Cały dzień za 10 zł. Przepisy z rabarbarem
Cały dzień z rabarbarem (Fot.)
Gofry z dżem rabarbarowym 0,60 zł + 1,76 zł = 2,33 zł
Składniki potrzebne do przygotowania gofrów dla 2 osób kosztują 3,45 zł, plus dżem domowy rabarbarowy, czyli jedna porcja kosztuje około 2,33 zł.
Składniki na gofry dla dwóch osób - cena razem 3,45 zł
- 260g mąki pszennej - 0,78
- 480 ml mleka- 1,44 zł
- 2 duże jajka - 0,80 zł
- 2 łyżki cukru - 0,12 zł
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 0,20 zł
- płaska łyżeczka soli - 0,01 zł
- 3 łyżki oliwy - 0,10 zł
Sposób przygotowania
W misce połączyć wszystkie składniki oprócz białek i zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
Przy pomocy pędzelka posmarować gofrownicę oliwą. Gofry piec na rumiano przez około 2 - 3 minuty, studzić na kratce.
Składniki na dżem rabarbarowy - 13,50 zł
- 2 kg rabarbaru - 6 zł
- 1,5 kg cukru - 7,50 zł
Sposób przygotowania
Odetnij zielone liście i pokrój rabarbar w cienkie kawałki, w zależności od grubości łodyg - im grubsze tym cieniej. Nie wyrzucaj białych części to one są najsłodsze. W dużym garnku z grubym dnem wymieszaj rabarbar z cukrem i pozostaw na noc, żeby łodygi puściły sok.
Następnego dnia pokrojony rabarbar wystarczy podgrzać. Smażyć około 20 -30 min na małym ogniu, cały czas mieszając aby nic się nie przypaliło. Zdjąć z ognia, przełożyć dżem do słoików i pasteryzować.
Dżem może być przechowywany w chłodnym miejscu do roku. Najlepiej smakuje z goframi.
Gulasz z rabarbarem - 4,83 zł
Składniki potrzebne do przygotowania gulaszu dla 8 osób kosztują 38,63 zł, czyli jedna porcja 4,83 zł
Składniki dla 8 osób
- oliwa - 1,00 zł
- 800 g mięsa na gulasz: łopatki, karkówki, udźca, a najlepiej mieszanych kawałków - 20 zł
- 2 posiekane czerwone cebule - 0,40 zł
- 6 posiekanych ząbków czosnku - 1 zł
- 1 łyżka kurkumy - 0,10
- sól - 0,01 zł
- 1 łyżka czarnego pieprzu utłuczonego w moździerzu - 0,01 zł
- ok. 500 ml bulionu - 0,50 zł
- 6 łyżek rozgniecionych pomidorów z puszki, które przyprawimy chilli - 2,00 zł
- 2 łyżki miodu - 0,60 zł
- 2 spore garści grubo pokrojonej natki - 1,50 zł
- 2 spore garści grubo pokrojonych listków mięty - 1,50 zł
- 4-5 kawałków cynamonu (lekko podprażonych na patelni lub w piekarniku) - 1,00 zł
- 150 ml soku z limonki - 6,00 zł
- 500-700 g obranego i oczyszczonego, pokrojonego na 2-3-cm kawałki rabarbaru - 2,50 zł
- oliwa - 0,50 zł
Sposób przygotowania
W szerokim rondlu o grubym dnie rozgrzewamy odrobinę oliwy. Mięso dokładnie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, czyścimy z błon, kroimy w sporą kostkę. Podsmażamy je na oliwie, po pewnym czasie dodając czerwoną cebulę, a na końcu czosnek. Gdy wszystko ładnie się przyrumieni, dodajemy kurkumę, solimy, wsypujemy tłuczony pieprz. Smażymy razem jeszcze około minuty, mieszając. Bulion zagotowujemy i namaczamy w nim szafran. Do mięsa dodajemy czatnej lub przyprawione pomidory, miód, natkę pietruszki, listki mięty oraz cynamon. Wlewamy sok z limonki i bulion z szafranem. Bulionu powinno być tyle, aby ledwo przykrył wszystkie składniki. Dusimy mięso przez 2 godziny pod przykryciem. Dodajemy rabarbar, dusimy jeszcze jakieś 5 minut - nie powinien się rozpaść. Jeśli musimy zamieszać gulasz, robimy to bardzo delikatnie, aby nie zniszczyć kawałków rabarbaru. Na koniec dodajemy daktyle.
