Najlepsze wiosenne sałatki. Ogórek + rzodkiewki
Zielona sałatka z porem (Fot. M&K Duklas/Duklas.pl)
Zielona sałatka z porem
Składniki
- 4 młode pory
- 1 długi świeży zielony ogórek
- 1 awokado
- 1 zielona papryka
- 3-4 połówki brzoskwiń z puszki
- 5-10 dag sera z zieloną pleśnią
Sos:
- 1 kieliszek (50 ml) wytrawnego białego 1 kieliszek (50 ml) wytrawnego białego
- sok z 1/2 limonki
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku
Sposób przygotowania
Pory i ogórka kroimy w cienkie plasterki, awokado na cząstki, paprykę w paski. Wszystko razem wkładamy do dużej miski. Łączymy dokładnie składniki sosu i polewamy nim sałatkę. Na wierzchu układamy kawałki brzoskwiń. Ser pleśniowy rozkruszamy i posypujemy nim sałatkę.
Spring rolls z mango i krewetkami
Składniki
- 12 dużych krewetek
- 10 dag makaronu ryżowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 8 płatów papieru ryżowego
- 48 świeżych listków kolendry
- 48 świeżych listków mięty
- 1 (oczyszczony z nasionek i pokrojony w słomkę) ogórek
- szczypiorek z 3 cebulek dymek
- 2 dojrzałe owoce mango (obrane i pokrojone w słomkę)
Sos:
- 3 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 2 łyżki wody
- 2,5 łyżeczki brązowego cukru
Sposób przygotowania
Najpierw zrób sos: w miseczce wymieszaj sos rybny, sok z limonki, wodę i cukier. Następnie odstaw sos i przygotuj rożki: krewetki włóż do garnka z wrzącą, osoloną wodą, zmniejsz ogień i gotuj 3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową i umieść w miseczce z lodem. Ponownie włóż krewetki do wrzącej wody, a gdy się zagotują, przełóż je do wody z lodem na 2 minuty, a potem znowu osącz i osusz. Każdą krewetkę przekrój wzdłuż na połowę i lekko rozpłaszcz dłonią. Makaron włóż do wrzącej wody, gotuj 3 minuty. Odcedź, przepłucz pod zimną bieżącą wodą, dobrze osącz. Połącz ocet z cukrem i solą. Gdy cukier się rozpuści, dodaj makaron i wymieszaj. Płaską patelnię napełnij gorącą wodą. Kolejno wkładaj płaty papieru ryżowego, wyjmuj od razu, gdy staną się giętkie (trwa to 30-60 sekund). Przełóż na papierowy ręcznik i osącz z wody. Na płatach papieru ryżowego układaj połówki krewetek, makaron, listki mięty i kolendry, przycięte łodyżki szczypiorku, kawałki mango i ogórka. Zwijaj w zgrabne rożki, podawaj z sosem.
Sałata z roszponki z karmelowym winegretem
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 1 filiżanka cukru
- 6 łyżek wody
- 7 łyżek octu balsamicznego
- 1 filiżanka oleju z orzechów włoskich
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- 12 przepiórczych jajek
- 2 opakowania roszponki lub mizuny
- 1 opakowanie sera brie
- 15 pomidorów koktajlowych
- 1 zielony ogórek
- 1 paczka orzeszków pinii
- 1 filet z kurczaka
- 3 łyżki sosu sojowego
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Przygotowujemy sos do sałaty: cukier wsypujemy na patelnię z możliwie najgrubszym dnem. Dodajemy 4 łyżki wody. Podgrzewamy mieszając, aż do zagotowania. Gdy tylko cukier zacznie nabierać złotego koloru, zdejmujemy patelnię z ognia. Cukier zamienia się w karmel w mgnieniu oka, więc trzeba uważać, żeby go nie spalić. Do karmelu dodajemy powoli ocet balsamiczny, ubijając mieszaninę trzepaczką.
