Czarny bez - kwitnie, pachnie i kusi

Kwiaty i owoce czarnego bzu
Czarny albo dziki bez. Spotkacie go w parkach i przy polnych drogach. Jadalne są i kwiaty, i owoce. Zrywajcie te z krzewów oddalonych od ruchliwych ulic.
Kwiaty mają kremowy kolor, pojawiają się na początku lata. Fioletowo-czarne owoce - pod koniec lata.
Zbierajcie kwiaty w słoneczny dzień. Po obcięciu baldachów połóżcie je na papierowym ręczniku, aby mogły z nich swobodnie wyjść robaczki (bez obaw, jest ich niewiele). Nie strzepujcie, bo pozbędziecie się cennego pyłku. Użyjcie jak najszybciej. Kiściami owoców możecie potrząsać.
Używajcie dojrzałych owoców (zielone trzeba odrzucić) i samych kwiatów odciętych z łodyg.
Z kwiatów róbcie napoje, herbatę, lody. Owoce są świetne na galaretkę (najlepiej zrobić ją z dodatkiem jabłek), sok i wino. Można je zamrażać.
Kwiaty dobrze smakują z agrestem, morelami, rabarbarem. Owoce pasują do śliwek, brzoskwiń, czekolady, a nawet buraków - polejcie sałatkę z pieczonych buraków owocami podduszonymi z cukrem.
Syrop z kwiatów (znakomity do drinków z ginem lub sambucą): do słoja wrzućcie kwiaty z 30 baldachów. Zalejcie gorącym syropem z 1?kg cukru, soku z 1?limonki i 1 l wody. Raz?dziennie mieszajcie. Po 6 dniach przecedźcie przez filtr lub drobne sitko, rozlewając syrop do wyparzonych butelek.
Upieczcie sernik. Zmiksujcie 180 g herbatników typu digestive z 50 g rozpuszczonego masła. Masą wyłóżcie dno natłuszczonej tortownicy (24 cm). Skropcie kilkoma łyżkami syropu z kwiatów. Ubijcie 6 żółtek, 700 g kremowego serka i 175 g cukru. Wymieszajcie z pianą z 6 białek i kwiatami oberwanymi z 2 baldachów. Wlejcie masę do formy i wciśnijcie w nią jeszcze porozrywane baldachy. Pieczcie 50-60 minut w 160°C.
Aby zrobić shake'a, zmiksujcie 300 ml tłustego mleka, 230 g dobrych lodów waniliowych, 300 ml wody i 4 łyżki syropu z kwiatów. Posypcie kwiatkami.
Zróbcie ocet. W garnku zagotujcie 2,5 szklanki octu z czerwonego wina, 2 łyżki miodu gryczanego i 2,5 szklanki rozgniecionych owoców czarnego bzu. Zmniejszcie ogień i gotujcie 10 minut. Wlejcie do słoja i odstawcie na cztery tygodnie. Przefiltrujcie i wlejcie do butelek.
Czatnej z owoców czarnego bzu: zagotujcie po 450 g owoców, posiekanej cebuli i jabłek pokrojonych w kostkę, 125 g rodzynek, po 1 łyżeczce garam masala, mielonego imbiru, soli, szczyptę chilli w proszku, 150 ml octu jabłkowego. Gdy owoce zmiękną, dodajcie jeszcze 150 ml octu i 325 g cukru. Gotujcie, aż czatnej zgęstnieje, rozlejcie do?wyparzonych słoików. Świetnie pasuje do pieczonej kaczki.
![]() |
![]() |
![]() |
FUNGOPOL Syrop Z KWIATÓW BZ... | Natjun Napar z kwiatów czar... | Spiżarnia Syrop z Czarnego ... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Ciasto z kwiatami czarnego bzu
Składniki
- 1,5 szklanki mąka pszenna
- 0,5 szklanki otręby
- 0,5 szklanki cukier
- 1,5 szklanki maślanka
- 3 łyżki zakwas żytni
- 1 sztuka jajko
- 3 łyżki oliwy
- 10 baldachów kwiaty czarnego bzu
Sposób przygotowania
Mąkę, otręby, zakwas (proszek do pieczenia jeśli nie ma zakwasu) i maślankę dokładnie wymieszać i odstawić na parę godzin. Do ciasta dodać cukier, jajko, oliwę i kwiatki czarnego bzu (bez grubych łodyżek). Przełożyć do formy i piec około 40 min w 170 stopniach.
