Trendy kulinarne na wiosnę i lato 2014

ob

(Fot. Shutterstock/J.D.S.)

Przepowiadamy, co w nadchodzącym sezonie będzie na topie. Sprawdźcie kulinarne trendy na wiosnę i lato!
1 z 5
Fot. Shutterstock/olilia
Fot. Shutterstock/olilia

Sokujemy!

Zza oceanu przyszła do nas dieta sokowa, coraz więcej powstaje również juice barów. W sklepach (głównie internetowych) coraz szerszy wybór wypasionych wyciskarek i sokowirówek. Idzie wiosna - zaczynamy detox! W przeciwieństwie do innych diet, może być całkiem smacznie.

2 z 5
Fot. Shutterstock/J.D.S.
Fot. Shutterstock/J.D.S.

Hot dogi

Po burgerach czas na hot dogi w wersji gourmet. Prognozujemy, że wiosna i lato upłynie pod znakiem ekoparówek w domowych bułkach podawanych z musztardą i keczupem własnej roboty.

3 z 5
Fot. Shutterstock/Vector1st
Fot. Shutterstock/Vector1st

Szefowie kuchni

Dzięki programom, takim jak Top Chef i Hell's Kitchen, zainteresowanie profesjonalnym gotowaniem zdecydowanie wzrośnie. Teraz każdy (bez wychodzenia z domu) będzie mógł poczuć się, jak ekspert od wykwintnego jedzenia i krytyk kulinarny.

4 z 5
Fot. Shutterstock/Vector pro
Fot. Shutterstock/Vector pro

Jedzenie meksykańskie

Podczas gdy Zachód szleje na punkcie kuchni peruwiańskiej, Polska zaczyna odkrywać "autentyczne" maksykańskie jedzenie, chociaż dla nas to bardziej tex-mex. Dowodem niech będą coraz bardziej doceniane jadłodajnie: Burrito Boys, Ricos Tacos, Alebriche, S'poco Loco, Jakie Taco, Loco Mexicano

5 z 5
Fot. Shutterstock/LHF Graphics
Fot. Shutterstock/LHF Graphics

Bez glutenu

Dieta ta nie jest już tylko przymusem dla osób z nietolerancją na gluten - stała się modą i świadomym wyborem jedzenia, które uchodzi za zdrowsze, lepiej przyswajalne. Dzięki temu w knajpach coraz częściej można znaleźć choćby jedno ciasto pieczone z mąki bezglutenowej. Dla wszystkojedzących - ciekawostka. Dla tych, którzy faktycznie mają problemy zdrowotne i dotąd nie mogli zjeść na mieście dań bez mąki  lub z mąką bezglutenową - zbawienie.