Uwaga - może pryskać! Część cukru może też zmienić się ponownie w kryształki. Jeśli tak się stanie, ponownie stawiamy patelnię na małym ogniu i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Do gotowego karmelu wlewamy powoli, cienkim strumyczkiem, cały czas mieszając, olej orzechowy. Dodajemy 2 łyżki wody, zgnieciony w prasce czosnek, sól i pieprz.
Taki sos karmelowy można przechowywać w zamkniętym pojemniczku w lodówce przez ok. 2 tygodnie. Przed użyciem trzeba go lekko podgrzać, bo schłodzony jest bardzo gęsty.
Przygotowujemy sałatę: gotujemy jajka przepiórcze na twardo, schładzamy, obieramy i dzielimy na połówki. Liście roszponki lub mizuny myjemy i suszymy, wsypujemy do salaterki. Dodajemy wcześniej przygotowane jajka. Ser brie kroimy w małą kostkę, rozsypujemy na sałacie. Umyte pomidorki koktajlowe dzielimy na połówki i dodajemy do miski. Ogórka kroimy w małe słupki i rozsypujemy na liściach. Orzeszki pinii delikatnie rumienimy na gorącej, suchej patelni, cały czas mieszając. Dodajemy do sałaty. Przygotowujemy filet z kurczaka: kroimy go w drobną kostkę, przyprawiamy sosem sojowym i pieprzem, smażymy krótko na rozgrzanym oleju. Gorące kawałki kurczaka kładziemy na gotowej sałacie, polewamy sosem i podajemy.
Pinzimonio
(Dla 4 osób)
Nazwa pochodzi prawdopodobnie od czasownika pinzare, czyli "szczypać" (chodzi o brane z talerza palcami kawałki jarzyn). Surowe warzywa z oliwą, solą, czasem z dodatkiem pieprzu i octu we Włoszech jada się na początku lub na końcu posiłku. Pinzimonio jest popularne o każdej porze roku. W sklepach można kupić zastawy do pinzimonio z porcelany i terakoty: duży okrągły półmisek i małe miseczki, by biesiadnicy mogli komponować w nich sos wedle uznania. Każdy bierze z półmiska kawałki warzyw, a następnie macza je we własnoręcznie zmieszanym sosie.
Składniki
- 4 marchewki
- 2 świeże ogórki
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 papryka żółta
- 1 czerwona papryka
- 2 bulwy kopru włoskiego
- 4 serca selera naciowego (czyli gałązki z młodymi listkami ze środka wiązki)
- oliwa extra vergine
- sól aromatyzowana
- ocet z czerwonego wina
- pieprz
Sposób przygotowania
Marchewki i ogórki obieramy i kroimy w słupki. Rzodkiewki myjemy, odcinamy liście. Papryki myjemy, usuwamy nasiona oraz białą błonę i kroimy w szerokie paski. Z kopru włoskiego usuwamy pierwszą warstwę, po czym kroimy bulwy w ćwiartki, wyjmujemy z wiązek łodyg selera naciowego ich ?serca?, czyli najdelikatniejsze gałązki razem z listkami. Układamy warzywa na półmisku. Osobno podajemy oliwę, sól, ocet i pieprz.
Sałatka słodko-pikantna
Składniki
- 2 zielone ogórki
- mała główka endywii lub innej sałaty kędzierzawej
- garść rukoli
- 2 małe kolorowe papryki
- 1 melon
- 1/2 czerwonej papryczki chilli
- 1 pęczek mięty
Sos:
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki świeżo startej skórki cytrynowej
- 1 łyżeczka jasnego miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ogórki kroimy w plasterki, endywię i rukolę rwiemy na małe kawałki. Paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy w dużą kostkę, z melonów wykrawamy kulki (lub kroimy je w kostkę), a chilli siekamy. Składniki mieszamy, dodając listki mięty. Robimy sos, łącząc wszystkie jego składniki, polewamy sałatkę. Podajemy z bagietką.
