Botwina - domowy salon odnowy

MG
Sięgnij bo botwinę na wiosnę, bo to źródło witamin i błonnika. Jest świetna zwłaszcza dla pań - działa jak domowe spa - zawiera dużo kwasu foliowego, odkwasza organizm i przyśpiesza przemianę materii
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Liście botwinki z fetą

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Fetę miksujemy z twarogiem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Starannie mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. Nakładamy porcje masy na umyte i osączone liście botwinki, rolujemy i spinamy wykałaczką.

1
Fot. BBS Fot. BBS

Chłodnik na botwinie

Składniki

 

Sposób przygotowania

Botwinkę dokładnie myjemy. Młode buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łodygi
botwinki siekamy, a liście kroimy w poprzek na milimetrowe paseczki. Cebulę drobno siekamy. W głębokim rondlu o pojemności co najmniej 1,5 litra rozgrzewamy masło i szklimy na nim cebulę. Dodajemy tarte buraczki i podsmażamy pół minuty. Wrzucamy posiekane łodygi botwinki i dusimy kolejne pół minuty (fot. 1). Dodajemy liście i dusimy jeszcze chwilę. Taka kolejność dodawania składników jest ważna - zaczynamy od najtwardszych części botwiny, a kończymy na najdelikatniejszych. Botwiny nie można długo dusić, gdyż straci swój naturalny kolor. Dodajemy tyle wody, aby zakrywała botwinkę, zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej w kąpieli z lodowatej wody). Ogórki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół. Jeśli nasiona są duże, usuwamy je łyżeczką (fot. 2). Ścieramy ogórki na tarce o grubych oczkach. Szczypior i koperek kroimy niezbyt drobno, rzodkiewki w półplasterki, czosnek siekamy. Przygotowane warzywa, zioła i czosnek mieszamy z uduszoną botwinką. Dodajemy zsiadłe mleko oraz jogurt (fot.3). Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do schłodzenia. Podajemy z połówkami jajek przepiórczych i szyjkami rakowymi. Zamiast szyjek możemy dodać posiekane pieczone mięso (np. cielęcinę) lub wędzoną rybę, a jajka przepiórcze zastąpić kurzymi.

fot. 1                                              fot. 2                                              fot. 3

Fot. BBS

2
Fot. Studio Tata Fot. Studio Tata

Botwinka

Składniki

  • 2 pęczki botwinki
  • 1 średni burak
  • 2 łyżki masła
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • sok z cytryny do smaku
  • cukier do smaku
  • 1/2 szklanki śmietany
  • mąka do zagęszczenia
  • 2-3 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • po 1 jajku na twardo na osobę

 

Sposób przygotowania

Botwinę oczyścić z uszkodzonych liści, oskrob skórkę z miniaturowych buraczków, umyj i otrząśnij z wody. W garnku roztop masło i dodaj pokrojone buraczki, łodyżki i liście. Duś około 10 minut, następnie wlej bulion warzywny i zagotuj. Zupę dopraw cukrem, solą i sokiem cytrynowym. Śmietanę połącz z niewielką ilością mąki, dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy, starannie wymieszaj, wlej do garnka i zagotuj. Dodaj koperek, podawaj z jajkami na twardo pokrojonymi na ćwiartki.

3
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Roladki z kurczaka z sosem malinowym

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 1 kg piersi kurczaka
  • sól, pieprz
  • 25 dag sera z niebieską pleśnią
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 30-40 dag botwinki
  • 400 ml czerwonego wina
  • 4 łyżki miodu
  • 30-40 dag malin
  • 4 łyżeczki sosu Worcestershire

 

Sposób przygotowania

Mięso czyścimy z błon, rozbijamy tłuczkiem, nacieramy solą i pieprzem. Płaty posypujemy pokruszonym serem i zwijamy, formując roladki. Układamy na posmarowanej oliwą folii aluminiowej, zawijamy, mocno skręcając końce. Pieczemy 15-18 minut w 180°C. Wyjmujemy z piekarnika, odkładamy do ostygnięcia. Umyte łodygi botwinki zalewamy winem, dodajemy miód i odrobinę wody, gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy z rondla, odkładamy, aby ostygły. Odparowujemy pozostały w rondlu płyn do objętości 5 łyżek. Do powstałego sosu dodajemy przetarte przez sitko maliny, sos Worcestershire i odrobinę miodu, krótko podgrzewamy. Roladki kroimy w plastry, podajemy z sosem i łodygami botwinki.

