9 obowiązkowych dań do ugotowania w marcu

Cykoria zapiekana z camembertem
Składniki
- 3 żółtka
- 2 cykorie
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki masła
- 1 camembert
- 1 pęczek rzodkiewek
- 10 dag drobno startego ostrego żółtego sera (np. gruyere)
- 1 szklanka mleka
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
Cykorie przekrawamy na pół, wycinamy gorzki środek. Skrapiamy sokiem z cytryny. Wkładamy do rondelka i obgotowujemy 3-5 minut w niedużej ilości osolonej wody. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy w nim cykorie. Camembert kroimy w poprzek na plasterki, rzodkiewkę na cienkie talarki - jedno i drugie układamy w naczyniu obok cykorii. Posypujemy tartym żółtym serem. Mleko, żółtka i przyprawy roztrzepujemy razem i sosem zalewamy cykorie. Zapiekamy w 180°C przez 15-20 minut, aż sos się zetnie. Przed podaniem posypujemy potrawę szczypiorkiem.

Sałata z kurczakiem i cytryną
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 2 małe cytryny
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- szczypta chilli
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 10 listków radicchio
- 1/2 pęczka roszponki
- sól
Sposób przygotowania
Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, solimy i obtaczamy w imbirze. Cytryny szorujemy, odcinamy końcówki, przekrawamy wzdłuż na pół, a potem na półplasterki. Kurczaka smażymy na rozgrzanej oliwie, a gdy się zrumieni, dodajemy cytrynę, miód, kolendrę i chilli. Dusimy, mieszając, około 10 minut. Sałatę lodową i radicchio rwiemy na cienkie kawałki i rozkładamy na dużym płaskim talerzu. Na sałacie układamy kurczaka z cytryną. Przed podaniem posypujemy listkami roszponki.

Sałatka ziemniaczana z pesto
Składniki
- 60 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach i obranych
- 200 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki pesto (najlepiej domowej roboty)
- 3 łyżki jasnego octu balsamicznego
- 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (np. tymianek, estragon, oregano)
- sól, pieprz
- 1 główka radicchio
- garść rukoli lub roszponki
- 2 łyżki orzeszków piniowych
Sposób przygotowania
Ziemniaki kroimy w plasterki, wkładamy do miski. Robimy zalewę: gorący bulion mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, pesto, octem i ziołami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy ziemniaki, ostrożnie mieszamy, odstawiamy na 4 godziny do lodówki. Radicchio kroimy w paski, dodajemy razem z rukolą lub roszponką do ziemniaków, mieszamy delikatnie, aby nie pokruszyć ziemniaków. Jeśli trzeba, jeszcze raz przyprawiamy do smaku. Orzeszki piniowe rumienimy na suchej patelni i posypujemy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.

Krem selerowy
(dla 10 osób)
Składniki
- 2 selery
- 1 marchewka
- 1/2 pora
- 2 pietruszki
- 4 średnie ziemniaki
- 200 g masła
- 100 ml półwytrawnego białego wina
- 100 ml 36% śmietany
- sól, pieprz i cukier do smaku
- 500 g szyjek rakowych- można zastąpić mięsem białej pieczonej ryby
- 1 pęczek koperku
Sposób przygotowania
Połowę jednego selera, marchewkę, pora i pietruszki zalewamy 1,5 litra zimnej wody i gotujemy wywar przez godzinę. Przecedzamy. Ziemniaki gotujemy do miękkości i przecieramy przez sito, aby powstało purée. Resztę selerów kroimy w plastry i podduszamy na połowie masła, zalewamy winem i wywarem warzywnym. Gotujemy do miękkości, miksujemy i łączymy z ziemniakami oraz śmietaną. Doprawiamy do smaku. Szyjki rakowe podduszamy na pozostałym maśle. Krem podajemy w głębokim talerzu, na wierzchu układamy szyjki rakowe i posypujemy koperkiem.