I klasyka - Horiatiki - wiejska sałatka grecka
Składniki
- 3 pomidory
- 1 ogórek
- 1 czerwona cebula
- 1 zielona papryka
- 20 dag (15 sztuk) czarnych oliwek
- 18 dag sera feta
- 100 ml oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- natka
- sól
- pieprz
- oregano
Sposób przygotowania
Pomidory pokrój w grubą kostkę, obranego ogórka w półplasterki. Paprykę oczyść i pokrój w kostkę o boku 5 mm. Dodaj oliwki i pokrojoną natkę. Cebulę obierz, pokrój w talarki, dodaj do sałatki. Przypraw do smaku solą, pieprzem i oregano. Skrop oliwą i octem winnym. Na końcu dodaj pokrojony w kostkę ser feta.
Sałatka z melona, rzodkiewki i mieszanych sałat
(Dla 6 osób)
Składniki
- 1 melon
- 1 pęczek rzodkiewek
- mieszane sałaty (karbowana, roszponka, rukola)
- 3 łyżki oliwy
- sok z 1 cytryny
- sól
- sos tabasco
Sposób przygotowania
Melon przekrawamy na pół, usuwamy pestki, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Rzodkiewki myjemy i kroimy w talarki, sałatę myjemy i osuszamy. Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, solą i kilkoma kroplami tabasco. Polewamy sosem sałatę, mieszamy i podajemy. Świetnie komponuje się ze świeżym chlebem i dojrzałymi serami. Jednym z moich ulubionych dań tamtego lata były i pozostały pulpeciki z ciecierzycy z szynką - bardzo proste do zrobienia i bardzo smaczne danie. Makaron gotowaliśmy tylko wtedy, gdy mieliśmy czas i wiedzieliśmy, że zostajemy w jednym miejscu dłużej niż na jedną noc. Zakładaliśmy wtedy prawdziwy obóz z ogniskiem, na którym dało się gotować. Cudownie było zjeść coś gorącego, przy ognisku, pod gwiazdami lub oglądając zachód słońca nad samym morzem... Wśród naszych puszek i słoików nigdy nie brakowało pasty z czarnych oliwek, często więc gotowaliśmy spaghetti z oliwkową pastą, czosnkiem i tuńczykiem.
Sałatka z kurczaka i sezamu
Insalata di pollo e sesamo (dla 6 osób)
Składniki
- 75 dag piersi kurczaka
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 2 czubate łyżki sezamu
- 1 seler naciowy
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
Sos:
Sposób przygotowania
Piersi kurczaka dusimy w maśle i winie pod przykryciem na średnim ogniu przez 20 minut, doprawiamy do smaku. Odstawiamy do ostudzenia i kroimy w cienkie paski. Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni. Obrane łodygi selera i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę, siekamy szczypiorek. Przygotowujemy sos: do musztardy dodajemy miód, sól, pieprz i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Wlewamy powoli oliwę, stale mieszając. Łączymy kurczaka z warzywami, ziołami, połową sezamu i sosu. Wkładamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy resztą sezamu i skrapiamy sosem.
Młode ziemniaczki z rzodkiewką i oregano
(dla 2-3 osób)
Składniki
- 6-8 młodych ziemniaków
- 2-3 rzodkiewki
- 1/2 główki lodowej sałaty
- 1 pęczek oregano
- 200 ml naturalnego jogurtu
- sok z 1 cytryny
- 2 roztarte ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Szorujemy ziemniaki, kroimy na 1-centymetrowe plastry i gotujemy 15 minut. Po ugotowaniu powinny być twardawe. Odcedzamy, studzimy, w tym czasie kroimy rzodkiewki na plasterki. Przygotowujemy dressing mieszając jogurt z sokiem cytrynowym i czosnkiem oraz doprawiając solą i pieprzem. Umyte i osuszone liście sałaty rozdzieramy, delikatnie mieszamy z ziemniakami, rzodkiewką i posiekanym oregano. Polewamy dressingiem.