Sałatki z owocami morza - lekka i zdrowa przekąska

Sałata z krewetkami
(dla 2 osób)
Składniki:
1 opakowanie mieszanki sałat Fit&Easy Party
12 krewetek tygrysich
1 papryczka chilli
1 ząbek czosnku
1 cytryna
3 łyżki oliwy z oliwek
olej do smażenia
1 kiść czerwonych winogron
natka pietruszki
garść ziaren sezamu
Przygotowanie:
Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Umytą papryczkę chilli pokrój w paski. Krewetki smaż na głębokim oleju, pod koniec dodaj chilli i czosnek. Na talerzu ułóż mieszankę sałat, krewetki i przekrojone na pół winogrona. Podawaj z ćwiartkami cytryny, posypane sezamem, a całość skrop oliwą. Natkę pietruszki wykorzystaj do przyozdobienia potrawy.
Więcej przepisów ze świeżą rukolą znajdziecie na stronie Fit&Easy
Fot. Materiały prasowe

Sałatka z makaronem i tuńczykiem
(dla 2 osób)
Składniki:
1 opakowanie sałat Fit&Easy PARTY
1/2 opakowania makaronu świderki
1 puszka tuńczyka w kawałkach
1 świeży pomidor lub 5 pomidorków suszonych
1 cebula
10 oliwek zielonych i czarnych
8 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
Przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Ugotuj makaron al dente. Pokrój pomidora w kosteczkę, a oliwki i cebulę na plasterki. Sałatę wysyp na półmisek, następnie dodaj wystudzony makaron, pomidory, oliwki, cebulę i polej sosem przygotowanym na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny i przypraw. Całość delikatnie wymieszaj i na koniec dodaj kawałki tuńczyka.
Więcej przepisów ze świeżą rukolą znajdziecie na stronie Fit&Easy
Fot. Materiały prasowe

Rukola z tuńczykiem i fasolką szparagową
(dla 2 osób)
Składniki:
1 opakowanie rukoli Fit& Easy
8 małych ziemniaków,
1 puszka tuńczyka w kawałkach,
4 nieduże pomidory
20 dag zielonej fasolki szparagowej
4 łyżki oliwy z oliwek,
Przyprawy do smaku - tymianek, sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach - pamiętaj, aby ich nie rozgotować. Fasolkę szparagową ugotuj al dente. Przestudzone ziemniaki pokrój w plastry. Pomidory umyj i pokrój w ćwiartki. Do półmiska wysyp rukolę, dodaj pokrojone ziemniaki, przestudzoną fasolkę szparagową ( jeśli będzie zbyt długa możesz przekroić ją na pół)ćwiartki pomidorów. Całość przypraw wg uznania i polej oliwą z oliwek. Na koniec dodaj kawałki tuńczyka.
Więcej przepisów ze świeżą rukolą znajdziecie na stronie Fit&Easy
Fot. Materiały prasowe

Sałatka z łososiem i ogórkiem
(dla 2 osób)
Składniki:
1 opakowanie sałat Fit&Easy ACTIVE
1 ogórek zielony,
40 dag wędzonego łososia
1 cytryna
1/3 pęczku koperku
6 łyżek oliwy z oliwek
Przyprawy do smaku: sól, pieprz
Przygotowanie:
Ogórka umyj i pokrój razem ze skórką w ukośne plastry. Na półmisek wyłóż mieszankę sałat, dodaj ogórka i polej sosem przygotowanym na bazie oliwy z oliwek zmieszanej z 1 łyżką soku z cytryny i z dodatkiem przypraw. Na sałacie ułóż fantazyjnie plastry łososia zwinięte w ruloniki, posyp je posiekanym koperkiem i skrop lekko sokiem z cytryny.
Więcej przepisów ze świeżą rukolą znajdziecie na stronie Fit&Easy
Fot. Materiały prasowe

Sałatka ze śledziem
(dla 2 osób)
Składniki :
1 opakowanie sałat Fit&Easy ACTIVE
2 filety ze śledzia
4 średnie ziemniaki
1 cebula
2 jaja
1 ogórek
2-3 łyżki majonezu
sok z cytryny
kilka gałązek kopru
Przygotowanie:
Ziemniaki oraz jaja umyj i ugotuj. Ostudzone obierz. Następnie śledzie, ziemniaki, cebulę, jaja na twardo i ogórka pokrój w kostkę i wymieszaj z majonezem. Przypraw do smaku pieprzem i kilkoma kroplami cytryny i dodaj do uprzednio ułożonej na półmisku sałaty. Na koniec całość posyp koprem.
Więcej przepisów ze świeżą rukolą znajdziecie na stronie Fit&Easy
Fot. Materiały prasowe

Sałatka z krewetkami i mango
Składniki:
1 główka sałaty Salanova
10 krewetek tygrysich
1 cytryna
1 limonka
1 świeże mango (lub z puszki)
1 papryczka chili
1 ząbek czosnku
1 łyżka prażonego sezamu
kolendra, sól i pieprz
4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Krewetki marynuj z czosnkiem, sokiem z limonek, posiekaną papryką chilli oraz 3 łyżkami oliwy z oliwek. Odstaw na min ? godziny w chłodne miejsce. Na rozgrzaną patelnie wrzuć zamarynowane krewetki i smaż je, aż do uzyskania różowo-złocistego koloru. Dopraw solą oraz pieprzem. Przygotuj sos: 4 łyżki oliwy z oliwek dokładnie wymieszaj z 2 łyżkami soku z cytryny, solą i pieprzem. Mango obierz, usuń pestkę i pokrój na małe, cienkie kawałki. Sałatkę podawaj w salaterkach. Sałatę podziel na listki i układaj je na dnie, następnie dodaj pokrojone mango oraz usmażone krewetki. Całość polej oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i przyprawami. Na koniec posyp sałatkę uprażonym sezamem.
Więcej przepisów ze świeżą rukolą znajdziecie na stronie Fit&Easy
Fot. Materiały prasowe