![]() |
![]() |
![]() |
Dary Natury Kwiat bzu czarn... | Kawon Kwiat bzu czarnego ws... | Kwiat bzu czarnego, zioło p... |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Kwiaty czarnego bzu w tempurze
Składniki
- około 18 baldachów czarnego bzu
- olej do głębokiego smażenia
- 1 duże jajko
- 250ml wody gazowanej
- 125g mąki kukurydzianej
- 125g drobnej mąki ryżowa 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru pudru, plus około 3 łyżki do posypania
Sposób przygotowania
Sprawdzić czy w kwiatach nie ukrywają się owady. Usunąć większość grubych łodygi, pozostawiając same kwiatki. Robimy tempurę: do dużego garnka wlać olej i podgrzać do temperatury 190 °C . W dużej misce rozkłócić jajka z wodą gazowana. Przesiać wszystkie suche składniki ze szczyptą soli, dodać do mokrych składników, wymieszać. Zanurzać kwiaty w cieście i smażyć z obu stron do chwili gdy będą złociste. Odsączyć na pergaminie z nadmiaru tłuszczu. oprószyć cukrem pudrem. Podawać od razu z sosem czekoladowym.
![]() |
![]() |
![]() |
Zestaw Garnków Fissler Sole... | GERLACH Komplet garnków SUP... | Zestaw Garnków Skeppshult 0... |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Trójniak kwiatowy niesycony
Składniki
- 10 baldachów kwiatu czarnego bzu
- 1,7 l miodu akacjowego
- 3,4 l wody
- sok z 3 cytryn
- skórka otarta z 1 limonki
- pożywka drożdżowa
- drożdże winne rasy tokaj, madera, porto lub sherry
Sposób przygotowania
Postępujemy jak wyżej, z tym że do brzeczki dodajemy jeszcze sok cytrynowy i skórkę z limonki. Kwiat czarnego bzu podczas fermentacji umieszczamy w woreczku, jak w przepisie na trójniak korzenny sycony.
![]() |
![]() |
![]() |
Inter-Deco Karafka wysoka (... | Karafka kryształowa wieloką... | Komplet kryształowy karafka... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Składniki
- 50 baldachów kwiatów czarnego bzu
- 2 (razem 20 dag) cytryny
- 2-3 limonki (razem 20 dag)
- 70 dag cukru
- 1 l spirytusu (96%)
- 1 łyżeczka korzenia arcydzięgiela (można dostać w aptekach lub sklepach z ziołami)
Sposób przygotowania
Gotujemy syrop z cukru i litra wody. Studzimy. Cytryny szorujemy namydloną szczoteczką, płuczemy w gorącej wodzie, kroimy w plasterki, usuwamy pestki. Do wyparzonego wrzątkiem słoja wkładamy kwiaty, przekładamy je plasterkami cytryn, zalewamy syropem, przykrywamy płótnem i stawiamy w nasłonecznionym miejscu na 10 dni. Co jakiś czas sprawdzamy, czy sok nie fermentuje i mieszamy zawartość słoja drewnianą łyżką. Sok zlewamy do garnka przez sitko wyłożone gazą, łączymy ze spirytusem, mieszamy i dodajemy sok z limonek. Nalewkę przelewamy do 2 litrowych butelek, dodajemy do każdej po 1/2 łyżeczki korzenia arcydzięgiela, odstawiamy na 4 tygodnie. Co 3-4 dni wstrząsamy butelką. Potem odstawiamy nalewkę na 2 tygodnie, aby się sklarowała. Kiedy to nastąpi, ostrożnie zlewamy ją znad osadu, a osad przesączamy przez sitko wyłożone papierowym ręcznikiem i dodajemy do nalewki. Odstawiamy na miesiąc, aby trunek dojrzał.
![]() |
![]() |
![]() |
Inter-Deco Kieliszki do wód... | Z.P.H. Marika Kolorowe krys... | Z.P.H. Marika Kryształowe k... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |