasterki rzodkwi, a na wierzchu - filety z łososia. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy cebulę z 2 łyżkami skórki cytrynowej, estragonem, 2 łyżeczkami oliwy oraz łyżką soku z cytryny i połową łyżeczki soli. Powstałą mieszaninę nakładamy na filety. Zawijamy pergamin ponad przygotowanymi składnikami, tak aby powstały w miarę szczelne paczuszki. Układamy je na blachach (wejdą po dwie na blachę) i pieczemy 11-13 minut*. Po wyjęciu z piekarnika układamy paczuszki na talerzach, otwieramy pergamin, danie skrapiamy po wierzchu niedużą ilością oliwy.
HALMAR NEW STARTER stół + 4... | HALMAR stół MALCOLM i 4 krz... | Profeos stół + 4 krzesła BR... |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |
Pizza z białymi szparagami i kozim serem
dla 4 osób
Składniki
- 300 g mąki (typ 550)
- sól
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 2 łyżki oliwy + trochę do skropienia
- 150 g mascarpone
- skórka otarta z 1 cytryny
- 75 g startego parmezanu
- 350 g białych szparagów
- 150 g miękkiego koziego sera (rolada)
- 25 g suszonych pomidorów, osączonych z oliwy
- 2 gałązki rozmarynu
- 12 czarnych oliwek (bez pestek)
- gruboziarnista sól morska
- oliwa
Sposób przygotowania
Mieszamy mąkę z łyżeczką soli i drożdżami. Wlewamy 200 ml ciepłej wody oraz oliwę, zagniatamy ciasto. Przykrywamy i pozostawiamy na półtorej godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W tym czasie mieszamy mascarpone ze skórką cytrynową i parmezanem, solimy do smaku. Obieramy szparagi, odcinając twarde końce. Kroimy szparagi wzdłuż w cienkie plastry, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Kozi ser kroimy w plasterki, pomidory w kostkę. Obrywamy igiełki rozmarynu. Rozwałkowujemy ciasto do grubości mniej więcej centymetra, układamy na wyściełanej pergaminem blasze. Na cieście rozkładamy masę z mascarpone i parmezanu, na niej kładziemy szparagi i oliwki, lekko solimy. Pieczemy 20 minut w 250°C (bez termoobiegu) na dolnej półce piekarnika. Na 5 minut przed końcem pieczenia rozkładamy na wierzchu pomidory i plastry koziego sera, posypujemy pizzę rozmarynem. Przed podaniem oprószamy solą morską i skrapiamy oliwą.
Nóż do pizzy DISC- Joseph J... | Hendi Blacha do pizzy | Kaiser Forma do pizzy DELIC... |
Porównaj ceny > | Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > |
Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i natki
dla 4 osób
Składniki
- 300 g zielonych szparagów (odłamujemy twarde końce)
- 60 ml oliwy + odrobina do podania
- sól i młotkowany pieprz
- 2-3 garści listków natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 10 filecików anchois
- 40 g tartego parmezanu + garść do podania
- 400 g spaghetti
Sposób przygotowania
Szparagi smarujemy odrobiną oliwy, solimy i pieprzymy. Smażymy 8-10 minut na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Studzimy, kroimy na kawałki, miksujemy w blenderze z resztą oliwy, natką (trochę listków odkładamy do dekoracji), posiekanym czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny, anchois (kilka kawałków odkładamy do dekoracji), parmezanem oraz szczyptą soli i pieprzu do smaku. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu ? powinien być al dente. Odcedzamy, zachowując szklankę wody z gotowania. Mieszamy makaron z pesto, dolewając po trochu, jeśli trzeba, pozostawioną wodę. Kładziemy na talerze, skrapiamy oliwą, posypujemy wiórkami parmezanu, dekorujemy listkami natki i kawałkami anchois.
Gourmetmaxx Krajarka do Mak... | Hermann Garnek Miller do Ma... | Tescoma 630873 |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |