Szybkie sałatki z owocami

Magazyn Kuchnia
Gdy nie masz czasu na przygotowywanie posiłków sięgnij po sałatki. Polecamy przepisy z figami, gruszką i granatem
Fot. Materiały prasowe Fot. Materiały prasowe

Sałatka Waldorf

dla 4 osób

Składniki

  • 1 opakowanie sałat 
  • 10 g orzechów włoskich
  • 20 g rodzynek
  • 1 czerwone jabłko
  • 100 g czerwonych winogron
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 50 g sera pleśniowego niebieskiego
  • jogurt naturalny
  • bazylia
  • szczypta soli, pieprzu

Przygotowanie:

Zawartość opakowania sałat wysyp do salaterki. Winogrona umyj, przekrój na pół i usuń z nich pestki. Umyj jabłko, przekrój na pół, usuń z niego gniazdo nasienne, a następnie pokrój na cienkie plasterki. Dodaj wraz z orzechami i rodzynki do sałaty. Na całość rozkrusz ser pleśniowy.

Sos: jogurt naturalny wymieszaj z posiekaną bazylią, szczyptą pieprzu i soli . Wszystkie składniki sałatki dokładnie wymieszaj z dresingiem i przełóż na talerze.

1
Fot. Materiały prasowe Fot. Materiały prasowe

Sałatka z owocami granatu

Owoce granatu dodają tej sałatce niezwykłego słodkiego i orzeźwiającego aromatu, ale również wartości odżywczych.

Początkujący mogą mieć trochę zabawy z wydostaniem pestek z twardej łupiny, więc podaję prosty sposób:

  • owoc przekrój delikatnie w poprzek
  • przygotuj miseczkę
  • weź jedną połówkę i uderzaj tępą stroną noża (lub drewnianą łopatką) w górną cześć owocu, ziarenka będą wypadać do podstawionej miseczki

(dla 2 osób)

Składniki

  • 1 opakowanie mieszanki sałat 
  • 2 owoce granatu
  • 200 g sera typu gorgonzola
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 cm korzenia imbiru

Przygotowanie:

Mieszankę sałat wysyp na talerz. Ser pokrój w kostkę i dodaj do sałaty. Owoce granatu umyj - z jednego wydrąż pestki i dodaj do kompozycji, a z drugiego owocu wyciśnij sok i dodaj do niego miód oraz starty korzeń imbiru. Wymieszaj dokładnie i tak przygotowanym sosem polej sałatkę. Całość posyp prażonymi orzechami włoskimi.

2
Fot. Materiały prasowe Fot. Materiały prasowe

Sałata z figami

(dla 2 osób)

Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki sałat 
  • 4 figi
  • 200 g sera typu feta lub koziego
  • 1 pierś z kurczaka
  • garść orzechów nerkowca
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, imbir (korzeń)

Przygotowanie:

Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy w paseczki, nacieramy sosem sojowym i dodajemy przyprawy, Ostawiamy na 15 min., a następnie smażymy na patelni grillowej. Na płaskim talerzu układamy kolejno: mieszankę sałat, przestygnięte kawałki kurczaka, umyte i pokrojone na ćwiartki figi oraz ser pokrojony w kostkę. Całość posypujemy prażonymi orzechami i polewamy sosem przygotowanym na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny i przypraw.

3
Fot. Materiały prasowe Fot. Materiały prasowe

Sałatka z papryką

dla 2 osób

Składniki:
1 opakowanie sałat 
1 papryka zielona
1 papryka żółta
1 cebula
Kilka zielonych oliwek
1 ogórek konserwowy
ser lazur niebieski

Sos:
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
pieprz
sok z jednej cytryny
1 łyżka musztardy

Przygotowanie:

Paprykę rozkrój na pół, wytnij gniazda nasienne,  pokrój na cienkie półkrążki. Podobnie skrój cebulę. Ogórka pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa przełóż do salaterki, lekko wymieszaj je wraz z sałatą i pokrojonym w drobną kostkę serem Lazur.

Sos: 1/3 szklanki oliwy z oliwek zmieszaj z 2 łyżkami zalewy z oliwek, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek,  sól, cukier, pieprz, musztardę oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.

Warzywa ułożone na salaterce polej sosem na chwilę przed podaniem.

4
Fot. Materiały prasowe Fot. Materiały prasowe

Orzeźwiająca sałatka z gruszkami

(dla 2 osób)

Składniki:

  • 1 opakowanie sałat Fit&Easy PARTY
  • 2 gruszki
  • garść orzechów włoskich
  • smażona skórka pomarańczowa
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • Przyprawy: świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Gruszki umyj, obierz, przekrój, usuń gniazda nasienne, pokrój w ósemki i polej sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Sok z cytryny dokładnie wymieszaj z miodem, dodaj szczyptę pieprzu. Sałatę wyłóż na płaski talerz, ułóż pokrojone gruszki, polej sosem, dodaj smażoną skórkę pomarańczową i posyp orzechami. Całość możesz ozdobić listkami mięty.

5
Fot. Materiały prasowe Fot. Materiały prasowe

Sałatka z oscypkiem

(dla 2 osób)

Składniki:

  • 1 opakowanie sałat 
  • 2 małe oscypki
  • 100g różowych winogron
  • 1 łyżka prażonych pestek dyni
  • sos vinaigrette

Przygotowanie:

Ser przekrój na pół i wstaw na grilla lub do piekarnika. Sałatę wysyp na talerz i polej sosem vinaigrette. Dodaj plastry sera i winogrona. Całość posyp prażonymi pestkami słonecznika.

6