Najlepsze wiosenne sałatki. Ogórek + rzodkiewki

Magazyn Kuchnia
Zielona sałatka z porem

Zielona sałatka z porem (Fot. M&K Duklas/Duklas.pl)

Zaczęło się - mamy piękna wiosnę! Przywitajmy ją świeżymi warzywami. Polecamy ogórki, rzodkiewki i szczypior. Jemy na zdrowie!
1 z 9
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl

Zielona sałatka z porem

Składniki

  • 4 młode pory
  • 1 długi świeży zielony ogórek
  • awokado
  • 1 zielona papryka
  • 3-4 połówki brzoskwiń z puszki
  • 5-10 dag sera z zieloną pleśnią

 

Sos:

 

Sposób przygotowania

Pory i ogórka kroimy w cienkie plasterki, awokado na cząstki, paprykę w paski. Wszystko razem wkładamy do dużej miski. Łączymy dokładnie składniki sosu i polewamy nim sałatkę. Na wierzchu układamy kawałki brzoskwiń. Ser pleśniowy rozkruszamy i posypujemy nim sałatkę.

2 z 9
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Spring rolls z mango i krewetkami

Składniki

  • 12 dużych krewetek
  • 10 dag makaronu ryżowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 8 płatów papieru ryżowego
  • 48 świeżych listków kolendry
  • 48 świeżych listków mięty
  • 1 (oczyszczony z nasionek i pokrojony w słomkę) ogórek
  • szczypiorek z 3 cebulek dymek
  • 2 dojrzałe owoce mango (obrane i pokrojone w słomkę)

 

Sos:

  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 2 łyżki wody
  • 2,5 łyżeczki brązowego cukru

 

Sposób przygotowania

Najpierw zrób sos: w miseczce wymieszaj sos rybny, sok z limonki, wodę i cukier. Następnie odstaw sos i przygotuj rożki: krewetki włóż do garnka z wrzącą, osoloną wodą, zmniejsz ogień i gotuj 3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową i umieść w miseczce z lodem. Ponownie włóż krewetki do wrzącej wody, a gdy się zagotują, przełóż je do wody z lodem na 2 minuty, a potem znowu osącz i osusz. Każdą krewetkę przekrój wzdłuż na połowę i lekko rozpłaszcz dłonią. Makaron włóż do wrzącej wody, gotuj 3 minuty. Odcedź, przepłucz pod zimną bieżącą wodą, dobrze osącz. Połącz ocet z cukrem i solą. Gdy cukier się rozpuści, dodaj makaron i wymieszaj. Płaską patelnię napełnij gorącą wodą. Kolejno wkładaj płaty papieru ryżowego, wyjmuj od razu, gdy staną się giętkie (trwa to 30-60 sekund). Przełóż na papierowy ręcznik i osącz z wody. Na płatach papieru ryżowego układaj połówki krewetek, makaron, listki mięty i kolendry, przycięte łodyżki szczypiorku, kawałki mango i ogórka. Zwijaj w zgrabne rożki, podawaj z sosem.

3 z 9
Fot. Bartosz Fasiecki
Fot. Bartosz Fasiecki

Sałata z roszponki z karmelowym winegretem

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

  • 1 filiżanka cukru
  • 6 łyżek wody
  • 7 łyżek octu balsamicznego
  • 1 filiżanka oleju z orzechów włoskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • 12 przepiórczych jajek
  • 2 opakowania roszponki lub mizuny
  • 1 opakowanie sera brie
  • 15 pomidorów koktajlowych
  • 1 zielony ogórek
  • 1 paczka orzeszków pinii
  • 1 filet z kurczaka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania

Przygotowujemy sos do sałaty: cukier wsypujemy na patelnię z możliwie najgrubszym dnem. Dodajemy 4 łyżki wody. Podgrzewamy mieszając, aż do zagotowania. Gdy tylko cukier zacznie nabierać złotego koloru, zdejmujemy patelnię z ognia. Cukier zamienia się w karmel w mgnieniu oka, więc trzeba uważać, żeby go nie spalić. Do karmelu dodajemy powoli ocet balsamiczny, ubijając mieszaninę trzepaczką.

Uwaga - może pryskać! Część cukru może też zmienić się ponownie w kryształki. Jeśli tak się stanie, ponownie stawiamy patelnię na małym ogniu i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Do gotowego karmelu wlewamy powoli, cienkim strumyczkiem, cały czas mieszając, olej orzechowy. Dodajemy 2 łyżki wody, zgnieciony w prasce czosnek, sól i pieprz.

Taki sos karmelowy można przechowywać w zamkniętym pojemniczku w lodówce przez ok. 2 tygodnie. Przed użyciem trzeba go lekko podgrzać, bo schłodzony jest bardzo gęsty.

Przygotowujemy sałatę: gotujemy jajka przepiórcze na twardo, schładzamy, obieramy i dzielimy na połówki. Liście roszponki lub mizuny myjemy i suszymy, wsypujemy do salaterki. Dodajemy wcześniej przygotowane jajka. Ser brie kroimy w małą kostkę, rozsypujemy na sałacie. Umyte pomidorki koktajlowe dzielimy na połówki i dodajemy do miski. Ogórka kroimy w małe słupki i rozsypujemy na liściach. Orzeszki pinii delikatnie rumienimy na gorącej, suchej patelni, cały czas mieszając. Dodajemy do sałaty. Przygotowujemy filet z kurczaka: kroimy go w drobną kostkę, przyprawiamy sosem sojowym i pieprzem, smażymy krótko na rozgrzanym oleju. Gorące kawałki kurczaka kładziemy na gotowej sałacie, polewamy sosem i podajemy.