Uwaga: do przyrządzenia tej potrawy używa się kwaśnych składników - dużej ilości rabarbaru oraz soku z limonki. Kwaśne są też pomidory, jeśli nie użyliśmy czatneju, tylko tych z puszki. Jeśli więc na koniec uznamy, że gulasz jest zbyt kwaśny, dodajemy więcej miodu lub serwujemy go z pilawem z dodatkiem rodzynek.
Uwaga: równie smaczny gulasz z rabarbarem wyjdzie z wieprzowiny (czas gotowania potrawy będzie taki sam).
Wątróbka z rabarbarem i sosem pomarańczowym - 2,41 zł
Składniki potrzebne do przygotowania wątróbki z rabarbarem dla 2 osób kosztują 4,82 zł, czyli jedna porcja 2,41 zł
Składniki dla dwóch osób
- 150 g drobiowych wątróbek - 0,75 zł
- mąka do oprószenia - 0,01 zł
- 1 łyżka oleju - 0,02 zł
- szczypta cynamonu - 0,01 zł
- sól, biały pieprz - 0,02 zł
Sos:
- sok z 2 pomarańczy - 2,40 zł
- 1 łodyga rabarbaru - 0,50 zł
- 1 łyżka miodu - 0,01 zł
- 30 g masła - 0,60 zł
- 1/2 gruszki - 0,50 zł
Sposób przygotowania
Umyte i oczyszczone wątróbki oprószamy mąką, smażymy na oleju. Dodajemy cynamon, doprawiamy solą i białym pieprzem, odstawiamy w ciepłe miejsce. W rondelku gotujemy sok z pomarańczy z obranym rabarbarem, dodajemy miód. Gotujemy na wolnym ogniu, aż do uzyskania konsystencji syropu, na koniec wkręcamy masło. Do ciepłego sosu wkładamy gruszkę pokrojoną w ósemki, przez chwilę podgrzewamy. Wykładamy ciepłe wątróbki i cząstki gruszki na talerz, polewamy sosem z pomarańczy z rabarbarem, dekorujemy chrustem z rabarbaru.
Lemoniada truskawkowo-rabarbarowa około 1,18 zł
Składniki na 8 szklanek
- 25-30 dag oczyszczonych i pokrojonych na kawałeczki łodyg rabarbaru - 1,20 zł
- cieniutko obrana skórka z cytryny - 1,00 zł
- 8 łyżek cukru - 0,50 zł
- kilka kropli olejku waniliowego - 0,10 zł
- 3,5 szklanki wody - 1,00 zł
- 30 dag oczyszczonych i pokrojonych na kawałki truskawek - 1,20 zł
- świeżo wyciśnięty sok z 5 cytryny - 4,00 zł
- kostki lodu - 0,50 zł
Sposób przygotowania
Rabarbar wkładamy do rondelka, dodajemy kilka kawałków skórki cytrynowej (resztę kroimy w cieniutkie paseczki i pozostawiamy do dekoracji), zasypujemy cukrem, dodajemy olejek waniliowy i wlewamy 3,5 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy ogień, przykrywamy rondelek i dusimy 8-10 minut. Dodajemy połowę truskawek, ponownie przykrywamy i gotujemy jeszcze 2 min. Zdejmujemy z ognia, studzimy, a następnie przecedzamy przez gęste sitko, przecierając drewnianą łyżką masę owocową, która się na nim osadzi. Dodajemy resztę pokrojonych truskawek oraz sok cytrynowy, dokładnie mieszamy. Do szklaneczek wkładamy po kilka kostek lodu, napełniamy lemoniadą i dekorujemy paseczkami skórki cytrynowej.
Menu na cały dzień dla jednej osoby:
Gofry z dżem rabarbarowy 1,76 zł + 0,60 zł = 2,33 zł
Gulasz z rabarbarem - 4,83 zł
Wątróbka z rabarbarem i sosem pomarańczowym - 2,41 zł
Lemoniada truskawkowo-rabarbarowa około 1,18 zł
RAZEM: 10,75 zł