7 sałatek na przywitanie wiosny. Zima - na księżyc

Magazyn Kuchnia
Sałata z kurczakiem i cytryną

Sałata z kurczakiem i cytryną (Fot. M&K Duklas / duklas.pl)

Już nie chcemy szusować na stokach, ani pić grzańca. Potrzebujemy wiosny! Od dziś na talerzach w całym kraju ogłaszamy wiosnę
1 z 7
Fot. Paulina Jakóbiec
Fot. Paulina Jakóbiec

Sałatka z kiełkami rzodkiewki

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • 1 kopiasta łyżka orzeszków piniowych
  • 1 dojrzałe awokado
  • 40 g kiełków rzodkiewki
  • 8 plastrów parmeńskiej szynki
  • garść rukwi wodnej lub rukoli
  • 2 łyżki suszonych pomidorów (w oliwie)

 

Sos winegret:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • sól, cukier

 

Sposób przygotowania

Na suchej patelni prażymy orzeszki piniowe, odstawiamy do wystygnięcia. Awokado kroimy w podłużne paski i układamy na talerzach z kiełkami rzodkiewki i plastrami szynki. Dorzucamy kilka liści opłukanej i osuszonej sałaty oraz pokrojone w cienkie paseczki suszone pomidory. Miksujemy składniki sosu. Sałatkę posypujemy orzeszkami piniowymi i polewamy sosem winegret.

2 z 7
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Sałatka z melona, rzodkiewki i mieszanych sałat

(Dla 6 osób)

 

Składniki

  • melon
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • mieszane sałaty (karbowana, roszponka, rukola)
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • sos tabasco

 

Sposób przygotowania

Melon przekrawamy na pół, usuwamy pestki, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Rzodkiewki myjemy i kroimy w talarki, sałatę myjemy i osuszamy. Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny, solą i kilkoma kroplami tabasco. Polewamy sosem sałatę, mieszamy i podajemy. Świetnie komponuje się ze świeżym chlebem i dojrzałymi serami. Jednym z moich ulubionych dań tamtego lata były i pozostały pulpeciki z ciecierzycy z szynką - bardzo proste do zrobienia i bardzo smaczne danie. Makaron gotowaliśmy tylko wtedy, gdy mieliśmy czas i wiedzieliśmy, że zostajemy w jednym miejscu dłużej niż na jedną noc. Zakładaliśmy wtedy prawdziwy obóz z ogniskiem, na którym dało się gotować. Cudownie było zjeść coś gorącego, przy ognisku, pod gwiazdami lub oglądając zachód słońca nad samym morzem... Wśród naszych puszek i słoików nigdy nie brakowało pasty z czarnych oliwek, często więc gotowaliśmy spaghetti z oliwkową pastą, czosnkiem i tuńczykiem.

3 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Chrupiący kurczak z sałatką ogórkową

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sałatka:

  • 1 łyżka sezamu
  • 1 papryczka chilli
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru

 

Sos:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 mały pęczek posiekanej natki
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Piersi kurczaka kroimy w bardzo cienkie plastry, mieszamy w misce z mąką i sosem sojowym, doprawiamy pieprzem. Rozgrzewamy w garnku olej. Smażymy w nim kawałki kurczaka przez 3-4 minuty, aż będą złociste.

 

Fot. Marcin Klaban

Robimy sałatkę: kroimy ogórka w cienkie plasterki, posypujemy sezamem oraz posiekaną chilli, polewamy sokiem cytrynowym wymieszanym z oliwą i cukrem. Przygotowujemy sos majonezowy, mieszając wszystkie jego składniki. Usmażonego kurczaka przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy od razu z sosem i sałatką.

4 z 7
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Sałata z kurczakiem i cytryną

Składniki

 

Sposób przygotowania

Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, solimy i obtaczamy w imbirze. Cytryny szorujemy, odcinamy końcówki, przekrawamy wzdłuż na pół, a potem na półplasterki. Kurczaka smażymy na rozgrzanej oliwie, a gdy się zrumieni, dodajemy cytrynę, miód, kolendrę i chilli. Dusimy, mieszając, około 10 minut. Sałatę lodową i radicchio rwiemy na cienkie kawałki i rozkładamy na dużym płaskim talerzu. Na sałacie układamy kurczaka z cytryną. Przed podaniem posypujemy listkami roszponki.