4 z 9
Fot. Pawel Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Pawel Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

Pinzimonio

(Dla 4 osób)

Nazwa pochodzi prawdopodobnie od czasownika pinzare, czyli "szczypać" (chodzi o brane z talerza palcami kawałki jarzyn). Surowe warzywa z oliwą, solą, czasem z dodatkiem pieprzu i octu we Włoszech jada się na początku lub na końcu posiłku. Pinzimonio jest popularne o każdej porze roku. W sklepach można kupić zastawy do pinzimonio z porcelany i terakoty: duży okrągły półmisek i małe miseczki, by biesiadnicy mogli komponować w nich sos wedle uznania. Każdy bierze z półmiska kawałki warzyw, a następnie macza je we własnoręcznie zmieszanym sosie.

 

Składniki

  • marchewki
  • 2 świeże ogórki
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 papryka żółta
  • 1 czerwona papryka
  • 2 bulwy kopru włoskiego
  • 4 serca selera naciowego (czyli gałązki z młodymi listkami ze środka wiązki)
  • oliwa extra vergine
  • sól aromatyzowana
  • ocet z czerwonego wina
  • pieprz

 

Sposób przygotowania

Marchewki i ogórki obieramy i kroimy w słupki. Rzodkiewki myjemy, odcinamy liście. Papryki myjemy, usuwamy nasiona oraz białą błonę i kroimy w szerokie paski. Z kopru włoskiego usuwamy pierwszą warstwę, po czym kroimy bulwy w ćwiartki, wyjmujemy z wiązek łodyg selera naciowego ich ?serca?, czyli najdelikatniejsze gałązki razem z listkami. Układamy warzywa na półmisku. Osobno podajemy oliwę, sól, ocet i pieprz.

5 z 9
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Sałatka słodko-pikantna

Składniki

 

Sos:

 

Sposób przygotowania

Ogórki kroimy w plasterki, endywię i rukolę rwiemy na małe kawałki. Paprykę oczyszczamy z pestek i kroimy w dużą kostkę, z melonów wykrawamy kulki (lub kroimy je w kostkę), a chilli siekamy. Składniki mieszamy, dodając listki mięty. Robimy sos, łącząc wszystkie jego składniki, polewamy sałatkę. Podajemy z bagietką.

6 z 9
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

I klasyka - Horiatiki - wiejska sałatka grecka

Składniki

 

Sposób przygotowania

Pomidory pokrój w grubą kostkę, obranego ogórka w półplasterki. Paprykę oczyść i pokrój w kostkę o boku 5 mm. Dodaj oliwki i pokrojoną natkę. Cebulę obierz, pokrój w talarki, dodaj do sałatki. Przypraw do smaku solą, pieprzem i oregano. Skrop oliwą i octem winnym. Na końcu dodaj pokrojony w kostkę ser feta.

7 z 9
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Sałatka z melona, rzodkiewki i mieszanych sałat

(Dla 6 osób)

 

Składniki

  • melon
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • mieszane sałaty (karbowana, roszponka, rukola)
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • sos tabasco

 

Sposób przygotowania

Melon przekrawamy na pół, usuwamy pestki, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Rzodkiewki myjemy i kroimy w talarki, sałatę myjemy i osuszamy. Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, solą i kilkoma kroplami tabasco. Polewamy sosem sałatę, mieszamy i podajemy. Świetnie komponuje się ze świeżym chlebem i dojrzałymi serami. Jednym z moich ulubionych dań tamtego lata były i pozostały pulpeciki z ciecierzycy z szynką - bardzo proste do zrobienia i bardzo smaczne danie. Makaron gotowaliśmy tylko wtedy, gdy mieliśmy czas i wiedzieliśmy, że zostajemy w jednym miejscu dłużej niż na jedną noc. Zakładaliśmy wtedy prawdziwy obóz z ogniskiem, na którym dało się gotować. Cudownie było zjeść coś gorącego, przy ognisku, pod gwiazdami lub oglądając zachód słońca nad samym morzem... Wśród naszych puszek i słoików nigdy nie brakowało pasty z czarnych oliwek, często więc gotowaliśmy spaghetti z oliwkową pastą, czosnkiem i tuńczykiem.

8 z 9
Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl

Sałatka z kurczaka i sezamu

Insalata di pollo e sesamo (dla 6 osób)

 

Składniki

  • 75 dag piersi kurczaka
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 czubate łyżki sezamu
  • 1 seler naciowy
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

 

Sos:

  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/3 szklanki oliwy
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Piersi kurczaka dusimy w maśle i winie pod przykryciem na średnim ogniu przez 20 minut, doprawiamy do smaku. Odstawiamy do ostudzenia i kroimy w cienkie paski. Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni. Obrane łodygi selera i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę, siekamy szczypiorek. Przygotowujemy sos: do musztardy dodajemy miód, sól, pieprz i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Wlewamy powoli oliwę, stale mieszając. Łączymy kurczaka z warzywami, ziołami, połową sezamu i sosu. Wkładamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy resztą sezamu i skrapiamy sosem.

9 z 9
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Młode ziemniaczki z rzodkiewką i oregano

(dla 2-3 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Szorujemy ziemniaki, kroimy na 1-centymetrowe plastry i gotujemy 15 minut. Po ugotowaniu powinny być twardawe. Odcedzamy, studzimy, w tym czasie kroimy rzodkiewki na plasterki. Przygotowujemy dressing mieszając jogurt z sokiem cytrynowym i czosnkiem oraz doprawiając solą i pieprzem. Umyte i osuszone liście sałaty rozdzieramy, delikatnie mieszamy z ziemniakami, rzodkiewką i posiekanym oregano. Polewamy dressingiem.

Więcej na ten temat: ogórek, rzodkiewka, wiosenne przepisy