Szparagi - dla początkujących w kuchni

OB
Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i natki

Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i natki (Fot. Małgorzata Dzięgielewska)

Szparagi nie są trudne w przygotowaniu. Odwagi! Dzięki naszym wskazówkom i przepisom nawet szpargowi debiutanci mogą zabłysnąć podczas wiosennych przyjęć
1 z 5
Fot. Małgorzata Dzięgielewska
Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Pieczone białe szparagi z pumperniklem i kwaśnym sosem holenderskim

dla 4 osób

Kruszonka z pumpernikla:

  • 2 kromki pumpernikla
  • 1 łyżka stopionego masła
  • sól, pieprz

 

Kwaśny sos holenderski:

  • 4 łyżki soku z kiszonej kapusty
  • żółtka
  • 1/2 szklanki stopionego masła w temperaturze pokojowej
  • sól, pieprz

 

Szparagi:

 

Sposób przygotowania

Robimy kruszonkę: pumpernikiel rozdrabniamy w blenderze, wysypujemy na blachę, skrapiamy stopionym masłem, solimy i pieprzymy. Prażymy 10-15 minut w 190°C - na chrupko. Studzimy. Robimy sos: sok z kapusty mieszamy z żółtkami w metalowej misce, którą ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i ucieramy, powoli wlewając masło.* Po 8-10 minutach sos powinien być gęsty i kremowy. Zdejmujemy go znad pary, solimy i pieprzymy, ucieramy jeszcze chwilę. Przykrywamy folią, aby nie powstał kożuch, studzimy. Zwiększamy temperaturę piekarnika do 230°C. Układamy szparagi na blasze, skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy, pieczemy około 15 minut. Posypujemy kruszonką, podajemy z sosem.

Zdjęcie Fissler - Magic - szczypce do ryb i szparagów 311730391 Zdjęcie SSW Germany Garnek do szparagów SSW 98 Zdjęcie SWIFT SW-12140824
Fissler - Magic - szczypce ... SSW Germany Garnek do szpar... SWIFT SW-12140824
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 5
Fot. Małgorzata Dzięgielewska
Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Jogurtowy chłodnik z zielonych szparagów

dla 4 osób

 

Składniki

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 500 g zielonych szparagów (odłamujemy twarde końce)
  • 2-3 cebule
  • pory
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

W garnku rozgrzewamy masło z oliwą. Wkładamy pokrojone na kawałki szparagi oraz posiekane cebule i pory, lekko solimy, smażymy 5 minut. Wlewamy litr wody, jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 15 minut. Studzimy, miksujemy w blenderze z połową szklanki jogurtu. Jeśli trzeba, kolejny raz przyprawiamy do smaku. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem skrapiamy chłodnik oliwą i dekorujemy kleksami jogurtu.

Zdjęcie Blender Bosch MSM88190 Zdjęcie Blender SENCOR SHB 3325 Zdjęcie Blender Siemens MQ 67170
Blender Bosch MSM88190 Blender SENCOR SHB 3325 Blender Siemens MQ 67170
Porównaj ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
3 z 5
Fot. Małgorzata Dzięgielewska
Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Łosoś na rzodkwi i zielonych szparagach

dla 4 osób

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Przygotowujemy 4 kawałki pergaminu (30 x 40 cm), na każdym układamy porcje szparagów i plasterki rzodkwi, a na wierzchu - filety z łososia. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy cebulę z 2 łyżkami skórki cytrynowej, estragonem, 2 łyżeczkami oliwy oraz łyżką soku z cytryny i połową łyżeczki soli. Powstałą mieszaninę nakładamy na filety. Zawijamy pergamin ponad przygotowanymi składnikami, tak aby powstały w miarę szczelne paczuszki. Układamy je na blachach (wejdą po dwie na blachę) i pieczemy 11-13 minut*. Po wyjęciu z piekarnika układamy paczuszki na talerzach, otwieramy pergamin, danie skrapiamy po wierzchu niedużą ilością oliwy.

Zdjęcie HALMAR NEW STARTER stół + 4 krzesła espresso Zdjęcie HALMAR stół MALCOLM i 4 krzesła Zdjęcie Profeos stół + 4 krzesła BRAVIA
HALMAR NEW STARTER stół + 4... HALMAR stół MALCOLM i 4 krz... Profeos stół + 4 krzesła BR...
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
4 z 5
Fot. Małgorzata Dzięgielewska
Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Pizza z białymi szparagami i kozim serem

dla 4 osób

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Mieszamy mąkę z łyżeczką soli i drożdżami. Wlewamy 200 ml ciepłej wody oraz oliwę, zagniatamy ciasto. Przykrywamy i pozostawiamy na półtorej godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W tym czasie mieszamy mascarpone ze skórką cytrynową i parmezanem, solimy do smaku. Obieramy szparagi, odcinając twarde końce. Kroimy szparagi wzdłuż w cienkie plastry, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Kozi ser kroimy w plasterki, pomidory w kostkę. Obrywamy igiełki rozmarynu. Rozwałkowujemy ciasto do grubości mniej więcej centymetra, układamy na wyściełanej pergaminem blasze. Na cieście rozkładamy masę z mascarpone i parmezanu, na niej kładziemy szparagi i oliwki, lekko solimy. Pieczemy 20 minut w 250°C (bez termoobiegu) na dolnej półce piekarnika. Na 5 minut przed końcem pieczenia rozkładamy na wierzchu pomidory i plastry koziego sera, posypujemy pizzę rozmarynem. Przed podaniem oprószamy solą morską i skrapiamy oliwą.

Zdjęcie Nóż do pizzy DISC- Joseph Joseph - grafitowy Zdjęcie Hendi Blacha do pizzy Zdjęcie Kaiser Forma do pizzy DELICIOUS
Nóż do pizzy DISC- Joseph J... Hendi Blacha do pizzy Kaiser Forma do pizzy DELIC...
Porównaj ceny > Porównaj ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
5 z 5
Fot. Małgorzata Dzięgielewska
Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i natki

dla 4 osób

Składniki

 

Sposób przygotowania

Szparagi smarujemy odrobiną oliwy, solimy i pieprzymy. Smażymy 8-10 minut na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Studzimy, kroimy na kawałki, miksujemy w blenderze z resztą oliwy, natką (trochę listków odkładamy do dekoracji), posiekanym czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny, anchois (kilka kawałków odkładamy do dekoracji), parmezanem oraz szczyptą soli i pieprzu do smaku. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu ? powinien być al dente. Odcedzamy, zachowując szklankę wody z gotowania. Mieszamy makaron z pesto, dolewając po trochu, jeśli trzeba, pozostawioną wodę. Kładziemy na talerze, skrapiamy oliwą, posypujemy wiórkami parmezanu, dekorujemy listkami natki i kawałkami anchois.

Zdjęcie Gourmetmaxx Krajarka do Makaronu Plastikowa Express Zdjęcie Hermann Garnek Miller do Makaronu 24cm Zdjęcie Tescoma 630873
Gourmetmaxx Krajarka do Mak... Hermann Garnek Miller do Ma... Tescoma 630873
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
Więcej na ten temat: chłodnik, pesto, pizza, szparagi, łosoś