12 prostych sposobów na ochłodę - desery z truskawkami

MG
Lemoniada truskawkowo-rabarbarowa

Lemoniada truskawkowo-rabarbarowa (Fot. shutterstock/Kesu)

Wypróbuj zimne szejki, koktajle, desery lodowe i sorbety. To działa!
1 z 12
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Mrożony torcik jogurtowy z rabarbarem

Składniki

  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 dag oczyszczonego i pokrojonego w plasterki rabarbaru
  • 50 dag truskawek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 szklanki naturalnego jogurtu
  • 3/4 szklanki pokruszonych herbatników zbożowych
  • 2 łyżki cukru (do truskawek)

 

Sposób przygotowania

Namaczamy żelatynę w kilku łyżkach wody. Rabarbar rozgotowujemy z cukrem w 1/2 szklanki wody (6-8 minut). Zdejmujemy z ognia, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, studzimy, a następnie miksujemy i łączymy z jogurtem. Tak przygotowaną masę zamrażamy - albo w maszynce do lodów, albo w zamrażalniku (jeśli wybieramy drugą opcję, mieszamy masę co 15 minut, aby nie powstały  w niej kryształki lodu). Dno tortownicy wysypujemy pokruszonymi herbatnikami i dociskamy je ręką. Na tej warstwie rozsmarowujemy lody rabarbarowe i wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika
na 2 godziny. Ostrożnie wyjmujemy torcik z formy, pozostawiamy na kilkanaście minut w temperaturze pokojowej - musi zmięknąć, inaczej nie będzie się dobrze kroił. Podzielone na ćwiartki truskawki mieszamy z cukrem i czekamy, aż puszczą sok. Dekorujemy porcje tortu bezpośrednio przed podaniem.

2 z 12
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Koktajl lodowy

Składniki

  • 2 szklanki pokrojonych truskawek
  • 1 dojrzały banan
  • mango
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 6 kostek lodu

 

Sposób przygotowania

Truskawki (kilka odłóż do przybrania) wymieszaj z cukrem i odstaw. Gdy puszczą sok, dodaj obranego i pokrojonego w plastry banana oraz obrane i pokrojone w kostkę mango. Dokładnie wymieszaj i wstaw do zamrażalnika na jakieś 45 minut. Następnie zmiksuj przygotowane owoce (najlepiej w blenderze) z jogurtem naturalnym, kostkami lodu i olejkiem waniliowym (kto nie lubi zapachu wanilii, może zrezygnować z dodania olejku). Przelej do szklanek, a przed podaniem udekoruj kawałkami truskawek.

3 z 12
Fot. BBS
Fot. BBS

Granita z truskawek

Dla 4-6 osób

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy w kawałki. Dodajemy obrany i posiekany imbir, cukier oraz esencję waniliową i miksujemy razem. Przekładamy granitę do pucharków i umieszczamy w zamrażarce na 2 godziny. Co 15 min mieszamy w pucharkach widelcem, tak by ostatecznie deser nabrał konsystencji luźno połączonych kryształków. Wyjmujemy pucharki na krótko przed podaniem, dekorujemy owocami i listkami mięty.

4 z 12
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Truskawkowy sorbet

Składniki

  • 3 szklanki pokrojonych truskawek
  • 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy

 

Sposób przygotowania

Przygotuj syrop: cukier zalej jedną szklanką wody, zagotuj i ostudź. Truskawki, sok pomarańczowy i skórkę zmiksuj na gładką masę. Porcjami dodawaj ostudzony syrop, cały czas miksując. Mus przełóż do szklanego naczynia i zamrażaj przez 3 godziny, mieszając co 30 minut. Potem zmiksuj, napełnij szklane pucharki i od razu podawaj. Sorbet możesz przechowywać w zamrażalniku przez 3 dni. W sezonie, gdy truskawki są najsłodsze, możesz użyć nieco mniej cukru, a część soku pomarańczowego zastąpić odrobiną soku z cytryny. Nie zaszkodzi też trochę cointreau (likieru pomarańczowego).

5 z 12
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Gazpacho truskawkowe

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • 2 kromki chleba
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 kg truskawek
  • 1 duży (25 dag) ogórek
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki dobrej oliwy
  • sól
  • listki świeżej mięty

 

Sposób przygotowania

Chleb moczymy w wodzie. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki. Ogórka i cebulę obieramy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i białe części. Odkładamy kilka truskawek i miętę do dekoracji, a resztę składników miksujemy. Gazpacho chłodzimy i podajemy w szklankach, ozdobione pokrojonymi truskawkami i listkami mięty.

6 z 12
Fot. Shutterstock/Africa Studio
Fot. Shutterstock/Africa Studio

Szejk owocowy

(dla 8 dzieci)

 

Składniki

  • 1,5 litra chudego mleka
  • 4 łyżeczki mleka w proszku
  • 2 kubki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki miodu
  • banany
  • 24 truskawki
  • 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu

 

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki poza cynamonem miksujemy, wlewamy do szklanek i posypujemy po wierzchu cynamonem.

7 z 12
Fot. shutterstock/Irina Schmidt
Fot. shutterstock/Irina Schmidt

Lassi truskawkowe

(3-4 szklanki o poj. 200 ml)

 

Składniki

  • 50 dag świeżych truskawek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • sól
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka (250 ml) pokruszonego lodu
  • truskawki do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Miksujemy truskawki z cukrem, kardamonem i szczyptą soli. Dodajemy jogurt i lód, miksujemy dalej, aż napój będzie jednolity. Wlewamy do szklaneczek, dekorujemy truskawkami.

