Orzechy włoskie - wystawne dania i desery na karnawał

Karolina Wiercigroch
ciasto marchewkowe z orzechami

ciasto marchewkowe z orzechami (fot. Karolina Wiercigroch)

Orzechy włoskie a właściwie wołoskie, bo dotarły do nas z rumuńskiej Wołoszczyzny. Nazwa się zmieniła, ale miłość do nich jest trwała - bo są pyszne, zdrowe i... chrupią.
1 z 5
fot. Karolina Wiercigroch
fot. Karolina Wiercigroch

Orzechy włoskie - wystawne dania i desery na karnawał

Orzechy włoskie a właściwie wołoskie, bo dotarły do nas z rumuńskiej Wołoszczyzny. Nazwa się zmieniła, ale miłość do nich jest trwała - bo są pyszne, zdrowe i... chrupią.

Ciasto marchewkowe z orzechami i masą orzechowo-rumową

(dla 12 osób, przygotowanie: 75 minut)

Składniki:

250 g małych marchewek
500 g mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
po szczypcie mielonego ziela angielskiego i gałki muszkatołowej
łyżka mielonego cynamonu
łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki soli
300 g cukru
3 duże jajka
180 g jogurtu naturalnego
180 ml oleju
50 g posiekanych orzechów włoskich

Masa orzechowo-rumowa:
200 g masła
200 g cukru pudru
4 łyżki rumu
160 g zmielonych orzechów włoskich
2-3 łyżki miodu
szczypta soli

Sposób przygotowania:

Marchewki czyścimy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Łączymy mąkę, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy. Dodajemy startą marchewkę, mieszamy. Ucieramy cukier z jajkami i jogurtem. Mieszając, powoli wlewamy olej. Dodajemy marchewkową masę, delikatnie łączymy. Wsypujemy orzechy, szybko mieszamy. Ciasto (dość rzadkie) przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, wstawiamy na 40-50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. . Zmniejszamy temperaturę do 160 st. i pieczemy jeszcze
ok. 20 minut (ciasto w środku powinno osiągnąć temp. 100 st.). Studzimy 30 minut w foremce, a potem na kratce. Przygotowujemy masę orzechowo-rumową. Masło ucieramy na puch. Mieszając, dodajemy po łyżce cukier puder, a następnie rum, orzechy, miód i sól. Ucieramy 3-4 minuty, aż masa będzie miała gładką konsystencję. Dekorujemy ciasto.

2 z 5
fot. Karolina Wiercigroch
fot. Karolina Wiercigroch

Placki z komosy ryżowej z orzechami i bekonem

(dla 6 osób, przygotowanie: 40 minut)

Składniki:

400 g komosy ryżowej
125 g bekonu
3 gałązki tymianku
cebula
4 łyżki oliwy
100 g zmielonych orzechów włoskich
3 jajka
łyżeczka różowego pieprzu
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Komosę ryżową płuczemy zimną wodą. Wsypujemy do osolonego wrzątku, gotujemy 15 minut. Osączamy. Bekon drobno kroimy. Odrywamy listki tymianku od łodyżek. Cebulę obieramy, siekamy, szklimy na połowie oliwy, pod koniec smażenia dodajemy listki tymianku, szczyptę soli i pieprzu. W misce mieszamy komosę z cebulą, zmielonymi orzechami, bekonem i jajkami. Dodajemy zmiażdżony różowy pieprz, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą. Z masy formujemy niewielkie placki, smażymy na pozostałej
oliwie po 3 minuty z każdej strony.

3 z 5
fot. Karolina Wiercigroch
fot. Karolina Wiercigroch

Mrożony nugat z malinowym sosem

(dla 8-10 osób, przygotowanie: 40 minut, mrożenie: 12 godzin)

Składniki:

250 g orzechów włoskich
80 g cukru pudru
8 g żelatyny
4 białka
100 g miodu
2 żółtka
200 ml śmietany 22-proc.
Sos malinowy:
300 g mrożonych malin
100 g cukru
gałązka tymianku

Sposób przygotowania:

Orzechy wsypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię, lekko prażymy. Posypujemy 50 g cukru pudru i mieszamy, aż się lekko skarmelizują. Studzimy, grubo siekamy. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Białka ubijamy z 15 g cukru pudru. Miód podgrzewamy w rondelku, dodajemy odciśniętą żelatynę, rozpuszczamy, mieszając. Ciepły miód powoli wlewamy do piany z białek, ubijamy ok. 2 minut.

