Trendy kulinarne na wiosnę i lato 2014

(Fot. Shutterstock/J.D.S.)

Sokujemy!
Zza oceanu przyszła do nas dieta sokowa, coraz więcej powstaje również juice barów. W sklepach (głównie internetowych) coraz szerszy wybór wypasionych wyciskarek i sokowirówek. Idzie wiosna - zaczynamy detox! W przeciwieństwie do innych diet, może być całkiem smacznie.

Hot dogi
Po burgerach czas na hot dogi w wersji gourmet. Prognozujemy, że wiosna i lato upłynie pod znakiem ekoparówek w domowych bułkach podawanych z musztardą i keczupem własnej roboty.

Szefowie kuchni
Dzięki programom, takim jak Top Chef i Hell's Kitchen, zainteresowanie profesjonalnym gotowaniem zdecydowanie wzrośnie. Teraz każdy (bez wychodzenia z domu) będzie mógł poczuć się, jak ekspert od wykwintnego jedzenia i krytyk kulinarny.

Jedzenie meksykańskie
Podczas gdy Zachód szleje na punkcie kuchni peruwiańskiej, Polska zaczyna odkrywać "autentyczne" maksykańskie jedzenie, chociaż dla nas to bardziej tex-mex. Dowodem niech będą coraz bardziej doceniane jadłodajnie: Burrito Boys, Ricos Tacos, Alebriche, S'poco Loco, Jakie Taco, Loco Mexicano

Bez glutenu
Dieta ta nie jest już tylko przymusem dla osób z nietolerancją na gluten - stała się modą i świadomym wyborem jedzenia, które uchodzi za zdrowsze, lepiej przyswajalne. Dzięki temu w knajpach coraz częściej można znaleźć choćby jedno ciasto pieczone z mąki bezglutenowej. Dla wszystkojedzących - ciekawostka. Dla tych, którzy faktycznie mają problemy zdrowotne i dotąd nie mogli zjeść na mieście dań bez mąki lub z mąką bezglutenową - zbawienie.