8 z 12
Fot. Shutterstock/Christian Jung
Fot. Shutterstock/Christian Jung

Lodowy deser owocowy

Składniki

 

Sposób przygotowania

Truskawki rozgniatamy widelcem i mieszamy z lodami o smaku owoców leśnych. Przekładamy do szklanki i dekorujemy ćwiartkami truskawek, rurkami waflowymi i miętą

9 z 12
Fot. Shutterstock/mama_mia
Fot. Shutterstock/mama_mia

Lody twarożkowo-truskawkowe

(dla 8 dzieci)

 

Składniki

  • 2 opakowania twarożku homogenizowanego po 200 g o smaku waniliowym
  • po 2 łyżki stołowe wiórków kokosowych
  • płatków migdałowych i rodzynek
  • 9 łyżeczek syropu owocowego, np. z czarnych porzeczek lub truskawek

 

Sposób przygotowania

Twarożek dzielimy na 3 części. Jedną część mieszamy z wiórkami kokosowymi, drugą z płatkami migdałowymi, trzecią z rodzynkami. Do każdej porcji dodajemy po 3 łyżki syropu. Mieszamy na tyle delikatnie, aby powstały marmurkowe smugi. Przekładamy mieszaninę do małych kubeczków (ew. można użyć foremek do lodów z Ikei). Wbijamy w masę płaskie patyczki i wkładamy na noc do zamrażalnika. Można użyć kilku syropów i zrobić lody o różnych smakach (np. kokosowe z czarną porzeczką, migdałowe z maliną, a rodzynkowe z pomarańczą).

10 z 12
Fot. Studio Lipov
Fot. Studio Lipov

Domowy shake z miodem

Naturalny jogurt w towarzystwie świeżych owoców? Tak! Kto mówił, że dzieci nie lubią owoców?

 

Składniki

 

Lody truskawkowe:

 

Sposób przygotowania

Robimy lody. Umyte truskawki kroimy na ćwiartki i podsmażamy na maśle. Studzimy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy połowę cukru i dalej ubijamy, aż otrzymamy lśniącą masę. W drugiej misce ucieramy żółtka z resztą cukru, a w trzeciej ubijamy na sztywno śmietankę. Zawartość trzech misek łączymy i mieszamy z podsmażonymi truskawkami. Przekładamy do pojemnika, nakrywamy folią i wstawiamy do zamrażalnika na 5 godzin (od czasu do czasu mieszamy). Kiedy lody są już gotowe, przygotowujemy shake'a. Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek, banana obieramy i kroimy na kawałki. Do blendera wlewamy jogurt i miód, dodajemy owoce i miksujemy. Przelewamy do wysokich szklanek, dodajemy po kulce lodów truskawkowych. Podajemy od razu.

11 z 12
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Truskawkowa panna cotta

Składniki

  • 4 szklanki obranych i pokrojonych truskawek
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki śmietanki 36-proc.
  • 3 łyżki miodu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2-3 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

 

Sposób przygotowania

Zmiksuj na jednolitą masę dwie szklanki truskawek. Przetrzyj przez gęste sitko, aby oddzielić i usunąć pesteczki. Mleko, śmietankę i cukier wymieszaj w rondelku, dodaj żelatynę, odstaw, aby napęczniała i po 10 minutach jeszcze raz wymieszaj. Podgrzewaj delikatnie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści (około 3 minut), cały czas mieszając. W żadnym wypadku nie wolno ci doprowadzić do zagotowania, bo wszystko się zwarzy! Zdejmij z ognia, dodaj mus truskawkowy i aromat waniliowy. Lekko ostudź i rozłóż do foremek lub filiżanek. Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Pozostałe dwie szklanki truskawek delikatnie wymieszaj z miodem i pozostaw na blisko 30 minut w temperaturze pokojowej. Wyjmij z lodówki foremki z deserem. Masę truskawkową oddziel od brzegów cienkim nożem, dno zanurz na jakieś 30 sekund w gorącej wodzie. Odwróć foremki, ostrożnie wyłóż panna cottę na talerzyki. Podawaj z truskawkami i miodem.

12 z 12
Fot. shutterstock/Kesu
Fot. shutterstock/Kesu

Lemoniada truskawkowo-rabarbarowa

(6-8 szklanek 200 ml)

 

Składniki

  • 25-30 dag oczyszczonych i pokrojonych na kawałeczki łodyg rabarbaru
  • cieniutko obrana skórka z cytryny
  • 8 łyżek cukru
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • 3,5 szklanki wody
  • 30 dag oczyszczonych i pokrojonych na kawałki truskawek
  • 1 szklanka (250 ml) świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • kostki lodu

 

Sposób przygotowania

Rabarbar wkładamy do rondelka, dodajemy kilka kawałków skórki cytrynowej (resztę kroimy w cieniutkie paseczki i pozostawiamy do dekoracji), zasypujemy cukrem, dodajemy olejek waniliowy i wlewamy 3,5 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy ogień, przykrywamy rondelek i dusimy 8-10 minut. Dodajemy połowę truskawek, ponownie przykrywamy i gotujemy jeszcze 2 min. Zdejmujemy z ognia, studzimy, a następnie przecedzamy przez gęste sitko, przecierając drewnianą łyżką masę owocową, która się na nim osadzi. Dodajemy resztę pokrojonych truskawek oraz sok cytrynowy, dokładnie mieszamy. Do szklaneczek wkładamy po kilka kostek lodu, napełniamy lemoniadą i dekorujemy paseczkami skórki cytrynowej.

Więcej na ten temat: desery z owocami, truskawki