Paj z kurczakiem i warzywami
(dla 6 osób)
Bulion:
- 1 kurczak (1,5-2 kg)
- 1-2 cebule
- 1-2 marchewki
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 4 świeże liście laurowe
- 1 gałązka tymianku
- 1 łyżka młotkowanego pieprzu
Nadzienie:
- 350 g ziemniaków
- 250 g drobnych marchewek
- 2 pory (tylko białe części)
- 150 g mrożonego zielonego groszku
- 75 g masła
- 200 g drobnych pieczarek
- 45 g mąki
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 180 g zimnego masła
- 1 jajko
Sposób przygotowania
Robimy bulion. Wszystkie składniki wkładamy do garnka, wlewamy 1,5 litra wody, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy. Gotujemy 25 minut na małym ogniu. Potem odstawiamy bulion na co najmniej godzinę. Potem wyjmujemy z garnka kurczaka i studzimy go, a przecedzony bulion doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy obrane ziemniaki i gotujemy, aż zmiękną, po czym wyjmujemy je łyżką cedzakową i przekładamy do miski. Teraz wrzucamy do bulionu marchewki, obgotowujemy je przez 10 minut. Wyjmujemy, dodajemy do ziemniaków. Podobnie robimy z pokrojonymi porami - tyle że gotujemy je 4 minuty. Kiedy już obgotujemy i wyjmiemy wszystkie warzywa, jeszcze raz zagotowujemy bulion i pozostawiamy na ogniu przez 20-30 minut, aż odparuje do mniej więcej 400 ml. Odstawiamy. Dzielimy kurczaka na małe kawałki, usuwając skórę i kości. Dorzucamy razem z groszkiem do miski z warzywami. Roztapiamy w rondlu 25 g masła, wkładamy grzyby, smażymy 2 minuty. Przekładamy do mięsa i warzyw. Na tej samej patelni roztapiamy resztę masła, wsypujemy mąkę i zasmażamy, mieszając, przez minutę. Stopniowo wlewamy zredukowany bulion, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, a po zdjęciu z palnika dodajemy śmietankę, oregano, gałkę muszkatołową, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy z mięsem i warzywami, przekładamy wszystko do dwulitrowego, żaroodpornego naczynia. Studzimy. Przesiewamy mąkę do malaksera, dodajemy sól i masło pokrojone w kostkę. Miksujemy pulsacyjnie, aż powstanie kruszonka. Wyjmujemy ją z malaksera i zagniatamy, potem rozwałkowujemy i wykrawamy koło o średnicy nieco większej od naczynia, w którym umieściliśmy nadzienie. Pośrodku wykrawamy małe kółko, aby zrobić ujście dla pary, która powstaje w trakcie pieczenia. Formę przykrywamy ciastem, dociskamy jego brzegi do rantu naczynia. Smarujemy wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 30-35 minut w 200°C, aż ciasto się przyrumieni, a nadzienie zacznie bulgotać. Po pierwszych 10 minutach warto ponownie posmarować ciasto jajkiem, a jeśli będzie rumieniło się za szybko - przykryć je folią aluminiową.

Bloody Mary po tuningu
(dla 2 osób)
Składniki
- 300 ml soku pomidorowego
- sok z 1/2 cytryny
- sól (użyłem wędzonej), pieprz
- po kilka kropel tabasco i sosu Worcestershire
- 100 ml czystej wódki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej lub innej dojrzewającej
- lód w kostkach
Sposób przygotowania
Schłodzony sok pomidorowy mieszamy z cytrynowym, doprawiamy solą, pieprzem, tabasco i sosem Worcestershire. Wlewamy wódkę, mieszamy i przelewamy do szklanek z lodem. Łodygi selera naciowego dzielimy na pół, owijamy szynką i wkładamy do Bloody Mary.

Sałatka z kurczaka i awokado w sosie musztardowym
dla 2 osób
Składniki
- 2 piersi kurczaka
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1 awokado (pozbawione pestki)
Sos musztardowy
- odrobina cukru
- 2 łyżeczki musztardy
- 4 łyżeczki białego octu winnego
- 10-15 dag pomidorków koktajlowych
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik (do 220°C) oraz patelnię grillową. Mięso kurczaka nacieramy solą i pieprzem, smarujemy oliwą, układamy na gorącej patelni. Grillujemy po 4-5 minut z każdej strony. Układamy połówki awokado w żaroodpornym naczyniu, pieczemy 5-6 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż wystygnie i obieramy ze skórki. Robimy sos musztardowy, ucierając oliwę z cukrem, musztardą i octem. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki kroimy na połówki, układamy na talerzykach razem z pokrojonym w plasterki awokado oraz mięsem kurczaka pokrojonym w paseczki. Polewamy sosem musztardowym.

Domowe śledzie
(dla 12 osób)
Składniki
- 12 solonych filetów śledziowych
- 1 czerwona cebula (pokrojona w krążki)
- 2 marchewki (pokrojone w talarki)
- 2 gałązki koperku (same listki)
Zalewa:
- 400 ml wody
- 250 ml cukru pudru
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki całych ziaren pieprzu
- 1 łyżka ziaren kolendry
- 2 łyżki ziaren gorczycy
- 10 goździków
- 400 ml białego octu winnego
- 15 ziaren ziela angielskiego
Sposób przygotowania
Zalewamy śledzie zimną wodą, odstawiamy na 6 godzin. Zagotowujemy składniki zalewy w rondlu, zmniejszamy ogień - powinna lekko bulgotać przez 30 minut. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Odsączamy filety i tniemy je na 3-centymetrowe kawałki. Wkładamy do wysterylizowanego słoja, przekładając cebulą, marchwią i koperkiem, zalewamy chłodną zalewą. Zakręcamy dobrze słoik i odstawiamy go na tydzień do lodówki. Później po prostu wyciągamy ulubione kombinacje śledzi i warzyw i podajemy, jak nam fantazja podpowie.

Purée z rzepy
Dla 6-8 osób
Składniki
- 1 kg rzepy
- 2 szklanki wrzątku
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 2 winne jabłka
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Rzepę obieramy, myjemy, kroimy w grubą kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy 2 szklankami wrzątku. Lekko solimy i gotujemy ok. 30 min. Odcedzamy, na moment jeszcze stawiamy garnek na ogniu, aby odparować rzepę, po czym miksujemy ją ze śmietaną, solą, pieprzem i majerankiem. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w cienkie plastry, obsmażamy na 2 łyżkach masła. Żaroodporny półmisek smarujemy pozostałym masłem, wykładamy purée, przykrywamy jabłkami, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy kilka minut (możemy to samo zrobić w żeliwnym naczyniu nad ogniskiem). Podajemy z pieczonym mięsem.