4
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Sałatka śledziowa

Składniki

  • 10 dag rukoli
  • 25 dag marynowanych śledzi
  • 16 małych buraczków
  • 12 dag pomidorków koktajlowych w zalewie słodko-kwaśnej
  • 2 dag kaparów
  • trochę oliwy

 

Marynata:

  • 300 ml wody
  • 70 ml octu spirytusowego
  • 7 dag cukru
  • sól
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • kilka goździków

 

Sposób przygotowania

Umyj i obierz buraczki, ugotuj je do miękkości. Zagotuj wodę z octem, cukrem, szczyptą soli, listkiem laurowym, zielem angielskim i goździkami. Marynatą zalej buraczki i odstaw je na ok. 12 godzin. Umyj i osusz rukolę, ułóż na talerzach. Na wierzchu połóż pokrojone w paski śledzie, połówki buraczków, marynowane pomidory i kapary. Skrop dobrą oliwą i podawaj.

5
Fot. BBS Fot. BBS

Sałatka na ciepło z buraczkami i fenkułem

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Dressing:

  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 5 łyżek oliwy (extra virgin)

 

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C. Szalotki skrapiamy łyżką oliwy, oprószamy solą, układamy na blasze i wstawiamy do gorącego piekarnika. Młode buraczki myjemy, liście odcinamy i odkładamy, a resztę wrzucamy do posolonego wrzątku. Gotujemy około 15 minut, po czym  osączamy i obieramy ze skórki. Po 30 minutach pieczenia do szalotek dodajemy obrany i pokrojony w cienkie plasterki czosnek, całość skrapiamy kolejną łyżką oliwy i pieczemy 10 min. Dodajemy na blachę pokrojone w ósemki buraczki i orzechy wymieszane z 2 łyżkami oliwy, pieczemy jeszcze ok. 5 minut, aż czosnek zacznie się złocić. Przygotowujemy dressing: w moździerzu miażdżymy czerwony pieprz, dodajemy 1/4 łyżeczki soli, wlewamy ocet, dodajemy oliwę. Miesza-my. Fenkuł kroimy na bardzo cienkie plasterki. Botwinkę blanszujemy i razem ze szpinakiem oraz fenkułem wkładamy do salaterki. Na wierzchu układamy pieczone warzywa. Całość skrapiamy dressingiem. Podajemy na ciepło.

6
Fot. BBS Fot. BBS

Risotto z boćwiną

Składniki

  • 3 liście boćwiny
  • 1/3 szklanki orzeszków pinii
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ryżu Arborio
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 15 dag gorgonzoli
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Umytą boćwinę kroimy w paski o szerokości 1/2 cm. Orzeszki rumienimy na suchej patelni i odstawiamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę, podsmażamy 2-3 minuty, aż się zeszkli. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy na złoty kolor. Wsypujemy ryż i podsmażamy, mieszając, tak by ziarenka pokryły się oliwą. Gdy tylko staną się lekko przezroczyste, wlewamy wino i czekamy, aż ryż je wchłonie. Dolewamy szklankę bulionu i dusimy, mieszając. Kiedy ryż wchłonie płyn, wlewamy kolejną szklankę bulionu i cały proces powtarzamy 6 razy. Gdy ryż będzie al dente, dodajemy boćwinę i dusimy przez 10 minut. Dodajemy ser i orzechy, doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem skrapiamy oliwą

7
Więcej na ten temat: botwina, wiosenne przepisy