Tarta z owocami. Tobie też się uda

Maria Szkop, Magazyn kuchnia
Świeże, jeszcze ciepłe od słońca jagody, wiśnie czy jeżyny zatopione w chłodnym, miękkim kremie plus warstewka kruszącego się w palcach (i rozpływającego w ustach) ciasta - na taką kompozycję smaków czeka się cały rok. Spieszmy się, letnie owoce nie czekają na spóźnialskich.
Fot. A.M. Wolniak Fot. A.M. Wolniak

Kruche ciasto

(przepis podstawowy, porcja na okrągłą formę o średnicy 28 cm)

 

Składniki

  • 175 g mąki
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 75 g masła
  • 2-3 łyżki zimnej wody

 

Sposób przygotowania

Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier i sól. Starannie mieszamy, tworząc kopczyk. W środku kopczyka robimy wgłębienie i wbijamy do niego żółtka, masło pokrojone w kawałki i wodę. Zagniatamy ciasto, dodając na początku do żółtek i masła tylko trochę mąki, a potem - stopniowo - zagarniając jej coraz więcej. Ciasto powinno być miękkie i jednolite, nie powinno kleić się do rąk. Przed pieczeniem należy je chłodzić w lodówce przez minimum pół godziny, nie dłużej jednak niż 2-3 dni. Oczywiście, można je także zamrozić na dłuższy czas.

1
Fot. Paweł Kiszkiel /AG Fot. Paweł Kiszkiel /AG

Tartaletki z owocami

Potrzebna będzie 1 porcja ciasta (według przepisu podstawowego); na 16 tartaletek

 

Składniki

  • 1 porcja ciasta (według przepisu podstawowego)
  • kilka gatunków owoców: jeżyn, jagód, borówek amerykańskich, czarnych porzeczek
  • masło do smarowania foremek
  • odrobina mąki lub bułki tartej

 

Krem

  • 1 szklanka mleka
  • skórka z 1 pomarańczy (świeżo starta)
  • 1/2 laski wanilii
  • 2 duże żółtka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki

 

Sposób przygotowania

Foremki smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki. Na dnie ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 °C, aż ciasteczka będą rumiane. Odstawiamy do ostygnięcia. Robimy krem. Mleko zagotowujemy ze skórką z pomarańczy i wanilią (połówkę laski wanilii trzeba przekroić wzdłuż i nożem lub łyżką wybrać ziarna, które są w środku, i wrzucić je do mleka; dla podwyższenia aromatu na czas gotowania można dorzucić też łupinę, ale trzeba ją potem usunąć). Odstawiamy do wystygnięcia. Ubijamy żółtka z cukrem do białości. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Teraz powoli wlewamy mleko, mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Naczynie z kremem stawiamy na małym ogniu. Mieszamy, aż krem zgęstnieje. Powinien mieć konsystencję budyniu. Wystudzonym kremem napełniamy tartaletki, na wierzchu układając owoce. Przed podaniem wstawiamy na co najmniej 30 min do lodówki.

2
Fot. Paweł Kiszkiel /AG Fot. Paweł Kiszkiel /AG

Placek z winogronami i figami

Potrzebna będzie 1 porcja ciasta (według przepisu podstawowego)

Składniki

  • 1 porcja ciasta (według przepisu podstawowego)
  • 2-3 duże figi figi
  • 1 nieduża kiść czarnych winogron
  • 1 jajko do smarowania ciasta
  • masło do smarowania formy

 

Masa migdałowa

  • 1/4 szklanki + 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki masła
  • 1 duże jajo
  • 1/2 szklanki obranych i uprażonych migdałów
  • 1 łyżka mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 laski wanilii

 

Sposób przygotowania

Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Robimy masę migdałową. Miksujemy 1/4 szklanki cukru z masłem. Dodajemy jajo (powinno mieć temperaturę pokojową) i znów dokładnie miksujemy. Migdały mielimy z 3 łyżkami cukru i dodajemy do masy. Dodajemy także mąkę, szczyptę soli i ziarenka z połowy laski wanilii (trzeba przekroić laskę wanilii na pół i wyskrobać ziarenka). Wszystkie składniki jeszcze raz miksujemy na jednolitą masę. Oddzielamy ok. 1/5 ciasta i odkładamy, a resztę rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm i wykładamy nim wysmarowaną masłem prostokątną formę o bokach 10/35 cm. Na cieście rozprowadzamy masę migdałową, a na niej w rządkach układamy cząstki owoców (winogrona kroimy na pół, a figi na ok. 6 cząstek). Pozostałe ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy z niego listki, na każdym tępą stroną noża "rysujemy" żyłkowanie. Roztrzepanym jajem smarujemy brzeg ciasta i przyklejamy listki, smarując ich wierzch resztą jaja. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy, aż się zrumieni - 30-40 minut. Podajemy z pleśniowym serem.

