Top 5. Sałatki z kurczakiem

Materiał partnera
Sałatki z kurczakiem są najlepsze na świecie. Na zimno i na ciepło zawsze smakują. Ale która z nich Twoim zdaniem jest najsmaczniejsza?
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Sałatka z rukoli z wędzonym kurczakiem i figami

(dla 2 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Figi i pomidorki kroimy na ćwiartki. Na półmisku układamy najpierw rukolę, potem figi oraz pomidorki, a na koniec pokrojonego na kawałki kurczaka. Przed podaniem polewamy octem i oliwą.

Fit&Easy Fot. Materiały prasowe

 

Więcej przepisów ze świeżą rukolą znajdziecie na stronie Fit&Easy

 

1
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Sałatka z kurczakiem w sosie orientalnym

Sos teriyaki (200 ml):

  • 30 g ciemnego cukru trzcinowego
  • 10 ml oleju
  • 20 g miodu
  • 50 ml ciemnego sosu sojowego
  • 50 ml ciemnego sojowego sosu grzybowego
  • 10 ml sosu Worcestershire
  • 15 g świeżego imbiru
  • 15 g czosnku
  • szczypta chilli

 

Dressing balsamiczny:

 

Sposób przygotowania

Przygotowujemy sos. Z cukru, oleju i miodu robimy karmel. Dodajemy sosy: oba sojowe oraz Worcestershire,
pokrojony w kosteczkę imbir i czosnek. Doprawiamy chilli i zagotowujemy. Odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowujemy dressing balsamiczny: składniki łączymy i doprawiamy. Ogórka kroimy w plasterki, które zwijamy w rurki. Marchewkę kroimy w cienkie paseczki, rzodkiewkę w kostkę, a pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Całość łączymy z sałatą skropioną dressingiem. Pierś z kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w paski. Podsmażamy na odrobinie oliwy i pod sam koniec podlewamy sosem teriyaki. Gotowe mięso układamy na sałacie.

 

Fit&Easy Fot. Materiały prasowe

 

Więcej przepisów ze na sałatki znajdziecie na stronie Fit&Easy

2
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Sałata z kurczakiem i cytryną

Składniki

 

Sposób przygotowania

Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, solimy i obtaczamy w imbirze. Cytryny szorujemy, odcinamy końcówki, przekrawamy wzdłuż na pół, a potem na półplasterki. Kurczaka smażymy na rozgrzanej oliwie, a gdy się zrumieni, dodajemy cytrynę, miód, kolendrę i chilli. Dusimy, mieszając, około 10 minut. Radicchio rwiemy na cienkie kawałki i razem z sałatą Fit&Easy rozkładamy na dużym płaskim talerzu. Na sałacie układamy kurczaka z cytryną. Przed podaniem posypujemy listkami roszponki.

 

Fit&Easy Fot. Materiały prasowe

Więcej przepisów ze na sałatki znajdziecie na stronie Fit&Easy

3
Fot. BBS Fot. BBS

Grillowany kurczak po kubańsku z sałatą, orzechami, awokado i mango

(dla 6 osób)

 

Sos pomarańczowy:

  • 1 szklanka oliwy
  • 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól i pieprz

 

Kurczak:

  • 2 łyżeczki kuminu
  • 6-8 roztartych ząbków czosnku
  • 1 zielona papryczka chilli (oczyszczona z pestek i posiekana)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki oliwy
  • 3 łyżki soku pomarańczowego
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 6 pojedynczych piersi kurczaka

 

Oraz:

  • 2 pokrojone na kawałki mango
  • 2 obrane, pokrojone na kawałki awokado
  • 30 dag mieszanych drobnolistnych sałat Fit&Easy Active
  • garść nerkowców (prażonych i solonych)

 

Sposób przygotowania

Robimy sos, mieszając oliwę, sok i skórkę z pomarańczy, miód oraz sos sojowy. Solimy i pieprzymy do smaku. Przyrządzamy marynatę do kurczaka: ziarna kuminu prażymy 1-2 minuty na suchej patelni; zdejmujemy, kiedy zaczną pachnieć. Dodajemy czosnek, chilli i szczyptę soli, rozcieramy na jednolitą pastę. Na patelni, na której prażyliśmy kumin, rozgrzewamy oliwę, wlewamy do mieszaniny przypraw i czosnku, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby smaki się przegryzły. Dodajemy sok pomarańczowy i limonkowy, mieszamy. Gotową marynatą polewamy piersi kurczaka, kilka razy odwracamy mięso, aby dobrze pokryło się marynatą. Przykrywamy, wstawiamy na godzinę lub dłużej do lodówki. Mieszamy mango i awokado z kilkoma łyżkami sosu pomarańczowego. Rozgrzewamy piekarnik, włączając opcję grill. Kurczaka wyjmujemy z marynaty i grillujemy po 5 minut z każdej strony. Po kilku minutach kroimy w plasterki. Sałatę przekładamy do miski, skrapiamy kilkoma łyżkami sosu pomarańczowego, mieszamy. Przyprawiamy, jeśli trzeba, solą i pieprzem, rozkładamy na talerzach. Na sałacie układamy plasterki kurczaka, na nich mango i awokado. Posypujemy nerkowcami. Resztę sosu pomarańczowego podajemy obok, w miseczce.

Fit&Easy Fot. Materiały prasowe

Więcej przepisów ze na sałatki znajdziecie na stronie Fit&Easy

4
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Sałatka z sosem farmerskim

Przyprawa:

  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • po 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • papryki i pieprzu kajeńskiego

 

Sos farmerski:

  • 1,75 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 2 łyżki posiekanej cebulki dymki
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny

 

Oraz:

 

Sposób przygotowania

Połącz przygotowane składniki przyprawy. Zrób sos: wymieszaj 3/4 szklanki maślanki z majonezem, dymkami, natką, octem, czosnkiem i skórką cytrynową. Dodaj 1,5 łyżeczki przyprawy oraz sól i pieprz do smaku. Resztą przyprawy natrzyj kurczaka, przełóż go do miski. Polej pozostałą maślanką, włóż do lodówki na co najmniej 30 minut, najwyżej jednak na 3 godziny. Co jakiś czas odwracaj mięso, tak aby cały czas było pokryte zalewą. Następnie wyjmij kurczaka z maślanki, upiecz na grillu (5 minut z każdej strony). Odłóż na 5 minut, a potem pokrój na kawałki. Wymieszaj sałatę z orzechami i rodzynkami. Polej sosem, przypraw solą i pieprzem. Na wierzchu ułóż kurczaka.


Fit&Easy Fot. Materiały prasowe

 

Więcej przepisów ze na sałatki znajdziecie na stronie Fit&Easy

5
Więcej na ten temat: dieta, fit&easy, kurczak, rukola, sałata