7 sałatek na przywitanie wiosny. Zima - na księżyc

Sałata z kurczakiem i cytryną (Fot. M&K Duklas / duklas.pl)

Sałatka z kiełkami rzodkiewki
(dla 2 osób)
Składniki
- 1 kopiasta łyżka orzeszków piniowych
- 1 dojrzałe awokado
- 40 g kiełków rzodkiewki
- 8 plastrów parmeńskiej szynki
- garść rukwi wodnej lub rukoli
- 2 łyżki suszonych pomidorów (w oliwie)
Sos winegret:
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- 1/2 łyżeczki musztardy
- sól, cukier
Sposób przygotowania
Na suchej patelni prażymy orzeszki piniowe, odstawiamy do wystygnięcia. Awokado kroimy w podłużne paski i układamy na talerzach z kiełkami rzodkiewki i plastrami szynki. Dorzucamy kilka liści opłukanej i osuszonej sałaty oraz pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidory. Miksujemy składniki sosu. Sałatkę posypujemy orzeszkami piniowymi i polewamy sosem winegret.

Sałatka z melona, rzodkiewki i mieszanych sałat
(Dla 6 osób)
Składniki
- 1 melon
- 1 pęczek rzodkiewek
- mieszane sałaty (karbowana, roszponka, rukola)
- 3 łyżki oliwy
- sok z 1 cytryny
- sól
- sos tabasco
Sposób przygotowania
Melon przekrawamy na pół, usuwamy pestki, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Rzodkiewki myjemy i kroimy w talarki, sałatę myjemy i osuszamy. Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, solą i kilkoma kroplami tabasco. Polewamy sosem sałatę, mieszamy i podajemy. Świetnie komponuje się ze świeżym chlebem i dojrzałymi serami. Jednym z moich ulubionych dań tamtego lata były i pozostały pulpeciki z ciecierzycy z szynką - bardzo proste do zrobienia i bardzo smaczne danie. Makaron gotowaliśmy tylko wtedy, gdy mieliśmy czas i wiedzieliśmy, że zostajemy w jednym miejscu dłużej niż na jedną noc. Zakładaliśmy wtedy prawdziwy obóz z ogniskiem, na którym dało się gotować. Cudownie było zjeść coś gorącego, przy ognisku, pod gwiazdami lub oglądając zachód słońca nad samym morzem... Wśród naszych puszek i słoików nigdy nie brakowało pasty z czarnych oliwek, często więc gotowaliśmy spaghetti z oliwkową pastą, czosnkiem i tuńczykiem.

Chrupiący kurczak z sałatką ogórkową
(dla 4 osób)
Składniki
- 3 piersi kurczaka (najlepiej z wolnego wybiegu)
- 6 łyżek mąki kukurydzianej
- 4 łyżki sosu sojowego
- pieprz
- 1,5 l oleju rzepakowego
- 1 ogórek
Sałatka:
Sos:
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1 mały pęczek posiekanej natki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Piersi kurczaka kroimy w bardzo cienkie plastry, mieszamy w misce z mąką i sosem sojowym, doprawiamy pieprzem. Rozgrzewamy w garnku olej. Smażymy w nim kawałki kurczaka przez 3-4 minuty, aż będą złociste.
Fot. Marcin Klaban
Robimy sałatkę: kroimy ogórka w cienkie plasterki, posypujemy sezamem oraz posiekaną chilli, polewamy sokiem cytrynowym wymieszanym z oliwą i cukrem. Przygotowujemy sos majonezowy, mieszając wszystkie jego składniki. Usmażonego kurczaka przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy od razu z sosem i sałatką.

Sałata z kurczakiem i cytryną
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 2 małe cytryny
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- szczypta chilli
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 10 listków radicchio
- 1/2 pęczka roszponki
- sól
Sposób przygotowania
Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, solimy i obtaczamy w imbirze. Cytryny szorujemy, odcinamy końcówki, przekrawamy wzdłuż na pół, a potem na półplasterki. Kurczaka smażymy na rozgrzanej oliwie, a gdy się zrumieni, dodajemy cytrynę, miód, kolendrę i chilli. Dusimy, mieszając, około 10 minut. Sałatę lodową i radicchio rwiemy na cienkie kawałki i rozkładamy na dużym płaskim talerzu. Na sałacie układamy kurczaka z cytryną. Przed podaniem posypujemy listkami roszponki.