3
Fot. Paweł Kiszkiel /AG Fot. Paweł Kiszkiel /AG

Ciasto z cytrynowym kremem i owocami

Potrzebna będzie 1 porcja ciasta (według przepisu podstawowego)

 

Składniki

  • 1 porcja ciasta (według przepisu podstawowego)
  • kilka gatunków owoców: truskawek, malin, jeżyn, jagód
  • masło do smarowania formy lub pergamin

 

Masa cytrynowa

  • 1 szklanka maślanki
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżki olejku waniliowego
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 100 ml słodkiej śmietanki

 

Sposób przygotowania

Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim nasmarowaną tłuszczem lub wyłożoną pergaminem formę (może być okrągła lub kwadratowa). Dno nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C. Robimy masę cytrynową. W garnku mieszamy maślankę z żółtkami, dodajemy cukier, mąkę i szczyptę soli, dokładnie mieszamy. Garnek stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszamy, najlepiej trzepaczką do śmietany. Gdy masa zyska konsystencję budyniu, zdejmujemy z ognia. Dodajemy olejek waniliowy, sok z cytryny i skórkę startą na drobnych oczkach. Szybko i mocno mieszamy, dopóki masa nie stanie się jednolita. Odstawiamy do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając. Ubijamy śmietankę (żeby się dobrze ubiła, musi być mocno schłodzona). Ubitą śmietankę łączymy z przechłodzoną cytrynową masą. Całość wykładamy na upieczony spód i równo rozprowadzamy. Na wierzchu układamy naszą owocową kompozycję. Przed podaniem ciasto należy wstawić do lodówki na jeszcze ok. 30 minut.

4
Fot. Paweł Kiszkiel /AG Fot. Paweł Kiszkiel /AG

Kruche ciasto z wiśniami

Potrzebna będzie 1 porcja ciasta (według przepisu podstawowego)

 

Składniki

  • 1 porcja ciasta (według przepisu podstawowego)
  • 1/4 szklanki + 3 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki podprażonych i zmielonych migdałów lub posiekanych płatków migdałowych
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 500-600 g wiśni bez pestek
  • 3 dag masła pokrojonego w małe kawałki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietanki

 

Sposób przygotowania

Ciasto rozwałkowujemy na pergaminie ułożonym na stolnicy na grubość 2-3 milimetrów i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Nagrzewamy piekarnik do 180°C. 1/4 szklanki cukru mieszamy z migdałami, gałką muszkatołową i solą; dodajemy do wiśni i dokładnie mieszamy. Wiśnie układamy na cieście, pozostawiając brzegi szerokości 3-4 centymetrów, a następnie zawijamy je tak, by zachodziły na wiśnie. Na wiśniach układamy kawałki masła. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką. Z wierzchu całość posypujemy cukrem. Pergamin z ciastem układamy na blasze i pieczemy ok. 40 minut, aż brzegi się zrumienią.

5
Fot. Paweł Kiszkiel /AG Fot. Paweł Kiszkiel /AG

Kruche ciasto z jagodami

Potrzebne będą 2 porcje ciasta (według przepisu podstawowego)

 

Składniki

  • 2 porcje ciasta (według przepisu podstawowego)
  • 250 g czarnych jagód
  • 25 g cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 50 g płatków migdałowych do przybrania
  • śmietana lub słodka śmietanka kremówka
  • masło do smarowania formy

 

Sposób przygotowania

Odkrawamy 2/3 ciasta (resztę wkładamy do lodówki), rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykładamy nim wysmarowaną masłem okrągłą formę. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na 30 min. Na dnie ciasta rozkładamy równomiernie jagody i posypujemy je cukrem. Wyjmujemy z lodówki pozostałą część ciasta, rozwałkowujemy na stolnicy i kroimy na paski 1,5-cm szerokości. Brzeg ciasta smarujemy wodą i układamy na wierzchu paski, tak by utworzyły kratkę. Ciasto smarujemy niewielką ilością mleka i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w nagrzanym do 190°C piekarniku 30-35 min, aż  zyska złoty kolor. Podajemy na ciepło albo na zimno z dodatkiem kwaśnej śmietany lub słodkiej śmietanki.

6
Więcej na ten temat: ciasto, desery, przepisy na lato, tarty z owocami