Żółtka ucieramy z resztą cukru. Powoli dodajemy masę miodową, delikatnie mieszając. Wsypujemy orzechy, mieszamy. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy do masy, mieszamy. Podłużną formę wykładamy folią spożywczą, napełniamy masą, wierzch wyrównujemy. Mrozimy 12 godzin. Na sos maliny rozmrażamy, posypujemy cukrem, dodajemy listki tymianku i miksujemy. Nugat kroimy na plastry, polewamy sosem.

4 z 5
fot. Karolina Wiercigroch
fot. Karolina Wiercigroch

Orzechowy sos i orzechowe pesto do makaronu

(dla 4 osób, przygotowanie: 30 minut)

Składniki:

Sos orzechowy:
kromka chleba
125 g orzechów włoskich
2 dymki
2 łyżki oliwy
4 łyżki śmietany 22-proc.
100 g startego parmezanu

Pesto orzechowe:
4 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
100 g startego parmezanu
130 g orzechów włoskich
5-10 łyżek oleju orzechowego

Dodatkowo:
500 g makaronu muszelki
sól, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

Sos: odcinamy skórę chleba, miąższ polewamy łyżką wody, odstawiamy
na 2 minuty i odciskamy. Miąższ miksujemy z orzechami i posiekanymi dymkami. Dodajemy oliwę, mieszamy. Wlewamy śmietanę, łączymy, przyprawiamy. Makaron muszelki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, wkładamy do garnka i dodajemy kilka łyżek wody z gotowania oraz sos orzechowy. Mieszamy, gotujemy 1-2 minuty. Posypujemy parmezanem.

Pesto: czosnek obieramy, kroimy na kawałki. Listki pietruszki oddzielamy od łodyżek. Parmezan, listki pietruszki i czosnek miksujemy, dodając orzechy, sól i pieprz do smaku. Powoli dolewamy olej, cały czas miksując, aż masa będzie gładka. Mieszamy z ugotowanym, gorącym makaronem muszelki (możemy zrobić pesto na zapas i przechowywać do 3 dni w lodówce).

5 z 5
fot. Karolina Wiercigroch
fot. Karolina Wiercigroch

Kurczak pieczony z pastą orzechową

(dla 6-8 osób, przygotowanie: 100 minut)

Składniki:

140 g orzechów włoskich
140 g masła (najlepiej solonego)
duży kurczak (2 kg) - możemy użyć także
indyka (waga ok. 3 kg, wtedy ilość
pozostałych składników zwiększamy o 1/3)
3 gałązki tymianku
2 listki laurowe
mała główka czosnku
kromka czerstwego chleba
3 szalotki
olej
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Orzechy prażymy na suchej patelni, siekamy. Masło podgrzewamy w rondelku,
aż zacznie orzechowo pachnieć. Wsypujemy orzechy, dodajemy szczyptę
soli i pieprzu, mieszamy. Studzimy. Kurczaka nacieramy wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem. Do środka wkładamy 2 gałązki tymianku, listek laurowy, połowę obranych ząbków czosnku i czerstwy chleb. Zaczynając od szyi, lekko unosimy skórę kurczaka i przestrzeń pomiędzy nią a mięsem równomiernie napełniamy orzechowym masłem. Szalotki obieramy, kroimy w piórka. Tuszkę układamy w brytfannie. Skrapiamy olejem, dodajemy szalotki, nieobrane ząbki czosnku i pozostały tymianek. Wlewamy 200 ml wody, dokładnie przykrywamy kurczaka folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 st. na godzinę. Wtym czasie 2-3 razy podlewamy mięso tworzącym się sosem. Temperaturę zwiększamy do 180 st., zdejmujemy folię, posypujemy kurczaka solą i pieprzem, pieczemy jeszcze ok. 20 minut. Odstawiamy na 15 minut, kroimy.

Więcej na ten temat: ciasto, kurczak, orzechy, orzechy włoskie, placki