Ekspresowa sałatka cytrusowa
(dla 2-3 osób)
Składniki
- 2 pomarańcze
- 200 g krewetek
- sok z 1 cytryny
- 1/2 pęczka mięty
- 100 g sera feta
- oliwa
- pieprz
Sposób przygotowania
Pomarańcze obieramy i filetujemy, usuwając błonkę z każdej cząstki. Mieszamy krewetki z kawałkami pomarańczy, sokiem cytrynowym i miętą. Tuż przed podaniem posypujemy kawałkami fety, skrapiamy oliwą i doprawiamy pieprzem.

Sałata z roszponki z karmelowym winegretem
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 1 filiżanka cukru
- 6 łyżek wody
- 7 łyżek octu balsamicznego
- 1 filiżanka oleju z orzechów włoskich
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- 12 przepiórczych jajek
- 2 opakowania roszponki lub mizuny
- 1 opakowanie sera brie
- 15 pomidorów koktajlowych
- 1 zielony ogórek
- 1 paczka orzeszków pinii
- 1 filet z kurczaka
- 3 łyżki sosu sojowego
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Przygotowujemy sos do sałaty: cukier wsypujemy na patelnię z możliwie najgrubszym dnem. Dodajemy 4 łyżki wody. Podgrzewamy mieszając, aż do zagotowania. Gdy tylko cukier zacznie nabierać złotego koloru, zdejmujemy patelnię z ognia. Cukier zamienia się w karmel w mgnieniu oka, więc trzeba uważać, żeby go nie spalić. Do karmelu dodajemy powoli ocet balsamiczny, ubijając mieszaninę trzepaczką. Uwaga ? może pryskać! Część cukru może też zmienić się ponownie w kryształki. Jeśli tak się stanie, ponownie stawiamy patelnię na małym ogniu i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Do gotowego karmelu wlewamy powoli, cienkim strumyczkiem, cały czas mieszając, olej orzechowy. Dodajemy 2 łyżki wody, zgnieciony w prasce czosnek, sól i pieprz.
Taki sos karmelowy można przechowywać w zamkniętym pojemniczku w lodówce przez ok. 2 tygodnie. Przed użyciem trzeba go lekko podgrzać, bo schłodzony jest bardzo gęsty.
Przygotowujemy sałatę: gotujemy jajka przepiórcze na twardo, schładzamy, obieramy i dzielimy na połówki. Liście roszponki lub mizuny myjemy i suszymy, wsypujemy do salaterki. Dodajemy wcześniej przygotowane jajka. Ser brie kroimy w małą kostkę, rozsypujemy na sałacie. Umyte pomidorki koktajlowe dzielimy na połówki i dodajemy do miski. Ogórka kroimy w małe słupki i rozsypujemy na liściach. Orzeszki pinii delikatnie rumienimy na gorącej, suchej patelni, cały czas mieszając. Dodajemy do sałaty. Przygotowujemy filet z kurczaka: kroimy go w drobną kostkę, przyprawiamy sosem sojowym i pieprzem, smażymy krótko na rozgrzanym oleju. Gorące kawałki kurczaka kładziemy na gotowej sałacie, polewamy sosem i podajemy.

Sałatka z awokado, pomarańczy i fenkułu z rukolą
(dla 3-4 osób)
Składniki
- 1 mały fenkuł
- 2 awokado
- 1/2 cytryny
- 2 pomarańcze
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki orzeszków cedrowych lub piniowych
- 1 garść kiełków słonecznika
- 1 garść kiełków pszenicy
- 1 opakowanie rukoli
- sól, pieprz
Na sos:
- 1/2 kubka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
Sposób przygotowania
Fenkuł kroimy wzdłuż korzenia na cieniutkie plasterki. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w cieniutkie plasterki. Polewamy je sokiem z cytryny. Pomarańcze obieramy ze skóry i wycinamy cząstki bez białej błony. Cebulę kroimy na półksiężyce. Orzeszki prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki razem mieszamy, dodajemy kiełki i rukolę. Polewamy sosem - czyli oliwą wymieszaną z octem i posiekanym czosnkiem. W razie potrzeby wszystko przyprawiamy solą i pieprzem.