5 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Ekspresowa sałatka cytrusowa

(dla 2-3 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Pomarańcze obieramy i filetujemy, usuwając błonkę z każdej cząstki. Mieszamy krewetki z kawałkami pomarańczy, sokiem cytrynowym i miętą. Tuż przed podaniem posypujemy kawałkami fety, skrapiamy oliwą i doprawiamy pieprzem.

6 z 7
Fot. Bartosz Fasiecki
Fot. Bartosz Fasiecki

Sałata z roszponki z karmelowym winegretem

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

  • 1 filiżanka cukru
  • 6 łyżek wody
  • 7 łyżek octu balsamicznego
  • 1 filiżanka oleju z orzechów włoskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • 12 przepiórczych jajek
  • 2 opakowania roszponki lub mizuny
  • 1 opakowanie sera brie
  • 15 pomidorów koktajlowych
  • 1 zielony ogórek
  • 1 paczka orzeszków pinii
  • 1 filet z kurczaka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania

Przygotowujemy sos do sałaty: cukier wsypujemy na patelnię z możliwie najgrubszym dnem. Dodajemy 4 łyżki wody. Podgrzewamy mieszając, aż do zagotowania. Gdy tylko cukier zacznie nabierać złotego koloru, zdejmujemy patelnię z ognia. Cukier zamienia się w karmel w mgnieniu oka, więc trzeba uważać, żeby go nie spalić. Do karmelu dodajemy powoli ocet balsamiczny, ubijając mieszaninę trzepaczką. Uwaga ? może pryskać! Część cukru może też zmienić się ponownie w kryształki. Jeśli tak się stanie, ponownie stawiamy patelnię na małym ogniu i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Do gotowego karmelu wlewamy powoli, cienkim strumyczkiem, cały czas mieszając, olej orzechowy. Dodajemy 2 łyżki wody, zgnieciony w prasce czosnek, sól i pieprz.

Taki sos karmelowy można przechowywać w zamkniętym pojemniczku w lodówce przez ok. 2 tygodnie. Przed użyciem trzeba go lekko podgrzać, bo schłodzony jest bardzo gęsty.

Przygotowujemy sałatę: gotujemy jajka przepiórcze na twardo, schładzamy, obieramy i dzielimy na połówki. Liście roszponki lub mizuny myjemy i suszymy, wsypujemy do salaterki. Dodajemy wcześniej przygotowane jajka. Ser brie kroimy w małą kostkę, rozsypujemy na sałacie. Umyte pomidorki koktajlowe dzielimy na połówki i dodajemy do miski. Ogórka kroimy w małe słupki i rozsypujemy na liściach. Orzeszki pinii delikatnie rumienimy na gorącej, suchej patelni, cały czas mieszając. Dodajemy do sałaty. Przygotowujemy filet z kurczaka: kroimy go w drobną kostkę, przyprawiamy sosem sojowym i pieprzem, smażymy krótko na rozgrzanym oleju. Gorące kawałki kurczaka kładziemy na gotowej sałacie, polewamy sosem i podajemy.

7 z 7
Fot. Agata Jakubowska
Fot. Agata Jakubowska

Sałatka z awokado, pomarańczy i fenkułu z rukolą

(dla 3-4 osób)

 

Składniki

 

Na sos:

  • 1/2 kubka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego

 

Sposób przygotowania

Fenkuł kroimy wzdłuż korzenia na cieniutkie plasterki. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w cieniutkie plasterki. Polewamy je sokiem z cytryny. Pomarańcze obieramy ze skóry i wycinamy cząstki bez białej błony. Cebulę kroimy na półksiężyce. Orzeszki prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki razem mieszamy, dodajemy kiełki i rukolę. Polewamy sosem - czyli oliwą wymieszaną z octem i posiekanym czosnkiem. W razie potrzeby wszystko przyprawiamy solą i pieprzem.

Więcej na ten temat: dieta, wiosenne przepisy